Midsommarveckan är här.
En av sommarens största höjdpunkter är här, midsommar!
På midsommarn kommer jag att vara på villan, simma och basta, umgås med vänner och familj och självklart äta gott. På sommaren överlag är det lätt att äta lågkolhydratskost, men för den som är ovan kan det vara svårt att komma på vad man ska äta. På midsommar kommer jag nog äta lite mer kolhydrater än jag gör till vardags, men inte heller spåra ur totalt.
Här kommer lite tips på vad man kan äta.
- Allt slags kött är det bara att slänga på grillen. Gör egen marinad på olivolja och kryddor eller använd en färdigköpt. Beror ju på hur noggrann man vill vara.
- Grillkorv funkar fint, men köp gärna en köttigare korv. Tex. Snellmans Eetvartti eller HK Kabanossi.
- Ostar. Halloumi, feta, färskost - alla får tummen upp.
- Sallad, är kanske självklart?
- Sill, funkar bra i normala mängder.
- Nypotatis, nån potatis är inte hela världen, men hör egentligen inte till LCHF-livsstilen. Gillar man potatissallad ska jag ge receptet här nedan på en ”Falsk potatissallad” som är gjord på zucchini men som smakar som potatis.
- Jordgubbar, ät med grädde som är osötad eller söta din grädde med Stevia chrystals. Hittas i de flesta större matbutikerna.
- Alkohol då? Ja, den bör väl nämnas när det är midsommar. Undvik de allra sötaste drickorna som cider och sånt. Drick nåt glas torrare vin tex och tänk på att när alkohol finns i kroppen stoppas all typ av fettförbränning tills alkoholen lämnat kroppen.
Men, midsommar är det ju bara en gång om året, så ät som du vill. :)
Men egentligen handlar ju högtiden om att fira Johannes Döparens födelsedag eller tidigare Litha.
Sommarsolståndet infaller ganska nära, i år är det faktiskt imorgon tisdag (21.6). Sommarsolståndet kallas även Litha, och är en av de 8 högtiderna som idag firas av New Age- eller Wicca-utövare. Tidigare, innan kristendomen kom och gjorde om högtiden till en mer ”proper” högtid, firades Litha av alla. Litha är en hyllning till solen och dess livgivande kraft och man firar att sommaren är i full blom och tackar Moder natur för allt hon ger oss.
Så tänk på det när du skålar på midsommarafton! Skål Johannes och skål Solen!
Falsk potatissallad
- 2 medelstora zucchinin skalas och hackas bitar. Stekes sedan i smör tills de blivit lite bruna. Salta och peppra.
- Låt zucchinin svalna helt
- Hacka sedan 20 cm purjolök och lägg i med zucchinin.
- Lägg även i 200g créme fraiche, 0,5 dl majonäs, 2 msk dijonsenap, 2-3 msk olivolja, salt och peppar till smak.
- Låt stå en stund i kylskåp, ätes sedan med tex. Grillbiff eller korv.
Mera recept och idéer hittar du på mitt Instagram @halsamedLCHF
Vad är egentligen Halloween?
Halloween står för "All hallows eve" vilket betyder Alla helgons afton. Denna högtid kommer ursprungligen från Irland och Skottland och firas den 31 oktober, den ska inte blandas ihop med Allhelgona som är vår religösa högtid som vi firar ungefär under samma tid. I år firar vi vår Allhelgona den 6 november.
Vår Allhelgona och Halloween är det många som blandar på, eftersom de infaller ungefär samtidigt och båda handlar om döden. Allhelgona firar vi till minne av våra döda och vi tänder ljus på gravarna och minns dem. Allhelgona är också en tid för att tända ljus för helgon och martyrer som dött för sin kristna tro.
Halloween däremot har många olika anledningar bakom sig.
Halloween kom till USA på 1840-talet med irländska emigranter. Ursprungligen var Halloween en keltisk högtid då man firade nyår - därav firas det alltid just den 31 oktober. Den 1 november var alltså årets första dag för dem. Kelterna trodde att under denna afton kunde de döda resa sig från sina gravar, detta för att sätta skräck i de levande. Firandet kallades också Samhain och man firade även att sommaren var slut och vintern började. Häxor, älvor och andeväsen ansågs också vara speciellt i aktiva vid denna tid på året.
Man klädde även ut sig i skräckinjagande masker och andra förklädnader under denna högtid, det för att skrämma bort gengångarna och annat skrymt och för att de skulle tro att även de levande kelterna var döda och därmed låta dem vara i fred. Man tände även stora eldar som ära för sina gudar. Många historiker tror att detta kan vara en tradition som vikingarna tagit med sig till kelterna, eftersom även vikingarna firade sina gudar med höstblot.
Redan de gamla kelterna gjorde ljuslyktor med utskurna ansikten på Halloween. Pumpalyktan brukar även kallas för en Jack-o'-lantern, och hör ihop med en keltisk sägnen om en girig man som hete Jack.
Jack sålde sin själ till djävulen och till och med lurade honom. När Jack sedan dog förvägrades han tillträde till himmelriket för sitt dåliga leverne och blev istället skickad till helvetet. Sägnen säger att inte heller djävulen ville ha honom i helvetet och han skickads upp till jorden för att vandra osalig där i evig tid. Han bad dock djävulen om en lykta för att hitta ut ur helvetets mörker och upp till jorden, då kastade djävulen en ihålig kolrot åt honom med en glödande kolbit inuti. Jack blev sedan känd som Jack-O'-lantern, Jack med lyktan, och sägs vandra runt med sin lykta på Halloween.
Så från början användes kålrötter istället för pumpor då man skulle dekorera inför Halloween, men bristen på sådana i USA gjorde att de irländska immigranterna började karva i just pumpor istället. En pumpalykta är i dag en av de saker vi allra mest kopplar ihop med Halloween.
Bus eller godis?
Anledningen till att Halloween nu kopplas ihop med barn som går utklädda och ber om godis, hör ihop med anledningen till varför Irländare immigrerade till USA i slutet av 1800-talet. Just då var Irland och Storbritannien mycket fattigt och barn gick runt och tiggde mat av folk. Barnen var utklädda, sjöng och bad böner i utbyte mot kakor. Fick man inget av dem människor man bett och sjungit för, så kunde man råka ut för bus. Denna tradition följde med till USA och började firas tillsammans med Halloween. Detta liknar ju vårt hedniska påskfirande väldigt mycket, som vi istället firar på våren.
Så som ni märker är Halloween ett hopkok av många olika traditioner och högtider och man glömmer bort varför man egentligen firar det. Samma sak är det med vårt påskfirande. På påsken tänker vi på Jesus på korset, målar ägg, klär ut oss till kycklingar, kaniner och häxor och tänder brasor.. alltihopa i en enda röra.
Nåja, hoppas ni lärde er något om Halloween, så tar vi påsken sen då den kommer!
Happy Halloween!