EMMA GEISOR 1

Visa alla inlägg skrivna 2020

24 saker jag är tacksam för

Skrivet av Emma Geisor 11.05.2020 | 3 kommentar(er)

Hej, vet ni vad? Jag fyller år imorgon, den 12 maj! 

Som en present till mig själv tänkte jag skriva ett inlägg för att tacka mig för saker jag gjort. Saker som tagit mig dit jag är idag. Så tack Emma, för du är en kick ass woman! Och ha en jäävlit bra födelsedag!

Tänker varva med några skitsnygga bilder jag tog nyss så här en ledig måndag. IMG 20200511 162804

 1. Tack för att du börjat lyssna på din kropp.
 2. Tack för att du inte längre är elak och hård mot dig själv.
 3. Tack för att du sjukskrev dig då din kropp behövde vila.
 4. Tack för att du känner efter.
 5. Tack för att du vågar ta dig an nya utmatningar.IMG 20200511 162451
 6. Tack för att du reflekterar över saker i vardagen.
 7. Tack för att du tar hand om dina vänner.
 8. Tack för att du har lärt dig om minimalism.
 9. Tack för att du är modig och öppen.
 10. Tack för att du börjat prioritera dig själv.
 11. Tack för att du börjat älska dig själv.
 12. Tack för att du fortsatt att kämpa, även om allt du ville var att ge upp. 
 13. Tack för att du lärt dig att acceptera, men ändå inte slutat drömma.IMG 20200511 162627
 14. Tack för att du lyckats vända dina motgångar till en styrka.
 15. Tack för att du är känslig.
 16. Tack för att du har förståelse för andra.
 17. Tack för att du gör ditt bästa för att alla ska trivas.
 18. Tack för att du är ärlig.
 19. Tack för att du kan bara va, om du inte har orken att hålla på.
 20. Tack för att du är stark. IMG 20200511 162313
 21. Tack för att du försöker leva i nuet. 
 22. Tack för att du inte tar saker på för stort allvar.
 23. Tack för att du säger till om något inte känns rätt.
 24. Tack för att du e just du. 

POK.


Fogskums DIY

Skrivet av Emma Geisor 28.04.2020 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Har ni sett och hört om den nya inredningstrenden med grejer i fogskum? Helt knäppt. Vet fortfarande inte vad jag skall tycka om trenden. Här har ni två exempel från pinterest:ed1f59297c6e0ad69b2f59687011f4c49a5dd3797d4631d78fce359b73621e04Men eftersom jag hade en blompall, som jag ändå skulle göra om på något sätt, så bestämde jag mig för att prova. Det ser super enkelt ut då folk diy:ar (är det ens ett ord?) sina speglar osv, så tänkte att det blir ju liksom en kul tidsfördriv och roligt att göra något kreativt. Men i facit i hand kan jag berätta för er alla, det är inte lätt. Det är förjävligt. 

Men om du mot förmodan vill testa, för att se själv, så behöver du följande:

 • fogskum
 • grej du vill diy:a
 • något att skydda omgivningen, because it is messy, and if it sits - it sticks. 
 • hobbyfärg (valfritt)
Och för dig som inte vet vad fogskum är, så ser det ut såhär (jag köpte mitt på biltema, kostade 6,90€):IMG 20200426 143504Steg 1:
Skydda din omgivning. Man vill vara utomhus, eftersom där finns mindre saker som kan förstöras... Tyckte inte att den luktade något, men sånahär saker brukar ju sällan vara luomu, så att säga. Och om du tänker göra detta inomhus för att du inte orkar gå ut. Se bilden nedan och tänk om. IMG 20200426 WA0010Steg 2:

Läs anvisningarna på fogskumflaskan och börja spruta. Ha det du sprutar på liggande. 

Tänkte först att det skulle ta ca 20min att laga hela. MEN. Skummet faller av! Så var tvungen att lägga ner blompallen och göra en sida åt gången. Låta den nygjorda sidan torka i 2h och sen först börja med nästa sida. På bilden ovan ser ni hur det blev då man vände för tidigt - det rutschade av på kartongbiten. 

Då jag hade hållit på i 8(!?!?) timmar, så var hela pallen lagad och det blev natt. Så här såg den ut:IMG 20200426 202506Så där ljusgul :-). 

Aaja vid det här laget hatade jag verkligen den. Ville bränna upp den, typ. Men natten kom och Emma sovde gått 5h. Jobbade till klockan 14. Och sen var det dags att försöka rädda den! Genom att bli av med den ljusgula färgen. 

Steg 3:

Måla med hobbyfärg. Jag spraymålade pelaren. Valde att göra den vit. Använde mig av den här färgen, också från motonet: IMG 20200428 170611Det var förresten skitsvårt att se vad man hade målat och inte målat, för där ute i solljuset såg allt vitt ut. Målarfärgen luktar gift och det luktar fortfarande av pallen :-). 

Meen efter allt så blev slutresultatet detta: IMG 20200427 174213 1

Tycker fortfarande den är sådär halvknasig, men den börjar växa hos mig. Jag tror jag börjar tycka om den, lite.

Vad tycker ni? 

Haha vet inte vad syftet med inlägget var. Hade en bild i huvudet att det skulle bli ett sånt här goals interiordesign-inlägg där jag inspirerar hela svenskfinland till att börja diy:a inredning. Men tror inte jag riktigt lyckades? Nååväl, kanske jag besparade nån tiden och lidelsen av att fäktas med fogskummaren, så som jag gjorde en hel söndag. 

Hoppas ni har det gott och äter gott! Pok. 


Var jag, som tjockis, shoppar

Skrivet av Emma Geisor 24.04.2020 | 9 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Att vara tjock innefattar bl.a. att vara exkluderad från de flesta butikers storleksutbud. Det är en sanning, att man som tjock inte kan gå in i närmaste butik, och hitta något som passar. Det är en sanning, att man som tjock inte kan köpa just den där typen av tröja, som man tycker är sååå snygg. 

Jag har spenderat flera år med att gå runt i för trånga byxor och övredelar som är så tajta att jag inte kan sträcka upp armarna. Samtidigt som man blivit matad med budskapet att tjocka kroppar ska ha pösiga, oversized kläder, som döljer kroppen. Vilket absolut inte har någon logik i sig, eftersom 75% av kläderna i butikerna är för små. Och man vet att det kanske inte passar, men man måste ju prova ändå för man behöver ju kläder, vilket alltid resulterat i någonslags gråt-(jag skall aldrig äta något mer och skära bort allt fett)-attack.

Aaja, ända sedan jag upptäckte tjocka människor på sociala medier, har jag lärt mig att det är inte fel på kroppen, utan det är fel på kläderna. 

Nu har jag ändrat tankesätt. Har klädföretaget inget som passar mig och min kropp, så är dom absolut inte värda mina pengar. Nu över till butikerna där du, som tjock kan hitta kläder i din storlek:

1. Fysiska butiker

Jag bor ju i Korsholm, alltså shoppar jag i Vasa trakten. Här i Vasa finns det Lindex och Kappahl. Lindex har upp till storlek XXL/54 och Kappahl till storlek 56. Hm har haft en plus size avdelning, men den är numera endast tillgänlig online. Kappahls plus size kläder är väldigt enformiga kan jag tycka. Alltså är det oftast och endast Lindex jag går in till, med hopp om att hitta något till 100%. 

2. Loppisar

Loppisar är ett tips. Dock saknar jag tålamod att skumma igenom 400kvm av bord med fula porslins-set och barnkläder. Så jag söker mig oftast till ReStore, i Vasa på Vasaesplanaden 14. ReStore är att ställe där personalen kollar igenom och hänger upp kläderna lite i olika kategorier, och dessutom är det endast kläder och skor, så man slipper rota igenom allt annat som folk har rensat ur sitt hushåll. Här kollar jag oftast på herrsidan, och efter tidslösa kläder - såsom jeansjackor och trench coats. 

IMG 20200424 143340Den här jeansskjortan är från loppis t.ex. 

3. World Wide Web aka internätet

På internet finns det ju förståss mycket mer alternativ. Nackdelen är ju att man inte kan handla lika spontant. Man kan inte komma på samma dag att man behöver en outfit till kvällen eftersom att man rensat ut den klänningen man hade tänkt sig ha (trust me, it happens). De webbutiker jag använder är Zalando och ASOS. Ellos har även ett bra utbud av stolekar!

Det var det hörni! Blev lite sur då jag skrev det här inlägget, för det slår alltid mig ibland hur förjävligt det är. Om man dessutom ska beakta stilen av kläder som finns i plus size stolekar så är det just såna kläder som täcker magen, brösten och dallriga lår. Shortsen är oftast i knä längd. Tröjorna och klänningarna pösiga. Vilket gör mig sååå förbannad. Dock börjar det bli lite bättre. Men jag kan bara inte förstå.

Tjocka har alltid funnits och vi kommer alltid finnas. Och klädföretag går på förlust av en stor mängd kunder, då vi tjocka helt enkelt inte kan handla hos er. 

Ett annat problem jag har haft är att hitta kläder som är bra kvalite och hållbara, inte s.k. fast fashion. De flesta dyrare märken har storlekar till L, max XL. 

Jappjapp, enough av denna ranten. Skulle ju bli ett inlägg där jag tipsar er och så, men blev visst samtidigt en liten (stor) klagotext(?). 

Hoppas ni är friska och mår fint, vi hörs snart igen. Pok!


Vår son fyller år!

Skrivet av Emma Geisor 13.04.2020 | 2 kommentar(er)

Taggar:

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det Max födelsedag, hurra, hurra, hurra! IMG 20200105 213527Vår älskade son, Max, fyller 4 år idag. I skrivande stund är jag tvungen att pausa nu som då, för han kommer med sin älskade valross (som är sydd ca.5 gånger) och vill att jag ska slänga den, så att han kan hämta den tillbaka åt mig. IMG 20191103 203759Max är en bolognese, och då snackar ja inte mat - utan hundraser. Han kom till oss som 6 månader gammal, på foderavtal. Han var en rädd liten pojk, eftersom han hade blivit jagad av nån större hund som rymt från sin ägare. Han kissade ner sig då nån kom till oss, och hoppade på väggar och bilar i försök att fly då vi mötte någon på gatan. Det var ett projekt att ta sig ut, utan att möta människor, där vi bodde på skolhusgatan i Vasa centrum. IMG 20190827 WA0000Tiden gick och max växte och blev för stor, för att kenneln skulle vilja använda honom till avling, så vi köpte honom helt. Dessutom fick han inte bara underbett, utan också snedbett. Foto fran Emma Geisor3Max har hjälpt mig otroligt mycket med min ångest och utmattning. Under sjukskrivningen var det så bra, att man var tvungen att ta promenader. Om det inte vore för Max, så hade jag nog knappast lämnat lägenheten alls. Han är så förstående, vet då man är ledsen och glad. Man vaknar med ett leende, då han alltid är glatt uppe i sängen och hälsar en god morgon. Då det är läggdags kryper han upp i sängen, tätt intill. Foto fran Emma Geisor2Idag är det som sagt Max födelsedag. Till frukost fick han en "tårta" gjord av leverpastej och hundgodis. Sen fick han öppna sitt paket innehållande en ny leksak och mer hundgodis. Foto fran Emma Geisor1Avslutningsvis vill jag dela med mig av mina favoritbilder på Max, genom åren. Hoppas det lockar fram ett leende eller två, pok!Foto fran Emma GeisorIMG 20160929 WA0001IMG 20180929 WA0004Foto fran Emma Geisor4post 20190609 175101post 20190610 085043


Post-corona planer

Skrivet av Emma Geisor 04.04.2020

Det är länge sen jag loggat in här på bloggen nu. Varje gång jag känt för att blogga, så har det inte blivit av pga. orkeslöshet, tror jag? Har så mycket tankar i huvudet just nu. Det händer så mycket i världen, mina arbetsuppgifter har ändrats, och sambon jobbar hemifrån, vilket har påverkat vardagen. Men fast det är mycket som är dåligt, tråkigt och enformigt just nu, så har vi så mycket att se fram emot. Livet för många har länge haft sån racerfart, så det kan ju vara helt bra att alla är tvugna att stanna upp och samla kraft. Minimera planerna, sitta hemma och inte göra nånting. Men också planera. För framtiden. Fråga sig vad man vill, stanna upp och tänka till. Aaja, jag tänkte berätta vad jag ser framemot. Vad jag vill göra då pissviruset tagit sitt pick och pack och dragit långt härifrån. 

1. Ordna inflyttningsfest

Hemmet börjar ta sig. Det som behöver skaffas är dyrare saker, möbler, som vi behöver spara lite pengar till. Soffor behöver köpas så vi har många sittplatser. Älskar fortfarande vårt hem, vårt första alldeles egna hem, och det skall firas ordentligt! Dessutom är terassen skitstor, vi ska ha både bord och soffgrupp på terassen. Det ska grillas och bål skall blandas.. Ååh vad jag längtar!
IMG 20200404 160744

2. Åka till Ikea

Som jag nämnde ovan, så är det en hel del saker att skaffa, så Ikea it is!

3. Helsingforsresa

Min bästa vän Julia bor i Helsingfors. Vi skulle åka dit i mars, men blev tvugna att flytta fram tågbiljetterna iom allt. Biljetterna är framflyttade till Maj, så får se om de behöver flyttas än en gång. Men tänk: Helsingfors, det är vår, uteserveringar, rosé och en massa god mat. mmmmm.......

IMG 20190810 180212 1Bild från i somaras.

4. Trädgårdsskola med mummu

Jag har äntligen en egen trädgård på bakgården. Den må vara liten, men en blomrabatt eller två har jag tänkt fixa. Min mummu är ett trädgårdgeni, så hon ska lära mig allt! Direkt över 70-åringars karantän lyfts - så ska mummu och jag åka runt i Vasas blombutiker och göra en riktigt trädgårds-makeover! 

That's it so far. Vad har ni för planer? Vad ser ni framemot att göra då allt lugnat ner sig? 


Övningar du kan göra för att bli av med din ångest

Skrivet av Emma Geisor 22.03.2020 | 1 kommentar(er)

Ångest. Det är något som varit så stor del av mitt liv, att jag knappt visste vem jag var och hur jag skulle bete mig, då jag började ha ångestfria dagar. Till sist blev hela jag ångest. Ingen Emma utan ångest. Ingen ångest utan Emma. Men efter att ha sökt hjälp och gått i terapi har jag lärt mig så otroligt mycket om ångesten. Hur och varför den är och hur jag kan bli av med den, oftast. Jag vet att jag är långt ifrån den enda som lider av ångest, speciellt nu med tanke på allt som händer (läs:corona) och därför vill jag dela med mig av de knep jag lärt mig - både från terapi, men också från mitt yrke som sjukskötare.

IMG 20200319 085722

1. Andningsövningar

Det här tror jag är den vanligaste och den första övningen man tänker på då det kommer till ångesthantering. Ångest skapar ofta fysiska symptom, så som hjärtklappningar och andningssvårigheter, pga. att kroppen är i ett stadie där den förbereder sig för strid. Då man får fysiska symptom får man ofta mer ångest av symptomen. 

Genom att kontrollera och lyssna till andningen, får man pulsen att sjunka. Dessutom får du tankemönstret avbrutet. 

Det finns flera varianter av andningsövningar. En är att räkna till fyra: Andas in fyra, håll andan fyra, andas ut fyra, håll andan fyra och upprepa tills du känner sig lugn. 

Jag brukar helt enkelt andas lugnt och djupt, räkna mina andetag från 1 till 10 och börja om. In genom näsan, ut genom munnen.

2. Meditera

Meditation är något som är bra att ha i sin dagliga rutin. Det hjälper bra mot ångest på långt håll, genom att den minskar stress. Det finns en hel del youtube videor och appar. Jag gillar bäst appen Headspace.

3. Fem saker

Ett annat knep, som jag är egentligen min sista utväg, är 5-saker. Metoden handlar om att tvinga bort dina tankar från det som ger dig ångest. Den kan kräva en del övning. 

Den går ut på att du först ska SE på 5 olika saker, beskriv dem tyst för dig själv. Sedan ska du LYSSNA efter 5 saker, beskriv ljuden du hör för dig själv. KÄNN 5 saker, t.ex. hur ditt hår kittlar i nacken, hur det känns då du andas, hur ditt underlag du sitter/ligger på känns osv. LUKTA, här brukar det vara svårt att hitta 5 saker, men tänk på vad det luktar. Och till sist, SMAK. Här brukar det också vara svårt att hitta fler saker.

Om ångesten är seg och inte ger sig så kan man fortsätta nästa varv med 4, sen 3, 2 och 1. 

4. Byt aktivitet

Ett knep som funkar nästan alltid för mig, är att byta aktivitet. Dock är det något som hjälper bäst då ångesten inte ännu är "full blown" så att säga. Om du sitter och märker att du börjar älta på något och får ångest, byt aktivitet. Hjälper bäst med något praktiskt, något där man får använda händerna. Städa, laga mat, träna eller ta en promenad. Genom att göra något med kroppen och få nya intryck, så är det stor chans att komma på andra tankar.

5. Låt ångesten va

Ibland så går det inte att göra något åt ångesten. Ångesten är en känsla, som är psykisk. Den kan komma utan orsak och likadant kan den försvinna. Ibland om man slåss emot den, så kan den lätt förvärras. Tänk t.ex då du får hjärtklappningar och du börjar tänka, nej nu får jag en panik attack, nej nu känns det som att jag fick tungt och andas, jag slipper inte bort, jag kommer dö... Jaa bara av att läsa den meningen får man ju ångest. Men vet du vad. Ångesten kan inte döda dig. Fast den orsakar förjävliga symptom, så kommer den gå om. Ibland funkar inget annat än att bara acceptera att den finns. Sluta slåss. Låt den va. Den går om och du klarar dig. 

6. Prata med någon

Om du har ångest över en viss sak, så tycker jag det funkar bäst att prata om saken. Men märk väl: kommer du ingenstans i diskussionen, så är det bättre att prova något av de andra knepen. Men om det är så att det kan hjälpa att få mer perspektiv och synpukter - prata. Ring en vän, förälder, syskon eller prata med sambon. Har du ingen att prata så finns det chattar på internet, och det finns psykiatrisk sjukskötare på Vasa centralsjukhus. 

Du når sjukskötaren på 06 213 2009, 24/7. Spara numret i telefon så du har den då du behöver den!

7. Sök hjälp

Du kan få akut hjälp via samma nummer, som jag nämnde ovan. Sen kan du gå in på Psykporten, där hittar du allt från självbedömingsverktyg, samt vart du kan vända dig. Du skriver enkelt bara in din hemort, och så visar sidan alternativ. 

IMG 20200319 085953

Jag hoppas ni kan dra nytta av dessa knep. Kom ihåg att det är okej att ha ångest, den är inte farlig och du är inte ensam. Har ni några knep får ni jättegärna dela med er av dem i kommentarerna! Pok


Att vara sjukskötare nu.

Skrivet av Emma Geisor 18.03.2020

Överallt kan man läsa om hur det är att vara i karantän, hur det är att jobba hemifrån, hur det är att ha barnen hemma osv. Jag jobbar som sjukskötare och tänkte nu skriva om hur det är, för mig, att jobba som sjukskötare. 

För det första: jag jobbar inom missbrukarvården, så jag har inte tagit ett enda Corona-test, och kommer förhoppningsvis inte behöva göra det heller. Dock kan vi vid behov bli omplacerade till t.ex. centralsjukhuset om det där blir brist på vårdare. Och även om folk kanske tänker att man borde satsa alla resurser på att testa och vårda Corona-fall så ska ni veta: att alla gör en viktig roll. Vi tar hand om missbrukarna, så att de i sin tur inte behöver belasta akutmottagningar. För även om Corona nu är aktuellt, så försvinner inte behovet av annan slags vård - tvärtom så ökar den. 

Det har gått nästan tre dagar nu, sedan regeringen konstaterade att vi i Finland har ett undantagstillstånd.

På mitt jobb är en tredje del av kollegorna sjukskrivna. Man vet inte då man kommer till sitt skift, om man idag kommer ha någon kollega med sig. Vi sätter oss i risk, ger medicin och är i direkt kontakt med klienter, som har symptom. Man vet inte om man kommer kunna sluta för dagen och åka hem då skiftet är slut, för det kan alltid hända att den som skall komma på följande skift är sjuk. Vi har varit tvungna att ta bort vårdplatser pga. personalbrist, även om missbrukarvård-behovet troligtvis kommer öka under epidemin. Vi är tvungna att minimera all kontakt, vilket i sin tur gör att våra klienter inte får den stöd de behöver. 

Jag hoppas verkligen att alla tar regeringens direktiv på allvar. Du sätter inte bara dig själv i risk, utan alla som hör till riskgrupper, och även vårdare som ska ta hand om de sjuka. Handla lagom och planerat, tvätta händerna och viktigast av allt: stanna hemma helt och hållet om du har minsta lilla symptom. Och stanna hemma även om du inte har symtom, för även symptomfria har testats positivt. 

Symptom som hör till sjukdomsbilden är: Feber, huvudvärk, hosta, snuva, muskelvärk, andningsbesvär och halsont. OBS! du måste inte ha feber för att ha Corona, så stanna alltså hemma även om du är feberfri och har symptom!

P.S Blodbankerna behöver påfyllning. Även under epidemitider behövs blod. Så donera blod om du har möjlighet! Du hittar mer info här.

 


Min minimalist garderob

Skrivet av Emma Geisor 12.03.2020 | 3 kommentar(er)

Har fått ett önskemål om att skriva och publicera outfit-bilder här på bloggen. Därför tänkte jag idag att ni skulle få en liten dykning i min garderob - varför och hur den kommit till, samt vad den innehåller.

Har varit den som handlade som en galning på rean och hade fullproppad garderob med roliga färger och "statement kläder", som jag sällan använde. Det var alltid ett ända kaos och fast garderoben var full kände jag att jag inte hade något att ha på mig. Jag märkte att det var en viss sorts kläder som jag använde mer än andra och under de senaste åren har jag byggt upp en garderob med just såna kläder som jag behöver och använder. Så nu kan jag plocka vad som helst ur närmaste hög och känna mig bekväm. Kläder man använder året runt och oberoende mode är kläder jag vill ha i min garderob. Jag jobbar ju inom vården, och har arbetskläder, därav är det jag använder 5 dagar i veckan, plagg som man bara drar på sig

Men hur går man tillväga? Det handlar om att rensa, och överväga sina köp. Frågor man kan ställa sig är: Är den bekväm? Sitter den som den ska? Kan jag använda den till olika tillfällen? osv. 

Jag rensar min garderob fyra gånger per år, varje gång vi byter årstid. Om jag för några år sen hade tänkt mig att rensa fyra gånger per år hade jag tyckt att det var vansinne. Det tog ju en hel dag att riva ut alla kläder och gå igenom, och sen slutade det med att man satt på golvet i en klädhög och inte hade någon som helst energi kvar att vika in dem i garderoben. Oh well, så är det inte längre. Att gå igenom min garderob tar mig ca. 5-10 minuter.

Om ni vill ha ett inlägg om mina bästa tips hur du håller garderoben i ordning, let me know! En annan sak jag kunde ta upp är var du kan hitta kläder som tjockis. 

Nu över till min garderob och vad den består av, samt tankarna bakom:IMG 20200312 0843301. T-skjortor och byxor. 

Med mina t-skjortor är målet att vartefter de blir slitna, byta ut dem mot något i bättre kvalité. Dock har jag köpt några märkes, och tycker inte jag märker så stor skillnad. Har ni några tips på var man hittar t-skjortor som inte tappar form/färg efter några tvättar? Obs. Ska finnas i storlek 48. Eftersom tröjorna och byxorna ska passa ihop så satsar jag på neutrala färger. Jeans dessutom, som man aldrig behöver tvätta, behöver jag bara två par av. Har endast ett par just nu, för mina svarta gick sönder, så det lägger vi till på shoppinglistan! Sen har jag ett par cargopants för att: bekvämt, tidlöst och många fickor. IMG 20200312 084649Kriterier för jeansen är: De ska va så bekväma att jag inte vill ta av mig dem direkt jag kommer hem. För varför använda kläder man är så obekväm i att man vill slita av sig dem direkt man kommer innanför ytterdörren? Inte jag iaf. Dessutom ska de inte sitta åt kring magen, för man vill ju kunna gå på lunchbuffe utan att behöva känna att man ska knäppa upp knappen. 

2. Skor

Likadant som med jeans som man vill slänga av sig direkt man kommer hem, så undviker jag också skor, som man vill ta av dig direkt man får chansen. Alla mina skor går att använda året runt, oavsätt om vi har snö eller 20+ grader. Skorna ska också va tidslösa och hålla i flera år. MEN jag har ett par skor, som jag bara måste ha, trots att de är "slit och slängs" skor, nämligen vita sneakers. För det blir inte vår för mig, om jag inte köper vita sneakers. Vinterdepressionen ger sig inte utan dem. Så för mitt psykiska välmående så behöver jag krispiga vita sneakers till våren (skämt åsido). Men har funderat på om jag skulle satsa på ett par vita låga Dr. Martens (som är världens bästa skomärke btw). IMG 20200312 090358Har du förresten vägarna förbi London, så har de en skobutik i Covent Garden, där de säljer Dr. Martens billigt. Dom där röda har jag haft i 7 år, fortfarande i superskick! Ett tips är att köpa Dr. Martens med dragskedja, som mina svarta. Kom fram till att de röda inte blev lika flitigt använda pga. att det var så jobbigt att knyta varje gång, haha. 

3. Jackor / skjortor

Precis som mina skor, så använder jag även samma jackor året runt. Förståss bortsett från min varma vinterjacka. Mina långärmade och skjortor är "innerplagg" på vintern och på sommaren använder jag dem som jackor. På hösten upptäckte jag ett nytt favoritmärke, MAKIA, varifrån min vinterjacka och höst/vårjacka är ifrån. Märket är från Finland, har bra storlekar, och de använder hållbara material, som är bra för miljön. Tackvare den långa vinterjackan har jag inte behövt köpa utebyxor och den gröna höst/vårjackan är vattentät så den ersätte även min regnjacka. We allAtt handla jackor på secondhand går utmärkt! Kolla efter jackor som är gamla och i bra skick. Det betyder oftast att de är av bra kvalité och har de hållit i 20 år, så kommer de lätt hålla flera år till! Trench-coaten är faktist gjord i Östtyskland, vilket jag tycker är rätt coolt. Köpte den för ynka 10 lappen. Stp out in styleFörlåt för skit kvalité. Men här är ett exempel hur samma plagg funkar fint som skjorta och jacka. Den här kostade kring 5€, också ett loppisfynd. Ett stort plus är att även sambon gärna använder den! 

4. Festkläder

Då det kommer till "festplagg" så har jag prioriterat plagg, som går att använda på många sätt och är väligt tidlösa och enkla. Dessutom ska det gå att dansa fritt och äta mycketmycket god mat, utan att det ska vara obekvämt. Om man råkar ha så roligt att man snavar på trottoarkanten så är det inte möjligt att alla runtomkring får se hela härligheten (ni bara: lol ser ju det ändå på some).  Mina festkläder är plagg, som man lätt klär upp genom att ha fancy smink och smycken, och klär ner genom att ha enklare accessoarer. Och eftersom man sällan använder festkläder, och de knappt slits, så har jag köpt billiga sådana. Den svarta klänningen t.ex. kostade 10€ på rea, haft den ca. 4 år.  

Untitled design5. Smycken

Smycken använder jag rätt sällan, främst pga. att jag inte får använda till vardags pga. jobbet. Därför har jag satsat, även här, på tidlösa smycken i silver och guld, som inte är i vägen. Även här har jag satsat på örhängen som är i äkta guld och silver, för att de inte ska bli missfärgade efter en tid. IMG 20200312 92931Nyaste tillskottet är dom silvriga, kalevala örhängena. De är från vetovoima-kollektionen. 

6. Underkläder

Förr köpte jag alltid matchande underklädesset, eftersom jag tyckte det gjorde att man kände sig "put together". Men sen blev det ju ändå så, att det var 2/10 bh:n som var tillräckligt bekväma för att användas och resten blev kvar liggandes i skåpet. Jag var även en som tyckte det var fruktansvärt obekvämt att ha bh, så jag tog alltid av mig den, direkt jag kom hem. Sen hade jag en period, då jag bestämde mig för att inte alls ha bh, just pga. att det endast var obekvämt. Men det var rätt jobbigt och gjorde ont om man hamnade att gå raskt, gå i trappor eller köra på en guppig väg. Sist och slutligen bestämde jag mig för att gå in på en riktig bh butik. Och herre gud. Varför lär man inte sig i lågstadiet att bh:n ska köpas på en butik med personal som kan sin sak. Det visade sig att min bh var en pain in the ass pga. att jag hade två(!) storlekar för liten kupa. Nu har jag två bh:n. En svart och en beige, som jag haft i över ett år. Sitter som en smäck och livet som bröstbärare blev snäppet lättare. IMG 20191222 123938 639Nöjd chey. 

Aaja, det var det! Som sagt, vill ni att jag ska skriva fler inlägg om kläder och garderob, så får ni gärna kommentera med förslag eller frågor. Nu är det dags för mig att koka snabbmakaroner innan jag drar iväg på kvällskift. Ni ska ha en superfin dag, pok!


Mina bästa helgsnacks

Skrivet av Emma Geisor 06.03.2020 | 1 kommentar(er)

Fredagen är äntligen här! Det bästa med helgen enligt mig är att inte ha något schema. Man stiger upp på morgonen, då man sovit färdigt. Man får i lugn och ro göra en god frukost osv. Och på tal om frukost, så är det ju maten som gör helgen så fantastisk, i alla fall hemma på vår gata i stan (läs: på landet).

Maten är så mycket mer än bara näring och något man ska få i sig så man orkar med arbetsdagen. Maten på helgen är social, om det så är i soffan till en film med någon mysig person eller kring ett matbord med gott vin och middag. Eller varför inte brunch, som alla älskar. Sedan alla år med ätstörda beteenden är jag otroligt tacksam för att jag upptäckt njutningen i att äta god mat. Därför tänkte jag skriva ett inlägg där jag tipsar er om mina favoriter då det kommer till helgmat.

Låt oss börja i vanlig ordning, med frukosten. Min absoluta favorit helgfrukost består av både sött och salt och eftersom vi ofta äter frukost 9-10 tiden, så blir det en sorts minibrunch. Favoritmackan just nu har jag skrivit om här tidigare - den består av: rostat bröd med en god lufttorkad skinka/salami, sallad, brieost, rödlök och balsamico. Ett annat alternativ är toast i smörgåsgrillen.

Det söta till frukosten har under senaste tiden bestått av american pancakes. Jag har hittat det perfekta receptet, som gör dom perfekta pancakes'en, blir ca 3-4 pancakes var, som är en perfekt mängd för att få helt foodcoma direkt på morgonen. Receptet hittar ni här. Toppar pancakes'en med florsocker och lönnsirap och ibland om vi råkar ha någon passande frukt eller färska bär så är det ju extra gott. 

Detta med en god kopp kaffe: Arvid Nordqvist's Gran dia, är mitt favorit bryggkaffe. IMG 20200215 101601(Max får njuta av ett hundben, som ni ser på bild)

Till mat blir det ganska ofta något basic. Så det är kanske inte något jag behöver nämna. Så över till snacksen! 

Bästa chipsen: Estrella's "Herkku" chips, tillsammans med Estrella's "holiday" dipp och den ska va blandad i creme fraiche, inte gräddfil!

Bästa godiset: Prismas lösgodis! (bästa pris och smaker, samt alltid färskt) 

Bästa chokladen (för godis och choklad är två helt olika saker)Fazer's SALTY TOFFEE CRUNCH 

Bästa drycken: VIN VIN VIN, just nu rött. Ingen speciell favorit direkt, köper typ alltid olika och minns aldrig vilken som var bra haha. Men om man vill vara alkoholfri så Coca Cola Zero, bästa smaken. Vi brukar även koka ingefärssirap (recept), som man kan göra min favoritdrink: Kentucky Mule, eller också ingefärslemonad. Lemonaden gör man med en skvätt ingefärssirap + bubbelvatten + citron. 

Det var några basics, som kanske inte var något nytt för er. Sen till lite mer "avancerade snacks". 

Ostbricka: Här kan man ju ha allt möjligt. Mögelkorv är min favorit. Tycker den som heter "fuet" är bäst. Sen vill jag ofta ha någon hård ost, getost, brie och någon frukt t.ex vindruvor eller melon, för att få lite fräscht. 

Nachos: Eller "tacochips" som vissa säger. Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärs/vegofärs - tacokrydda. Fyll en ugnsplåt med nachos toppa med färs, salsa, cheddarsås, rödlök, majs, vårlök och riven ost. Lägg i ugnen tills osten smält. Toppa ännu med avocado/guacamole, creme fraiche och något grönt (koriander (om du är en sån) eller typ rucola). IMG 20191205 180428Brunch på kvällen: Jag har ofta rätt lågt blodsocker på morgonen, så brukar inte palla att stå i köket och fixa en brunch i typ 1-2h, dessutom vaknar jag och sambon rätt tidigt. Min bror däremot kan sova till 11. Därför har vi alltid med brorsan och hans sambo börjat fixa "brunch" på kvällen istället. Till brunchfavoriterna hör: Baconlindande dadlar, tunnbrödsrullar (med creme bonjour med smaken soltorkad tomat, rökt skinka och ost) och fruktbricka, 

Jag hoppas inlägget bidrog med någon sorts mervärde för er, haha. Nu tar jag helg! 

Kan inte ni tipsa om era favoritsnacks? Vad tycker du är bäst med helgen?


Min morgonrutin

Skrivet av Emma Geisor 05.03.2020

Hola! Läget? 

Sitter framför datorn igen och funderar vad en kan blogga om. Kom fram till att, precis som ni har läst i rubriken, att jag vill berätta om min morgonrutin; både sådär allmänt men också lite mer om min hudvård. 

Mina vardagsmorgnar börjar oftast med att väckarklockan ringer 05:45. Förr "snoozade" jag i ca. 30min, men nu då vi flyttat har jag bestämt mig för att börja ett nytt liv, utan snooze (hehe). Efter att jag stigit upp är jag ofta grymt pissnödig, så jag slänger på mg morgonrocken och går i rask takt ner till wc:n. Sen börjar det roliga, jooodå har blivit en som gillar att tvätta ansiktet på morgonen, vem är jag ens? 

IMG 20200305 194921

Hudvårdsrutinen på morgonen består av följande: 

Bör tillägga att jag experimenterat fram min rutin själv, så den passar min hud. Jag har läst på själv. Min hud är yttorr, men oljig i T-zonen. 

1. Aco Sensitive Balance Micellar cleansing gel Billig, doftfri, skonsam, återfuktande... Jaa allt man önskar sig från en ansiktstvätt. 

2. Paulas choice's Skin Perfekting 2% BHA Liquid (reklamlänk via adtraction) En hypad syra, men vet egentlingen inte om den gjort så mycket för mig. BHA värkar exfolierande; löser upp fett och döda hudceller och därmed rensar porer. Går att använda med bomullspads, men själv häller jag bara lite i handen och "klappar" in i huden. 

Brukar gå och klä på mig medan syran får "arbeta" en stund innan nästa steg. 

3. Klairs Supple Preparation Facial Toner (reklamlänk via adtraction) En lätt och återfuktande toner, som är den bästa jag använt. Sedan jag lade till denna så har jag inte blivit lika oljig pga yttorrhet på dagarna. "Klappar" in, oftast två lager av denna i hyn. 

4. Dr. Ceuracle Royal Vita Propolis 33 Ampoule (reklamlänk via adtraction) Ett serum som skyddar, återfuktar och ger glow.  Passar speciellt bra för acnebenägen hud (enligt skincity, hittar dock ingen beskrivning varför, hehe).

5. Aco Sensitive Balance face cream Återigen en billig kräm, som funkar fint och gör jobbet. Suger sig in snabbt, så går att applicera smink direkt efter, vilket är a och o då man har bråttom en morgon.

6. Avene Cold Cream Ska jag bara vara hemma en dag och vill ge huden en riktig fuktboost så låser jag in fukten med den här feta krämen. Har nämligen lärt mig att för att låsa in fukt behövs fett. Dock lämnar krämen huden väldigt fet, så gillar inte att ha den om jag ska out and about. 

Efter rutinen, som verkar skit lång men egentligen tar ca. 5min, så lägger jag lite concealer och fyller brynen. 

Sen är det dags att ta på vinterskorna för att rasta Max (hunden) och föra honom till dagis (läs: mamma och pappa). Så härligt då vi bor nära, så Max får hänga där med Stig och Matti (mammas och pappas hundar). 

Till frukost blir det en eller två mackor. För bröd är lajf. Sen kör jag iväg till jobbet. 

Hur ser era morgnar ut?