EMMA GEISOR 1

Är det bra att prata offentligt om nyåslöften?

Skrivet av Emma Geisor 11.01.2020 | 5 Kommentarer

Kategorier:

Fick en kommentar på mitt förra inlägg om att det visst är bra att ha nyårslöften och bra att stanna upp och reflektera och ha mål i livet. Och ja, jag håller med. Det är viktigt att stanna upp och fundera vad just du vill göra med ditt liv. Och vad du kan göra för att uppnå det. Men gör det för att förbättra livet för dig, för att du VILL. Inte för att du känner att du MÅSTE vidta åtgärder för att du skall duga, och vara mer värd. Tro mig, det är en skillnad. 

Sen kan man ju också ställa sig frågan om huruvida det är bra att prata offentligt om sina nyårslöften eller inte. Jovisst, det kan inspirera någon. Men det kan också göra skada.

Som jag skrivit i nästan varenda inlägg här på bloggen, så lever vi i ett samhälle som konstant pressar oss till att prestera bättre, och ändra på oss för att vi ska duga. Vi ska följa trender; konsumera och ändra på vårt utseende och våra åsikter utifrån trenderna. Vi bombas konstant med tips hur vi kan bli smalare, snyggare, piggare, självsäkrare osv. 

IMG 20191231 194917

Att uppfylla kraven i dagens samhälle är en hets för många, inklusive mig. Och då du skriver/pratar om dina nyårslöften/mål så bidrar du till den hetsen. Att du berättar att du ska börja äta enligt ett kostschema och träna regelbundet, bidrar till att den som läser/hör kan känna sig mindre värd för att hen inte tränar eller äter enligt kostschema. 

Att vi hela tiden är omgivna av sånt, inte bara på sociala medier, men också kring kompisar, kollegor, föräldrar, syskon, gör att den här konstanta aktiviteten att förbättra oss själva normaliseras. Den äter sig in, och fastnar där bak i hjärnan. Inte bara hos dig eller mig, utan också hos våra barn. 

De, som så här långt har blivit skonade av negativa tankar om att kroppen ska ändras på (om nu såna finns), blir mer medvetna. Om du med en viss kroppstyp, säger att du ska se efter vad du äter och tränar, så kommer troligtvis alla andra med liknande kropp, eller större kropp tänka att de också borde anamma nya kost och träningsvanor. Dessutom kommer det ge en press hos de med "ideal kropp" att göra allt för att bibehålla denna, för gud bevare om du blir gravid eller sjuk och kroppen ändras. Då ska du göra allt i din makt för att "få tillbaka" din kropp (precis som att den försvann nånstans, lol).  

Jag hoppas ni förstår mig rätt. Jag är FÖR personlig utveckling. Jag är FÖR att du ska göra vad du vill med din kropp, oavsett om du ska gå ner/upp i vikt eller bli starkare. Men jag är MOT att du skriver/pratar om det. För det bidrar till den hets, som redan är så otroligt stark. Och vi behöver trygga rum. Rum där vi kan befinna oss, utan att behöva känna att vi måste revolutionera våra levnadsvanor. Rum där du och jag kan bara vara som vi är och räcka till. 

Så jag ber er. Tänk. Tänk förrän ni berättar offentligt om hur mycket du gått ner i vikt. Tänk före du berättar om ditt hårda träningsschema. Tänk förrän du berättar om din diet. Du vet aldrig vem som lyssnar och hur det landar hos den som läser/hör. 

Tack för mig, pok. 

Kommentarer

 • Lisa 12/01/2020 12:26am (6 månader sen)

  Hmm... jag tycker det är skit att tänka så att man inte får prata om sina mål ”för att någon kan ta illa upp”. Det är väl inte på mitt ansvar om nån annan har dåligt självförtroende? Kanske hjälper det mig att offentligt säga ”nu har jag som mål att gå ner i vikt, så jag kommer inte äta bakelser som ni bakat till kafferummet” på jobbet. För om man inte säger det blir alla sura/såradeför att man inte äter dendär bullen. Det är en sån himla avundsjuk klang i flera ”kroppspositiva” inlägg i stilen ”ni kan gå ner i vikt men ni behöver ju int säga det”. Nog får man ju säga det och det är inget fel på det heller, precis som det inte är fel att på att vara tjock. Och dessutom är det hälsosamt för de flesta tjocka att gå ner i vikt så länge det är frisk viktnedgång så jag menar man kan ju försöka bli motiverad istället....

  • Emma Geisor 12/01/2020 4:35pm (6 månader sen)

   Tack för din kommentar!
   Såklart bestämmer en själv om man är öppen om sina mål eller inte. Jag menar inte att bestämma över folk, utan att upplysa om olika synvinklar. Och nej självklart är det inte på ditt ansvar att någon annan har dåligt självförtroende.
   Dessutom är det väldigt naivt att tänka att det endast handlar om att ta illa upp. Faktum är att människor idag, t.o.m. små barn, mår dåligt över sina kroppar. Psykisk ohälsa och ätstörningar är så otroligt vanligt. Och som jag skriver i inlägget så kan du aldrig veta vad de runt omkring dig går igenom. Därför önskar jag, med erfarenhet av psykisk ohälsa och ätstörda beteenden, att man tänker efter. För att en pratar öppet om viktnedgång kan vara otroligt triggande och orsaka ångest hos många. Du kan dela med dig av dina mål med personer du känner väl, som du vet att inte blir triggande av det.

   Och nej, det är absolut inget fel att gå ner i vikt eller vilja gå ner i vikt. Och ja det är självklart tyngre för kroppen att ha extra kilon. Men det är också oerhört tungt att måste gömma sig, att bli diskriminerad pga ens vikt. Det finns olika kroppar och alla kroppar ska få synas.

  • Läsare 13/01/2020 3:56pm (6 månader sen)

   Jag håller också helt med Lisa. Ska de bli en grej det nu också att man ska ses på som ”okänslig” och icke-eftertänksam för att man pratar högt om sina nyårslöften eller mål i allmänhet. Jantelagen har vi redan för mycket av här i norden. Jag anser att har jag som mål att träna 6 dagar i veckan för att jag mår bra av det och jag älskar att ha muskulös kropp så måst jag nog få berätta det, för det är ju MITT mål MITT löfte MINA preferenser på mig själv, det har bara att göra med mig och ingen annan.

 • Läsare 12/01/2020 6:47am (6 månader sen)

  Tack för att du finns och skriver om dessa saker. Det är så viktigt att kritiskt granska sociala medier och hur vi i all välmening skriver om i synnerhet vikt och mat.
  Jag tycker också det är bra att stanna upp och reflektera men varför ska det göras på nyårsafton, efter en tid då många känner att de ätit "för mycket" och tränat "för lite" och dessutom känner att de måste ta en vit månad för det blev nog för mycket alkohol på nyårsafton... Att fatta beslut om mål och ambitioner när en har dåligt samvete över uteblivna rutiner är en riktigt kass idé, tyvärr. Dessutom borde vi börja se på jul och nyår som en del av Livet, inte som något avvikande som sedan ska bantas bort. Livet är såhär! Upp och ner. Skumpa och kranvatten om vartannat. Av någon anledning har vi koncentrerat väldigt mycket av skumpan till en enda vecka av året och det går ju också att fundera på. Varför inte göra sånt under den mörkaste hösten, eller i februari/mars när vintern aldrig tar slut?

  • Emma Geisor 12/01/2020 4:37pm (6 månader sen)

   Jajjamen! Så grymt bra skrivet! Tack för din input! <3

 • Läsare2 13/01/2020 10:31pm (6 månader sen)

  "Och dessutom är det hälsosamt för de flesta tjocka att gå ner i vikt så länge det är frisk viktnedgång så jag menar man kan ju försöka bli motiverad istället...." Jag tycker det är otroligt naivt att skriva på det här sättet, för det finns sååå många historier om att gå ner i vikt på nätet, i tidningar, överallt. "Inspiration" finns nog, var som helst när man vill ta del av den. Men en person får inte nödvändigtvis inspiration av folks hälsohets på nätet, tvärtom skulle jag säga, kommer sånt inifrån efter egna reflektioner. Annars skulle väl alla vara smala och "hälsosamma" hela tiden, så mycket "pepp" som vi matas av ;-) ingen försöker väl bestämma över vad man får säga i some, snarare bara säga att vi alla borde tänka efter lite. Man kan ju säga nej till bullen på jobbet med en kort förklaring istället för att proklamera hela sitt liv över nätet och genom det vara en del av det som får många unga att må dåligt idag.

  • Emma Geisor 17/01/2020 9:52am (6 månader sen)

   Alltså amen!

   Tusen, tusen tack! Du la ord på mina tankar. Har varit så svårt att få det skrivet på något sätt utan att "smutskasta" andra. Så tack! Tänker dela kommentaren på min blogg! <3

 • Caroline 14/01/2020 9:07pm (6 månader sen)

  Hejsan! Jag förstår din poäng och kan hålla med dig om flera saker du tar upp. Dock tycker jag att det är tråkigt att det i ditt inlägg låter som att träning automatiskt är något som förknippas med hets och utseende. Det är ju tyvärr också en del av det (har själv haft en osund syn på både mat och träning), men vi får inte heller glömma bort att träning är något av det hälsosammaste vi kan ge oss själva, oavsett om det är vid nyår eller någon annan tidpunkt på året. Det handlar ju absolut inte bara om utseende för alla, utan kan påverka ens mående och fysiska/psykiska hälsa positivt på så många sätt! Så att ha träningsrelaterade nyårsmål (oavsett hur ens kropp ser ut!) är ingenting jag tycker man skall behöva hålla för sig själv om man inte vill, utan det är något jag tycker man skall få uppmuntra till. Sen är det ju viktigt att komma ihåg att vi alla har olika förutsättningar/visioner och att man själv gör sina mål utifrån det och försöker att inte alltid jämföra sig med andra. Men det gäller ju det mesta: träning, karriär, ekonomi, familj, relationer osv :)

  • Emma Geisor 17/01/2020 9:48am (6 månader sen)

   Hej, tack för din kommentar! <3

   Förlåt om jag är otydlig i inlägget. Tror jag kommer skriva ett inlägg där jag svarar på kommentarerna angående inlägget, stay tuned!

 • Hanna Stigzelius 15/01/2020 7:52pm (6 månader sen)

  Oj oj, blev lite provocerad av detta! Så det blev ett svar på min blogg. Men måste också säga att jag absolut håller med dej i mycket. Och du skriver och formulerar dej så bra :) Men jag håller bara inte riktigt med dej. Kul med debatt!

  • Emma Geisor 17/01/2020 9:50am (6 månader sen)

   Tack för komplimangen! Och vad roligt att du tar upp det på din blogg. Ju mer synvinklar destu bättre! :)

Skriv en kommentar