THE AMERICAN LIFE

måndag 26 oktober 2015 - 01:14 | 3 Kommentarer

VARNING - VÄRLDENS LÄNGSTA INLÄGG

Nu har jag tagit mig i skinnet och tänkte blåsa lite liv här igen. Förlåt alla där hemma som väntat på några livstecken härifrån! Jag har varit måttligt duktig på andra medier (Instagram och framförallt Snapchat, som också verkar vara amerikanernas favvo app! Har nog aldrig sett så många gå runt och ta selfies som här :D )

Vi kan väl säga såhär: första månaden kändes som en vecka och var en riktig American dream! Andra månaden slog verkligheten till och jag fick känna på the American truth med skola, stress och känslan av att inte bara kunna åka hem om något går snett. 

Nu, däremot, är vardagen här ett faktum och jag har hittat en normal takt med studier, träning, umgänge och livet i allmänhet. Jag trivs och mår bra!

Tänkte inte dra någon novell här nu utan mest ladda upp bilder och skriva lite om det jag upplevt hittills. Vilket i och för sig nog är mer än jag upplevt hittills i mitt 22-åriga liv. Min American bucketlist är redan några sidor lång och jag lär mig något nytt all the time! (okej där kom det, undermedvetet.. Svengelskan är ett faktum, förlåt!!! Ni får ursäkta mig om det kommer lite English expressions här och där framöver.) Har haft ett utkast här på bloggen som jag fyllt på sporadiskt men som blev alldeles för långt och flummigt så jag bestämde att ta om allt från början istället. 

Så tänkte speeda genom några av dessa två månaders höjdpunkter. Kommer dela in bilderna i 2-3 inlägg. Del 1: MÄNNISKORNA, BRAD PAISLEY & FOOTBALL, CAMPUS OCH MITT HEM.

MÄNNISKORNA

IMG 2

 

Först av allt, min underbara och fantastiska roommate och teammate Hannah. Hon stod redo med ett leende och nybakta chocolate chip cookies då jag ramlande in innanför dörren sent på kvällen den 20 augusti. Sov första natten i hennes rum och vi har konstaterat att vi inte slutat prata eller haft en pinsam tystnad sen dess. Kunde aldrig ha trott mig ha sådan tur att just HON skulle bo med mig. Vet inte vad jag skulle göra utan denna tjej! Är oerhört tacksam över att hon bestämde sig för att flytta från South Dakota till Virginia Tech, speciellt så vi kunde vara totally lost och hoppa på fel bussar tillsammans de första veckorna. Hannah är dessutom så gott som konverterad till Europé (danska) nu också efter att ha varit omringad av mig och tysken Torben. 

 

IMG 5751

IMG 6352

 

Utöver dessa två hade jag också turen att få joina en stavhopps grupp på 14 personer som inte bara tränar målmedvetet och hårt, utan även har otroligt kul på sidan om och har en väldigt bra sammanhållning. Jag var lite orolig på förhand hur det skulle gå att komma in i en redan tight grupp, men de välkommnade mig med öppna armar. Den amerikanska gästvänligheten var verkligen någonting nytt för mig. Alla är väldigt snälla och pratsamma så för en finne som är van med att sitta tyst på bussen fick jag genast öva på engelska eftersom vart jag än vände mig första veckan så var det någon som ville prata med mig.

Att komma till ett nytt land och en ny plats gör också att du kan välja vilken person du vill vara eftersom ingen vet vem du är eller har någon förutfattad mening. Detta var både skönt men även lite skrämmande. Dock måste jag nog säga att det absolut bästa har varit att jag kunnat vara mig själv till 100 procent - även på engelska. Att tillsammans med dessa människor dela intressen, humor och att bara gå bananas och skratta tills tårarna rinner, samt skapa minnen för livet är guld värt. Det är även en helt otrolig sammanhållning här bland alla idrottare och studerande. Skol-spiriten är påtagbar i alla sporter och sammanhang (inte minst under football games, som ni kan se här under) och att tillhöra något sådant här är unikt! Måste nog säga att det höjer prestationsförmågan ytterligare och jag kan lova att VTPV (Virginia Tech Pole Vault) kommer göra under nästa vår då tävlingarna drar igång! 

 

IMG 6003

IMG 5327

IMG 5721

11225429 10204799728659062 3919237062811152533 n2

IMG 5695

IMG 9

IMG 5231

IMG 4992

haha, såhär nöjd är man efter sin första tripp till Wallmart! Mitt rum i lägenheten jag bor i hade endast en säng, ett skrivbord, en stol och en klädbyrå. Efter mitt besök till Wallmart och $200 fattigare hade jag åtminstone sängkläder (Hannah var väldigt förvirrad då jag försökte förklara att jag ville ha ett påslakan och duntäcke, detta existerar inte här. Istället har man en "comforter", man sover under ett "löst" lakan med ett vadderat täcke ovanpå.) Utöver detta shoppade jag en enorm kaffemugg, lampa och ramar som är fyllda med foton på mina nära och kära där hemma <3 

 

FÖRSTA HELGEN - BRAD PAISLEY & FOOTBALL

Den första veckan kändes som en månad, det hände väldigt mycket! Fick bekanta mig med träningsfaciliteterna och försöka orientera mig i det ENORMA Campuset. Tog nog en månad innan bussrutter och de snabbaste vägarna från idrottsområdet till akademiska byggnaderna var uträknade. Jag hade också ungefär 1000 möten med olika personer och fick äntligen mitt skol och träningsschema utarbetat. Än en gång har jag stött på väldigt många hjälpsamma människor (tränare, träningspersonal, massörer, läkare, studiehandledare och klasspolare) utan dem skulle jag nog vara lika lost ännu som första dagen. 

Andra dagen i USA var jag på min första Collage fest och ja, det var exakt som på film! ;) Beerpong, röda muggar, ölfat och bbq var några av de saker jag fick pricka av från min American Bucketlist redan de första dagarna. Den listan har förövrigt blivit väldigt lång och inkluderar bl.a. att åka bak på en truck, sitta runt en lägereld och grilla s'mores, äta äkta paketförpackade american pancakes, pumpkin picking, lyssna på country musik och se Football game. Bilder från de två senaste punkterna följer här:

 IMG 5405

 

I slutet av augusti skulle en legendarisk match mellan Virginia Tech och förra årets vinnare, Ohio State, spelas. Skolan var stängd denna måndag och de billigaste biljetterna kostade runt $600 (idrottare behöver som tur inte betala för biljetterna.) Hela Blacksburg kokade före denna match. Detta uppmärksammades stort med en gratiskonsert för alla studerande på söndagskvällen med ingen mindre än Brad Paisley. Råpluggade hans sånger och lyrics dagarna innan och vi gick all in med boots och äkta country anda den kvällen. Hade så sjukt kul denna helg med mina nya teammates! Låter bilderna tala för sig själva.


IMG 5

IMG 5506

IMG 5681

IMG 5439

IMG 5507

IMG 5455

IMG 5453

IMG 5463

IMG 5478

IMG 5504

Efter en natt som spenderades sovandes under stjärnorna gjorde vi en pangbrunch innan det var dags för tailgate inför matchen! Det var "orange effect" och har nog aldrig sett så mycket folk klädda i orange på ett och samma ställe. Det var en mäktig syn.

 

IMG 5530

IMG 5534

IMG 5549

IMG 5569

IMG 5572

IMG 5590

IMG 7

IMG 6

IMG 5621

IMG 5622

IMG 6328

IMG 5628

IMG 5633

IMG 8

IMG 5640

IMG 10

IMG 5653

IMG 5661

Tyvärr förlorade vi, men matchen var spännande och det viktigaste var ju ändå att jag slutligen lärde mig reglerna i Amerikansk fotboll! 

 

CAMPUS 

Något som inte gjorde sig till rätta på bilderna före jag kom hit var Campus området. Trodde det skulle bestå av tråkiga, militärlika, stenbyggnader uppradade. Tji fick jag! Det är väldigt vackert här med slottsaktiga hokie-stenbyggnader, stora grönområden och mycket natur runt omkring. Speciellt nu på hösten är träden speciellt fina med sina färggranna röd/orangea löv. Fick även en månad extra sommar hela september och konstigt nog har temperaturen denna vecka varit runt 20 grader (även om det plötsligt sjönk till minusgrader på morgonen förra veckan). Att träna utomhus och gå runt i shorts är inget man tackar nej till i mitten av oktober!

IMG 6295

IMG 5111

IMG 5712

IMG 5834

IMG 6296

IMG 6408

IMG 5260

IMG 6410

IMG 6447

IMG 6591

IMG 14

IMG 6327

 

Träningsområdet är i toppskick och här finns både gym, utomhusplan och inomhushall med stavhoppsplats. Utöver detta har vi tillgång till tre olika isbad, två tränings/rehab/massage rum, cardiorum, simhall, redskapsgymnastiksal, en hel våning med studieutrymme endast för idrottare, tutorer och akademiska handledare och en nutrition bar "Oasis" där du får beställa smoothies och mellanmål varje dag.

 

IMG 5054

IMG 4975

IMG 6071

IMG 18

IMG 5147

IMG 5148

IMG 5289

IMG 6001

IMG 5843IMG 6585 1IMG 6637

IMG 11

 

 

MITT HEM

Jag bor i ett lägenhetskomplex "the Village" några kilometer från Campus. Med buss tar det på morgonen 8 minuter för mig att åka från busshållplatsen, som är 300 m från lägenheter, till min första lektion. Det är gratis att åka buss sålänge man har sitt "hokie-pass" med sig och bussarna kommer med 10-15 minuters mellanrum så det är väldigt smidigt. Lägenheten delar jag med Hannah och två andra trevliga tjejer som är ingenjörsstuderanden. De flesta andra stavhopparna bor inom 2 km på samma gata som oss. 

Lägenheten är ganska stor och vi har ett gemensamt kök och två badrum samt tvättrum. Förutom högljudda grannar och gnisslande dushrör (fått lära mig att sova med öronproppar!) är lägenheten och området riktigt bra. Hoppas bara att vårt internet fixas denna vecka eftersom att någon tydligen kapat nätverket förra veckan. Så detta inlägg har tagit en hel dag att skriva eftersom jag loggas in och ut hela tiden. 

Mitt rum kan ni se här nedan

FÖREIMG 4977

 

EFTER

IMG 6164

IMG 6167

IMG 6179

IMG 6442

IMG 6388

 

Jag hann till och med ligga vid klubbhusets pool och äta frukost på balkongen några gånger innan hösten knackade på dörren. Och som alltid avslutar jag med några frukost/matbilder bara för att! Självklart följer jag med vad som händer hemma och försöker läsa Vasabladet så ofta jag hinner under min heliga frukost stund... eller på bussen då jag tar kaffet i take away kopp och äter en acaibowl på Campus mellan mina första lektioner.

 

IMG 5888

IMG 5282

IMG 6273

IMG 6580

IMG 5800

 

Om det är något jag varit orolig över så är det just maten. Amerikanerna är väldigt måna om att allting ska vara fat free, dock kompenceras detta med att allting innehåller mängder av socker istället. Men sålänge man kollar extra noga vad allt innehåller borde man klara sig bra. Men mera om maten, skolan, träningen och upplevelserna kommer i nästa inägg för nu måste jag verkligen avsluta detta. Det blev en novell trots allt, men det är väl lite så jag är. Antingen allt eller inget och nu fick ni iallafall en bråkdel av "allt"! Nu ska jag hoppa i säng och ladda om för ännu en fullspäckad vecka. Det vankas Halloween och folk är galna i det här så kommer bli spännande att ta del av det.

-

Vill bara tillägga att trots att livet leker här på andra sidan potten (Atlanten) så kommer det nog stunder då saknaden efter hemmahemmet är stor! Har inte haft någon större hemlängtan på det sättet utan mera konstaterat att det inte bara går att åka hem och stänga av allt om man har en dålig dag. Är ändå glad över att lätt kunna prata med vänner och familj med hjälp av dagens teknologi, men ibland är tidsskillnaden jobbig. Åker ofta hemifrån tidigt på morgon, vidare direkt på träning efter skola och sedan hem sent efter middag eller studier på Campus. Då är klockan redan över 12 hemma i Finland och de flesta sover. 

Hursomhelst så tänker jag ofta på er där hemma och hoppas att ni alla har det bra! 9 månader går fort och jag kan knappt fatta att det redan gått över 2 månader sedan jag flög iväg. Så ta vara på tiden, även om det är den "tråkiga vardagen" eller något nytt och spännande som händer. 

Stora kramar från Erica (och en pumpa) i landet långt borta <3

IMG 6489

Kommentarer

 • Julia Holmqvist

  26.10.2015 08:03 (2 år sen)

  Så kul inlägg tack för att du orkade skriva det! :) hoppas du får det frostat härligt på andra sidan Atlanten!


 • Michaela Finne

  27.10.2015 12:20 (2 år sen)

  Oj gulle då, grät lite där i slutet. Vilket inlägg. Vilken text. Fortsätt njut. Fortsätt le. Du skapar minnen för resten av livet där borta. Så glad att du tog steget och åkte iväg. Lots of love from Vaasa! <3 <3 <3


 • Felicia Kamb

  02.11.2015 19:52 (2 år sen)

  Gulle <3 Jag blev å lite ledsen i ögat, saknar dej massor! Men super att få en inblick i ditt liv i USA. Njut av livet där nu, vi finns här å du kommer snart hem igen! Pussar å kramar <3<3<3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.