Hemmalivet när det är som bäst

tisdag 20 mars 2018 - 07:59 | 3 Kommentarer

Hej från ett snorigt hem!

I söndas kom stora barnen hem, och sen dess har det flugit snorkråkor överallt, känns det som iaf. 

Den lilla har som tur är, inte drabbats så vi ska hoppas att det går vägen.

Andra sjon 11

Igår hade stora dottern stegring på morgonen så vi skippade skolan för hennes del. Sen mot förmiddagen så försvann febern och vi bestämde oss för att åka på picknik och försöka få i oss lite frisk luft, i hopp om att förkylningen kanske skulle ge med sig då. Frisk luft har aldrig skadat, brukar dom ju säga, så, vi klädde på oss, åkte via mor och fars efter termos och gjorde smakbitar, och så brummade vi iväg till Andra Sjön. Vi hade tänkt gå på isen och picknicka där, men så såg vi att dom hade plogat bilväg där så vi åkte med bilen över isen, fram till den allmänna stugan som de har nån kilometer därifrån, och så åt vi våra smakbitar i solskenet och riktigt NJÖT.

Med åren så har friluftslivet blivit allt mer viktigare för min del, det är rogivande och det har varit en av de sakerna som har fått upp mig över ytan i mina perioder, något som jag fortfarande orkar och gärna gör.

Barnen är inte riktigt lika faschinerade av det, än, men we are getting there! Sonen som annars är av bekvämare modell älskar att gå i skogen, så trots att han i stadsmiljö slår på bromsen efter ungefär 10 meter, så kan han i skogen gå upp till 5 km i ett rapp. 

För något år sedan så skulle jag aldrig ha fått för mig att dra på mig täckbyxor och packa picknik korg för att sitta ute och frysa, men jag är glad att jag kunnat ändra mig, även på den fronten!

Det ger något alldeles speciellt att få plumsa i snön eller gå på isen, se hunden njuta till fullo, barnen leka och använda fantasin ist för att stirra ner i ett par skärmar. 

Min tanke är ju att vi med mer kunskap och bättre utrustning ska kunna sova i tält och vandra i skog och mark nån gång, hela familjen, och faktiskt njuta av det. 

Hur som helst, det var helt underbart väder ute på isen igår, solen sken men vinden nöp ändå i kinderna. Minstingen hade vi packat ner i liggdelen på vagnen, även om jag hade tagit med mig Ergon också. Eftersom det blåste så kände jag att Ergon blir lite för kall så hon hade det bra mycket mysigare där i sin liggdel, som vi satte på pulkan och drog iväg med. Att få den där arma vagnen ut i någon sorts terräng annat än asfalt är som att försöka få en häst att gå framåt om den har bestämt sig för att stå stilla. Omöjligt. 

Andra Sjon 2

Uppe vid stugan fanns det perfekt vindskydd som även tillät solens strålar att värma, så där hade vi det mysigt!

Andra sjon 12

Andra sjon 13

Jag kan absolut rekommendera friluftslivet med rastlösa barn! Ett sätt att få ur dom all överloppsenergi på, och om man som oss gör det på hobbynivå så är det ju allt som oftast gratis också, något som alla kan göra! Sen att det ger lite motion och träning så där omedvetet är väl bara ett plus, kan jag tänka mig. Det allra största pluset är väl att sen när man väl kommer hem, så orkar man mera i hemmet. Igår vilade vi en halvtimme, och sen drog vi igång med städningen, och till skillnad från de dagar när vi bara sitter inne, så gick det förvånansvärt lätt att slita sig ur sängen och ta itu med städningen denna gång. 

Ställen vi gillar att vara på är te.x Andra Sjön, att gå på isen där är helt underbart. Typ 2 km ut finns en liten stuga på en holme där man kan sitta på bryggan eller ta skydd uppe vid stugan och äta mellanmål eller grilla, finns en grillplats där också.

Klippan i Nykarleby har också en bra gångstigar att gå på, lagom lång, plus att den då angränsar till Banvallen. Man kan välja att gå en kortare sträcka eller så går man ända ner till Andra Sjön och går runt.

Pörkenäs brukar vara perfekt under varmare sommardagar. Barnen brukar rusa ner till stranden och leka och jag brukar stå i skogsbrynet och plocka blåbär. 

Fäboda har ju också fått fina gångstigar om man vill njuta av havet på samma gång!

Mässkär var också en riktigt trevlig tur, för mig iaf. Barnen avskydde varje minut eftersom vi valde en blåsig dag, och vi vet ju alla att ute till havs känns vindarna ännu kallare. Det gick dock, och där har dom ju den servicen att man kan få åka skoter tillbaka till parkeringen mot en liten summa, om man som mig då har två stretiga barn och en icke terräng-vänlig vagn. Hade faktiskt tänkt hinna skida över där också i år, när vet jag inte, men kanske jag hinner!

Här i Sandsund har de fina leder också har jag hört, vi väntar dock på att gå på dom iom vargproblematiken här i nejden. Vi brukar oftast ha hunden med eftersom det är ett ypperligt sätt att dränera vår vilding på all energi, men man vågar ju helt enkelt inte nu när det stryker varg överallt.

Försöker iaf njuta av denna tid nu, när dagarna är ljusare och solen tittar fram. Jag brukar ju älska våren, och det gör jag visserligen än, men där i april-maj-juni så brukar den inte vara lika gemytlig för mig som är pollenallergiker, ett otyg det där också kan man ju tycka. 

Jag har kommit till den punkt i mammaledigheten där jag verkligen älskar att vara hemma. Med de stora barnen så fanns varken ekonomi eller ro att vara hemma, hade så bråttom ut i arbetslivet, men den här gången ska jag verkligen ta tillvara på det. Jag njuter också så av att kunna spendera så pass mycket tid med alla mina barn som jag kan göra nu. Utan stress. Det är klart, dom blir ju stora dom också och har skolplikt, sonen börjar ju förskola till hösten och dottern 2:an, så visst har vi tidigar mornar också, men jag får åka hem och bara vara under tiden de är borta. 

Det är härligt att kunna vara så pass närvarande ändå, att se hur dom växer och få se alla förändringar och se dom möta på nya saker i livet. 

Vad brukar ni göra om dagarna om ni är hemma med barnen? Gillar ni friluftsliv eller föredrar ni inomhusaktiviteter?

 

Taggar:

Kategorier:

Vardag

3

Kommentarer

 • Sarah-Sophia

  20.03.2018 16:09 (1 månad sen)

  Ååh det verkar finnas så många fina ställen dit norrut! Nästan så det är värt att ta bilen dit ? Tipsar ännu om Tisskärssand i Vexala, så Gina klippor och fint ställe ❤️ Brukar faktiskt också försöka vara ute i friska luften, men inte så många fina ställen nära vatten att välja på i Vasa tyvärr :/ Inte som jag har hittat iaf...

  • Emilia Jansson

   21.03.2018 15:09 (1 månad sen)

   Ja det finns absolut! Jo, förr när jag bodde i Nykarleby så va Tisskärs som ett safe haven för mig, åkte dit i ur och skur, bar för att få tanka. :) Jag visste inte heller om hälften av alla dessa ställen förrens jag själv började intressera mig för det, vet int så många fler ställen ännu heller men brukar söka efter olika ställen när friluftssuget tar över! :)


 • Sarah-Sophia

  20.03.2018 16:11 (1 månad sen)

  Äh, skrev en lång kommentar här som försvann men alltså vad många trevliga ställen det finns ditåt! Här finns det inte lika mycket, mest vandringsleder isåfall :/ men fina ställe nära hav skulle vara att föredra!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.