torsdag 10 maj 2018 - 22:18

Egna rum

Det här att bo smått med 3 barn, det är minsann lite svårt kan jag tycka ibland. 

Skulle jag vara själv, så skulle jag för länge sen ha emigrerat till en husbuss, för mer utrymme än så behöver jag faktiskt inte. Enkelt att städa, plus att man inte kan köpa på sig massor med onödiga prylar.

Verkligheten ser ju dock lite annorlunda ut. Vi bor i en relativt stor trea (tippar den ligger på 90 kvadrat or so) och hittills har det fungerat bra. Vårt vardagsrum är stort och rymmer soffa och ett sexpersoners matbord, plus att vi har ett hörn som är helt dött och som jag inte riktigt vet vad jag ska sätta dit. 

Men, nu har tiden kommit som jag nog har väntat på; Stora dottern vill ha ett eget rum. Hittills har stora barnen sovit väldigt bra i egna rum, och känt sig som tryggast med varandra inom synhåll. Men, hon är ändå 8 år och börjar väl känna att det inte är så himla roligt att dela rum med lillebror alla gånger. Plus att lillebror har en tendens att störa hennes sömn lite iom att han kryper ner bredvid henne om nätterna. Vilket jag tycker är mysigt, skulle ha älskat att ha ett storasyskon att få ty sig till när man var rädd som liten, men, jag kan också förstå att det inte är så roligt för henne som ska upp till skolan om mornarna.

Av de två sovrummen som vi har så har barnen fått det största sovrummet, eftersom dom har en hel del saker, plus att dom som sagt, velat sova tillsammans.

Jag och Juni har det minsta rummet, och om än det är lite trångt, så kan jag tycka det är lite mysigt ändå. Plus att jag inte känner att jag behöver så mycket plats eftersom jag bara sover här.

Men, nu får jag börja tänka om. Vilket ju borde vara enkelt för mig som studerar till Interiörs assistent, men nej. De senaste åren känns det som att det har stått still i min inrednings-gen. Jag har inte velat sätta pengar på inredning så som nya soffor eller möbler eller ens velat möblera om. Något jag gjorde väldigt ofta förut. 

Hur som så känns det ändå lite roligt att få börja planera, och jag känner hur det spritter i den kreativa sidan av mig.

Nu har jag inga bilder på mitt hem, eftersom jag inte har kommit mig för att ta några bilder men i något skede ska jag leverera bilder så att ni kanske får en hum över hur det ser ut och hur jag tänker. Jag tänkte dock skissa upp lite hur jag tänkt i RoomSketcher!

Renovering

Till vänster ser ni hur vi har det för tillfället, och till höger ser ni min vision!

 

Vi har ju inget extra rum, och vi hyr så vi kan inte bygga någon vägg här, men, vad vi har är ett stort L-format vardagsrum. Ja, jag tyckte formen på vardagsrummet var opraktiskt och inte så värst fint när jag flyttade in, men det skulle visst komma att bli praktiskt nu när vi står inför detta dilemma.

Där vi har soffan och tv:n nu, så går man även in till mitt sovrum. Där har jag tänkt att jag skulle sätta in en stor bokylla (typ Expedit från Ikea) och den kommer då agera som vägg åt vad som ska komma att bli sonens sovrum. För att det ska kännas mer som ett rum så tänkte jag täcka baksidan med en spånskiva som går ända upp till taket och sen tapetsera den åt sonen och sätta dit lister. När jag gör så, så får jag också in flera ytor för mitt krimskrams, i vad som ska komma att bli vårt nya vardagsrum.

Stora dottern kommer alltså få flytta in i mitt gamla sovrum, där hon får plats med alla sina saker, och även har en dörr att stänga om sig med ifall hon vill vara ifred med läxor, kompisar eller bara annars. Sonen får därmed rummet som ska göras i vardagsrummet och jag och Junia tar stora barnens gamla rum!

Trots att jag har trivts bra i mitt lilla krypin så ska faktiskt bli riktigt skönt att få ett lite större sovrum åt mig och minstingen. Hon har ju en hel del saker även hon och iom att vi får lite större ytor så kan jag också göra ett eget litet hörn åt henne.

För att det ska fungera i vardagsrummet så hamnar vi nedgradera från ett sexpersoners matbord, till ett runt bord. Men, det gör egentligen inte mig något. Vi använder så väldigt sällan det stora bordet, vi är ju ändå bara 4 personer majoriteten av tiden här. Tänkte sätta ut vårt nuvarande matbord och ha det ute i trädgården!

Vad jag behöver inskaffa är med andra ord en stor Expedit-hylla i vitt. Ett runt matbord och ett nytt klädskåp åt sonen. (Någon som har som ni vill sälja? I'll buy it!) Och så klart så ska vi ju inreda också! Jag tänker senapsgult, mörkblått, lite grått och murrigt, eftersom väggarna annars är vita!

Vad tror ni? Blir det bra? Vill ni följa med i renoveringen?

söndag 11 februari 2018 - 21:23

Barnrummet - Det stora bombnedslaget

Barnrummet

När vi flyttade in i vårat hus från 1800 talet så blev jag så himla betuttad i husets struktur. De gamla trägolven som knarrar när man går på dom. De höga fönstren och det höga taket som gör att det känns rymligt trots att 4 personer ska husera i en trea. Jag hade stora visioner redan då. Bilden ovan var inte en av dom. 

Barnens rum har alltid varit missmatchande, och ett rent bombnedslag, var vi än har bott. Det har varit typiska barnrum med rosa och dockor i ena hörnet, och i andra hörnet blått och Spiderman, plastleksaker i alla dess kulörer och en och annat eget tillverkat snickeri i nån skrikig färg som dom gjort i dagis, för så har dom velat ha det. Och jag som mamma har låtit det stå, för jag känner väl att dom behöver få ha som dom vill så länge dom vill ha det så.

Men, nu har äntligen tiden kommit. Det lilla fönstret där de litar på mitt omdömde och har växt ur alla dessa Spiderman, Blixten, Frozen och what not. Dottern har klart och tydligt statuerat att hon inte tycker om rosa mera, utan nu gillar hon svart och grått. 

 

Min tanke med rummet är att det ska passa åt en 8 åring och hennes skolsaker, legon och lite "större-barns-behov" på samma gång som det så klart behöver ge utrymme för sonens kärlek till traktorer och Batman. Ett rum att växa i, men främst ett rum som bjuder in till lek och MYS.

Mina barn är nämligen hejare på att mysa. Det är det absolut bästa dom vet, och det slår alla aktiviteter med hästlängder. 

Jag var också så när jag var liten. Älskade att bygga kojor, ju mindre desto mysigare tyckte jag. Och så låg jag där, och bara njöt. Så gör mina barn också. Bygger kojor, myser med nån bok eller leker med sina gosedjur. 

 

Moodboard nedan ↓

Barnens rum moodboard

Allt inredning kommer från Smallable , och kulören hittar ni bl.a HÄR . Inte sponsrat, simply ett tips efter en hel del surfande!

 

För tillfället sover barnen i en KURA-säng från Ikea. Dom är ju inte jätte fina om man inte målar om dom, och det har jag inte orkat göra, även om visionen var att jag skulle måla om den och att barnen skulle sova på olika nivåer. Men, as we know så tenderar mina visioner att lämna som just visioner. Där i vecka 30+ fanns inte orken längre att börja kräla runt och ta isär, måla och bygga ihop en säng och det här med att barnen skulle sova på olika nivåer fick jag ju glömma. Allt som oftast hittar jag dom ihopträngda i dotterns slaf och där sover dom så gott. Orsaken till det är väl att dom vill vara nära varandra och fram för allt se varandra när dom ska gå och lägga sig om nätterna.

Så, nu har jag påbörjat projekt "Barnrum's makeover". Jag har sålt bort deras gamla möbler och tömmer sakta men säkert bort allt det gamla för att ha en så vit canvas som möjligt. 

Tanken är att jag med så små medel som möjligt ska kunna göra om rummet till en mysig oas för barnen. Eftersom vi bor i hyresrätt så kan vi inte måla om, men jag tänker väggstickers och fina tavlor, och fina detaljer. 

Jag har redan hittat två sängar begagnat (Jippii för begagnat!) som har fått godkänt av barnen. Det blev Ikea's Minnen sängar i vitt. Tanken är att jag ska måla dom i färgen ovan (Montana Gold G7060 Gravel heter färgen). Ovanför ska jag ha skaffat varsin sänghimmel som bilden visar ovan. Ja, jag har snörat in mig så otroligt på senapsgult och petrol blått i kombination. Ljuvligt!

Deras klädförvaring blir en MALM-byrå med 6 lådor som även den ska målas i samma kulör, och ovanför den ska det hängas en klädstång för sånt som ska hängas upp. 

Barnen har också extremt mycket böcker, och dom ska förvaras i en bokhylla som även den är tänkt ska få samma kulör, så där för att hålla det enhetligt när det kommer till möblerna. 

Jag är ännu lite i valet och kvalet om vi ska ta in något skrivbord dit eftersom det tar en hel del plats och så läser dottern gärna sina läxor vid köksbordet ändå, så det känns lite overkill att släpa dit ett sådant bara för att ha.

Leksaksförvaringen är också något vi akut behöver ta tag i. Vi förvarar allt i fula plastlådor för tillfället och det vill jag gärna byta ut mot något annat trevligt. 

 

Hur som helst! Jag tror det blir bra när det väl är klart. Det känns otroligt viktigt för mig att göra det här nu. Stora barnen har varit så oerhört tålmodiga och fina på alla sätt och vis sen lillasyster kom, och många gånger får dom underhålla sig själva så länge jag ammar eller byter blöjor, så då känns det inte mer än rätt att dom har ett rum som dom trivs i.

 

Och med det sagt så ska jag nu gå och vika ihop alla deras kläder som jag så ogenomtänkt slängde på golvet i min framfart. 

Tack för den!