EMMA GEISOR 1

SVAR: kroppen är smartare än kalorier in vs kalorier ut

Skrivet av Emma Geisor 23.11.2019 | 3 Kommentarer

Fick en kommentar på mitt förra inlägg som löd: 

"....Men generellt sett som jag har lärt mig så är det om man vill gå upp i vikt eller ner i vikt av någon orsak: kalorier ut vs kalorier in som gäller. Det finns något vilket kallas bmr som betyder det man bränner under en dag om man bara sku ligga helt stilla och inte röra en muskel, vilket skiljer från person till person. Sen rör man på sig och bränner på det sättet, vissa mer än andra. Beroende på sitt bmr och hur mycket man rör på sig avgör alltså hur många kalorier du behöver per dag (vilket är olika för alla). Bränner man då t.ex. 2000 kalorier per dag behöver man få i sig ungefär 2000 kalorier från näringsrika källor. Bränner man 2000 kalorier per dag, men äter 4000kcal per dag är det klart att man går upp i vikt. Så allt handlar i slutet om kalorier in versus kalorier ut."

Vår kropp är inte så enkel som vi tror, tyvärr. Den styrs av nervsystem innehållande ca. 100 miljarder nervceller som åtta olika grupper endokrina körtlar (hormonkörtlar), som styr våra kropp med ca ett 50-tal olika hormoner. Vår kropp reglerar vår vätskebalans, andning, temperatur och även vår vikt. Kroppens funktioner påverkas av faktorer så som: omgivning, uppväxt, gener, vad du äter, dina motionsvanor - vissa faktorer kan vi själv påverka och andra inte. Evolutionen har format våra funktioner under tusentals år. Den människa som förr klarade av att bäst lagra näringsämnen i sin kropp, är den som överlevde. Det vill säga att alla som lätt lägger på sig vikt, var evolutionens vinnare. Vår kropps förmåga att lagra fett är A och O för vår överlevnad. Fettet innehåller stora mängder energi och ger oss värme, samt skyddar våra organ. Om vi har för lite fett kan det bidra till att vi inte är lika fertila och kan leda till problem som benskörhet och hormonrubbningar. (Hemmingson, 2018)

Tänk vad enkelt att under några veckor gå på en kalorisnål diet och sedan skulle problemet med övervikt vara som bortblåst.

Att förbränna mer kalorier än du förtär kallas för kalorimodellen. Då du bantar enligt kalorimodellen minskar du på det du äter och ökar på motionen, vilket resulterar i att kroppen börjar ta energi från fettcellerna och de töms, vilket i sin tur resulterar i viktnedgång. Men varför finns då alltså överviktiga fortfarande? Var går det snett? Handlar det om att överviktiga är lata och ger upp? Är det fel på mig som människa? NEJ! Studier visar att nästan alla som bantat m.h.a. kalorimodellen går till baka till sin urpsrungsvikt, eller blir t.o.m. tyngre än de var tidigare, långsiktigt. Det handlar egentligen om fyra olika faktorer som påverkar resultatet. (Du kan även läsa mer om det här)

En smal kropp ar inte nyckeln till ett lyckligt liv. Vi maste lara oss att leva med den kropp vi har och ge den bra naring rorelse och uppskattning1. Minskad förbränning

 Vår förbränning styrs av tre huvudsakliga källor:

 I) Basalomsättning = Energin vi förbränner i vila (eller bmr, som inläggets   läsare hade skrivit)

 II) Rörelseenergi = Energin du förbränner då du motionerar (främst pga.   våra muskler)

 III) Dietär termogenes = Energin som går åt då din kropp smälter och   processerar det du ätit. 

 För att lätt öka din förbränning för en dag kan du röra på dig mer -> du   ökar på rörelseenergin. Men utöver den förbränning du själv kan påverka   så styr kroppen förbränningen på sitt eget sätt. Kroppens reglering av   förbränningen fungerar lite som ett termostat på ett batteri (eller element   som det heter på svenska). Om du har ett stort kaloriintag ena dagen, så   kan din kropp skruva upp förbränningen. Likadant kan den (tyvärr) skruva ner förbränningen om du har ett lågt energiintag. Dvs. när du bantar förbereder sig kroppen för svält och gör allt den kan för att spara. Det är därför man t.ex. kan lätt känna sig frusen då man bantar - för att kroppen helt enkelt har skruvat ner termostatet. Alltså då kaloriintaget minskar börjar också förbrännigen minska och därför avtar viktnedgången efter en tid och vikten börjar snart komma tillbaka. Ett bra exempel på detta kan man läsa om i en studie som gjorts på Biggets Loser deltagare i USA. 

2. Hormoner gör att du blir hungrigare och känner mindre mättnad

 Hormonet som får oss att känna hunger kallas ghrelin. Men som du säkert har märkt så dämpas hungerskänslorna om du ignorerar dem en stund, vilket beror på att ghrelinet inte signalerar i en evighet. Ghrelin nivåerna ökar då magsäcken börjar va tom, vid stress och dålig sömn. De som är överviktiga har ofta högre nivåer av ghrelin. 

Leptin = mättnadshormonet får oss att känna oss mätta. Leptin fungerar lite som bränslemätaren på bilen. Hormonet meddelar hjärnan om hur mycket fett det finns i våra fettceller. Då du bantar och fettet i cellerna minskar, minskar även produktionen av leptin = du känner dig inte lika mätt.

Summasummarum leder bantning till att vi blir mer hungriga och inte känner oss lika mätta, vilket i längden leder till att vi äter oftare och mer och vi går upp de kilon som vi hade gått ner. (Läs mer om det här)

3. Vi kan inte bli av med fettceller 

Överviktiga har ca. dubbelt mer fettceller än en normalviktig person. Fettcellerna kan inte minska i antal, men de kan minska i storlek. En fettcell har en livslängd på ungefär 10 år. Och vartefter att fettcellerna dör, produceras nya så att antalet hålls konstat. Däremot om du går upp i vikt, ökar produktionen så att dina fettceller ökar i antal. Dvs. dina fettceller ökar i antal för varje gång du bantat och går upp i vikt tillbaka. Alltså är det sannolikt att den som bantar har i slutändan mer fettceller än vad hen skulle ha haft om vikten hållits stabil. (Här kan du läsa en studie om fettceller)

4. Inlärda vanor

Beteendemönster och vanor som vi lär oss i ett tidigt skede av livet sätter djupa spår. Vi människor äter inte längre endast för näringens eller energins skull, utan också pga. psykologiska, hormonella och emotionella orsaker (tänk dig t.ex. då det ska firas, sörjas eller då du har mens). Och om du äter enligt en diet, kommer det troligtvis kosta dig en del, du kommer inte bli lika tillfredställd. Problemet uppstår ofta då förbränningen inte är lika effektiv och kilona inte rasar i samma takt som i början, ghrelin nivåerna är också högre, alltså hungerskänslorna är starkare. Dina gamla vanor börjar gradvis smyga sig tillbaka, vilket är givetvis helt naturligt och mänskligt. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förutom att kalorimodellen inte funkar i längden har den även en väldigt mörk sida. Att väga och räkna kalorier in och ut kan lätt bli överdrivet och ätstört. Att kontrollera vikten och maten blir till ett problem och en källa för negativa tankar och känslor. Dessutom visar studier att barn som blir uppmuntrade att gå ner i vikt av sina föräldrar har större risk att bli överviktiga, samt att viktdiskriminering ökar risken för att dö i förtid och är en värdelös metod för att få en person att gå ner i vikt. Källor: här och här

Så jag ber nu dig, som förälder, vårdare, kompis eller dylikt.  Sluta kommentera personers vikt. Fokusera på levnadsvanor och andra mätinsturment för att definiera hälsan. Och du som är överviktig: En smal kropp är inte nyckeln till ett lyckligt liv. Vi måste lära oss att leva med den kropp vi har och ge den bra näring, rörelse och uppskattning! 

Källor: 

https://doi.org/10.1007/s13679-017-0273-8 - studie om aptitökning

https://doi.org/10.3945/ajcn.113.070052 - studie om effekterna av en lågkalori diet

Hemmingson, E. (2018). Slutbantat: förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut. Bonnier fakta.

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797615601103 - Vikt diskriminering ökar risken för att dö i förtid

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140910214151.htm - fatshaming, totalt värdelös metod för att få nån att gå ner i vikt

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29511051 - barn som blir uppmuntrade att gå ner i vikt av sina föräldrar har större risk att bli överviktiga

https://doi.org/10.1038/nature06902 - artikel om fettceller

https://doi.org/10.1042/CS20120223  - om hur vår kropp försvarar sig mot viktnedgång

Kommentarer

 • Hälsa 25/11/2019 9:07am (9 månader sen)

  Du nämnde att kroppens förbränning kan öka/minska ifall du en dag har ett väldigt stort kaloriintag eller litet kaloriintag, detta stämmer vilket gör att ”hårdbantning” fungerar. Men detta handlar främst om personer som börjar banta och äter ca. 500-1000 kcal/dag. Då går kroppen in i survivalmode. Studien som gjorts på biggest loser kan man inte riktigt jämföra med en normal viktnedgång, detta eftersom att de där går ner i vikt allt för mycket på allt för kort tid. De sätts i extrema dieter och tränar flera timmar om dagen, vilket självklart inte är hållbart. En överviktig person äter mest sannolikt ett stort överskott kalorier, det finns självklart undantag (beroende på sjukdomar, mediciner osv), då kommer det inte fungera att köra på Biggest loser modellen eftersom det är en alldeles för kortsiktig lösning. Det som fungerar är en liten stegvis kaloriminskning och en hälsosam livsstil. Banting fungerar oftast inte och inte heller dieter. Men en hälsosam livsstil och hälsosam mat (samt hälsosam mängd kalorier) fungerar oftast. Hur många kalorier man behöver per dag varierar, men det ligger för en kvinna mellan 1200-3000 kalorier. 3000 kalorier för en väldigt aktiv kvinna (ex idrottare). Äter man så mycket man behöver kommer man kunna hålla en vikt vilken inte är överviktig. Det är alltså inte någon hetsbantning som chockar kroppen som fungerar utan helt enkelt ett normalt intag av hälsosamma kalorier + motion= hälsosam livsstil= (oftast) hälsosam kropp

  • Emma Geisor 25/11/2019 10:13am (9 månader sen)

   Du har så rätt! Men vill här betona att en hälsosam kropp inte är = en smal kropp! För det är det som är så problematiskt. Man drar likhetstecken mellan smal och hälsosam + tjock och ohälsosam. Vill påstå att många tjocka personer är mycket mer hälsomedvetna än en person som hela sitt liv varit smal, och inte sviktat i vikt då hen firat jul eller påsk. Och jag tror det vore viktigt att arbeta bort kaloriräknandet, och betona att äta mångsidigt och framför allt lyssna på din kropp! Ät då du är hungrig och sluta då du är mätt. Och valde att ha med biggest loser studien eftersom att det glorifieras och visas i tv hur tjocka människor lyckas gå ner i vikt otroliga mängder och folk tror på den metoden. Folk tror att det är så du skall gå till väga, för att det är så man visar att det funkar. Man börjar med en tjock och deprimerad person, och efter blod, svett och tårar är personen jätteglad och säger sig ha ett nytt liv. Ingen nämner i det skedet att personen kommer gå upp i vikt direkt hon slutar med tränings- och kostschemat.

   Tack för din kommentar! :)

 • Fia 26/11/2019 7:33pm (9 månader sen)

  Du gör inte skillnad på övervikt och fetma i dina inlägg. Fetma är en diagnos, ett sjukdomstillstånd. Vem som helst kan bli sjuk, men risken att få tex diabetes typ 2 är mycket högre hos en obes person jämfört med en överviktig. Att förespråka fetma som ett ofarligt tillstånd är vilseledande. Sen är jag absolut för att man ska tycka om sig själv och sin kropp oavsett.

  • Emma Geisor 27/11/2019 8:03pm (9 månader sen)

   Hej Fia!
   För det första, tack för din kommentar! :
   Jag nämner faktist inte fetma i mina inlägg, eftersom jag vet att det är ett sjukdomstillstånd. Därför förespråkar jag heller inte fetma.
   Inser inte heller att jag förespråkar övervikt, utan vill få fram ett budskap att alla kroppar har samma rättigheter. Precis som du, att man ska tycka om sin kropp oavsett kroppsform. :)

 • Lisa 26/11/2019 8:59pm (9 månader sen)

  Jag tror alla vet i detta skede att dieter inte funkar. Det är inte ens "mode" att vara på diet längre, vilket det var där en 10 år sedan och även före det. Det är livsstilsändring som funkar. Då man ändrar på sina levnadsvanor blir kroppen alltid hälsosam. Kroppen är inte kanske i dagens samhälle och levndsstilar så "enkel" att kalorier in vs kalorier ut, men det finns nog inget svältande barn i Afrika som skulle vara fet. Det är alltså egentligen ganska lätt, för varje människa som svälter dvs får i sig för lite kalorier blir ju smal. Därför är ingen som svälter fet. Så är det. Säger inte att det är hälsosamt, det är ju livsfarligt att svälta (sig) men ville bara make a point att kroppen egentligen är precis så enkel som man kan tänka sig. Det är egentligen bara människans psyke som står emellan (tex ätstörda tankar, för hungrig, cravings, balans..) och allt annat som hör till dagens samhälle som förhindrar detta och kanske i vissa fall kan göra att man inte går ner i vikt även om man äter mindre. Men för 90% av friska människor är det så lätt som att äta mindre = gå ner i vikt. Det finns ju miljoner med studier om att även det fungerar hur bra som helst och har förändrat människors liv :)

  • Emma Geisor 27/11/2019 7:59pm (9 månader sen)

   För det första. Folk tror faktist att dieter funkar. Det kommer ständigt nya dieter och dieter är ständigt på tapeten.
   Jag har hela mitt liv sportat flera gånger i veckan och ätit vanlig husmanskost, ändå har jag alltid varit överviktig, har heller aldrig reagerat på att jag äter större mängder än någon annan. Så vad är det som jag då ska ändra på?
   Dessutom beskriver jag i inlägget om varför det just inte funkar med att endast äta mindre för att bli smal.
   Och nej, det är absolut inte lätt att gå ner i vikt.
   Och ja det är "bara" psyket som står emellan - och din fysiologi och hur fin kropp fungerar.
   Men det var intessant att höra din synvinkel, tack för din kommentar! :)

Skriv en kommentar