tisdag 20 mars 2018 - 10:13

3 månader med Junia

Junia 25 manTänk att den här lilla tösabiten blir 3 månader idag. 

Jag tänker inte ens ta upp det här med tiden, det är ett faktum och har så varit hos föräldrar i allan värld. 

Imorgon är det World Down Syndrome Day, ni kommer väl ihåg att Rocka sockorna? För Junia och alla andra som berikar våra liv med en extra kromosom!

Men, om vi ska bortse från hennes diagnos då, och lyfta upp fröken ljuvlig, så här på hennes 3 månaders dag och allt?

I nuläget så väger hon ca 4,2 kg, skulle jag gissa. Hon är med andra ord ingen stor tjej, och växer långsamt. Vilket jag inte har något emot på så vis, det känns roligt att ha en så pass lång spädbarnstid. Eller längre än någon annans spädbarnstid är den ju inte, men vid tre månader har åtm mina stora barn känts större än vad hon gör i detta nu. 

Fröken orkar inte lyfta huvudet i många sekunder och är fortfarande väldigt svajig och ostadig i nacken. Den som bär och lyfter henne behöver vara medveten om att hon kan slänga med huvudet helt okontrollerat för det händer dagligen. 

Hon har börjat skratta, eller le. Absolut inte åt mig. Jag får som sagt sälja min förstödda och hon skulle inte ge mig mer än ett småflin, som jag inte kan tyda om det är pga gaser i magen eller om det görs medvetet. MEN, hon skrattar, stort och hjärtligt åt min mamma och pappa och fammo, ja, egentligen alla andra än åt hon som föder henne och ser till så att hon överlever varje dag. Ack dessa barn. 

Hon börjar även vara mer medveten om saker runtomkring henne, så som gosedjur, hunden eller annat trevligt. Jag har tänkt skaffa ett babygym åt henne nu, och har hittar några riktigt fina.

Vi har börjat med smakportioner åt henne. Barn som är födda tidigare rekommenderar dom ju att man ska börja lite tidigare med, så det har vi gjort. Jag skulle inte påstå att hon gillar det, men det gör väl inga barn den första tiden. Men äter, det gör hon. Jag har ju på så vis haft turen med alla mina barn att det aldrig har spelat någon roll vad jag har ätit, trots att jag har ammat.. Choklad, lök, kryddigt etc etc, inget har påverkat barnens magar, så det har varit tacksamt, och även en orsak till varför jag har känt mig trygg i att även med henne börja med smakportioner vid denna ålder. Skulle hon vara känslig i magen så skulle jag inte ha börjat med smakportioner redan. Hittills har hon fått smaka på potatis och morot. Som näst tänkte jag introducera batat, majs och avokado åt henne. Kanske redan nästa vecka, beroende på!

Sova gör hon ju också, bra. Jag visste ju redan när hon sov sin första hela natt att det här är något som kommer i perioder, och som jag absolut inte ska vänja mig vid, och även om hon i majoritet sover hela nätter (kl 21-6) så har vi nu haft en vecka där hon kunnat vakna vid kl 4 på natten, vilja ha mat och sen somnat om igen. Det gör ju inget heller för min del att hon vaknar en gång per natt för mat, det är väl mer ovanligt än vanligt att dom inte gör det vid den här åldern så att, jag klagar inte. Hon sover också i egen säng, eftersom jag valde att börja sätta henne dit när hon började sova så bra som hon gör, bara så att jag kanske ska slippa samsova med henne tills hon är 10. Som jag nämnt tidigare så sov ju stora barnen med mig fram tills det att hon blev född, och även om det var mysigt på sitt sätt, så var det inte hållbart eftersom jag sov så dåligt av det. 

Dock sover hon ju som sagt inte bra i vagnen, så vi får kämpa med att komma oss ut dagligen med henne eftersom hon inte gillar att sova i vagn. Försöker dock ändå, om vädret tillåter, att komma oss ut på en kort vagnspromenad varje dag. Oftasr brukar det bli i samband med att stora dottern kommer hem, då går vi och möter henne till bussen,

Överlag så är jag väldigt glad över de rutinerna vi har nu. Att vakna kl 6 på morgonen gör inget för mig, eftersom klockan ändå ringer kl 6:30 på vardagarna. Då hinner vi amma i lugn och ro, före alla barnen ska väckas och ställas iväg. Eftersom jag sover hela nätter nu också, nästan iaf, så finns det ork i mig att hålla mig vaken även efter att stora dottern är sjutsad till skolan. Förut, när vi vakade lite mera så gick vi allt som oftast och la oss igen efter sjutsen, vilket gjorde att vi kunde sova till kl 9-10 och på så vis blev det en segare start på dagen. 

Numera så startar vi gröten när vi kommer hem, jag startar allt som oftast disk och tvättmaskinen, plockar undan lite, äter frukost, plockar fram mat, börjar laga mat och där emellan så ammar vi några gånger och före stora dottern ska hämtas från skola eller buss så brukar vi vila på soffan. 

Jag får inte mindre gjort för att vi har fått Junia, jag gör precis lika mycket, om inte mer, men, det tar så klart mera tid och det behöver finnas utrymme för oinplanerade amningspauser eller blöjbyten. 

Sen så försöker vi få in en träff med farmor och farfar åtminstone en gång i veckan, både för deras och Junia's skull, men även för min egen skull. Så att jag får tid helt ensam med stora barnen, men också för mig själv att göra något utan barn ibland. 

 

Junia har verkligen funnit sin plats hos oss, och är omtyckt av alla. Vi har inte upplevt någon svartsjuka på så vis att någon är elak eller så. Ibland kan latmasken i de stora barnen komma fram och då börjar dom fråga varför hon tar så mycket tid och varför jag klär på henne men inte dom, men jag antar att det är ganska vanligt.

Känner överlag att jag äntligen kan börja njuta av livet lite nu, att vardagen fungerar så pass bra och att jag är trygg i min roll som mamma åt alla tre. Den värsta känslostormen och oron kring Junia har lagt sig, även om jag så klart kämpar på med en hel del så här på sidan om. Men det känns ändå som att vi äntligen vågar oss utanför vår lilla bubbla, träffa människor och börja leva som en fyra personers familj. 

Tänk, att jag, har fått den äran att bli mamma till tre fantastiska barn. Vad har jag gjort för att förtjäna det?

fredag 16 mars 2018 - 10:44

Rocka sockorna genom kunskap

Aaron och Junia

Nästa vecka, 21 mars är dagen då vi alla Rockar sockorna, World Down Syndrome day.

Det är första gången, någonsin, som jag rockar sockorna, och verkligen vet varför jag gör det. 

Det har ju hänt genom åren att man pga tvättmonstret har hamnat rocka sockorna ändå, och de senaste åren har jag rockat sockorna 21 mars, men, jag har rockat sockorna av fel orsak. Utan kunskap och medvetenhet.

 

Trots att dottern snart blir tre månader, så känns det stundvis som att inte chocken över det hela har lagt sig ännu.

Jag trodde liksom aldrig att jag skulle bli mamma till ett barn med downs.

Det fanns inte i min bok. 

Den första tiden efter beskedet så var jag arg på mig själv för att jag hade tagit förgivet att det aldrig skulle hända mig. Det skulle verkligen aldrig bli jag som krigade om den handikappades rättigheter, så som jag i så många år gjorde för mina klienter. Trots det, så fann jag mig själv i samma situation som jag enbart har varit åskådare till hittills, här om dagen. Där jag skrev på ett papper till FPA att min dotter behöver konstant vård. Att personer som lyfter henne, behöver veta hur de ska bära henne eftersom hon inte har någon stadga i nacken och kan slänga sig okontrollerat. Att min dotter har downs syndrom.

Jag var arg för att jag så ofta hade haft handikappade runtomkring mig, i olika variörer, men ändå inte kunde ta till mig att det här, skulle bli en del av mitt liv också. 

Jag var arg, för att jag visste exakt vad downs var. Det var en individ med sneda ögon, sluddrigt prat och ett överempatiskt sätt att leva. Trodde jag. Jag visste ingenting. Jag vet fortfarande för lite.

Jag hade ingen aning om hur mycket ett besked så som det vi fick, kunde slänga omkull hela ens värld.

Jag hade ingen aning om att ett besked så som det vi fick, kunde pröva och få personers integritet, värdighet och emotionella nivåer att helt försvinna.

Jag hade ingen aning om, vilken enorm styrka och ork det krävs av en människa, som får en så otydlig diagnos, att bearbeta, acceptera, på samma gång som livet ska fortsätta rulla på. 

Jag hade heller ingen aning om den oron och rädslan som skulle komma att etsa sig fast i benmärgen på en likt inget annat. Allt, bara för en extra kromoson. 

 

Jag tror inte att jag någonsin kommer få ett fast grepp om det hela. Jag tror inte att jag till fullo kommer att förstå mig på eller kunna förbereda mig.

Jag tror att livet kommer rulla på, och att vi med det, kommer lära oss hur vi ska hantera Junia's diagnos. 

Med det sagt, så kämpar jag ännu med mycket.

Jag kämpar med att acceptera att jag har noll kontroll, noll vetenskap om hur framtiden för oss kommer att se ut. Vi vet inget om utsträckningen av Junia's downs. Idag är det enbart en osynlig diagnos, om några år kan det vara ett fullt synligt handikapp. Den känslan av hjälplöshet och att inte ha kontroll, är den värsta jag varit med om.

Jag kämpar fortfarande med att hålla mig undan jämförelser, eftersom jag vet, att min dotter, kan inte jämföras med en tre månaders baby utan diagnos. Det skulle driva mig till vansinne, och kanske därför också som jag tog så illa vid mig när någon jämförde henne med sitt friska barn. 

För andra var det en hel natts sömn av pure joy, för mig blev det skräck blandat med förtjusning, eftersom mamman i mig jublade av en hel natts sömn, men den andra delen, den nyblivna mamman till ett barn med downs, började oroa sig över att hon sov FÖR mycket. Oron över att hennes läckage skulle ha gjort att hon sov hela natten, att hon kanske sakta dog ifrån mig, när jag sov, 5 cm ifrån. 

Den här oron jag bär på, baseras ju på det faktum att ingen har en mall över hur downs ser ut eller påverkar olika barn. Alla är vi ju olika, oavsett diagnos eller inte. 

Jag kämpar också med att acceptera att vi har år framför oss av terapier och byråkratiska problem, som ska rymmas där bredvid den faktiska diagnosen.

Jag kämpar med att lära mig se min dotter, ist för hennes diagnos. Att kunna skilja på vad som är hennes diagnos, och vad som är henne. Jag känner nästan skam när jag säger att en del av mig, ser bara downs. Inte fysiskt och inte i livet som vi lever nu, men den bild jag har av framtiden, är att downs är allt jag fick i henne. Vilket så klart inte är sant, hon är en individ som bortom downs också fick gener av mig och sin pappa, och som även hon kommer vara en helt egen individ, så som hon skulle ha varit utan diagnos också. 

Men fram för allt kämpar jag med mig själv. Jag kämpar med min oro över att jag inte ska räcka till som mamma åt tre barn, varav en har specialbehov. Jag känner en oro över att jag inte ska vara pedagogisk nog, att jag inte ska vara lekfull nog att jag ska kunna bistå med det som Junia behöver. Jag oroar mig för att jag ska ha för stort fokus på att överleva, snarare än att jag lever och gör mitt bästa. 

Det är en stor del av vad downs syndrom har betytt för mig. Men, den absolut betydelsefulla lärdomen jag har fått, och som också gör att jag med glädje och stolthet kommer rocka sockorna 21 mars, det är min dotter.

Det ljuvliga lilla flickebarnet, som har kämpat så hårt redan i detta liv. 

Jag är så stolt över den lilla kroppen, den enorma viljan, hennes syskon och mig själv. Att hennes kropp har orkat växa så pass bra att hon klarat av sitt biljud och klarat av att utan medicinering eller operation få bort sitt ductus. På samma gång som hon gång på gång bevisat åt läkarna att hon inte lever efter någon mall. Hon är sin egna lilla flicka, och downs, det är bara en liten del av henne.

Jag är så stolt, att hon, trots alla "Det här kan vara problematiskt med barn med downs", så har hon motbevisat och varit som vilken annan baby som helst.

Hon ammar, vilket är en stor sak för oss eftersom barn med downs har en svagare käkmuskulatur som oftast gör att tungan vill rymma nu som då. Iom amningen, så tränar vi upp den muskulaturen. Hon är ostadig i nacken ännu, men kämpar glatt på och blir bara duktigare och duktigare för var dag som går. 

Men det som ger allra mest glädje är bara hon. Det som inte har med hennes diagnos att göra, utan det som hon visar åt mig, som bara är hon. 

Hennes djupa, varma blick. Hennes härliga leende, hennes ljud. Allt det där, som vi har tillsammans. 

Ord kan inte heller beskriva den stoltheten och tacksamheten jag känner för mina stor barn. Som så okomplicerat, vilkorslöst älskar sin lillasyster. Från dag ett. Det är ett nöje för mig som mamma, att få den möjligheten att på sidan om betrakta hur deras band förstärks dag för dag. Hur mina stora barn, som trots den brokiga väg vi gått, kan ta till sig ännu en liten människa och älska med hela hjärtat. 

Jag är oerhört stolt, ännu idag, över att jag besitter en så enorm styrka att jag, trots tvivel, klarade mig igenom gravidieteten & förlossningen. Jag är stolt över att min kropp i 9 månader orkade hålla mitt barn vid liv. Jag är stolt över att jag, än i denna dag håller ihop min familj. Det har krävts jävla mycket jobb och än mer viljestyrka.

Så, jag hoppas att ni, 21 mars rockar sockorna med oss. För Junia's rätt att finnas, växa och blomstra. För hennes medsystrat och brödrar. För medvetenheten och forskningen kring downs. För familjerna och anhöriga. Så att alla människor har möjligheten till ett rikt liv.

Och jag hoppas att jag med denna text, ska kunna skapa en förståelse och visa just varför ni Rockar sockorna.

torsdag 15 februari 2018 - 22:09

Downs i samhället

Junia rosett2

Under graviditeten oroade jag mig mycket över hur samhället skulle se på min dotter. 

Man önskar ju att människan 2018 skulle vara just så öppensinnad och medveten som många utger sig för att vara. Jag menar, man är mer eller mindre dum om man inte är medveten i dagens samhälle. Om allt. 

Tyvärr går inte all denna medvetenheten ihop med sympati, empati eller respekt. Varken hos vaccinsmotsåndare, veganer eller människor med förminskande syn på de som står utanför normen. Nu säger jag ju inte att alla är aggressiva i sitt sätt att framföra sina åsikter, men många gånger upplever jag att det är lite "What says, goes". Man är medveten om så mycket runtomkring en att det mera ser ut som ett desperat försök att fly undan sina egna problem, än att man faktiskt bryr sig. Man kan absolut förespråka veganism, olika uppfostringsmetoder, kämpa mot plastförbrukningen i världen, prata om religion, involvera sig i politik och sådant, diskutera vacciner etc etc, men så fort man som förespråkare, börjar förminska andra för att de inte står på samma plan som dig, så blir det en motsatt effekt och det är där jag känner att respekten, sympatin och allt det viktiga i en diskussion försvinner.

 

I flera dagar har jag stött på sånt som jag oroat mig för under graviditeten. Tack och lov har inget riktats mot oss, men oroväckande ändå att det ens är något man ska behöva oroa sig för år 2018.  Människor runtomkring som har kommenterat om downs ur ett negativt perspektiv, fruktansvärda kommentarer under vackra bilder av barn med downs, påhopp osv.

Bara för att det finns en diagnos i ett barn, så är det många som tar sig rätten att uttrycka sina åsikter om huruvida det här barnet har rätt att existera. Något som man aldrig skulle kommentera när det kommer till ett barn utan diagnos. 

Jag kom in på Patricia's blogg ikväll och läste kommentarerna på hennes senaste inlägg. Och jag kan inget annat än förundras. Vuxna människor som kommenterar att "Jag tycker att ditt barn ser ut att ha downs" eller "Jag tycker ditt barn är sen i utvecklingen, är du säker på att denne inte har downs?" Vuxna människor, mammor som själva har barm, som lever sig in i sociala mediens värld så intensivt, att dom glömmer tänka i perspektiv, bara för att få något sagt. Mammor, som glömmer att dom hoppar på en 8 månader gammal baby, som inte hunnit göra någon något ont i denna värld, bara för att dom är så jävla medvetna om alla andra, förutom sig själva.

Jag blir mörkrädd på många plan. Och fruktansvärt illa berörd, eftersom jag lever i en helt annan verklighet.

Här sitter jag bredvid min två månader gamla dotter, den absolut mest välskapta, vackra bebisen i min värld. En baby som råkar ha en extra kromosom. Och jag känner mig tvungen att försöka förstå dessa människor. Jag studerar henne, och undrar om jag har upplevt något negativt med downs, så som alla dessa människor vill få det att framstå som?

Vet ni vad som är det absolut mest negativa med downs? Samhällets fördomar. Odd Molly-fittor, som Mia Skäringer en gång sa. 

Det finns få saker som jag har oroat mig så mycket för som jag har gjort när det kommer till alla fördomar. Inget hjärtfel eller mental-störning. Allt som Junia's diagnos medför, känns som smågodis i jämförelse. 

Mitt sätt att hantera människor runtomkring mig, har varit att i redan tidigt skede när de tittar ner i vagnen, berätta om att min dotter har downs. Inte för att dom ska tycka synd om henne eller mig, utan för att jag inte skäms. Det finns inget negativt med min dotter. Hon är absolut inte världens gladaste bebis, tvärtom, hon har inte gett mig ett medvetet skratt ännu. Hon är inte särskillt nöjd heller om man inte bär runt på henne eller serverar bröst 24/7. Idag var första gången jag kunde amma utan bröst-gummi, för att hon nu, vid två månaders ålder äntligen har växt till sig så att hon klarar av att suga från bara bröstet. En del av "problematiken" är sådant som kommer med diagnosen, men mycket av det beror på att hon är en helt ny individ. En individ som inte har förstått att samhället förväntar sig att hon ska leva efter en norm.

Men, likt sina syskon så har hon två vackra bruna ögon med långa ögonfransar som sveper längst kinden när hon sover. En genomborrande blick som ser med förundran och nyfikenhet på omvärlden. Hon är hela min värld och hon är värdefull, på alla sätt och vis.

Hon har inget mer negativt i sig, än vad någon annan har. 

Min vision med alla mina sociala medier har varit att ge er en inblick i hur det är att leva med downs. Att ge ord åt tankar som många anhöriga till personer med downs har. Att göra omvärlden mer medveten. Mitt bidrag till den moderna världen. 

Men många gånger känner jag, att den här världen borde jobba bra mycket mer med sig själv och medmänskligheten in general, än att fokusera så mycket på andra. 

Ibland behöver man, som fullvuxen individ, slänga ut sig själv från alla sociala medierna och ta sig en titt i spegeln. Och det är stunder som denna, som jag ibland tvivlar på om det är rätt val att prata om vårt liv så öppet som jag gör. Är det värt det?

Det är vi vuxna som ska skapa en trygg värld för våra barn att växa upp i. Trots det, så vet jag, att jag som vuxen har bättre chans att skapa en trygg individ i min dotter, genom att förbereda henne på alla fördomar som finns, än att förlita mig på samhällets empati, förståelse och respekt. 

Vart jag sist och slutligen ville komma med inlägget är lite oklart. Hela jag är väldigt osammanhängande för tillfället och får inte riktigt ner något i en bra text. Jag, som många andra i min närhet har slagits av någon form av vinter-trötthet och lever i någon slags limbo, i väntan på bättre tider. Hjärnan har som sagt helt blivit till mos och trots två soliga dagar på raken så har inte jag och Junia sett mycket av den för vi har legat inne och ammat. Och ammat. Och ammat lite till. 

måndag 5 februari 2018 - 18:48

Att förutspå eller välja bort

Junia vecka 25

 

I samband med att Junia kom, och iom hennes diagnos så blev vi föräldrar erbjuden genetik kartläggning i Uleåborg.

Detta är något som de flesta föräldrar med barn med handikapp blir erbjudna, men även något som jag har förhållit mig tveksam till. 

Tanken med det hela är ju att kunna kartlägga varifrån handikappet kommer ifrån, om man bär på den genen. Detta för att kunna "förutspå" om nästa barn också kan födas med ett handikapp. 

 

Jag reflekterade inte desto mera kring det hela när barnläkaren i Kokkola erbjöd det, sa att jag skulle fundera på saken och återkomma. För mig kändes det onödigt eftersom jag inte vill ha flera barn, och på så vis inte känner behovet av att veta. Och dels också för att jag lever med den inställningen att det inte spelar någon roll. Skulle det ha gjort det så skulle ju Junia högst troligen inte finnas hos oss idag. Men också för att det känns som att man letar efter en syndabock i det hela, och på så vis fokuserar på det negativa i det hela, ist för att vara tacksamma över den fina dottern vi fick. 

Jag känner mig så otroligt tudelad till alla dessa tester som utförs när det kommer ett handikapp med in i bilden. 

Finns dessa tester i ett välmenande syfte, eller finns dom för att rensa bort och bilda ett samhälle med enbart "friska" människor? 

Jag menar, det finns ju dolda handikapp också. Nästan varje människa du möter på idag lever med en diagnos, så det här med den "Perfekta människan" finns ju ändå inte. 

 

Numera finns det fyra olika steg att ta för att fastställa en diagnos för downs.

KuB-testet som görs i vecka 12, där man tar blodprov och även mäter nacksvullnaden på fostret. Det här testet ger sen svar på om det finns möjligheter till kromosonavvikelser. Det här testet har blivit obligatoriskt numera, förut gjordes det enbart i samförstånd med föräldrarna och om läkarna ansåg att det fanns behov till det (hög ålder, högriskgraviditet, trisomier i släktet etc etc). OBS! Tydligen så är det inte obligatoriskt, vilken tur att det finns valmöjligheter där också! Tyvärr blev det framlagt åt mig att det blivit obligatoriskt, men bra att ni hojtar till så att nästa som ska göra det ver bättre! :)

Nästa steg är ett test som kallas NIPT, Non-invasive prenatal test, vilket enbart är ett blodprov som man tar ifall att föregående test indikerat på att det finns en kromosonavvikelse. Blodprovet tas av mamman. Detta test bekräftar i sin tur inte vilken trisomi fostret lider utav (Downs syndrom, trisomi 21, Edwards syndrom, trisomi 18 eller Pataus syndrom, trisomi 13) utan enbart att det finns en avvikelse. 

Detta prov tas även detta i tidiga veckor, och det är här det blir etiskt klurigt, för mig iaf. Testet är nämligen framtaget för att helt eliminera kromosonavvikelser, därav tas det också i så pass tidiga veckor att abort är möjligt. 

Jag tog testet, men jag önskade att informationen kring det hela skulle ha kommit från barnmorskan och inte från internet. För mig blev det förklarat som att NIPT är lika säkert som fostervattensprov (svarsmässigt alltså, NIPT är helt riskfritt för fostret iom att det enbart är ett blodprov), men det visade sig ändå att jag var tvungen att göra fostervattensprov för att kunna fastställa vilken trisomi det gällde, vilket man ju kanske i det skedet vill veta, jag menar, KuB-testet ger ju heller ingen diagnos, utan enbart en riskbedömning. Så för mig kändes NIPT både oetiskt och onödigt.

Junia's diagnos blev sedan fastställd genom fostervattensprov, och sedan ännu bekräftad via blodprov efter hennes födelse. 

 

Och som sagt, jag är tudelad. Jag anser inte mig själv ha den rätten att välja bort ett barn, bara för att det kanske inte uppfyller de "krav" som sahället ställer på en. Det borde inte vara min uppgift som förälder. 

Jag fick en kommentar i förra bloggen som sa något i stil med att jag borde ha gjort abort, att hon enbart kommer bli en börda för samhället. 

Mitt val att behålla Junia baserade sig på att hon var ett litet barn, som redan då låg och sparkade i min mage, min kärlek till henne fanns redan där, så fastrotad och så äkta. Sen också bara det faktum att jag skulle ha varit tvungen att föda ett barn i vecka 22, som med dagens läkarvård skulle haft goda chanser till överlevnad, kändes för mig otänkbart. Men också det faktum att jag har betalat skatt under alla mina år ute i arbetslivet, jag känner att om mitt barn är i behov av vård, så ska det också finnas med tanke på de många tusentals euron jag har betalat i just skatt.

Junia's liv är värt allt, och om hon i framtiden behöver hjälp, så kommer jag, som hennes mamma, att hjälpa henne. Det är inget som samhället behöver ta på sig, det ända samhället behöver göra är att ge rum för olikheter och acceptera att det finns människor med andra förutsättningar i livet. 

På grund av detta så har jag också känt mig skeptisk till genetik kartläggningen också. 

Men, jag inser ju också att alla har inte möjlighet att ta hand om ett barn med specialbehov. Det krävs tid, ekonomi och fram för allt förmågan att omdirrigera sitt liv och göra rum för mer än bara ett barn. För dessa människor så är ju dessa tester något som kanske kan hjälpa, i alla de val som de ställs inför när det kommer till deras barn. 

Jag tror, att jag, om någon månad, kommer att åka iväg till Uleåorg för att göra denna utredning ändå. Inte kanske pga just rädslan för downs, iom att jag inte ska ha flera barn, men pga en viss nyfikenhet. Det kommer ju fram andra saker också i denna kartläggning, som jag inte har en möjlighet att veta om eftersom jag är adopterad. Jag vet inte vad jag bär på för gener, jag vet inget om min familjs hälsohistorie, så jag skulle göra det pga nyfikenhet. Men också för att jag har barn som inte har downs, men som också kan bära på den genen. Kanske det är något som de vill vara varse om sen när den dagen kommer när dom vill skaffa barn. Kanske det inte spelar någon roll, eller så gör det. Det är inte min plats att dömma deras val sen när den dagen väl kommer, men om dom önskar få ett svar, så kan jag ge henne det i såna fall. 

Hur skulle ni tänka kring detta?

Sidenote: Jag drivs inte av någon religion, därav kan jag inte tala från religösa aspekter kring det hela. Sen vill jag också påminna er om att det här är mina tankar, åsikter. Jag är inte felfri, och jag kanske inte ens tänker rätt i det här heller, men jag gör det som känns okej för min egen del. Det är inte heller min plats att döma någon, och om det har framstått som att jag skulle dömma folk så ber jag om ursäkt! Jag försöker att inte se med kritiska ögon på något, men realiteten är ju också att alla lever vi olika liv, med olika förutsättningar och tankegångar, vilket så klart skapar en barriär mellan oss på ett eller annat vis. 

Alla är ni välkomna att läsa min blogg, men ni är också kapabla att ha en egen åsikt och egna tankar. Det som fungerar för er, ska ni också fortsätta med om det känns rätt. Min tanke med min blogg är enbart att öppna ögonen, kanske ge lite perspektiv kring ämnet. 

 

Junia 6 veckor2

lördag 23 december 2017 - 10:25

3 dagar med DOWNS

Men inget av dessa dagar har känts ens lite ”downigt”.

Som ni kanske förstått så har lilla Junia kommit, med fart kan man nog påstå!

En perfekt liten liten liten flicka på 2335 g & 44 cm lång. Hon har mörkt hår och är en väldigt nöjd bebis!

Hon föddes med planerat snitt (så planerat det nu kan bli på ett dygn) pga tillväxthämning och blir idag 3 dagar ”gammal”.

Jag ska berätta mer om allt, om förlossningen, om min dotter och om kärleken, men, först behöver hon få träffa sina syskon och vi behöver lära känna varandra ❤️

Så med det önskar jag er en God Jul & ett Gott nytt år! ✨

måndag 11 december 2017 - 21:25

36 VECKOR

And still counting!

Tröttheten är på en helt annan nivå och numera räcker det inte med en tupplur, utan helst så borde det vara tre stycken! Vilket ni kanske förstår att då lämnar det inte mycket tid över om dagarna för annat.

Lillasyster har varit väldigt väldigt aktiv de senaste dagarna, buffar på konstant. Att det är trångt har nog alla förstått, men hon vill gärna vara den som påminner en om det ändå.
Vilket i sin tur inte är jätte bekvämt för mig som mamma. Ibland är magen mer fyrkantig än rund när hon har bökat till det ordentligt.

Jag har dumpat av alla hennes kläder hos mor och fars, eftersom kära mor höll på att stressa ihjäl sig över det faktum att jag inte hade tvättat ett ända plagg ännu. Sen ska jag packa bb-väskan, när alla kläder är rena. Eller det är iaf tanken. Vad jag hinner med sist och slutligen är ju egentligen helt utom min kontroll.

Jag oroar mig mycket kring förlossningen. Hur det kommer kännas att traska igenom korridoren ensam där. Vart min blick kommer vandra när den största smärtan och sårbarheten slår till. På samma gång som jag är enormt peppad på att få föda. Min vision är att jag ska ligga i badet (om jag får med mitt läckage) och lyssna på musik. Andas lustgas och så lugnt och odramatiskt föda fram henne till denna värld.

Jag skrev i mitt förlossningsbrev att jag önskar få ett familjerum, men det kanske jag redan sa? Inte nog med att man förlorar all form som gravid, det är också som att hjärnan får ett konstant meltdown.
Vanligtvis brukar man inte få familjerum som omföderska, men jag vet redan i detta nu att sen när hon väl är född, så vill jag bara ha henne ensam hos mig. Få den där korta, värdefulla och lugna bubblan före man stiger ut genom dörrarna och tar sig an omvärlden. Det har varit en väldigt omtumlande tid, och jag anar nog att jag kommer känna av babybluesen ordentligt denna gång. Eller nån sorts blues. Betvivlar att det är jazz liksom.

Mitt förlossningsbrev var för övrigt väldigt kort och konsist. Jag skrev mestadels om dotterns diagnos, min önskan om att inte påminnas om faderns frånvaro, samt om möjlighet finns att jag vill jobba på i badet med lustgas, men att jag även känner min kropp så pass bra att jag vet att epidural behövs i något skede. Skrev också om att jag inte är en orolig människa på så vis, men vill ändå ha bra info om hennes mående både under och efter förlossningen.
Nått mer tänker jag inte beblanda mig i barnmorskornas arbete, utan jag får helt enkelt lita på det faktum att jag redan klarat av att föda två barn till världen, och att min kropp vet vad den ska göra.

Jag har kommit till de sista fruktansvärda veckorna när både kroppen och huvudet i samspel fullkomligt hatar ordet ”Gravid”. Kom på mig själv idag när jag skulle gratulera en bekant som kom ut med graviditeten att jag egentligen bara ville skriva ”Beklagar” eller ”Styrkekramar”, hellre än ett ”Grattis”. Det där grattiset kan jag gott ta emot och ge när det sen väl är över, men dear lord alltså vad det är tungt i dessa veckor.

Idag te.x har jag gått i affärer så länge barnen var i skola/dagis. Jultomtens rundaste nisse här hej!
Det var en pina redan det. Sen när barnen kom hem så åkte vi än en gång in till stan med mommo för att prova kläder inför julfesterna.

Och förut så har jag liksom inte varit så berörd av barnens stojj. Jag har inte stressat upp mig eller sett det som ett problem att ha dom med. Men, idag. Idag såg jag nog djävulen i mina barn. Hade god lust att dumpa dom i en container utanför Retro-loppiset och stampa på gasen. Jag var hangry. Barnen var hangry. Mommo var förkyld. Jag var trött. Barnen var ännu tröttare. Barnen sprang. Det fanns inte en cell i min kropp som skulle ha tillåtit någon högre hastighet än Max Hassel under sina sista dagar i livet. Sonen flängde på och rev i provhyttarnas gardin. Dottern fulgrät för att hon inte fick sin vilja igenom, så, by the time när vi kom till Citymarket för att handla ett par skor åt henne så statuerade jag tydligt ut åt dom att jag bränner upp deras julkalendrar och inhibierar julen om dom inte lyder. Det finns inte ett pedagogiskt hår kvar på den här kroppen, och jag hoppas ju så klart att jag någon gång ska hitta tillbaka till den där mamman med lite mer överseende, lite mildare ton och liiite mer pedagogik och ork i mitt tankesätt, men det är inte nu, i vecka 36.

Julklädseln blev dock inhandlad och allas humör jämnades ut efter en matpaus i det hela.
Så, där var den pärsen undanröjd.

För övrigt kunde jag konstatera att de hade extremt dåligt utbud på fina festkläder, och speciellt klänningar i år. Allt var fult. Och då gick vi ändå igenom varje butik i hela stan.

Nå hur som haver! Jag kan gott avsluta denna uppdatering om mina 36 veckor som gravid med att konstatera att det är en himla tur att jag har dokumenterat denna graviditet så noggrant som jag ändå har, för att jag sen när jag lägger mig under kniven och gör en renovering av underredet inte ska känna någon tvivel eller ånger.

I detta nu, så vill jag bara att förlossningen ska dra igång och att jag snart ska få samla alla mina barn i mina armar. Alla tre.


På bild ser ni kalaskulan, och jag passar på att ställa er en fråga; Kan man ha en sån morgonrock på sig på bb ist för deras fula och obekväma? Eller ser det ut som att Hugh Hefner hostar ett party på andra våningen?
Har nämligen fått en mindre besatthet av sammet eftersom det känns så himla skönt.

torsdag 7 december 2017 - 05:40

Att bli flera, mentalt.

Ni vet det där talesättet, eller om de månne var ett förslag eller riktlinje som småbarnsföräldrar får; Sov när babyn sover?

Nå. Jag råkar ju ha haft den otroliga förmånen att ha barn som började sova hela nätter där vid 4-6 månaders strecket, och sen har det liksom bara fortsatt genom åren, en bra natt efter den andra. Jag har liksom ALDRIG kunnat klaga på att barnen har gett mig sömnlösa nätter.

Nu när barnen är stora så samsover vi alla dagar under mammaveckan. Vi samsover om nätterna, och vi tar gemensamma tupplurer vid behov om dagarna. Varför jag har valt att samsova med mina barn så här länge är väl av den enkla orsaken att jag valt mina strider.
Något man liksom får lära sig som flerbarnsförälder.

Det där första barnet försöker man väl allt som oftast vara mer principfast med, i tron att man kommer förstöra ungen om denne inte får morgongröten prick kl 8 eller deras sovrutiner följs slaviskt. Relativt vanligt scenario skulle jag vilja påstå. Se liksom på min familj. Jag var först ut, med andra ord hade jag strikta hemkomsttider och en hel massa regler, som jag för övrigt sällan följde. Min lillebror, som är tredje i ledet, tja, honom glömmer dom att mata, eller märker på morgonen där på att han inte kommit hem ännu.

Nåja, sidetrack där lite. Att välja sina strider ja.

Jag känner väl mest så här att eftersom jag inte lever med någon äldre än 7 år, och mina barn mår och sover bäst när de tar upp all min plats i sängen, och jag, efter 7 år har fallit för förtrycket och lärt mig sova på de sketna 10 centimetrarna som erbjuds, så ser jag kanske inte riktigt någon orsak till varför jag borde kasta ut dom.

Until now, dvs. Jag får konstatera att 3 barn, varav en kommer vara pikuliten och varav den mellersta älskar att slänga benen på sin mor och böka ganska så hejvilt så känns det som ett scenario jag vill undvika. Jag blir nästan kallsvettig av tanken liksom. Att offra mina 10 cm känns så.. drastiskt.
På samma gång som jag blir ledsen av att behöva jaga bort mina större barn likt älgkon i ”Plupp & älgen”. Det är liksom få saker som jag njuter av så mycket som att kunna hålla om bägge barnen om kvällarna tills de somnar. Höra andetagen bli lugna och djupa. Känna sonens armar runtomkring en och det där sedvanliga, ack så värdefulla ”Finaste mamma, jag älskar dig så” eller dotterns ”Jag älskar dig i evighetens evighet”. Det är liksom en trygghet jag vet att jag kan ge dom. Hur bryter man liksom det mönstret?

Jag kan allt som oftast känna en klump i magen över att det ska komma en till hit till oss. Inte för att hon inte skulle vara välkommen, utan mer pga det faktum att jag har fått 7 & 5 år enbart med mina två större barn. Det är ganska många år som vi har kunnat leva som vi behagar, om man säger så. Vi har inte behövt leva slaviskt efter någons sovschema eller anpassat oss efter någons humör.
Jag har enkelt kunnat säga ”Gå på toaletten” eller ”Hämta en joghurt ur kylskåpet om du är hungrig”. Mina barn är så stora redan nu att de fungerar med mutor liksom.
Vår vardag är så fin som den är liksom, skola, dagis, utflykter, spontana simhallsbesök, förmågan att föra en konversation men fram för allt det faktum att jag, trots mitt höggravida tillstånd kan säga att jag sover för mycket även när barnen är hemma, ja, det är liksom sånt som ibland slänger en av kärran.

Det slog mig här om dagen när jag satt och bläddrade igenom gamla bilder. Hur mycket vi har upplevt som ett tremannaband.

Jag tror på inga vis att lillasyster inte skulle hitta sin plats. Hon har trots allt förmånen att komma till en familj med två väldigt omtänksamma och förstående storasyskon, men, det är klart man undrar hur verkligheten kommer bli. Det är ju inte riktigt som med en hund att man kan föra tillbaka den till uppfödaren om det skulle visa sig vara omöjligt att få det att fungera. Dock är det få gånger jag har känt så gällande mina barn så jag är väl inte speciellt orolig för just det.

Det är nog mer det faktum att ingen vet till vilken grad vårt liv kommer ställas om. Vi vet att vi står inför downs, lite som i vilda västern står vi där, vi och downs. Och bara väntar, fingrar på puffran. Ingen vet vem som skjuter först, vem som träffar eller hur illa det träffar. Vi vet bara att det träffar oss.

Kommer jag komma levande ur det här? En fråga jag allt som oftast ställer mig.

Om 5 år, var står vi då?
Har downs fullkomligt ätit upp vårat liv, eller är det bara en kompanjon på resan? Lever vi med sidodiagnoser, autism, stödtecken, och allt det där, eller har vi en helt vanlig, sprallig 5 åring med downs med oss? Är liksom den värsta diagnosen downs eller prinsessklännings-syndromet, eller är det downs, hjärtproblem, autism, och what not?

Om 5 år.. Då är dottern snart 13 år och sonen 11. Och jag är 30.

Tänk att livet liksom bara rullar. Dag efter dag, år efter år. Så hänsynslöst ändå.
Och vi bara följer med.

Dessa är några av mina tusen tankar som rör sig i huvudet ungefär 4 timmar före sonen vaknar till liv. Vi är visserligen sjuka, jag skulle rent av vilja påstå att jag är döende, men igår när sonen sov från kl 21:30 till 12 på dagen därpå? Tja, då var jag uttråkad, OCH utvilad.
En lyx som jag väldigt väldigt snart får ge upp.

tisdag 5 december 2017 - 12:38

JEWELLERY BY PINJA

INLÄGGET I SAMARBETE MED BY PINJA

Först ut av mina samarbeten är ett samarbete som jag är mycket glad över att få vara en del av! ♡

Tiderna förändras minsann när det kommer till barnafödandet. Inte minst modet kring det.
Innovationen från samhället nuförtiden är helt fantastiskt tycker jag!
Dagligen ser man att det har kommit fram produkter som man för 6 år sen bara önskade fanns.

Så även detta vackra och stilrena smycke!

Och nu tror ni säkert att jag är ute och cyklar som hyllar något så vanligt som ett halsband, men, det föll mig i smaken på alla sätt och vis som ett halsband kunde göra. Sen så är jag ju veteran inom just barnafödande, låter nästan som att jag födde barn på stenåldern, men med alla nya produkter framtagna för att underlätta och göra småbarnstiden så fin som möjligt, så känns det också roligt att få dyka in i allts fint och nytt som har skapats för just föräldrar och barn!

BY PINJA är ett finskt företag som tar fram siliconsmycken för den ammande modern, eller bara för den som gillar stilren design.

”Smycket ger små händer något tryggt att undersöka då hen ammas, sitter i famnen eller bärs, och man som mamma slipper klösmärken, knip och ryck i håret.”

Halsbandet är BPA och PVC-fria och gjort i Finland!

Med koden EMILIAJ20 får ni 20%hela utbudet i deras webshop som ni hittar HÄR!
Man hittar också vackra klädesplagg där också som man absolut inte skulle tacka nej till!

En perfekt gåva till den blivande och ammande modern!

Jag hoppas att lilla Junia ska tycka om det lika mycket som jag gör! ♡

fredag 1 december 2017 - 11:13

1:A DECEMBER

Hej alla fina! ♡
Hoppas ni har haft det bra!

Jag har haft full rulle sen jag skrev senast.
Jobbat en hel del kring bloggen och mina sociala medier, men också varit mer eller mindre dränerad där emellan allt.

Vi fick flunssan på besök i början av veckan och har tappert försökt mota bort den så gott vi kunnat. Ont i hals, feber och sånt. Det är dottern som drabbats mest, vilket hör till ovanligheterna. Hon har varit sjuk max 4 ggr under sina snart 8 år på jorden.
Sonen har haft tungt att andas och hamnade på astma-medicinerna tillbaka. Vi trodde vi hade sluppit dom men i dessa förkylningstider behöver man ju inte ens haft astma för att lida av andnöd.

Och jag, tja, jag har känt mig väldigt trött, haft huvudvärk och imorse vaknade jag med de värsta svullna fötterna jag någonsin upplevt under denna graviditet. Händerna likaså, hade ingen vidare mobilitet i dom om man säger så.
Jag är så färdig med denna graviditet nu, allt känns jobbigt.

Så ja, den här veckan har vi minsann fått känna att vi lever, och vi ligger nu däckade i soffan och slötittar på youtube.

MEN, vi har hunnit med trevliga saker också!
I mitt tappra försök att hålla bort flunssan så har jag storstädat, tagit in julen så där försiktigt och igår släpade jag in en ”liten” lillajulsgran och hostade ett NOSH-klädparty.

Det var mycket trevligt! Ett gäng mammor på besök, vackra kläder samt gott tilltugg om jag får säga det själv. Hela hemmet hade en behaglig och mysig feel över sig med julbelysning, tända ljus och doftljus.
Så där som det ska vara!

Nu ska vi fortsätta vila, och försöka få ihopskrapat krafter att fira lilla jul imorgon!

måndag 20 november 2017 - 20:51

Jag ska berätta

Men, egentligen vill jag bara gråta.

Ikväll var det dags för profylaxkurs i grannstaden. Kursen som jag sett fram emot med en blandning av skräck och förtjusning, men i ärlighetens namn, mera skräck.

Jag visste att den här kursen var riktad åt blivande föräldrar, främst då par, men ville ändå gå på den för att kunna känna någon kontroll i det hela.

Och jag vill redan nu pinpointa att jag på inga vis kände mig ovälkommen, tvärtom! Maria som drar kursen var nog en av de hjärtligaste människorna jag råkat på. Minsann en människa som jobbar med precis det hon passar till!

Men. Jag vet inte om det bara var en dålig dag så där annars rent känslomässigt, eller om det berodde på att jag efter flera månaders tystnad hade pratat med babyns pappa, eller om det berodde på att jag helt enkelt har förträngt allt för att slippa känna efter. Vad än det var, så ville jag bara gråta den första halvtimmen som jag satt där.

Allt blev så verkligt. Min sanning, min verklighet, hur krass den än må vara, så slog den mig rakt i ansiktet där jag satt och såg på när par efter par, förväntansfulla och glada, fyllde stolarna. Och i mitt stilla sinne satt jag och önskade att någon skulle komma in dit, för oss också. Att någon skulle bry sig så pass mycket, att de ville komma av ren omtanke och kärlek.

Men, ingen kom.
Det som dock började krypa på mig redan då, där i början, var en insikt.

Kursen då. Ja den var fantastisk, om man då bortser från hur jag kände inombords. Så mycket skratt, så lättsam stämning och så fina poänger och argument, berättelser, inlevelse och hjärtlighet hon hade. Väl värt varenda cent. Och trots att det gjorde ont inom mig, att höra när hon förklarade för alla pappor/partners vad de kan göra för att underlätta, vikten av att finnas till och allt det där, så var det också en tröst i sig, att veta att NÅGON vet ju iaf.
Jag kommer inte få den där massagen eller den där drickan av just den människan man kanske förväntar sig att man ska få det av, men jag vet att dom som är närvarande vet vad som behövs.

När sen sista ordet var sagt och man fick möjlighet att prata lite med kursledaren så slog det mig, som en insikt gör, varför jag inte har valt någon doula eller annan partner.

Det är en återkommande fråga när folk inser att jag gör det här själv. I all välmening frågar de; ”Har du övervägt en doula?
Och jag har lättsamt sagt att jag inte hunnit fundera på det.

Men det är klart jag har funderat på det. Jag har nog malt sönder allt gällande den här graviditeten till minsta beståndsdelar.
När det har kommit till doula så har det på något vis tagit stopp, och allt i mig har sagt ”Nej”. Varför har jag inte kunnat sätta fingret på, förrens ikväll, när jag sa det själv.

Jag är för rädd om mig själv och babyn.

När man har kämpat i snart 9 månader, för att få den andre föräldern att se sitt barn, älska sitt barn och också få bevittna att det finns de som har möjlighet att vända ryggen åt sitt eget kött och blod, för att man inte bryr sig eller för att man inte vill ändra sin livsstil, då gör det också ont för mig som mamma att se på.

Den där konstanta besvikelsen som har förföljt mig i alla dessa månader, den har gjort att jag har taggarna utåt mot allt som är utomstående.

För så krasst är det ju, om inte ens egen förälder kan älska en, hur ska då en doula bry sig? Hur ska någon alls kunna bry sig? Så tänker ett söndrigt modershjärta.

Kan bra hända att ingen förstår hur jag tänker nu, men det är ändå ett framsteg att jag har kunnat sätta ord på något av det här alls. Det faktum att det tog 9 månader att förstå var det riktigt onda satt, säger väl sig själv också.

Det gör ont. Konstant. Varje dag. Som ett öppet sår.
Att se, hur enkelt det är att lämna.
På sätt och vis gör det mig som mamma sjuk i huvudet. Sinnesrubbad. För det gör att jag försöker kompensera på alla tänkbara sätt och vis, för att jag inte vill att mina barn någonsin ska känna att de inte var värda att kämpa för. Jag vill ge dom allt, som den som lämnade, borde ha gett.

Också det faktum att jag är den ende som finns för just henne, är oerhört skrämmande. Jag, är den ende som stannade kvar. Ingen annan än jag, gjorde sig besväret att komma på en enda liten profylaxkurs för henne. Ingen har ringt. Ingen har hört av sig. Ingen har gjort något annat än skapat oro.

Så, jag har inte valt bort doula eller annan partner för att jag skulle tvivla på deras kvalitet eller förmåga att vara ett bra stöd.

Jag har valt bort det, för att det gör för ont och jag är för rädd att möta blickarna eller agerande framkallat av medlidande, eller kanske till och med avsky.

Varför? För att det är just så söndrigt det känns. Just idag.