söndag 11 februari 2018 - 21:23

Barnrummet - Det stora bombnedslaget

Barnrummet

När vi flyttade in i vårat hus från 1800 talet så blev jag så himla betuttad i husets struktur. De gamla trägolven som knarrar när man går på dom. De höga fönstren och det höga taket som gör att det känns rymligt trots att 4 personer ska husera i en trea. Jag hade stora visioner redan då. Bilden ovan var inte en av dom. 

Barnens rum har alltid varit missmatchande, och ett rent bombnedslag, var vi än har bott. Det har varit typiska barnrum med rosa och dockor i ena hörnet, och i andra hörnet blått och Spiderman, plastleksaker i alla dess kulörer och en och annat eget tillverkat snickeri i nån skrikig färg som dom gjort i dagis, för så har dom velat ha det. Och jag som mamma har låtit det stå, för jag känner väl att dom behöver få ha som dom vill så länge dom vill ha det så.

Men, nu har äntligen tiden kommit. Det lilla fönstret där de litar på mitt omdömde och har växt ur alla dessa Spiderman, Blixten, Frozen och what not. Dottern har klart och tydligt statuerat att hon inte tycker om rosa mera, utan nu gillar hon svart och grått. 

 

Min tanke med rummet är att det ska passa åt en 8 åring och hennes skolsaker, legon och lite "större-barns-behov" på samma gång som det så klart behöver ge utrymme för sonens kärlek till traktorer och Batman. Ett rum att växa i, men främst ett rum som bjuder in till lek och MYS.

Mina barn är nämligen hejare på att mysa. Det är det absolut bästa dom vet, och det slår alla aktiviteter med hästlängder. 

Jag var också så när jag var liten. Älskade att bygga kojor, ju mindre desto mysigare tyckte jag. Och så låg jag där, och bara njöt. Så gör mina barn också. Bygger kojor, myser med nån bok eller leker med sina gosedjur. 

 

Moodboard nedan ↓

Barnens rum moodboard

Allt inredning kommer från Smallable , och kulören hittar ni bl.a HÄR . Inte sponsrat, simply ett tips efter en hel del surfande!

 

För tillfället sover barnen i en KURA-säng från Ikea. Dom är ju inte jätte fina om man inte målar om dom, och det har jag inte orkat göra, även om visionen var att jag skulle måla om den och att barnen skulle sova på olika nivåer. Men, as we know så tenderar mina visioner att lämna som just visioner. Där i vecka 30+ fanns inte orken längre att börja kräla runt och ta isär, måla och bygga ihop en säng och det här med att barnen skulle sova på olika nivåer fick jag ju glömma. Allt som oftast hittar jag dom ihopträngda i dotterns slaf och där sover dom så gott. Orsaken till det är väl att dom vill vara nära varandra och fram för allt se varandra när dom ska gå och lägga sig om nätterna.

Så, nu har jag påbörjat projekt "Barnrum's makeover". Jag har sålt bort deras gamla möbler och tömmer sakta men säkert bort allt det gamla för att ha en så vit canvas som möjligt. 

Tanken är att jag med så små medel som möjligt ska kunna göra om rummet till en mysig oas för barnen. Eftersom vi bor i hyresrätt så kan vi inte måla om, men jag tänker väggstickers och fina tavlor, och fina detaljer. 

Jag har redan hittat två sängar begagnat (Jippii för begagnat!) som har fått godkänt av barnen. Det blev Ikea's Minnen sängar i vitt. Tanken är att jag ska måla dom i färgen ovan (Montana Gold G7060 Gravel heter färgen). Ovanför ska jag ha skaffat varsin sänghimmel som bilden visar ovan. Ja, jag har snörat in mig så otroligt på senapsgult och petrol blått i kombination. Ljuvligt!

Deras klädförvaring blir en MALM-byrå med 6 lådor som även den ska målas i samma kulör, och ovanför den ska det hängas en klädstång för sånt som ska hängas upp. 

Barnen har också extremt mycket böcker, och dom ska förvaras i en bokhylla som även den är tänkt ska få samma kulör, så där för att hålla det enhetligt när det kommer till möblerna. 

Jag är ännu lite i valet och kvalet om vi ska ta in något skrivbord dit eftersom det tar en hel del plats och så läser dottern gärna sina läxor vid köksbordet ändå, så det känns lite overkill att släpa dit ett sådant bara för att ha.

Leksaksförvaringen är också något vi akut behöver ta tag i. Vi förvarar allt i fula plastlådor för tillfället och det vill jag gärna byta ut mot något annat trevligt. 

 

Hur som helst! Jag tror det blir bra när det väl är klart. Det känns otroligt viktigt för mig att göra det här nu. Stora barnen har varit så oerhört tålmodiga och fina på alla sätt och vis sen lillasyster kom, och många gånger får dom underhålla sig själva så länge jag ammar eller byter blöjor, så då känns det inte mer än rätt att dom har ett rum som dom trivs i.

 

Och med det sagt så ska jag nu gå och vika ihop alla deras kläder som jag så ogenomtänkt slängde på golvet i min framfart. 

Tack för den!

söndag 29 oktober 2017 - 21:17

Det goda i en graviditet

År 2009 så började jag studera till Bagare/konditor på Optima. Jag har väl aldrig älskat att baka på det viset, men eftersom det hör till ett kreativt yrke så har jag haft lite fallenhet för det ändå. Bröd och deg har inte intresserat mig så mycket, men då igen tårtor av olika dess slag har alltid fascinerat mig.
Än i denna dag så älskar jag att kolla på Youtube klipp där dom gör olika mästerverk till bakverk.

Sen fick jag dottern och jag konstaterade sen att bagar eller konditoryrket var nog inget för mig, utan en sak som jag bör behålla som hobby för att det ska hållas roligt.

För nått år sen så bakade jag som en tok. Tårtor, muffins, småbröd, egentligen allt. Sen försvann hela min kreativa ådra iom mitt mående och jag trodde helt ärligt att den hade försvunnit för gott. Har inte känt någon glädje i att varken måla, baka, inreda eller skapa något på väldigt länge.

Men, så blev jag gravid. Och det är som att sen här kreativiteten inom mig blommar upp igen. Jag har bakat otaliga satser med mockarutor, scones, pitabröd, kakor, muffins osv osv. På bara några veckor.
Ikväll blev det te.x en sats med morotssemlor. Enbart för att jag vaknade mitt i natten och var supersnål på det.

Jag känner också att de börjar krypa i mina snickarfingrar också igen. Planen är att göra ett vitrinskåp åt dotterns lego här nån dag.

Inredningssuget börjar också återvända och som jag nämnde så är jag ju i en fas där jag gärna skulle slänga ut allt jag har och börja om från början, men någon sådan ekonomi finns det inte i dessa tider. Men, köket ska jag åtminstone få en ny köksö till, och nån dag ska jag komma mig iväg till IKEA för att köpa hyllor till köket.

Till vardagsrummet har jag planer på att köpa en ny soffa nån gång och ett snyggt soffbord.

Till matsalen så ska jag byta ut ett par stolor som börjar vara slitna.

Planer finns, det är bara ekonomi och ork som fattas nu då! ?

Jag hoppas att kreativiteten är här för att stanna, det är en stor del av mig, och utan den vet jag faktiskt inte hur jag ska definiera mig själv.

Har ni andra fått några riktigt fina egenskaper av er graviditet?

söndag 3 september 2017 - 16:59

Mat, vem orkar liksom?

Känner ni någonsin att det här med vardagens alla bestyr lätt blir överväldigande, eller ibland, rent utav skittråkigt?

Nu har jag ju liksom kommit ur den där svackan, förmodligen pga graviditeten och allt boande som den medför, men alltså gud vad jag var led allt vad matlagning hette före. Det är ju så tråkigt. Och så gör man dom där samma maträtterna som man vet att alla gillar för att man inte orkar vara mera avancerad en vanlig tisdags-kväll.

Kunde vi inte tipsa om olika maträtter åt varandra här i kommentarsfältet? Ge mig tips på era bästa maträtter! Det kan vara allt från avancerade, lätta, snabba, vegetariska, ja, you name it! Vilken rätt är bäst att göra efter en lång arbetsdag, barnen är svinsura och maten borde ha stått på bordet för fem minuter sedan? Vilken rätt är er paradrätt? Tipsaa!

Även om jag för tillfället har ett enormt sug efter asiatiska maträtter, varför vet jag inte men jag har åtminstone spenderat timmar bara idag framför olika YouTube klipp som visar olika sorters vietnamesisk mat, så har jag för lite kunskap om just den sortens mat för tillfället för att kunna tipsa om något sådant, MEN, jag har åtminstone EN paradrätt som jag tänkte dela med mig utav! Den är faktiskt väldigt enkel och åtminstone min barn älskar den!

I vårt hushåll så är kravet att maten ska sköta sig själv, jag är liksom ganska bra att framförhålla mig rent tidsmässigt så det brukar klaffa riktigt bra även om det är en maträtt som tar flera timmar att göra, så länge den sköter sig själv. Sen så är mina barn inte något stort fan av sega köttbitar, men jag vill ändå att de får i sig något protein från köttet så då är den här rätten superb. Plus att det känns som en himla lyxig rätt när man väl äter den och den har mättat både familj och vänner så det är absolut en rätt ni borde pröva!

Jag kommer ge er ett "Emilia-recept". Inga mått, bara ingredienser och tillvägagångssätt!

Min paradrätt är alltså; CocaCola marinerad innerfilé.

Ni behöver:

- Coca Cola, en halvliters flaska ungefär.

- Barbeque sås, Smokey Hickory brukar jag använda.

- Innerfilé.

- En rödlök & vitlök enligt tycke och smak. Jag brukar tjoffa i mycket vitlök men det där väljer man ju själv hur man gör.

- Soja-sås.

Och jag inser nu att jag borde alert er redan nu att det här är ingen maträtt som man ska koka om man är rädd för mycket kalorier. Det här är en rätt som man ska äta när man njuter och som man ska njuta av!

- Du behöver också ett paket grädde. Vispgrädde, inte matlagnings.

Gör så här:

Jag börjar med att grovhacka löken och fräsa det i rikligt med smör. Behöver inte finhackas eftersom man ändå silar bort det sen.

Sen bryner jag köttet på vardera sida.

Tjoffar sen i rikligt med soja-sås, en hel flaska med BBQ-sås och låter det börja koka upp. Först på medelhög värme, sen sänker jag värmen till låg värme. Saturerar köttet ordentligt så att det får ordentligt med smak. Sen slänger jag i CocaColan. Har märkt att om man sätter i colan tillsammans med resten av de våta ingredienserna så avdunstar den snabbt och ger därav inge vidare smak heller.

Det här brukar få stå och puttra i ca 3 timmar, på låg värme. I know, 3 timmar känns som en evighet. Men tro mig, värt väntan!

Sen har jag märkt att trots att den kokat så länge så kan den ibland vara lite torr den där filé-biten. Då brukar jag lyfta ut den när den har kokat klart, reda av såsen med grädde och sen strimla köttet som man gör med pulled pork te.x och tilsätta det till såsen. Då blir den både mjuk OCH saftig.

Man kan servera på många olika sätt. Jag brukar ibland göra klyftpotatisar med timjan. Eller batat-franskisar. Eller varför inte i pita bröd. Den här rätten passar med ALLT. Man kan byta ut innerfilén mot te.x kycklingfiléer. Då behöver man inte koka fullt lika länge.

Pröva vettja! (Såsen är godast!)