EMMA GEISOR 1

Låt oss snacka bristningar

Skrivet av Emma Geisor 03.12.2019 | 5 Kommentarer

Bristningar är något man får om man blir fet - om man inte tar hand om sig själv och går upp i vikt eller om man är gravid. fel fel fel. 

Du kan inte få bort dina bristningar med följande knep: 1. gnida in dig med citron och olivolja. 2. cirkelmassage med vindruvor. 3. sol. 4. exfoliera. 5. smörja sig med bröstmjölk eller kaffesump.

Du kan dölja/ta bort dina bristningar med följande knep: 1. hudtransplantation 2. brännskada 3. stäng ögonen 4. gå resten av ditt liv med långbyxor och långärmat. 

80

Bristningar eller striae, som de också kallas, är något man får då man växer och huden töjs ut. De flesta får bristningar i puberteten. Bristningar går inte att ta bort. De bleknar med tiden eller m.h.a. olika behandlingar, krämer eller solen, men det finns inte något knep som tar bort dem helt och hållet. (Källa) . Orsaken till att bristningar bleknar är att då en bristning uppstår, spricker små blodkärl i huden, som ger den röd/lila färgen (lite som ett blåmärke). Då blodkärlen läks lämnar det kvar endast hudbristningen, som är vit. Bristningar kommer i alla olika former och färger. Uppskattningsvis har får ca.80% av befolkningen bristningar. Storlek, vikt och hudtyp spelar ingen roll. 

Tan Minimalist Promotion Bed Breakfast Inns Facebook Post 1

Att bristningar är något man får då man   blir tjock och att bristningar är något som är äckligt är en inlärd tanke. Vi lär oss att tjock är det värsta en människa kan vara. Att vara tjock är så dåligt att du t.ex. inte   har lika stor chans att få ett jobb eller inte   är välkommen i vissa (de flesta)   klädbutiker. Likadant som vi konstant bombaderas av bilder med slanka, solbrända - men vita, oljeinsmorda, cellulitfria kroppar, så bombaderas vi med kroppar som aldrig har bristningar. Vi bombaderas med dieter som ska göra oss smala och "fit" likadant som vi bombaderas med elektronik (?!), krämer, behandlingar och huskurer som ska trolla bort våra bristningar. Men vet du vad. Du kan inte bli av med bristningar. Punkt. Likadant som att du inte kommer bli av   med din kropp. Så varför inte acceptera att det här är kroppen du har. Ge den mat och motion och kärlek, för oavsett hur mycket hat du ger den, så försvinner den     inte. 

Bristningar är något en människa får då kroppen utvecklas, muskler byggs och nya liv föds. Bristningar får man då man gått upp några kilon, oavsett om det är till följd av mycket god mat eller till följd av att man tillfrisknat från en ätstörning. Bristningar får man. Vare sig man vill eller inte. De är märken. Minnesmärken från livets olika skeden. 

Mina bristningar påminner mig varje dag om hur viktigt det är att äta mat när man är hungrig. Om hur fel tankarna i mitt huvud är då de säger att jag borde skippa en måltid. De påminner mig om att vikt inte har något att göra med hur lycklig, hälsosam eller värdefull jag är. De påminner mig varje dag hur fantastisk min kropp är, så som den kämpat och upprätthållit sina funktioner då jag självskadat och ignorerat dess signaler i flera, flera år. Vad påminner dina bristningar dig om? 

Kommentarer

 • Petra 04/12/2019 10:13am (7 månader sen)

  Mina bristningar påminner mig om att jag fött 4 barn, och nu väntar ett femte :). De har aldrig stört mig nämnvärt, utan är en del av livet. Har bristningr på magen, låren och brösten. De flesta uppstod när jag väntade första barnet.

  • Emma Geisor 04/12/2019 9:19pm (7 månader sen)

   Men gud vad coolt!
   Tänk att kunna visa åt barnen att "det här har mamma fått då du växte så snabbt i min mage"

 • Linda 04/12/2019 1:40pm (7 månader sen)

  För det första - tack för en jättefin blogg! Du skriver så lätt och flytande, och ditt ämne är viktigt! Ville bara kommentera gällande bristningar, att det ju också är gentiskt betingat om man får bristningar eller inte. När jag var gravid hade jag en riktig jättemage - ca. 50cm mer än "normalt", men fick inte en endaste bristning. Och jag anser precis som du att bristningar och ärr i allmänhet inte är något att skämmas för - det visar att man har levt och har en historia att berätta, vilket jämt gör människor mer spännande. :) Min mage har inga bristningar, men kejsarsnitts-, blindtarmsoperations- och åderbråcksoperationsärr. De stör mig inte - jag gillar dem faktiskt. :)

  • Emma Geisor 04/12/2019 9:18pm (7 månader sen)

   Tack snälla, vad glad jag blir!
   Ja men precis, ja. Även bristningar är genetiska, hur coolt!?
   Och va fint att du har en positiv inställning till dina ärr :)

 • Caroline 04/12/2019 5:30pm (7 månader sen)

  Mina bristningar påminner mig om min dotter som jag burit och fött. ❤️

  • Emma Geisor 04/12/2019 9:16pm (7 månader sen)

   Ååh va fint! Faktist helt sjukt vad våra kroppar är kapabla att göra :o

 • Agge 05/12/2019 10:29am (7 månader sen)

  Tycker det är bra att du betonar att en överväldigande majoritet av befolkningen får bristningar, för det känns som att det ibland glöms bort att också män kan ha bristningar.

  • Emma Geisor 07/12/2019 1:52pm (7 månader sen)

   Tack!

   Javisst! Dessutom betonas det så ofta att bristningar är något som är negativt, som man ska göra sig av med dem, vilket är ganska sjukt med tanke på att det i praktiken är omöjligt.

 • A 06/12/2019 10:55am (7 månader sen)

  Mina bristningar påminner mig om att jag har burit på min fina,fina baby!
  Bara rådgivningstanten brydde sig i dom, och sa att dom går bort med tiden...

  • Emma Geisor 07/12/2019 1:52pm (7 månader sen)

   Tack för din kommentar, vad fint! :)

Skriv en kommentar