EMMA GEISOR 1

Min minimalist garderob

Skrivet av Emma Geisor 12.03.2020 | 3 Kommentarer

Har fått ett önskemål om att skriva och publicera outfit-bilder här på bloggen. Därför tänkte jag idag att ni skulle få en liten dykning i min garderob - varför och hur den kommit till, samt vad den innehåller.

Har varit den som handlade som en galning på rean och hade fullproppad garderob med roliga färger och "statement kläder", som jag sällan använde. Det var alltid ett ända kaos och fast garderoben var full kände jag att jag inte hade något att ha på mig. Jag märkte att det var en viss sorts kläder som jag använde mer än andra och under de senaste åren har jag byggt upp en garderob med just såna kläder som jag behöver och använder. Så nu kan jag plocka vad som helst ur närmaste hög och känna mig bekväm. Kläder man använder året runt och oberoende mode är kläder jag vill ha i min garderob. Jag jobbar ju inom vården, och har arbetskläder, därav är det jag använder 5 dagar i veckan, plagg som man bara drar på sig

Men hur går man tillväga? Det handlar om att rensa, och överväga sina köp. Frågor man kan ställa sig är: Är den bekväm? Sitter den som den ska? Kan jag använda den till olika tillfällen? osv. 

Jag rensar min garderob fyra gånger per år, varje gång vi byter årstid. Om jag för några år sen hade tänkt mig att rensa fyra gånger per år hade jag tyckt att det var vansinne. Det tog ju en hel dag att riva ut alla kläder och gå igenom, och sen slutade det med att man satt på golvet i en klädhög och inte hade någon som helst energi kvar att vika in dem i garderoben. Oh well, så är det inte längre. Att gå igenom min garderob tar mig ca. 5-10 minuter.

Om ni vill ha ett inlägg om mina bästa tips hur du håller garderoben i ordning, let me know! En annan sak jag kunde ta upp är var du kan hitta kläder som tjockis. 

Nu över till min garderob och vad den består av, samt tankarna bakom:IMG 20200312 0843301. T-skjortor och byxor. 

Med mina t-skjortor är målet att vartefter de blir slitna, byta ut dem mot något i bättre kvalité. Dock har jag köpt några märkes, och tycker inte jag märker så stor skillnad. Har ni några tips på var man hittar t-skjortor som inte tappar form/färg efter några tvättar? Obs. Ska finnas i storlek 48. Eftersom tröjorna och byxorna ska passa ihop så satsar jag på neutrala färger. Jeans dessutom, som man aldrig behöver tvätta, behöver jag bara två par av. Har endast ett par just nu, för mina svarta gick sönder, så det lägger vi till på shoppinglistan! Sen har jag ett par cargopants för att: bekvämt, tidlöst och många fickor. IMG 20200312 084649Kriterier för jeansen är: De ska va så bekväma att jag inte vill ta av mig dem direkt jag kommer hem. För varför använda kläder man är så obekväm i att man vill slita av sig dem direkt man kommer innanför ytterdörren? Inte jag iaf. Dessutom ska de inte sitta åt kring magen, för man vill ju kunna gå på lunchbuffe utan att behöva känna att man ska knäppa upp knappen. 

2. Skor

Likadant som med jeans som man vill slänga av sig direkt man kommer hem, så undviker jag också skor, som man vill ta av dig direkt man får chansen. Alla mina skor går att använda året runt, oavsätt om vi har snö eller 20+ grader. Skorna ska också va tidslösa och hålla i flera år. MEN jag har ett par skor, som jag bara måste ha, trots att de är "slit och slängs" skor, nämligen vita sneakers. För det blir inte vår för mig, om jag inte köper vita sneakers. Vinterdepressionen ger sig inte utan dem. Så för mitt psykiska välmående så behöver jag krispiga vita sneakers till våren (skämt åsido). Men har funderat på om jag skulle satsa på ett par vita låga Dr. Martens (som är världens bästa skomärke btw). IMG 20200312 090358Har du förresten vägarna förbi London, så har de en skobutik i Covent Garden, där de säljer Dr. Martens billigt. Dom där röda har jag haft i 7 år, fortfarande i superskick! Ett tips är att köpa Dr. Martens med dragskedja, som mina svarta. Kom fram till att de röda inte blev lika flitigt använda pga. att det var så jobbigt att knyta varje gång, haha. 

3. Jackor / skjortor

Precis som mina skor, så använder jag även samma jackor året runt. Förståss bortsett från min varma vinterjacka. Mina långärmade och skjortor är "innerplagg" på vintern och på sommaren använder jag dem som jackor. På hösten upptäckte jag ett nytt favoritmärke, MAKIA, varifrån min vinterjacka och höst/vårjacka är ifrån. Märket är från Finland, har bra storlekar, och de använder hållbara material, som är bra för miljön. Tackvare den långa vinterjackan har jag inte behövt köpa utebyxor och den gröna höst/vårjackan är vattentät så den ersätte även min regnjacka. We allAtt handla jackor på secondhand går utmärkt! Kolla efter jackor som är gamla och i bra skick. Det betyder oftast att de är av bra kvalité och har de hållit i 20 år, så kommer de lätt hålla flera år till! Trench-coaten är faktist gjord i Östtyskland, vilket jag tycker är rätt coolt. Köpte den för ynka 10 lappen. Stp out in styleFörlåt för skit kvalité. Men här är ett exempel hur samma plagg funkar fint som skjorta och jacka. Den här kostade kring 5€, också ett loppisfynd. Ett stort plus är att även sambon gärna använder den! 

4. Festkläder

Då det kommer till "festplagg" så har jag prioriterat plagg, som går att använda på många sätt och är väligt tidlösa och enkla. Dessutom ska det gå att dansa fritt och äta mycketmycket god mat, utan att det ska vara obekvämt. Om man råkar ha så roligt att man snavar på trottoarkanten så är det inte möjligt att alla runtomkring får se hela härligheten (ni bara: lol ser ju det ändå på some).  Mina festkläder är plagg, som man lätt klär upp genom att ha fancy smink och smycken, och klär ner genom att ha enklare accessoarer. Och eftersom man sällan använder festkläder, och de knappt slits, så har jag köpt billiga sådana. Den svarta klänningen t.ex. kostade 10€ på rea, haft den ca. 4 år.  

Untitled design5. Smycken

Smycken använder jag rätt sällan, främst pga. att jag inte får använda till vardags pga. jobbet. Därför har jag satsat, även här, på tidlösa smycken i silver och guld, som inte är i vägen. Även här har jag satsat på örhängen som är i äkta guld och silver, för att de inte ska bli missfärgade efter en tid. IMG 20200312 92931Nyaste tillskottet är dom silvriga, kalevala örhängena. De är från vetovoima-kollektionen. 

6. Underkläder

Förr köpte jag alltid matchande underklädesset, eftersom jag tyckte det gjorde att man kände sig "put together". Men sen blev det ju ändå så, att det var 2/10 bh:n som var tillräckligt bekväma för att användas och resten blev kvar liggandes i skåpet. Jag var även en som tyckte det var fruktansvärt obekvämt att ha bh, så jag tog alltid av mig den, direkt jag kom hem. Sen hade jag en period, då jag bestämde mig för att inte alls ha bh, just pga. att det endast var obekvämt. Men det var rätt jobbigt och gjorde ont om man hamnade att gå raskt, gå i trappor eller köra på en guppig väg. Sist och slutligen bestämde jag mig för att gå in på en riktig bh butik. Och herre gud. Varför lär man inte sig i lågstadiet att bh:n ska köpas på en butik med personal som kan sin sak. Det visade sig att min bh var en pain in the ass pga. att jag hade två(!) storlekar för liten kupa. Nu har jag två bh:n. En svart och en beige, som jag haft i över ett år. Sitter som en smäck och livet som bröstbärare blev snäppet lättare. IMG 20191222 123938 639Nöjd chey. 

Aaja, det var det! Som sagt, vill ni att jag ska skriva fler inlägg om kläder och garderob, så får ni gärna kommentera med förslag eller frågor. Nu är det dags för mig att koka snabbmakaroner innan jag drar iväg på kvällskift. Ni ska ha en superfin dag, pok!

Kommentarer

 • Julia 13/03/2020 8:39am (5 månader sen)

  Såå uppskattat inlägg! Jag har själv på senare tid börjat bli mer och mer för second hand-shopping och strävar efter att med tiden bygga upp en hållbar & enkel garderob. Dessa tips var guld värda!

  • Emma Geisor 14/03/2020 9:58am (5 månader sen)

   Vad roligt att höra, tack! ☺️ ❤️

 • Sara 13/03/2020 10:39am (5 månader sen)

  Ett av de första genuint intressanta modeinläggen jag läst. Du verkar ha en väldigt sund inställning till kläder, blev inspirerad!

  • Emma Geisor 14/03/2020 9:57am (5 månader sen)

   Men gud vad snällt! Jag blir så glad, tack! 🥰

 • Läsare2 14/03/2020 2:35pm (5 månader sen)

  Toppenbra tips tack! Skulle vara kul att veta mera om variftån du köper kläder!

  • Emma Geisor 15/03/2020 3:13pm (5 månader sen)

   Tack för din kommentar! Ska skriva ihop ett sånt inlägg ☺️

Skriv en kommentar