fredag 16 mars 2018 - 13:54

Just i detta nu

Här kommer en lite mer lättsmält läsning för er som kanske inte orkar ögna igenom en bibel, eller som är så sömnberövade att ordet "Hund" känns oöverkomligt.

Tankar ur mitt huvud, helt utan sammanhang, i detta nu;

 

  • Längtar är bara förnamnet tills jag får göra mina nya dreads. Varje morgon stirrar jag mig själv i spegeln och angstar över att jag borde göra något åt det. Ibland går det dagar före jag borstar igenom håret. Ni kan tro att ångesten är stor när jag vet att jag behöver fixa det inför morgondagens begravning. Fuck. Än mer uppgiven är jag över att jag köpte ett schampo och balsam från Lidl eftersom att jag inte orkade släpa med alla barnen till ännu en till butik, och det schamponet och balsamet råkade dofta ljuvligt, MEN, vara rena döden för mitt hår. Det är flottigt och äckligt och jag vill bara raka av mig det. Att göra nya dreads har jag väntat och väntat så länge på, och det blir ju en ganska stor investering i mig själv, vilket jag känner att jag behöver, något som bara är för min egen vinning.

 

  • Solen skiner ute, har gjort så i många timmar. Jag blev färdig för en stund sen med dagens jobb och tänkte att vi skulle gå ut. Sen blev jag stressad och tänkte att de hinner vi ändå inte med eftersom solen snart går ner. Tror det kallas föräldraskap. När det är så inrotat att det tar en evighet att få iväg alla. Man skulle bra kunna utvecklas till vampyr med barn. Här om veckan tror jag det tog 1,5 timme att få iväg alla barnen. Jag höll på att explodera.

 

  • Jag saknar min kindpiercing. Kan man ens sakna en piercing? Jag gör det iaf. Har haft den i 8 år liksom, den är en del av mig. Till sommaren ska den nog vara på plats igen.

 

  • Jag var på föräldramöte i dotterns skola igår. En del av mig är fortfarande så pass barnslig eller ung att jag helt enkelt inte orkar sitta på föreläsningar om läsproblematiken i våra skolor. Jag är helt enkelt inte så engagerad kl 20 på kvällen när allt jag vill göra är att vara hemma och se på film och sova.

 

  • Jag MÅSTE investera i en ny kamera. Det går inte att fota med Iphone om man har tänkt att det ska bli till något mer än en hobby det här med sociala medier. Sony A5100 har jag funderat på, någon som har och vill sälja? Jag köper!

 

  • Det är fredag idag, vilket betyder våldsgästning och tiggeri hos mor och far. Sen barnsben så har pappa alltid kokat riktigt god "lyxmat" på fredagar, så därför stryker jag runt hemknutarna likt vargen gör nu, varje fredag. Plus att det ger mig en halvtimmes lucka att lyssna på dunderhög musik i en bil som har servo samt en knapp till handbroms. Ist för min som kräver en hel del vilja och elbow-grease för att få den rattad dit man vill ha den. Jag är nämligen alltid chaufför åt min bror som kommer från Dragsvik på fredagkväll. 

 

  • Vagnfeber har uppstått här hos mig. Mer i ett annat inlägg om det!

 

Nu, mina damer och herrar, ska jag gå ut med hunden på gårdsplan så länge tösabiten sover sin fjrde tupplur för dagen!

tisdag 13 mars 2018 - 10:59

Inte din att jämföra med

Hej på er! Ett tag sen sist nu igen.

Jag är inne i en sämre, eller tröttare period för tillfället och trots att jag kanske hade en hel del att blogga om, så förmår jag mig inte att starta datorn och göra ord till meningar.

Sen har jag också känt en hel del avsmak för sociala medier, om jag ska vara ärlig.

Ibland känns det som att pressen över sociala medier är för tung, det lämnar för mycket rum för jämförelse och fram för allt passiv aggressivitet.

Här om dagen var jag helt otroligt glad över att minstingen har börjat sova hela nätter, de flesta småbarnsföräldrar vet att det är en gudagåva när det väl händer. Men, många glömmer at jag postar enbart från min synvinkel, från mitt liv.

Jag postar inte för att nån annan ska jämföra mig och mina barn med sina. Vilket i sin tur skedde, att någon jämförde.

Till en början kände jag inte att det var en så stor grej, men sen blev jag lite arg, faktiskt. Inte då kanske på individen rent specifikt, men mera på det här med att det känns som en omöjlighet för mammor nuförtiden att unna varandra lycka och välfärd. Hur svårt kan det vara? Att sila, att inse att det jag eller någon annan postar på sociala medier, enbart är en bråkdel av ett liv?

Jag tycker ändå att jag har varit så pass öppen med hur otroligt påfrestande hela graviditeten med Junia, samt hennes diagnos har varit för mig. Jag har varit öppen med att jag står som ensamstående med henne, och har därmed också fått ta emot allt själv, allt från det att downs kom på tal, till förlossningen och fram till nu har jag fått ta alla nätter och de flesta dagarna också utan avlastning. Jag känner inte att det är en jätte avundsvärd situation, än mindre något som någon bör jämföra med eller sura över att jag råkar få en natt med en hel natts sömn.


Jag som lever i detta, är väl medveten om alla positiva och negativa sidor. Jag är oerhört tacksam över att alla mina barn får vara friska, att jag har fått så mycket stöd i allt kring Junia och att min egna styrka orkar bära allt. Jag är också enormt tacksam över att jag, har kunnat slipa fram en rutin med alla barnen, som gör att jag får sova hela nätter, redan nu. Bara dagarna före Junia föddes så trängdes jag och stora barnen i min säng, eftersom dom vägrade sova i egna rum. Inte heller en avundsvärd situation, en situation som jag beslutade att var ohållbar sen när lillasyster väl anlände.

Min poäng är väl att det finns saker som jag väljer att inte dela med mig utav på sociala medier. Jag känner inte att det tillför något att jag dagligen postar att stora barnen bråkar så stickorna yr, jag låser in mig i badrummet för att huvudet håller på att sprängas, minstingen vägrar sova i vagn eller det faktum är att jag 95% av tiden känner oroar mig för framtiden med en stundande vårdnadstvist, en förälder som är nowhere to be found och det faktum att vi ännu inte vet var sonen ska börja i förskola.

Det ger inget för andra.

Att som utomstående stå på sidan och titta på, ger en helt annan synvinkel än för mig som faktiskt lever i det här livet.

Jag är inte alltid så duktig som jag ser ut. Jag kämpar fortfarande med min psykisk ohälsa och går för tillfället igenom en tuff diagnostiseringsperiod och inväntar en ännu tuffare inkörningsperiod med nya mediciner som riktar sig mot bipoläritet.

Jag har veckor när allt är perfekt, precis som jag vill att livet ska vara. Veckor där jag slipper ut på vagnspromenader och verkligen orkar gå på promenader. Veckor där vi hinner med utflykter eller annat roligt, men även läxläsning och att vara i säng i tid. Veckor där humöret är på topp och inga bråk utspelar sig. Veckor där vi efter varje måltid plockar i diskmaskinen och huset hålls på en fräsh och trevlig nivå. Nätter när minstingen sover hela nätter och jag fram för allt kännerr motivation att göra annat än allt det inrutade vardagskrafset.

Sen har jag också haft perioder, där disken hopar sig för att jag får ångest av att bara öppna luckan till diskmaskinen. Det finns dagar när vi bara sitter i soffan och spelar memory eller har alltför mycket skärmtid. Det finns perioder när klädhögen liknar snöjätten i Frozen. Det finns nätter när minstingen vaknar 4 gånger, ist för ingen. Det finns perioder när ångesten i mig är så påtaglig att allt känns hopplöst. Det finns perioder där min ekonomi är så bortom räddning att det är helt otänkbart.

För 6 år sen, efter uppbrottet med sonens far, så varade dessa perioder i flera veckor, ibland i månader. En vecka kunde vara super, och jag mådde så otroligt bra. Sen följde en månad med trötthet, trötthet, trötthet och ännu mera trötthet. Huset mer eller mindre en sanitär olägenhet, ekonomin som skenade iväg och fick ett eget liv, ingen kontroll, inget konsekvenstänk, nada.

Jag har blivit bättre, jag har lärt mig hantera mina perioder så pass mycket att vi kan leva ett bra liv med dom. Jag lämnar inte längre hemmet att förfalla helt utan brukar hitta den där ena dagen där jag städar och gör det fräsht igen. Jag bränner inte iväg mina pengar längre bara för att dom ändå inte skulle råda bot på mina räkningshögar. Jag jobbar varje dag med att bli en bättre version av mig själv, något om jag är otroligt stolt över att jag har kunnat, orkat.

Med det sagt så dömer jag ingen som är i samma situation som jag var för några år sedan. Det handlar inte om att någon är sämre än mig eller jag bättre än någon annan, det handlar mer om att vi inte är på samma plan. Det är en process. Dit du/ni också kommer en dag, om det är det ni önskar.

Att jag började orka lite mer, beror mycket på självinsikt. Jag valde att börja se kritiskt på mitt egna beteende. Tillåta mig själv att se det negativa i mig, för att kunna jobba på det.
Sen, hur andra väljer att leva sitt liv, vare sig vi har något gemensamt eller ej, är inte min sak att fundera på.

Att jämföra, och sen framföra det genom passiv aggressivt beteende får en enbart att framstå som bitter och otacksam. Var glad över det liv du/ni lever. Var glad över det som är bra, och jobba med det som är sämre. Så jobbar jag på här i mitt hörn av världen. Det är allt vi kan göra.

p.s

Pga min sämre period nu så känner jag heller ingen press över att blogga. Det kommer inlägg när orken finns!

Hoppas ni har det bra!

 

torsdag 15 februari 2018 - 22:09

Downs i samhället

Junia rosett2

Under graviditeten oroade jag mig mycket över hur samhället skulle se på min dotter. 

Man önskar ju att människan 2018 skulle vara just så öppensinnad och medveten som många utger sig för att vara. Jag menar, man är mer eller mindre dum om man inte är medveten i dagens samhälle. Om allt. 

Tyvärr går inte all denna medvetenheten ihop med sympati, empati eller respekt. Varken hos vaccinsmotsåndare, veganer eller människor med förminskande syn på de som står utanför normen. Nu säger jag ju inte att alla är aggressiva i sitt sätt att framföra sina åsikter, men många gånger upplever jag att det är lite "What says, goes". Man är medveten om så mycket runtomkring en att det mera ser ut som ett desperat försök att fly undan sina egna problem, än att man faktiskt bryr sig. Man kan absolut förespråka veganism, olika uppfostringsmetoder, kämpa mot plastförbrukningen i världen, prata om religion, involvera sig i politik och sådant, diskutera vacciner etc etc, men så fort man som förespråkare, börjar förminska andra för att de inte står på samma plan som dig, så blir det en motsatt effekt och det är där jag känner att respekten, sympatin och allt det viktiga i en diskussion försvinner.

 

I flera dagar har jag stött på sånt som jag oroat mig för under graviditeten. Tack och lov har inget riktats mot oss, men oroväckande ändå att det ens är något man ska behöva oroa sig för år 2018.  Människor runtomkring som har kommenterat om downs ur ett negativt perspektiv, fruktansvärda kommentarer under vackra bilder av barn med downs, påhopp osv.

Bara för att det finns en diagnos i ett barn, så är det många som tar sig rätten att uttrycka sina åsikter om huruvida det här barnet har rätt att existera. Något som man aldrig skulle kommentera när det kommer till ett barn utan diagnos. 

Jag kom in på Patricia's blogg ikväll och läste kommentarerna på hennes senaste inlägg. Och jag kan inget annat än förundras. Vuxna människor som kommenterar att "Jag tycker att ditt barn ser ut att ha downs" eller "Jag tycker ditt barn är sen i utvecklingen, är du säker på att denne inte har downs?" Vuxna människor, mammor som själva har barm, som lever sig in i sociala mediens värld så intensivt, att dom glömmer tänka i perspektiv, bara för att få något sagt. Mammor, som glömmer att dom hoppar på en 8 månader gammal baby, som inte hunnit göra någon något ont i denna värld, bara för att dom är så jävla medvetna om alla andra, förutom sig själva.

Jag blir mörkrädd på många plan. Och fruktansvärt illa berörd, eftersom jag lever i en helt annan verklighet.

Här sitter jag bredvid min två månader gamla dotter, den absolut mest välskapta, vackra bebisen i min värld. En baby som råkar ha en extra kromosom. Och jag känner mig tvungen att försöka förstå dessa människor. Jag studerar henne, och undrar om jag har upplevt något negativt med downs, så som alla dessa människor vill få det att framstå som?

Vet ni vad som är det absolut mest negativa med downs? Samhällets fördomar. Odd Molly-fittor, som Mia Skäringer en gång sa. 

Det finns få saker som jag har oroat mig så mycket för som jag har gjort när det kommer till alla fördomar. Inget hjärtfel eller mental-störning. Allt som Junia's diagnos medför, känns som smågodis i jämförelse. 

Mitt sätt att hantera människor runtomkring mig, har varit att i redan tidigt skede när de tittar ner i vagnen, berätta om att min dotter har downs. Inte för att dom ska tycka synd om henne eller mig, utan för att jag inte skäms. Det finns inget negativt med min dotter. Hon är absolut inte världens gladaste bebis, tvärtom, hon har inte gett mig ett medvetet skratt ännu. Hon är inte särskillt nöjd heller om man inte bär runt på henne eller serverar bröst 24/7. Idag var första gången jag kunde amma utan bröst-gummi, för att hon nu, vid två månaders ålder äntligen har växt till sig så att hon klarar av att suga från bara bröstet. En del av "problematiken" är sådant som kommer med diagnosen, men mycket av det beror på att hon är en helt ny individ. En individ som inte har förstått att samhället förväntar sig att hon ska leva efter en norm.

Men, likt sina syskon så har hon två vackra bruna ögon med långa ögonfransar som sveper längst kinden när hon sover. En genomborrande blick som ser med förundran och nyfikenhet på omvärlden. Hon är hela min värld och hon är värdefull, på alla sätt och vis.

Hon har inget mer negativt i sig, än vad någon annan har. 

Min vision med alla mina sociala medier har varit att ge er en inblick i hur det är att leva med downs. Att ge ord åt tankar som många anhöriga till personer med downs har. Att göra omvärlden mer medveten. Mitt bidrag till den moderna världen. 

Men många gånger känner jag, att den här världen borde jobba bra mycket mer med sig själv och medmänskligheten in general, än att fokusera så mycket på andra. 

Ibland behöver man, som fullvuxen individ, slänga ut sig själv från alla sociala medierna och ta sig en titt i spegeln. Och det är stunder som denna, som jag ibland tvivlar på om det är rätt val att prata om vårt liv så öppet som jag gör. Är det värt det?

Det är vi vuxna som ska skapa en trygg värld för våra barn att växa upp i. Trots det, så vet jag, att jag som vuxen har bättre chans att skapa en trygg individ i min dotter, genom att förbereda henne på alla fördomar som finns, än att förlita mig på samhällets empati, förståelse och respekt. 

Vart jag sist och slutligen ville komma med inlägget är lite oklart. Hela jag är väldigt osammanhängande för tillfället och får inte riktigt ner något i en bra text. Jag, som många andra i min närhet har slagits av någon form av vinter-trötthet och lever i någon slags limbo, i väntan på bättre tider. Hjärnan har som sagt helt blivit till mos och trots två soliga dagar på raken så har inte jag och Junia sett mycket av den för vi har legat inne och ammat. Och ammat. Och ammat lite till. 

måndag 25 december 2017 - 05:46

7 utkast senare

Jag har försökt blogga från och till i flera omvarv nu. Men det slutar alltid med att inläggen sparas som utkast, inte för att ämnet i fråga skulle vara dåligt, men min hjärna är så disträ och vandrar iväg på egna vägar så att få knutit ihop säcken känns mer eller mindre omöjligt.

Det finns många korta nyckelord som kunde förklara hur allt känns för tillfället. Omtumlande. Skört. Spännande. Skrämmande. Råddigt. Ovant. Avdramatiserat. Tacksam.

Dagen då Junia kom till världen så var det som att en sten släpptes från mitt bröst. Den där stenen som jag burit på i min ensamhet i flera månader. Som har känts så himla definitiv, kvävande, okänd och skrämmande.

Först av allt känner jag mig så fruktansvärt dramatisk. Nästan som att jag lurat er.
Det är ju själva downs som har varit elefanten i rummet, som har varit just så främmande och skrämmande för mig. Så när jag väl fick se min lilla flicka, och såg att downs var, är, en så himla liten del av det hela just nu, så kändes det som att jag hade lurat in er i en fälla av medlidande, onödig sorg och ponerande.

Så klart finns det en oro kvar inom mig. Men den är varken större eller värre än den oron som man dagligen bär för alla sina barn. Den var liksom inte något som jag inte kunde klara av, hittills iaf.

Nu är hon ju bara några dagar ung ännu, och mitt humör pendlar en hel del pga alla hormoner.

Jag har varit livrädd. Jag var livrädd när jag låg där ensam på bb och läkaren sa att vi plockar ut henne nu. Att ligga och stirra upp i taket när dom plockar ut ens barn, helt ovetandes i vilket tillstånd hon skulle vara. Oerhört skrämmande.

Men också en enormt häftig upplevelse och allra mest en enorm boost för självförtroendet.

Jag klarade det. Jag klarade av hela graviditeten, som har gjort så ont, prövat mig så hårt. Jag klarade av att möta många av mina stora rädslor helt själv, utan att drabbas av panik. Jag klarade av att höra att min dotter inte mådde så bra i magen. Jag klarade av att åka hem, ordna allt med stora barnen och kring julen. Jag klarade av flera timmar av smärtsamma värkar. Jag klarade av att ta den informationen om att hon, 20.12, en helt vanlig onsdagsförmiddag, skulle plockas ut via snitt. Snitt som jag varit så oerhört rädd för sen jag fick stora dottern. Inom loppet av en timme hade dom satt kateter, rullat in mig i operationssalen, gett mig epidural och börjat på. Smärtan som jag var så rädd för att inte klara av.
Jag klarade av att några timmar senare att kliva upp och duscha.

Jag hade faktiskt hjälp. Junia’s pappa kom trots allt, och var där stundvis. Men, han var inte den tryggheten jag behövde.
Jag var min egen stora trygghet.
Mitt tysta mantra var nog att inte få panik, du har klarat dig så här långt.

Och när jag skriver de orden så rinner tårarna. För jag är så otroligt stolt över mig själv, men på samma gång känner jag mig så oerhört trött. Som att förlossningen var slutet av en jobbig era, och när den väl var över, så bara släpper det. För stunden så orkar man inte längre hålla ihop.

Vi kom hem för två dagar sen, och allt har känts väldigt ovant. Ovan att ha en liten en som kräver min uppmärksamhet dygnets alla timmar. Ovan att hantera en så liten människa. Ovan att få vardagen att normalisera sig.
Amningshjärna eller bara ren och skär förvirring, ingen aning. Hemmet ser dock ut som ett bombnedslag, det ligger små klädesplagg och strumpor lite överallt. Disken hopar sig. Tvättberget är ett faktum. Det är med andra ord ett milt kaos för tillfället här hemma.

Men, kanske det får vara så, två dagar efter hemkomst. Kanske jag borde tillåta mig själv att läka, hinna ifatt och njuta av min lilla familj.

Ni får ursäkta de dåliga mobilbilderna. Modellerna är ju desto finare!

Junia är för övrigt en mycket snäll och nöjd bebis.
Pga att hon är prematur så sover hon väldigt mycket och ger mig på så vis ännu en viss rörelsefrihet. Hon säger inte så mycket om hon inte är hungrig eller behöver ny blöja.
Bara tanken på att hon ännu skulle rymmas i min mage är stundvis skrämmande, hon är så skör, på samma gång som hon är otroligt välmående för att ha kommit för tidigt och ha ett litet PDA (biljud) .
Hon äter bra och vi har fått amningen att fungera. De mysigaste stunderna är just när vi får amma. När jag ostört får se på henne. Smeka hennes kind. Dofta på hennes hår.
Fina stunder som jag fått ha med alla mina barn.

Igår firade vi jul. Den där julen som såg ut att gå i stöpet, pga en liten christmas-crasher.

Storasyskonen fick träffa henne för första gången och det gick ändå bra. Stora dottern har skött och skött ända sen hon kom, men storebror tror jag fick lite overload med både julafton OCH en ny lillasyster så han hade det lite kämpigt igår. Det blev bättre sen när han fick åka hem till pappas och bygga lego. Alla har inte lika lätt för förändring som stora dottern har, och jag kan relatera bra mycket mer till sonen när det kommer till just förändringar, så det gäller att ha tålamod och förståelse. Han har ju varit min lilla bebis i 5 år. Alltid varit den som fått sitta i famnen eller bli buren eller tyckt om att mysa. Allt det där kan vi ju så klart göra än, men tror att både jag och han kände av det faktum att han blev stor så fort han kom in till oss igår. Hans fötter som alltid varit så små och lena i mina ögon, var helt plötsligt stora och sträva. Han lilla kropp som jag så smidigt har haft i min famn, den var helt plötsligt stor och svårmanövrerad. Han mjuka små kinder var fortfarande mjuka och små, men i en helt annan benämning.

Igår när vi kom hem från mor och fars så kände jag ändå en sån enorm tacksamhet.

Tacksam över all hjälp vi har fått. Tacksam över den insikt, den styrka och den rikedom som det här året bar med sig.

Tacksam, över att jag är jag, och att jag klarade det.

Nu är vi fyra i vår familj. Och det känns komplett.

Nu kommer jag att pausa med bloggandet tills efter nyår, och då kommer ni även hitta mig på en ny portal.

Jag vill tacka er för all den respons, all kärlek som jag har fått under det gångna året, och jag hoppas ju så klart att ni vill följa med mig på nya portalen också!

Tack också för alla lyckoönskningar, gåvor, tankar, peppande ord, både här och på Instagram! Önskar att jag kunde svara er alla, men det har bokstavligen ramlat in kommentarer konstant i flera dagar så jag kan omöjligt hänga med.

Jag har under våren ett fint projekt på gång som jag hoppas ska kunna verkställas, för att visa precis hur tacksam jag är över allt!

Tack för allt! ❤️

söndag 10 december 2017 - 21:57

Som en skenande häst

Lite så känns det som att livet går för tillfället.
Inte synkad på något plan alls!

Jag har haft en fin helg, även om alla mina dagar känns som en oändlig dimma av trötthet.

På lördagen åkte jag till grannstaden med min mamma för att hjälpa till med julhandeln, och sen mot kvällen var det tänkt att en av mina vänner skulle komma hit och dela en box med chili cheese tops från McDonalds med mig. I know, so fancy!
Livet har helt klart ändrats under de gångna åren. Förut festade man tills solen gick upp, och åkte via McDonalds efteråt. Nuförtiden åker man enbart till McDonalds, höhö.

Nå hur som helst så var jag fem före att avboka, jag var verkligen dö slut efter en hel dag i Kokkola med mamma.
Efter en tupplur så valde jag ändå att inte avboka. Hade inte pratat med en vuxen på typ 2 veckor pga flunssan så jag tyckte jag behövde plussa på det kontot.

Och vilken tur sen alltså att jag inte avbokade!
För in kom dom, en efter en, mina allra närmsta och finaste vänner, med ballonger, blöjtårta och godsaker!

Där stod jag, snoret rann, jag var lika sliten som jag såg ut och fram för allt rejält överraskad!

Jag hade inte förväntat mig en babyshower under den här graviditeten alls! I ärlighetens namn så väntade jag mer på första cidern efter förlossningen, ungefär så har jag känt att jag har behövt avsluta den här eran i mitt liv.

Men visst kändes det helt underbart att det finns de vänner som har stått kvar genom alla dessa år. Saker vi har upplevt tillsammans gör mig så tacksam, att jag liksom får ha dom i mitt liv. Att lilla Junia ska få ha världens bästa tanter i sitt liv! Det slår faders-förlusten med hästlängder vill jag nog påstå!

Hur som helst så åt vi gott, jag utsattes för sedvanliga lekar och vi hade over all en jätte fin kväll.

Och när dom hade åkt, så sov jag min första fulla natt på en hel vecka. Utan andnöd, sammandragningar eller snor över hela mig.

Det slog mig när vi satt där och skulle gissa när lilla damen ska göra sin entré att livet rusar på som en skenande häst i detta nu.

Hela december är fullbokad med julfester, julhandel, möten och sånt. Jag hade en ”föda-barn-lucka” där i mellandagarna, hur illa låter inte det liksom?
Även om jag känner att livet nödvändigt skulle behöva sakta i lite nu, enbart av den orsaken att jag är hiiiiimla trött för tillfället, så är det bara att konstatera att som ensamstående så får jag bara inse att paus är för de dödliga.

Denna vecka har vi fortfarande inövning av bussåkandet för dottern i fokus, samt två julfester att närvara på. På onsdagar rider fröken och fredag har jag rådgivning plus att jag ska få mina naglar fixade. Hela veckan ska sonen också köras till dagis för att han ska kunna hänga med i julfestprogrammet. På lördag ska det hämtas julgran och så ska den ju kläs också.

Veckan därpå är barnen hos sina pappors och kommer hem på julafton. Med andra ord så ska jag hinna inhandla alla sista julklapparna och maten och fixa med det före dom kommer. Plus att två dagar där går åt att få mina dreads insatta igen. Hohho liksom.

Man tror på något vis att 4 veckor är länge. Vi pratar max 4 veckor, och jag ränner runt som en vettvilling.

Ett tips är nog att inte skaffa barn i december-januari, hehe.

Men, på samma gång känns det helt okej att det är så här nu. Jag hinner liksom inte oroa mig lika mycket över vår situation, och det ger mig på sätt och vis ett visst lugn att jag inte sitter med den där enorma ångesten över något jag ändå inte kan kontrollera.

Nu, ska jag sova! Imorgon drar vi igång veckan kl 6, sharp. Sonen kommer mörda mig.

Hoppas ni haft en fin vecka och fram för allt att ni får en fin vecka!

torsdag 7 december 2017 - 05:40

Att bli flera, mentalt.

Ni vet det där talesättet, eller om de månne var ett förslag eller riktlinje som småbarnsföräldrar får; Sov när babyn sover?

Nå. Jag råkar ju ha haft den otroliga förmånen att ha barn som började sova hela nätter där vid 4-6 månaders strecket, och sen har det liksom bara fortsatt genom åren, en bra natt efter den andra. Jag har liksom ALDRIG kunnat klaga på att barnen har gett mig sömnlösa nätter.

Nu när barnen är stora så samsover vi alla dagar under mammaveckan. Vi samsover om nätterna, och vi tar gemensamma tupplurer vid behov om dagarna. Varför jag har valt att samsova med mina barn så här länge är väl av den enkla orsaken att jag valt mina strider.
Något man liksom får lära sig som flerbarnsförälder.

Det där första barnet försöker man väl allt som oftast vara mer principfast med, i tron att man kommer förstöra ungen om denne inte får morgongröten prick kl 8 eller deras sovrutiner följs slaviskt. Relativt vanligt scenario skulle jag vilja påstå. Se liksom på min familj. Jag var först ut, med andra ord hade jag strikta hemkomsttider och en hel massa regler, som jag för övrigt sällan följde. Min lillebror, som är tredje i ledet, tja, honom glömmer dom att mata, eller märker på morgonen där på att han inte kommit hem ännu.

Nåja, sidetrack där lite. Att välja sina strider ja.

Jag känner väl mest så här att eftersom jag inte lever med någon äldre än 7 år, och mina barn mår och sover bäst när de tar upp all min plats i sängen, och jag, efter 7 år har fallit för förtrycket och lärt mig sova på de sketna 10 centimetrarna som erbjuds, så ser jag kanske inte riktigt någon orsak till varför jag borde kasta ut dom.

Until now, dvs. Jag får konstatera att 3 barn, varav en kommer vara pikuliten och varav den mellersta älskar att slänga benen på sin mor och böka ganska så hejvilt så känns det som ett scenario jag vill undvika. Jag blir nästan kallsvettig av tanken liksom. Att offra mina 10 cm känns så.. drastiskt.
På samma gång som jag blir ledsen av att behöva jaga bort mina större barn likt älgkon i ”Plupp & älgen”. Det är liksom få saker som jag njuter av så mycket som att kunna hålla om bägge barnen om kvällarna tills de somnar. Höra andetagen bli lugna och djupa. Känna sonens armar runtomkring en och det där sedvanliga, ack så värdefulla ”Finaste mamma, jag älskar dig så” eller dotterns ”Jag älskar dig i evighetens evighet”. Det är liksom en trygghet jag vet att jag kan ge dom. Hur bryter man liksom det mönstret?

Jag kan allt som oftast känna en klump i magen över att det ska komma en till hit till oss. Inte för att hon inte skulle vara välkommen, utan mer pga det faktum att jag har fått 7 & 5 år enbart med mina två större barn. Det är ganska många år som vi har kunnat leva som vi behagar, om man säger så. Vi har inte behövt leva slaviskt efter någons sovschema eller anpassat oss efter någons humör.
Jag har enkelt kunnat säga ”Gå på toaletten” eller ”Hämta en joghurt ur kylskåpet om du är hungrig”. Mina barn är så stora redan nu att de fungerar med mutor liksom.
Vår vardag är så fin som den är liksom, skola, dagis, utflykter, spontana simhallsbesök, förmågan att föra en konversation men fram för allt det faktum att jag, trots mitt höggravida tillstånd kan säga att jag sover för mycket även när barnen är hemma, ja, det är liksom sånt som ibland slänger en av kärran.

Det slog mig här om dagen när jag satt och bläddrade igenom gamla bilder. Hur mycket vi har upplevt som ett tremannaband.

Jag tror på inga vis att lillasyster inte skulle hitta sin plats. Hon har trots allt förmånen att komma till en familj med två väldigt omtänksamma och förstående storasyskon, men, det är klart man undrar hur verkligheten kommer bli. Det är ju inte riktigt som med en hund att man kan föra tillbaka den till uppfödaren om det skulle visa sig vara omöjligt att få det att fungera. Dock är det få gånger jag har känt så gällande mina barn så jag är väl inte speciellt orolig för just det.

Det är nog mer det faktum att ingen vet till vilken grad vårt liv kommer ställas om. Vi vet att vi står inför downs, lite som i vilda västern står vi där, vi och downs. Och bara väntar, fingrar på puffran. Ingen vet vem som skjuter först, vem som träffar eller hur illa det träffar. Vi vet bara att det träffar oss.

Kommer jag komma levande ur det här? En fråga jag allt som oftast ställer mig.

Om 5 år, var står vi då?
Har downs fullkomligt ätit upp vårat liv, eller är det bara en kompanjon på resan? Lever vi med sidodiagnoser, autism, stödtecken, och allt det där, eller har vi en helt vanlig, sprallig 5 åring med downs med oss? Är liksom den värsta diagnosen downs eller prinsessklännings-syndromet, eller är det downs, hjärtproblem, autism, och what not?

Om 5 år.. Då är dottern snart 13 år och sonen 11. Och jag är 30.

Tänk att livet liksom bara rullar. Dag efter dag, år efter år. Så hänsynslöst ändå.
Och vi bara följer med.

Dessa är några av mina tusen tankar som rör sig i huvudet ungefär 4 timmar före sonen vaknar till liv. Vi är visserligen sjuka, jag skulle rent av vilja påstå att jag är döende, men igår när sonen sov från kl 21:30 till 12 på dagen därpå? Tja, då var jag uttråkad, OCH utvilad.
En lyx som jag väldigt väldigt snart får ge upp.

tisdag 5 december 2017 - 22:42

FINLAND 100 ÅR! ??

Imorgon firar vi Finland’s självständighetsdag. Festligheterna har redan påbörjat med pomppa och ståt och överallt ser man vackra bilder och hyllningar till vårt land.

Många gånger försöker jag tänka så simpelt och fram för allt så tacksamt som möjligt när det kommer till allt här i livet.
Det kan röra allt från hetsiga debatter, kontroversiella trender, dietet och alla världens pekpinnar och måsten man borde anamma.

Så gör jag också många gånger när det kommer till vårt land.

För många så är Finland bara en liten del av världen, vissa har aldrig och kommer förmodligen aldrig besöka detta land.

Vi finnar beskrivs som hårdhudade, bastubadande, korvätande vodkakonsumenter, och landet beskrivs som ”Tusen sjöarnas land” eller bara ”Kallt”.

För mig är Finland mycket mer. Och i mitt simpla, tacksamma tänk, så ser Finland ut så här;

- Finland är det land som har näst intill gratis sjukvård. Ovanligt om man ser sig omkring i världen.

- Finland har enormt bra skolor och pedagogik som cirkulerar i dessa skolor. I vissa länder går barn inte ens i skola.

- Finland är ett av de land som i EU tar bäst hand om sina djur. Vi har en enormt strikt djurskyddslag te.x, men också enormt mycket mer empati för våra fyrfotade vänner än vad de har i te.x asiatiska länder.

-
Vi som väljer att föröka oss i detta land, har rätt till en låda full av nyttoprylar, allt för att alla barn ska få den bästa möjliga starten. Vi har också andra goda förmåner när det kommer just till småbarnsåren. Te.x betald moderskapsledighet, dagvård enligt inkomst, stödgrupper, info i överflöd.


Men fram för allt så har Finland ett enormt bra socialt skydd och stödsystem. Utan många instanser som vi tar förgivet (FPA, sociala myndigheter etc etc) så skulle jag inte kunna ha mina barn hos mig. Jag skulle, som min biologiska mor, vara tvungen att adoptera bort mina barn.

Många säger att man inte blir rik i detta land, och det kan jag väl hålla med om till en viss del. Men, än i denna dag så har knarkaren i staden ett hem, trots att hans bidrag till samhället inte gynnat någon på många år.
Än i denna dag så är adoptionsprocessen årtal lång, för att landet satsar på hållbarhet, siktar långsiktigt, ist för att förkorta processen och på så vis spara pengar.
Än i denna dag är det olagligt att vräka en barnfamilj. I dessa fall kommer sociala väsendet in som stöttepelare.

Vi blir kanske inte rika, men, vi kan, stundvis ändå förflytta tankarna åt annat håll än enbart det ekonomiska. Och det är pga vårt otroliga socialskydd.

Jag är enormt tacksam över att jag fick möjligheten att växa upp i ett land, där människorna styrs av empati och medmänsklighet. Där jämställdhet mer eller mindre är en självklarhet och där de allra kallaste dagarna, med hjälp av solen kan ge dig den mest spektakulära synen.


Vi har många att tacka. Alla veteraner, som idag enbart är ett fåtal kvar. Alla som jobbat för att bevara vårt land.
Det var storartade människor som en gång skapade vårt land.P.s
Jag kunde tro att it goes without saying att Finland även har saker som jag inte stöder eller tycker om, men, så länge människan står vid rodret så kommer det aldrig att finnas en perfekt värld för dig och mig. Vi kan bara välja hur vi ser på världen.

söndag 3 december 2017 - 18:42

HUR MIN FAMILJ, BLEV MIN FAMILJ

Fick ett litet förslag på min förfrågan om Feedback, om huruvida jag ville skriva hur min familj blev till den den är idag, och vad som har gjort att jag idag står som 25 år och ensamstående.

Jag tror nog ingen bestämmer sig för att man en dag ska bli ensamstående. Iaf inte som 16 år och gravid. Inte heller tror jag att målet är att ha tre olika pappor till sina tre barn.
Det här var helt enkelt den väg mitt liv tog och även om jag inte skulle rekommendera det, så gav det ju mig mina barn.

Huruvida det blev som det blev tror jag ingen har nytta av att veta. Konflikter, rädsla, livet. Allt det där.
Med det sagt så hade alla sagor fina början. Kärlek, gemenskap och respekt.

Jag har accepterat ett liv som ensamstående, och för mig är det inte längre en uppoffring. Jag har, in fact, blivit väldigt bekväm med att vara själv.
Jag tycker inte om makten en annan människa har över en, enbart pga kärleken man känner för varandra.
Jag är nog inte heller så bra på att leva Svensson-livet med någon. Jag har varit ensam så länge där jag har hittat egna sätt att få vardagen att rulla på, så att leva med en partner känns mer eller mindre krystat för min del.

Förut kände jag en enorm tomhet, sorg inom mig. Vetenskapen om att man var ensam. Det gjorde ont. Det kändes som att man inte dög åt någon, att man var för komplicerad. En bra tid efter mitt uppbrott för 1,5 år sen kände jag samma sak. Den där enorma sorgen över det faktum att jag inte vågade älska igen.


Sällan reflekterar jag dock över det faktum att jag är ensamstående, om jag ska vara ärlig. Jag är väldigt försiktig med att på så vis sätta på mig offerkoftan eftersom det egentligen inte är en uppoffring för mig att vara ensam.
Allt sitter ju i betraktarens ögon. För en som lever ett helt annat liv så kan jag förstå att man tror att livet som ensamstående är en konstant uppförsbacke, och det kan det visserligen också vara om man väljer att se på det på det viset. Men har man som mig varit ensamstående i många år, så lär man sig att ta sig an vardagen trots att man inte har en partner.

Man är tvungen att lita på sin egna förmåga att få det att fungera.

Mina barn är hos mig varannan vecka. De veckor de är hemma med mig så upptas vardagen av skolsjutsandet, läxläsning och hobby. Vi träffar också vänner och gör något trevligt som går på café eller besöker simhallen. En helt vanlig vardag med andra ord. Skillnaden är ju att det är jag som sköter sjutsandet och ska se till att maten står på bordet, samt roddar läxläsningen och vakar om nätterna ifall de insjuknar. Det finns ingen som kan avlasta på så vis.
Vi lever också enbart på min inkomst, och även om den är en helt vanlig medellön, så räcker den inte på samma sätt som två löner. För att det ska gå runt så får jag planera ekonomin religiöst och aldrig slösa pengar. Vissa veckor får vi avboka simhallsbesöket för att pengarna behövs på annat håll.

De veckorna som barnen är hos sina fäder är jag fortfarande mamma, men med ett lite lättare schema. De barnfria veckorna så passar jag på att göra sånt som jag behöver vara ensam till. Går på möten eller läkartider. Eller tar mig friheten att gå 15 extra minuter i butiken, eller träffar vänner på lokala puben.

Jag har, efter år som ensamstående hittat en fin balans i mitt liv där jag kan ha det bästa av båda världarna.
Visst kan det kännas ensamt ibland, men det är ändå en övergående känsla.

Nu står jag inför en ny tid i livet där jag inte längre kommer vara ensam de veckorna som stora barnen är hos sina pappor. Och det skrämmer mig faktiskt om jag ska vara ärlig.
Ibland kan jag känna en sån panik över förändringen att jag hinner tänka inte bara en gång utan flera gånger; ”Vad har jag gett mig in på!?”
Jag har varit så nöjd med att leva det liv jag har levt i många år nu, mamma en vecka och en helt vanlig 25 åring en vecka, men snart kommer en liten en som kommer finnas med mig hela tiden, och även om det är en helt normal förändring för de flesta, så är det en helt ny situation för mig som aldrig har levt med mina barn 100%.

Jag tror inte, hur kaotiskt mitt liv än må se ut från läktaren, att jag skulle ha kunnat göra något annat val än det jag lever i. På ett eller annat vis så skulle livet ha slukat mig om jag inte skulle ha separerat med barnens pappor.

Och livet lär, helt klart. I de mest påfrestande stunderna, så lär man sig mycket om sig själv, och vill man leva och lära så hittar man ett sätt att leva i förändringen, acceptera och kämpa vidare.

Bild från 2013

lördag 2 december 2017 - 19:41

När nya traditioner skapas

I mången år har jag och barnen firat lillajul med mina föräldrar.
I år så unnade dock sig morföräldrarna en södernresa och lämnade oss avkommor åt sitt öde.

Men, jag är inte den som är rådlös!
Efter en vecka i sjukstugan så kände jag att vi behövde socialisera oss, äta gott och fira nån sorts lillajul.

Traditionen hos mina föräldrar har inte varit så märkvärdig, och jag fortsatte på det spåret även detta år! I snart 20 år (ja, mamma har tappert lekt tomtenisse ända upp i vuxen ålder för oss, hehe) så har vi ätit en lite nedskalad version av ett julbord och sen har någon ropat i andra änden av huset; ”Ja såg en tomtenisse!!” och alla barn har rusat till fönstren och tryckt näsan uppefter. I samma veva har ”tomtenissen” varit och bytt ut önskelistorna i julgranen till nån liten godispåse.

Så, jag bjöd hem våra vänner med jämnåriga barn, och min lillebror, och så stod jag och kokade i 6 timmar. Himla tur att jag gillar att stå i köket för tillfället! Gott blev det också!

Maten blev uppäten och tomtenissarna kom och lämmade varsin fullproppad påse med godis i utbyte mot önskelistorna.

Och helt plötsligt hade en gammal, fin tradition, blivit en ny och fin tradition. Och nästa år, ja då har en till liten en anslutit i vårt fina gäng! Tänk de liksom! 

Med det önskar jag er alla en god lillajul, hoppas ni har fått en fin sådan!

måndag 20 november 2017 - 20:51

Jag ska berätta

Men, egentligen vill jag bara gråta.

Ikväll var det dags för profylaxkurs i grannstaden. Kursen som jag sett fram emot med en blandning av skräck och förtjusning, men i ärlighetens namn, mera skräck.

Jag visste att den här kursen var riktad åt blivande föräldrar, främst då par, men ville ändå gå på den för att kunna känna någon kontroll i det hela.

Och jag vill redan nu pinpointa att jag på inga vis kände mig ovälkommen, tvärtom! Maria som drar kursen var nog en av de hjärtligaste människorna jag råkat på. Minsann en människa som jobbar med precis det hon passar till!

Men. Jag vet inte om det bara var en dålig dag så där annars rent känslomässigt, eller om det berodde på att jag efter flera månaders tystnad hade pratat med babyns pappa, eller om det berodde på att jag helt enkelt har förträngt allt för att slippa känna efter. Vad än det var, så ville jag bara gråta den första halvtimmen som jag satt där.

Allt blev så verkligt. Min sanning, min verklighet, hur krass den än må vara, så slog den mig rakt i ansiktet där jag satt och såg på när par efter par, förväntansfulla och glada, fyllde stolarna. Och i mitt stilla sinne satt jag och önskade att någon skulle komma in dit, för oss också. Att någon skulle bry sig så pass mycket, att de ville komma av ren omtanke och kärlek.

Men, ingen kom.
Det som dock började krypa på mig redan då, där i början, var en insikt.

Kursen då. Ja den var fantastisk, om man då bortser från hur jag kände inombords. Så mycket skratt, så lättsam stämning och så fina poänger och argument, berättelser, inlevelse och hjärtlighet hon hade. Väl värt varenda cent. Och trots att det gjorde ont inom mig, att höra när hon förklarade för alla pappor/partners vad de kan göra för att underlätta, vikten av att finnas till och allt det där, så var det också en tröst i sig, att veta att NÅGON vet ju iaf.
Jag kommer inte få den där massagen eller den där drickan av just den människan man kanske förväntar sig att man ska få det av, men jag vet att dom som är närvarande vet vad som behövs.

När sen sista ordet var sagt och man fick möjlighet att prata lite med kursledaren så slog det mig, som en insikt gör, varför jag inte har valt någon doula eller annan partner.

Det är en återkommande fråga när folk inser att jag gör det här själv. I all välmening frågar de; ”Har du övervägt en doula?
Och jag har lättsamt sagt att jag inte hunnit fundera på det.

Men det är klart jag har funderat på det. Jag har nog malt sönder allt gällande den här graviditeten till minsta beståndsdelar.
När det har kommit till doula så har det på något vis tagit stopp, och allt i mig har sagt ”Nej”. Varför har jag inte kunnat sätta fingret på, förrens ikväll, när jag sa det själv.

Jag är för rädd om mig själv och babyn.

När man har kämpat i snart 9 månader, för att få den andre föräldern att se sitt barn, älska sitt barn och också få bevittna att det finns de som har möjlighet att vända ryggen åt sitt eget kött och blod, för att man inte bryr sig eller för att man inte vill ändra sin livsstil, då gör det också ont för mig som mamma att se på.

Den där konstanta besvikelsen som har förföljt mig i alla dessa månader, den har gjort att jag har taggarna utåt mot allt som är utomstående.

För så krasst är det ju, om inte ens egen förälder kan älska en, hur ska då en doula bry sig? Hur ska någon alls kunna bry sig? Så tänker ett söndrigt modershjärta.

Kan bra hända att ingen förstår hur jag tänker nu, men det är ändå ett framsteg att jag har kunnat sätta ord på något av det här alls. Det faktum att det tog 9 månader att förstå var det riktigt onda satt, säger väl sig själv också.

Det gör ont. Konstant. Varje dag. Som ett öppet sår.
Att se, hur enkelt det är att lämna.
På sätt och vis gör det mig som mamma sjuk i huvudet. Sinnesrubbad. För det gör att jag försöker kompensera på alla tänkbara sätt och vis, för att jag inte vill att mina barn någonsin ska känna att de inte var värda att kämpa för. Jag vill ge dom allt, som den som lämnade, borde ha gett.

Också det faktum att jag är den ende som finns för just henne, är oerhört skrämmande. Jag, är den ende som stannade kvar. Ingen annan än jag, gjorde sig besväret att komma på en enda liten profylaxkurs för henne. Ingen har ringt. Ingen har hört av sig. Ingen har gjort något annat än skapat oro.

Så, jag har inte valt bort doula eller annan partner för att jag skulle tvivla på deras kvalitet eller förmåga att vara ett bra stöd.

Jag har valt bort det, för att det gör för ont och jag är för rädd att möta blickarna eller agerande framkallat av medlidande, eller kanske till och med avsky.

Varför? För att det är just så söndrigt det känns. Just idag.