Så mycket mer

måndag 19 mars 2018 - 20:28 | 0 Kommentarer

Jag satt för en stund sedan och skrev på ett inlägg som skulle beröra några insikter som jag kommit fram till på sistone. Allt lät bra i mitt huvud, men just idag gick det inte att få mina tankar nedskrivna på ett snyggt sätt. Jag klarade inte av att uttrycka mig korrekt och allt jag skrev kändes som en enda soppa. 

När jag bestämde mig för att strunta i att färdigställa inlägget idag kom jag på mig själv med att börja tänka på studentskrivningarna. Tänk om jag skulle ha fått samma "språkhjärnsläpp" under studentskrivningarna i modersmål för ett år sedan. Då skulle jag inte ha kunnat välja att strunta i det och skriva om provet någon dag senare när inspirationen skulle ha flödat igen. Jag skulle heller aldrig ha fått ett så bra vitsord som jag faktiskt fick, endast på grund av en dålig dag skrivmässigt.

När det gäller studentskrivningar har man endast den där ena dagen på sig att visa sina kunskaper i ett ämne (nu bortser jag ifrån om man väljer att skriva om provet i ett senare skede), en dag som för en del kan vara en bra dag och för andra en riktigt, riktigt dålig dag.

Jag tänker att det är ganska sjukt att det övervägs att slopa alla inträdesprov till högskolor och istället anta nya studeranden på basis av deras studentbetyg. För alla människor, även toppeleverna, har dåliga dagar ibland. Även om man är en person som har en dålig dag om året kan faktiskt den dagen infalla sig precis på en provdag. Alla kan misslyckas i studentskrivningarna, till och med de allra bästa eleverna. 

Tänk, vad konstigt ändå. Att man under några dagar på hösten och några dagar på våren ska visa vilka kunskaper man besitter. Misslyckas man då känner man sig också misslyckad som person. Underligt det där, för man är faktiskt så mycket mer än det där jäkla studentbetyget.

Det har tagit mig över en timme att knåpa ihop så här lite text vilket säger sitt. Just nu går min hjärna på väldigt låga varv, men som tur är kan jag komma tillbaka med en bättre text imorgon istället.

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar