EMMA GEISOR 1

Var jag, som tjockis, shoppar

Skrivet av Emma Geisor 24.04.2020 | 9 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Att vara tjock innefattar bl.a. att vara exkluderad från de flesta butikers storleksutbud. Det är en sanning, att man som tjock inte kan gå in i närmaste butik, och hitta något som passar. Det är en sanning, att man som tjock inte kan köpa just den där typen av tröja, som man tycker är sååå snygg. 

Jag har spenderat flera år med att gå runt i för trånga byxor och övredelar som är så tajta att jag inte kan sträcka upp armarna. Samtidigt som man blivit matad med budskapet att tjocka kroppar ska ha pösiga, oversized kläder, som döljer kroppen. Vilket absolut inte har någon logik i sig, eftersom 75% av kläderna i butikerna är för små. Och man vet att det kanske inte passar, men man måste ju prova ändå för man behöver ju kläder, vilket alltid resulterat i någonslags gråt-(jag skall aldrig äta något mer och skära bort allt fett)-attack.

Aaja, ända sedan jag upptäckte tjocka människor på sociala medier, har jag lärt mig att det är inte fel på kroppen, utan det är fel på kläderna. 

Nu har jag ändrat tankesätt. Har klädföretaget inget som passar mig och min kropp, så är dom absolut inte värda mina pengar. Nu över till butikerna där du, som tjock kan hitta kläder i din storlek:

1. Fysiska butiker

Jag bor ju i Korsholm, alltså shoppar jag i Vasa trakten. Här i Vasa finns det Lindex och Kappahl. Lindex har upp till storlek XXL/54 och Kappahl till storlek 56. Hm har haft en plus size avdelning, men den är numera endast tillgänlig online. Kappahls plus size kläder är väldigt enformiga kan jag tycka. Alltså är det oftast och endast Lindex jag går in till, med hopp om att hitta något till 100%. 

2. Loppisar

Loppisar är ett tips. Dock saknar jag tålamod att skumma igenom 400kvm av bord med fula porslins-set och barnkläder. Så jag söker mig oftast till ReStore, i Vasa på Vasaesplanaden 14. ReStore är att ställe där personalen kollar igenom och hänger upp kläderna lite i olika kategorier, och dessutom är det endast kläder och skor, så man slipper rota igenom allt annat som folk har rensat ur sitt hushåll. Här kollar jag oftast på herrsidan, och efter tidslösa kläder - såsom jeansjackor och trench coats. 

IMG 20200424 143340Den här jeansskjortan är från loppis t.ex. 

3. World Wide Web aka internätet

På internet finns det ju förståss mycket mer alternativ. Nackdelen är ju att man inte kan handla lika spontant. Man kan inte komma på samma dag att man behöver en outfit till kvällen eftersom att man rensat ut den klänningen man hade tänkt sig ha (trust me, it happens). De webbutiker jag använder är Zalando och ASOS. Ellos har även ett bra utbud av stolekar!

Det var det hörni! Blev lite sur då jag skrev det här inlägget, för det slår alltid mig ibland hur förjävligt det är. Om man dessutom ska beakta stilen av kläder som finns i plus size stolekar så är det just såna kläder som täcker magen, brösten och dallriga lår. Shortsen är oftast i knä längd. Tröjorna och klänningarna pösiga. Vilket gör mig sååå förbannad. Dock börjar det bli lite bättre. Men jag kan bara inte förstå.

Tjocka har alltid funnits och vi kommer alltid finnas. Och klädföretag går på förlust av en stor mängd kunder, då vi tjocka helt enkelt inte kan handla hos er. 

Ett annat problem jag har haft är att hitta kläder som är bra kvalite och hållbara, inte s.k. fast fashion. De flesta dyrare märken har storlekar till L, max XL. 

Jappjapp, enough av denna ranten. Skulle ju bli ett inlägg där jag tipsar er och så, men blev visst samtidigt en liten (stor) klagotext(?). 

Hoppas ni är friska och mår fint, vi hörs snart igen. Pok!

Kommentarer

 • Anki 24/04/2020 5:30pm (34 dagar sen)

  Tips från en annan tjockis är affären zizzi, som finns som fysisk affär i t.ex Seinäjoki och Tammerfors (bägge i Ideapark) eller också som nätaffär, zizzi.fi

  • Emma Geisor 25/04/2020 9:19am (33 dagar sen)

   Tusen tack för tipset! ☺️

 • Ellen 24/04/2020 5:33pm (34 dagar sen)

  H&M har nog en plus size avdelning i Vasa i stenhaga :)

  • Emma Geisor 25/04/2020 9:18am (33 dagar sen)

   Jassåå vad kul! Länge sen jag varit där. Tack för tipset! ☺️

 • Linda 25/04/2020 9:01am (33 dagar sen)

  Zizzi har också en del snyggt och dress like marie.

  • Emma Geisor 25/04/2020 9:17am (33 dagar sen)

   Tack för tipset! ☺️

 • Magdalena 25/04/2020 12:09pm (33 dagar sen)

  Plus size här också och jag shoppar gärna inhemska kvalitékläder som nosh och nanso.
  I butik brukar jag hitta kläder på Luhta, Kappahl, h&m+ i stenhaga och så kan man hitta på halonen ibland.

  • Emma Geisor 26/04/2020 4:52pm (32 dagar sen)

   Wow, aldrig hört om de Märken förut! Måste kolla in direkt! Tusen tack för dina tips ❤️

 • Nina 25/04/2020 1:18pm (33 dagar sen)

  Yours är en butikskedja i Storbritannien som gör plus size kläder, kanske går att beställa via nätet.

  • Emma Geisor 26/04/2020 4:51pm (32 dagar sen)

   Tack för ditt tips! ❤️

 • Linda 25/04/2020 3:16pm (33 dagar sen)

  Jag tycker det verkar lite som större strl är på kommande. T.ex. Odd Molly har nyligen introducerat storlekar över XL, även i deras instagramflöde ser man både större och äldre modeller. Och det är nog mycket tack vare att influencers vågar visa plusstorlekar! :)

  • Emma Geisor 26/04/2020 4:50pm (32 dagar sen)

   Japp, utvecklingen går faktist åt rätt håll! Hoppas det fortsätter så ☺️

 • Tjockisens bekännelse 25/04/2020 6:18pm (33 dagar sen)

  Nu ska jag avslöja en sak bara 2 i min närhet vet om.
  Är en semitjockis som älskar kläder men som ska strama på rätt ställen. Jag absolut haaaatar jeans eller byxor över lag som tjockis. Dessa får min mage att välla över alternativt under byxlinningen.

  Tills den dagen jag upptäkte något som sitter fint över allt (iaf på min kroppstyp och enligt mitt tycke). MAMMABYXOR. Deras skärning är precis för min figur och ger bra linjer. Om man har tröja på är det sällan någon som ser att man använder sånna.
  Ett tips bara.

  Men tillika hatar jag att det inte finns sammstilta byxor för oss lite rundare. Att modet inte utvecklats mera framtill 2020.

  • Emma Geisor 26/04/2020 4:50pm (32 dagar sen)

   Ooh, kul att du hittat något som sitter bekvämt! Och tusen tack för ditt tips ❤️

 • Petra 25/04/2020 11:46pm (32 dagar sen)

  Något jag tycker är bra med USA är att nästan alla klädaffärer har kläder i större (1X och upp till 4X har jag sett) och mindre (petite) storlekar, så att det finns kläder för alla. Vet att det kan vara svårt att beställa kläder online eftersom en inte har provat dem (sån är jag), men vill du titta vad som finns, kolla t.e.x. Banana Republic, Gap, Old Navy, Macy's, Bloomingdales, Adidas, North Face, Patagonia m.fl. :) Otroligt att klädaffärer inte vill sälja kläder till den kundkrets de kunde ha om de erbjöd andra storlekar än s-xl. Det finns ingen one size fit all i verkliga livet. ;)

  • Emma Geisor 26/04/2020 4:48pm (32 dagar sen)

   Tack för din kommentar och tusen tack för tipsen! 😍

 • Camilla 26/04/2020 10:33am (32 dagar sen)

  Junarose! Bästa och bekvämaste jeansen!

  • Emma Geisor 26/04/2020 4:47pm (32 dagar sen)

   Ooh dem hade jag inte hört om, tack för tipset! ❤️

Skriv en kommentar