Simple Banner LinkedIn Post Header 2

Tankar kring dagis start + tips mottages

Skrivet av Emilia Järvenlahti 01.08.2020 | 6 Kommentarer

E47A44C0 3C71 494B A949 4E13FE7AB954

Tänka sig, Att Gabriel ska börja på dagis snart!! Det är inte helt klokt hur snabbt tiden har farit, eller denhär "första baby året".
Om ca 4 veckor ska han börja skolas in och veckan efter börjar min skola också.

Det är självklart blandade känslor dethär med att han ska börja på dagis när han är så liten (11 månader) men eftersom jag själv har jobbat på dagis med några lika små och vet hur dom togs hand om, känner jag mig lugn. Även personalen på dagiset G ska börja på verkar underbara, och ett plus i kanten så har min lillebror faktist varit på samma dagis och älskat det! 

Men det här med kläder...
Jag har svårt att välja ytterkläder och storlekar. Då han är nu ca 72 cm lång och alla skal overaller (av kvalitet som tål vind/vatten) börjar från 80 - 86. Det finns massa baby overaller till hans storlek 74-80. Men dom är igen inte av samma kvalitet? förstår ni? alltså dom är inte menade att ett barn ska vara på marken med dom typ.

Sen dethär med att det inte finns fysiska butiker så man får känna och se storleken på kläder gör mig så förbannad. Vi var till Sjoki till idea park här i veckan och då var tanken att jag skulle köpa kläder till G. Allt som tillhör ytterkläder kategori var från storlek 94 i alla butiker jag var inne i.

 

TANKAR

 1. Baby overaller
  - Varför är dom av annat material? dvs.  sånt som inte är meningen att ska vara och leka på marken och tål inte vatten ett dugg
  - Varför är dom antingen blå eller rosa??????? De finns en miljon andra färger att välja mellan comooon
  - Och hittar man en overall som INTE är något av det ovannämnda är dom istället windfleece overaller

 2. Fäger och print 
  - Ett märke jag absolut avskyr är Molo. Deras färggranna print kläder gör mig yr i huvudet. Jag kan tycka att olika print är fint, men det sättet som Molo gör dom såhär "real life looking print" yäkk
  - Reima har brukat ha ganska fina overaller, alltså olika färger att välja mellan, och de har varit hel färgade. Nu är alla overaller i nå konstig space färger eller så har dom femtioelva färger i en och samma overall yäkk
  - Nu skulle jag helst inte vila sätta jätte färggrant på G till dagis av den orsaken att den ska faktist bli smutsig. Och jag vill inte känna stress över att han gula/ljusblåa/ljusgröna overall är smutsig igen fast jag tvättade den igår. 
  - Mörkblå, mörkgrön, svart, mörkare nyanser så behöver jag inte stressa SÅ mycket
 3. Utekläder för en 11 månader bebis
  - Han kryper nu, gör han det ännu om 4 veckor eller går han? - Hur som haver måste kvalitet och material TÅLA att han kryper och sitter på marken men overaller i hans storlek och som uppfyller dessa krav finns det mycket lite av. Han är nu ca. 72 cm. men overallerna går från 86-92 -->
  - Alla overaller som alltså uppfyller kraven är ofta i från storlek 92
  - Men ser man på han storlker 80-86 beroende på, så är dom i material som är gjord att han hålls varm i vagnen, inte på marken
 4. Ställen jag kollat runt på
  - Lekmer
  - jollyroom
  - babyshop 
  - polarn o pyret 
  - zalando 
  - bootz 
  - ellos

 

ANYWAY jätte roddigt skrivet tror jag, men svårt att få skrivet då G kräver uppmärksamhet eller drar allt från mina skåp. Dethär inlägget tog mig att skriva över 2 timmar då G far runt lägenheten och gör massa hyss som att dra bort alt från skåp, lådor o hyllor. Eller så skulle han ha uppmärksamhet. Förstår ni nu bättre varför jag haft svårt att hålla igång bloggandet i sommar? ;-)


Har ni tips på vad jag ska tänka på angående ytterkläder för en 11 mån som kryper men står längs möbler och lär sig troligtvis snart att gå också så tar jag gärna emot dem med öppna armar haha!

(Det hade varit XXX gånger lättare och handla kläder till en lite äldre/större barn) 
(inne kläder har jag på koll och allt kring det, men att tänka på på ytterkläder på en så liten krabat - Nada -

 

 

 

Kommentarer

 • Johanna 01/08/2020 9:36pm (3 år sen)

  ielm softshell halare har muddar och är ganska snäva i mudden finns ner till storlek 74. Har haft en överväger köpa en ny större nu åt 6åringen varm och smidig.

  • Emilia Järvenlahti 02/08/2020 4:57pm (3 år sen)

   Aah okej, har inte sett faktist så det skall jag kolla upp! Tack för tipset! :D

 • Maria 02/08/2020 9:26am (3 år sen)

  Jag har haft polarn o pyrets halare till mina pojkar, både tunn och fodrad. Har varit otroligt nöjd! De har hållit att ärva till alla tre och är ännu efter det i riktigt bra skick. Jag gillar neutrala enfärgade, de jag haft har varit mörkblå och jättefina. Tycker inte om en massa olika mönster och färger. Angående storleken har jag inget tips tyvärr, jag har köpt från storlek 86.

  • Emilia Järvenlahti 02/08/2020 4:56pm (3 år sen)

   Precis som mig då! :D Nästan alla rekommenderar deras ytterkläder också! Har kollat och hoppats på Pop's kläder men deras kläder kan va mycket stora i storleken har jag så besluts ångest vilken jag skall beställa, sen dethär med att deras hemsida ekar tomt på speciellt ytterkläder gör ju saken inga bättre..

 • Madde 02/08/2020 12:06pm (3 år sen)

  Polarn och pyrets halaren börjar från 74. Deras kuorihalare har fleece inuti men jag tror inte att det gör något (att den skulle bli för varm). När man är mycket på marken kyler marken ganska mycket. Om du inte vill ha en halare med fleece inuti finns t.ex. Tähti Jonathan välikausihaalari. De börjar från storlek 80, men tror nog att det kunde funka G's storlek. Du kan också köpa ett par utebyxor (kanske du hittar billiga på någon super market eller loppis) om du vill använda dem som skydd mot vanliga innekläder nu i början när det är varmare och sen byta till halaren när det blir kallare.

  • Emilia Järvenlahti 02/08/2020 4:51pm (3 år sen)

   Joo pop hade rätta storlekar, det som jag mest störde mig på deras hemsida att allt är slutsålt haha, dom har två olika skalhalare att välja mellan nu, ytterbyxor finns som jag också tänkte precis som du skrev att använda nu i höst till en början, men då har dom alla jackor slutsålda!! var det en rosa och en grön kvar kanske men såhär annars, jätte lite att välja mellan. Kanske dom fyller lagret här småningom eller förnyar!!!
   Tack för tipset!! ska kolla upp tähti jonathan halare :)

 • Natalia 02/08/2020 4:29pm (3 år sen)

  Det finns inga Dagis för barn!! Endast för hundar. Sedan 1998 heter det förskola. När du skriver dagis tänker du nog på barnpassning så är det inte på en förskola. På förskola undervisar vi och tillämpas en läroplan.

  • Emilia Järvenlahti 02/08/2020 4:44pm (3 år sen)

   Mm cool, dock pratar man fortfarande om dagis och daghem här även de bytt till "förskola". I Sverige vet jag man pratar mer om förskola och inte dagis.
   Det är nog bara en vanesak ;) Eller vem vet, kanske Gabriel far på hund dagis

  • Jessica 03/08/2020 3:11pm (3 år sen)

   Det heter ju dagis/daghem i Finland. Förskolan är bara för 6-åringar, vilket heter förskoleklass i Sverige.

   Lycka till med dagisstarten :)

 • Therese (förskollärare) 03/08/2020 7:08am (3 år sen)

  Jadu, dagar på förskola är intensiva och jobbiga för så små barn. Försök att göra att han får så korta dagar som möjligt. De viktigaste för så små barn är alltid deras föräldrar och tid tillsammans med dem.
  De viktigaste är inte dyra fina kläder utan ombyten när barnen smutsar ner sig och blir blöta.
  Din son är bara liten en gång, ta vara på tiden med honom, den kommer inte igen.

  • Emilia Järvenlahti 03/08/2020 7:16pm (3 år sen)

   Absolut det är tanken också, han kommer vara ca halvdagar och skötas av min mamma de dagar hon är ledig (skiftesjobb).
   Sen dyra fina kläder är inte det jag syftar eller prioriterar heller utan snarare att dom ska vara hållbara och tåla vatten iaf lite.

 • Sofia Donner 03/08/2020 12:27pm (3 år sen)

  Mitt absoluta favoritmärke på ytterkläder, som vi haft sedan Sigge bara kröp runt ute på gården, är Kuling som finns på lekmer.fi. Så jätte jätte nöjda! Alla kläder kommer lillebror kunna använda också för dom har hållit så bra. Deras regnkläder "Ottawa" är SUPER, samt overallerna "Milano". Nu när han är lite större har vi "Going" utebyxor och "Barcelona" jacka. Och deras "Caracas" stövlar. SÅ BRA!

  • Emilia Järvenlahti 03/08/2020 7:07pm (3 år sen)

   Oh toppen!! Tycker också att Kuling har jätte fina kläder! Kollat en heldel på dom faktist, men alltid något med att fel storlekar eller tvivel om den funkar för G! Men tuuuusen tack för tips!! och att du skrev så specifikt, lättare för mig att kolla upp :D

Skriv en kommentar