Simple Banner LinkedIn Post Header 2

MARDRÖM bebisgunga

Skrivet av Emilia Järvenlahti 01.06.2020 | 4 kommentar(er)

 

Var hos mina föräldrar idag hela dagen, ute på gården solade och lekte med Gabriel. Han gungade en bra stund i sin gunga medan jag solade bredvid honom. Han trivs bra där i gungan och sitter säkert. Det finns en gul tuta han tycker om att smaka på - men smaka på allt gör han ändå så det är inget konstig med det. Gungan är ju av plast, och gjort för bebisar.
Det är ju en BABY GUNGA  - vad kan hända liksom? Det värsta.

Efter en stund tog jag upp honom ur gungan för att leka i gräsmattan med honom, Där kan man inte ba lämna honom utan heltiden följa med då han sätter allt i munnen, Så jag vaktade noggrant. Och vi satte där alltså säkert 10/ 15 min utan något skilt, han tuggade inte på nått heller eller så. Jag filmade precis någon snutt till instagram då G började hosta. Min första tanke var att oj kanske något flög i munnen på honom typ fluga eller nåt. Jag slängde bort telefonen på sekunden och klappade lätt på ryggen, han fortsatte att hosta, medan hans ögon tårade och jag såg paniken i blicken!! Jag tryckte mitt finger i munnen på honom och sökte efter nåt som kanske var där. Men inget. Jag tittade och kände allstand men inget fanns där. G dreglar och sippar efter luft och jag visste att fan nu är det allvar.

Jag vänder honom mot marken och börjar klappa honom på ryggen hårt, så jälva hårt. Och tittade i munnen, kände efter. Inget ännu heller . HELVETE tänker jag och börjar känna paniken valla i mig och är på vippen att ropa åt min bror som står bredvid mig och tittar på förskräckt att ringa 112. Men jag provar en gång till. Gabriels blick är skräckslagen, tårar rinner och han kvävs, dreglar, hostar och har kräk reflexer. Jag klappar på ryggen ännu hårdare och känner efter i munnen och ser då nått gult uppe i gummen på honom, jag får bort det. Och en känsla av lättnad tar över.

Han värkar lugna sig en aning så jag tar honom inomhus. Tills han än en gång börjar ha kräk reflexer och jag tänker förskräck att han har svalt flera bitar, samma sekund kommer mamma in i huset och jag säger åt henne att G har svalt något. Hon kastar sina mat kassar och tar G,  medan jag berättar vad som har hänt - som tur lugnar sig Gabriel och gråter nu endast. Man hör att luftvägarna är fri.

Jag ger en flaska med vatten åt honom efter en sund och han dricker det nöjt. Jag berättar igen vad som har hänt och vi undrar var han har kunnat få den gula PLAST BITEN  ifrån. (Här kände jag mig som sämsta morsan i världen medan mina händer bara skakade av situationen btw) Då kommer min bror in och säger att det kanske är från gungan, den har ju en gul tuta. Vi går dit och kollar och ja mycket riktigt, det fattas en bit. Den biten jag precis har grävt ur Gabriels mun. Som tur ser jag att det fattas endast den och jag kan försäkra mig att de inte finns mer i strupen. Biten han hade i halsen var inte liten. Tänk er en vuxen kvinnas tumnagel, biten var samlare och lite längre men motsvarande. Tänk sedan hur liten en bebis är och hur små mun och luftrör dom har. 

FATTA HUR ILLA DET HADE KUNNAT GÅ. 

Som tur repade Gabriel sig snabbt, och fortsatte som vanligt, åt och drack bra efteråt. Och jag är så lättade över att jag vet vad man ska göra i en sådan situation. Att jag kunde hålla mig lugn och koncentrerad. Verkligen, när det handlar om småbarn och säkerhet - Läs och håll koll på hur man utför första hjälp osv. Så himla viktigt. 

 

BTW
Om ni har denna gunga, Så släng den långt åt helvete. Den är absolut inte barnsäkert och borde dras bort ur försäljning. Våran gunga är inte splitter ny, men den är inte heller gammal o använd heller mycket - Troligen har regn och sol försämrat kvaliten på tutans plast att den lätt gått isär medan Gabriel tuggat på det med sina småsmå pytte tänker. MEN guu dethär får inte hända, allra minst när det handlar om babysaker DOM SKA VA HAZARD SÄKRA  

8718158898869

 

 

 

 

 

 


Update

Skrivet av Emilia Järvenlahti 27.04.2020

 Roligaste nu är att klättra där under bordet..72A6763A 6F64 44E2 814C D619BE534AB1

B44AAB77 F333 47FF 9477 969A36C7A964

 

Angående inlägget med Gabriels rubbade sömn fick jag sååå många goda råd, flera som tog kontakt både på facebook och instagram. De flesta tipsade med att öka på hans sista måltid innan läggdags och att vänta med kvällsgröten till precis innan läggdags (då jag vanligen gett det ca 2h innan).

Nu har vi äntligen fått lite ordning på sovandet igen! Jag matar hans kvällsgröt vid 21, efteråt byter vi om till pyjamas och sedan lägger jag honom i sängen med en vällingflaska och dit lämnar han gött! Detdär med att han vaknade femtioelva gånger om natten då nappen fallit har slutat!
Jag har lärt honom att hitta nappen själv. då den oftast ligger precis intill munnen hans om natten får han den lätt själv.

Det jag gjorde var att underdagen då han behövt nappen har jag gett den i handen - så att han själv får sätta den i munnen, tog inte många försök så lärde han sig det!

 

Nu vaknar har om natten kanske 1 max 2 gånger och då har han faktist somnat om själv, eller hittat nappen och satt den i munnen själv. Enstaka gång har jag varit där och hjälpt honom eller bäddat om då han gråtit. 

 SUMMA SUMARUM jag ser ljuset i tunneln.

ab8j9uc3TjOlz4xUphcyKwD39E93B0 9DE8 40E0 B7A4 22DD8211B185 


MOMgang aka COOLgang

Skrivet av Emilia Järvenlahti 19.04.2020

 

D4A1DC43 6ECA 4E78 A9F6 6EC354D55FFA

Kan vi ta en minut och uppskatta alla dessa underbara mammor;

Det jag absolut inte hade räknat med när jag var gravid var dethär med mom gang. Alltså hur mycket pepp och kärlek man ger varandra. Hur okända tjejer blir ens nära vänner, för att vi väntade barn på samma gång? eller för att vi har barn med några veckor/ månader emellan. Alltså WOW vilken power man känner från alla dessa mammor där ute. Hur vi tillsammans blir en och stöttar varandra, frågar råd eller skrattar åt varandras barns påhitt och bus. 

Dehär mammorna jag lärt känna är guldvärda. Tänk hur lätt man kan ta kontakt med någon via sociala medier som instagram till exempel. Under min graviditet började jag följa enstaka väntande mammor på IG bara för att, men snabbt nog började man kommentera varandras storys eller bilder, sen började man ses med dom som bor i samma stad och vips har man fina vänner på köpet. Jag hade en tjej i södra Finland som kontaktade mig för att hon precis plussat på stickan och jag hade precis kommit ut på IG att jag väntade. Hon gjorde precis som mig, började följa nån mamma bara för att. Och nu är hon också en så fin vän jag önskade kunna få träffa snart samt hennes dotter. Kanske i sommar!

Har man inte vänner som väntar eller har barn vet jag kan kännas väldigt tungt och ensamt, men försök att hitta någon i en annan stad då som är i samma sits som du kan dela tankar med. Tex söka på instagram via olika hashtag typ #syyskuiset2019 (barnets födelse månad) eller #youngmom #majbebis2020 osv. Och absolut inte gå och tänka att man inge vågar eller täcks skriva eller kommentera något för man inte vill va på, Jag kan nästan svära på att den andra tycker det bara är trevligt när någon skriver nåt. Det kan bara vara nåt så enkelt som att fråga vart man köpt bodyn eller kommentera "fin, vacker. eller som det går på instagram att kommentera med ett hjärta, eld eller smileys så SKICKA. Vad är det värsta som kan hända liksom?

Och dethär med er som varit mamma sedan många år tillbaka som gärna ger tips och råd om vi "newbies" har nått vi undrar över. Alltså denhär enorma kärleken mellan alla mammor och viljan att hjälpa!!!! ALLTSÅ JAG ORKAR INTE, sååå underbara. Tänk att en liten fin kommentar eller hyllning gentemot någon kan göra så mycket för en, vare sig du känner hen eller inte. 

Det jag vill säga är, Alla mammor där ute - Ni är verkligen guldvärda.

 

 

 

 

 

 


Ny nivå av trötthet

Skrivet av Emilia Järvenlahti 15.04.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Bloggtorka på köpet. Hela denhär situationen med Pandemin gör mig bara så less. Det drar ner humöret + rubbad nattsömn så när jag har min fria tid ägnar jag åt att bara försöka ta de lugnt. När Gabriel är vaken får jag springa efter honom heltiden då han är verkligen en "explorer" vilket är underbart att se men ack så tungt för mamma som måste springa och dra bort honom då han hittat på bus nånstans hahah.

1F11A461 B956 491E A936 19466F3AFBE5

Gabriels nätter har rubbats hårt sedan han blev 6 månader. Tänkte först det handlade om ny utvecklingsfas (vilket säkert också bidrog i det) men visade sig att han väntade ytterligare 4 nya tänder hahah. Men även om det har blivit en aning bättre så är det fortfarande inte bra. 

Jag har ju fått sova nästa fulla nätter sedan dag ett med honom OBS. nästan. 
Men nu vaknar han flera gånger om natten. Han lägger sig mellan 21-22 och han somnar alltid själv utan minsta problem. Fran till ungefär 01 sover han och då börjar det. han gråter oroligt i sömnen, ibland ger jag resterande av vällingen eller vatten. Sen vaknar flera gånger likadant om nappen fallit. Oftast lugnar han ner sig snabbt och somnar om, men för nån timme bara.

Kring 05-08 tiden får han sin första mjölk och somnar om för några timmar. Problemet är inte att han vaknar femtioelva gånger utan det att han inte somnar om lika snabbt och under den tiden hinner jag vakna upp så pass att jag har svårt att fatta sömn efteråt. 

Jag har provat massa olika metorder som att ignorera hans gråtande, gett mjölk, gett vatten, försökt med tutten, hållit handen, svängt honom, bäddat om honom, tagit honom bredvid mig osv. Men jag vill inte heller att han vänjer sig med att jag finns genast där då han gråter eller att han får komma bredvid mig och sova. Även provat mata honom lite mindre/ mera på kvällen utan desto stor inverkan på det 

Observera att inget av dessa har varit bättre/ sämre än de andra - han har fortfarande vaknat gråtande! 
Och jag vet att bebisar har bättre/ sämre perioder osv. Hade varit skönt att hitta silverlining där nånstans endå haha.
Sömn skola känns onödigt ännu då jag känner att längst inte är alls så illa,

Har ni några råd eller ide får ni gärna hojta till!! 

 

 

Liten throwback till förra veckan då jag hade ny tvättat hår och orkat sminka mig hahah!

67213A22 B90F 45BB BA5E AECFC6DCF54D

 


Gabriel 6 månader

Skrivet av Emilia Järvenlahti 03.04.2020

7nPu5ZmNRfOHF1EinWnfCQaGkVv4d8SxutYsAeY55sdg

Längd: 68 cm
Vikt: 7900g
Klädstorlek: 62 - 68cm

Utvecklings mässigt är han på topp. Han hittar dom minsta små stenarna som kommit med utifrån på golvet, och han är så himla aktiv!! Vänder sig av och an utan minsta trubbel, mest tycker han om att va på magen och leka och studera sina leksaker noganoga. Han började krypa 28 mars!! ca 2 veckor efter han fyllde 6 månader <3 
Det är ingen ro mera i lägenheten. Man får verkligen hålla ögonen på honom nu! Han rörlig som en blixt och ska röra på allt!! Speciellt sladdar är de roligaste.
Han är så smart dessutom, om det är en lång bit att krypa så rullar han sig så nätt och smidigt tills han kommit lite närmare saken och då kryper han sista biten. 

Han dricker ur flaskan själv nu, även om han ibland leker att han inte kan hålla iden och då måste jag mata ?? haha
Gabriel är verkligen en solstråle nu!!! Gladaste ungen någonsin och skrattar åt allt. Far snällt och sova på sina dagsvilor utan trubbel. Samma sak till natten, fast ja - det har han faktist varit bäst på enda sen liten. Jag har längt honom i säng och dit har han somnat själv. Men självklar några undantags nätter/ dagar då han vägrat och varit mer krävande. 

 

 

 

 


Gabriel 5 månader

Skrivet av Emilia Järvenlahti 03.04.2020

zENsUQB4QeBj4BvRo0TcA

Längd: 66,9 cm 
Vikt: 7280g

Han har blivit mycket aktiv nu medan han ligger på lekmattan, Men han slutade svänga sig?! Enstaka gånger svängde han sig från rygg till mage, men sen var det som att han helst enkelt slutade med det?
På rådgivningen då kollade hon om han kunde och det, och konstaterade snabbt att han vet precis vad han skall göra och hon behöver knappt hjälpa honom. Det handlar helt enkelt om lathet och att han trivs så bra på ryggen. 

edit: Kvällen samma dags började han vända sig. Och har inte slutat sen dess. Vänder sig fint både rygg till mage, mage till rygg.

 

 

 


No baby no more

Skrivet av Emilia Järvenlahti 12.03.2020 | 1 kommentar(er)

 

Idag fyller min ögonsten 6 månader?!  - huur går tiden så fort? Känns som om de vore igår jag var på BB med den vackraste lilla babyn i min famn. Det är helt sjukt att tänka på att den lilla smala knytten som föddes lite för tidigt, inte mera är en bebis utan ett litet barn?

Han har minsann fått sina gener från mig, mina ögon, min näsa, mina öron, mina kinder, mitt hår, mina ynkliga ögonbryn. 
Han är så envis, han har kort stubin ändå kanske den mest gladaste lilla killen. Han skrattar åt allt och alla och han gråter mest sällan. Överlag är han så himla nöjd! 

Jag är så tacksam över hur bra och underbar vår baby tid varit och är. Och glad över att jag bestämde mig att vara mamma ledig första baby året. Nu lär sig Gabriel mycket på en och samma gång och det är SÅ roligt att följa med hans utveckling nu, han är på vippen att börja krypa nu, så väntar med spänning på den dagen! 

Nu ska jag börja städa lite grann för att sedan söka oss ut på en promenad.

B4CF646C 4070 4753 A798 8F8F02C10FE9

0331DAE5 1EC6 4775 9197 17E1686B2A52

732958F9 EAE0 4410 AD4F 57E6A1CC0FF2


Rookie mistake

Skrivet av Emilia Järvenlahti 17.02.2020

Hej!

Vill börjar med att tacka för den finfina resposen jag fått  av mitt senaste inlägg + intervjun på Yle. Hade så många som kontaktade mig och kunde identifiera sig i min berättelse, fått styrka från den och fått höra andras berättelse som varit i samma situation.  
Tuuusen tack för alla fina orden jag fått och att ni velat dela med er av eran erfarenheter.

 

3D96A4FF 7FA7 484D 9760 E2DF5934DA41DA8EB69E 69FE 4EC3 B1C2 506A30DF1ACE

Idag då.
Vi var på rådgivningen kl 12. Vilken fin utveckligen Gabriel gjort. återkommer i enskilt inlägg. Sedan kl 14 hade vi lunch träff med en annan mama med dotter, våra barn har typ 3 veckor mellan varandra!
Först o främst hade vi problem med att hitta ställe att luncha på då vi var ute rätt sent, men bestämde oss för kinesiskt buffé. När vi plockat ihop den mat vi skulle äta och skulle sätta oss ner för att njuta av den, började G gråta av hunger, tog han i famnen och lade flaskan i munnen och försökte äta själv. När han väl ätit fick han sitta kvar i knäet medans jag åt, tills han pucklade rätt mycket över mina ben. Äh de inget, det händer dagligen.

Sedan började han skita. När han var färdig satte han i knäet fortfarande då jag åt ännu. Kollade till då och då så det inte blivit "skit upp i nacken". Tills jag kollade igen och ja, skit upp i nacken på pojken... och min vita skjorta. Gissa om vi skrattade?!
Såklart händer dethär precis då jag INTE har ombytes kläder med, eller är på en restaurang med skötbord haha. Vi packa ihop våra saker, tog våra vagnar via HM, efter billigaste plagget med body och byxor, köpte det och for till wc för att tvätta av och byta om till nya kläder.

Sånt som händer bara när man absolut inte är beredd för det ahahah. 

 

 

 


Gabriel 4 månader

Skrivet av Emilia Järvenlahti 15.01.2020 | 1 kommentar(er)

 (får inte laddat bilder av nån orsak)

 

Vi hade 4 månaders kontroll idag 

Vikt: 6,5 kg
Längd: 65,4 cm

Så han har gått upp ett helt kilogram + växt hela 3cm på en månad! stora pojken ahaha


Sedan senaste kontroll har han blivit mycket stark i nacken och orkar hålla upp huvudet bra. Dessutom vill han absolut inte mera sitta i famnen sådär halv liggandes utan han ska prompt försöka sig upp och sätta sig rät. Älskar att stå på sina egna ben, och är stadig.  Han är den gladaste lilla pojken, skrattar mest heltiden och är mycket livlig. Medan han är i babygymmet snurrar han runt klockvis, dvs. om jag satt honom med fötter ut mot vänster är han efter en stund med fötterna till höger ?? vet inte hur har gör haha, Eller så kommer han neråt. Han vänder sig på sidan både höger och vänster lätt och är fifty fifty på att vända sig från rygg till mage nu. När han ligger på rygg och lyfter upp benen tittar han på sina fötter fundersamt (utan sockor funkar det bättre).
Ger man en leksak/ bitring kan han ta den med händerna och stoppar det i munnen.

 

Lilla vännen vad han utvecklas mycket nu!! Vart är min bebis?!