7EEC0E37 0F8C 47F7 9230 B91FADB6CDB3

"Ät mindre och rör dig mer" fungerar inte - detta är varför

Skrivet av Evelina Nygårds 10.09.2021 | 5 Kommentarer

Hur många gånger har man inte hört att "Det är enkelt att gå ner i vikt, det är bara att äta mindre och röra på dig mera." Eller "det handlar bara disciplin, sluta äta sötsaker så går du nog ner."

Någon annan än jag? Nej.. okej, låt mig berätta att de där påståendena är så OTROLIGT FEL, att det nästan är roligt. Nästan. 

Varning för långt, detaljerat och kanske provocerande inlägg, fyllt med chockerande information. 

Jag har funderat en tid på hur jag ska ta upp detta ämne eller hur jag ska förklara det på något bra sätt, då videon jag länkar längst ner, poppade upp på youtube åt mig. Den är av Dr Sten Ekberg, han är en före detta friidrottare från Sverige, som idag bor i USA och arbetar som kiropraktiker och dietist. Han är en av mina favoriter på YT, eftersom han förklarar allt så tydligt och enkelt. Videon är på engelska, för dem som vill se på den själv, annars tänkte jag sammanfatta den åt er här. Ekberg pratar om siffror och institut som finns i USA, men det finns motsvarande guider här och siffrorna är kanske lite lägre här, men inte allt för långt borta.

OBS! Följande text gäller inte alla. Är du en ung, fullt frisk person som är "normalviktig" (vad nu det är?) så gäller inte detta dig. Då fungerar säkert rekommendationerna för dig. Detta gäller dem som känner igen sig i att "ingenting fungerar för mig och jag förstår inte varför".

Ekberg börjar sin video med att fundera på hur det kommer sig att människan är den enda varelsen på jorden som har det väldigt svårt att hålla en "normal vikt", trots att vi har miljoner olika rekommendationer från olika håll, vi lär oss om tallriksmodellen, vi har PT:n och kostrådgivare och hälsotidningar mm. som berättar hur vi ska äta och leva. Är det inte lite konstigt?

För att se på lite historisk bakgrund så kan man se på diagrammet nedan. Det visar hur stor del av befolkningen som hade viktproblem under olika årtal. Under 1800- och 1900-talet hade människorna inga problem med vikten, utan den första stora förändringen såg man på 1960-talet, då sockret gjorde en stor entré och det fanns tillgängligt överallt. Under 70-talet blev det värre och på 80-talet hade det blivit så illa att man i USA gav ut en första upplaga av en USDA food gudielines, dvs. kostrekommendationer av motsvarigheten till vårt livsmedelsverk. Tja, det hjälpte ju inte så mycket, så man gav ut en sådan vart 5:e år.. tyvärr, hjälpte inte det heller. Jag vet inte när den första guiden kom ut i Finland, men här kan man iaf läsa om dagens rekommendationer. Den är mycket lik USA:s. Efter att guiderna började komma ut, blev det faktiskt bara värre i USA. 

Skarmavbild 2021 09 10 kl. 12.51.13

Nåja, nu vet vi då att siffrorna är skrämmande och att guiderna inte har hjälpt så mycket. Vad är problemet då? Nå är det inte bara det att folk äter för mycket kalorier? Folk äter för stor mängd mat? Är för lata? Ger upp för enkelt? Sådär vet jag att VÄLDIGT många tänker, de flesta faktiskt. 

Men tänk om.. det faktiskt inte är sådär enkelt? Tänk om det ligger något mera bakom?

Först måste vi se på vad som rekommenderas (detta gäller USA, men i Finland liknar det väldigt mycket)

- Ät en varierad kost

- Undvik fett

- Ät mycket spannmål och fibrer

- Håll sockret lågt, under 50g/dag

- Håll saltet lågt

- Drick alkohol i moderation 

Och rekommendationen för att gå ner i vikt är att äta enligt detta och träna mera. ENKELT! Visst!

Ekberg tar nu upp som motvikt, en bok som alla läkare och dietister i USA måste läsa, också alla dessa som gör dessa guiderna. Den boken kom ut på 50-talet och i den står det lite andra grejer.

Skarmavbild 2021 09 10 kl. 13.15.35

Enligt livsmedelsverket, USDA och de flesta människor är ju en kalori en kalori, och äter du för många så lagar du fett på kroppen. Guyton och Hall säger däremot att, "alla extra kolhydrater som inte kan lagras som glykogen konverteras av insulin till fett, som sedan lagras på kroppen." Väntas nu... Kolhydrater? inte kalorier?

För att snabbt förklara insulin enligt Guyton & Hall:

- insulin är ett hormon som lagrar.

- när vi äter något med kolhydrater så stiger vårt insulin drastiskt.

- Insulin omvandlar kolhydrater till fett och lagrar det på kroppen.

Så har du mycket fett på kroppen, då är det insulinet som har lagrat det åt dig.

 

Så hur går det till när vi tränar då? Jo, kroppen kan använda sig av fett då vi tränar, vi vill ju bränna fett, det är ju det enda vi pratar om. MEN, om du äter något som höjer ditt insulin innan träningen, då KAN DU INTE BRÄNNA FETT. Inte förrän allt det du ätit är slut och det tar ganska länge innan det är upp använt.

För så länge ditt insulin är högt, använder kroppen kolhydrater som bränsle, och inte fettet... som vi ju egentligen ville bränna.

Dessutom så stoppar insulinet omvandlingen av glykogen till glukos. Det betyder att kroppen får svårt att använda kolhydraterna som bränsle. Så nu kan vi inte använda fett, men inte heller kolhydraterna? Vad tror ni det resulterar i? JO, nu är vi dessutom HUNGRIGA! Vi som skulle träna och bränna fett?!

Så låt mig summera detta:

Äter du mycket kolhydrater, så höjs ditt insulin, med höjt insulin kan du inte bränna fett, du kan även ha svårt att bränna kolhydrater, kroppen är hungrig och söker annat att äta, du äter mera... cirkeln upprepas.. 

76462E38 EAAF 4312 AD2A 6B41B4BD21FE

Låt oss se lite på rekommendationerna igen. Under 50g socker var det per dag.. Tja, här har vi 170g socker enligt deras  rekommendationer, men låt mig upplysa er om att ALLA kolhydrater också är insulin höjande. Så här har vi 270g av det som höjer insulinet. Om man äter en kost på 2000 kalorier, som är det rekommenderade, innebär det att 54% av maten är kolhydrater, det är jättevanligt och det är det som är problemet.

OBS, som jag skrev i början också. Många äter massa kolhydrater och mår hur bra som helst och har inte problem med insulin. Nej, det stämmer. Vi är alla olika och olika känsliga. Du kanske kan äta 500g kolhydrater hela ditt liv och aldrig få problem. Ni är dock få. Många kan äta så då man är yngre, men sen plötsligt går det inte längre. Vissa måste kanske äta 50g för att må bra. 

 

Skarmavbild 2021 09 10 kl. 13.42.40


Så nu till slutklämmen. Jag har ju pratat om insulinresistens. Jag har den "sjukdomen" om vi ska kalla det för det. Insulinresistens betyder helt enkelt att man har haft högt insulin under för lång tid, så att det inte längre sjunker på samma sätt som förr. Det är alltså högt hela tiden och jag har precis berättat vad som händer om du har högt insulin. Jag nämnde även i ett tidigare inlägg att över 50% av befolkningen har olika nivåer av insulinresistens utan att de vet om det. Förresten, så du behöver int vara överviktig för att ha insulinresistens heller. Tänkte att jag behöver nämna det ifall någon känner igen sig men inte är överviktig. 

 

Därför tycker jag att ni som brukar säga "det är bara att äta lite mindre och röra på sig lite mer" borde ha fått er en liten funderare. Det är inte så enkelt och att ni som känner igen er, med att ni har svårt att gå ner i vikt, kaloriräknandet fungerar inte. Ni är hungrig hela tiden.. ni kanske ska fundera ifall ni också har IR.

Så, nu när jag skrämt upp er med denna hemska verklighet. Att tyvärr är det inte så bra att äta bröd och gröt till frukost + lite juice, sedan en smörgås eller bulle till kaffe kl 10, sen lunch.. potatis, ris, pasta + bröd? Kanske man sen äter banan till mellanmål på eftermiddagen, eller unnar sig en bulle... middag, kanske det är Pizza Perjantai idag? Sen lite godis i soffan... ehm, ja ni ser själva.

Jag har varit PREICS den där människan. Men man måste väl få äta något gott också??!?! Jo.. kanske.. eller så har du insulinresistens och inget du gör på gymmet hjälper, du är trött, ser suddigt och håller på att långsamt utveckla diabetes eller alzheimer. 

Förlåt min bitterhet. Men det är bara verkligheten, och jag önskar att jag visste om detta tidigare, så skulle jag inte haft så lång väg att gå för att bota min insulinresistens. 

Den positiva nyheten är att, DET GÅR att bota den, nästan helt och hållet. Men då måsta vi slänga alla guider till pipsvängen och börja om helt från början och göra helt tvärt om om vad livsmedelsverket rekommenderat i matväg och hur ofta vi ska äta.

Kanske det blir nästa inlägg. Hur rekommenderar Dr Sten Ekberg att man gör då? Hur vet man att man har IR? Vad kan IR leda till? Kan man inte bara leva med det? 

 

 

Lämna gärna en kommentar eller ett hjärta, så vet jag om inlägget var uppskattat och om ni vill att jag skriver mer!

 

Kommentarer

 • Josefine 10/09/2021 5:15pm (15 månader sen)

  Så sant och så bra skrivet 👏 jag kom också underfund med detta bara för nåt år sen. Hade gärna vetat om det tidigare. Enda som funkar är att lämna bort kolhydraterna, tufft tycker jag dock det är då det sociala lätt faller bort och kroppen ju så gärna sku vila ha dedär kolhydraterna..

  • Evelina Nygårds 10/09/2021 9:20pm (15 månader sen)

   Hej och tack för din kommentar! Skönt att du kom underfund med det och JA visst är det tråkigt att behöva lämna bort kolhydraterna. Jag tröstar mig med att man inte behöver hålla det lika strikt för alltid bara man skärper sig under sin helande period. :)

 • Patricia 10/09/2021 7:26pm (15 månader sen)

  Jätteintressant! Skriv gärna mera!

  • Evelina Nygårds 10/09/2021 9:20pm (15 månader sen)

   Tack för din kommentat! Det ska jag göra :)

 • Britta Martinsson 10/09/2021 10:32pm (15 månader sen)

  Hej Evelina, väntar med spänning på fortsättningen.

  • Evelina Nygårds 11/09/2021 11:45am (15 månader sen)

   Hej! Tack för din kommentar! Jag sk skriva så snart jag hinner. 😊

 • Läsare 12/09/2021 11:54am (15 månader sen)

  Hej! Finska kostrekommendationer nämner nog inte att man ska undvika fett, inte heller USA:s rekommendationer. Däremot ska man undvika för mycket skadligt fett som finns i ex rött kött. Hälsosamma fetter kan man äta av däremot. Sen är ju rekommendationer alltid de som gäller för en större folkgrupp, enskilda individer måste ju anpassa sig enligt behov. Bra kolhydrater är inte samma som att proppa i sig godis och chips och dricka Fanta till varje måltid. Jag tycker att det ofta eldas på missuppfattningar om folk som äter kolhydrater, att alla missbrukar dem och att de som tränar inte kan gå ner i vikt om de fortsätter äta dem. Kanske är det så för vissa förstås! Ha en trevlig söndag :)

  • Också en läsare 12/09/2021 7:59pm (15 månader sen)

   Rött kött innehåller inte skadligt fett! Det är i kombination med överkonsumtion av kolhydrater samt insulinresistens det är skadligt. Iaf om man skall tro de lärda på YT. Våga vägra potatis säger jag 😁 +1 på Stens videos, han är pedagogisk och värt att lyssna på!

 • Fia 12/09/2021 7:44pm (15 månader sen)

  Jätteroligt att du är engagerad i det här med kost och insulinresistens. Ditt blogginlägg innehåller en del luckor och förvrängd fakta som jag inte kan låta gå okommenterat.

  Insulinresistens är mycket riktigt en början till diabetes typ 2, som till stor del beror på levnadsvanor men även genetik. Insulinresistens är inget normaltillstånd som vissa har. Är man frisk kan kroppen reglera kolhydratintaget och blodsockernivåerna med hjälp av insulin. Insulin är inget dåligt, tvärtom är det livsviktigt. Har man insulinresistens kan man förebygga att det utvecklas till diabetes med hjälp av kostförändring och fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet ökar insulinkänslighet i upp till 48 timmar efter utförd aktivitet.

  Överskottskolhydrater lagras mycket riktigt som fett. Det gör även överskott av protein och fett. Alltså är kontentan att ifall du äter mer än du gör av med, lagras den extra energin i form av fett på kroppen. Så det är inte enbart överskott av kolhydrater som lagras, utan allt överskott lagras.

  Kostrekommendationerna var en grov simplifiering av hur verkligheten ser ut, kanske ett försök till att göra din poäng extra tydlig? Mycket fokus ligger på kolhydratinnehållande livsmedel, ja. Men det handlar även om kolhydratkvalitet. Fullkorn, baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Rekommendationen är att minimera intaget av godis, glass, kakor - att det ska vara sällanmat. Sen, hur många följer de nordiska näringsrekommendationerna? Inte många. Man kan inte skylla på att det är rekommendationerna som gör oss sjuka när ingen följer dem.

  Krasst nog, så är det så att äta mindre än ditt behov är det som leder till viktnedgång. Rörelse kan bidra lite men inte så mycket. Sen finns det annat som påverkar, som gör att vissa har en tendens att gå upp lättare eller ner lättare - genetik helt enkelt. Jag säger absolut inte att "det är bara att äta mindre". Det är skittufft att gå ner i vikt, sen att även bibehålla en viktnedgång är svårt. Det jag säger är att det handlar om energi in, energi ut.

  • Evelina Nygårds 13/09/2021 6:12pm (15 månader sen)

   Hej! Tack för din utförliga kommentar! Jag håller absolut med dig, det finns luckor i min text som du fyller i fint här. Min text utgick från videon, och den var inte heltäckande på något vis. Insulinresistens är ett stort ämne att prata om och jag ska skriva mera om det och tydliggöra flera saker. Som att insulin är livsviktigt, som du skriver. Jag håller med dig på alla punkter och vet nog om det själv, det är som sagt bara så mycket att få med i ett inlägg som inte kan bli allt för långt :)
   Och ja, klart du måste vara på ett underskott för att gå ner i vikt, men av egen erfarenhet, om man har insulinresistens, så går man inte ner i vikt om du äter kolhydrater, oavsett hur stort underskott du är på eller hur mycket du tränar. Jag har prövat det där i 5 år, INGET fungerade. Men då har/hade jag väldigt långt hunnen IR.

   Men igen, tack för att du tog dig tid att skriva så utförligt. jag ska kolla på din kommentar nästa gång jag skriver om IR och klargöra några punkter som kanske missuppfattades eller förr bort. :)

Skriv en kommentar