7EEC0E37 0F8C 47F7 9230 B91FADB6CDB3

Hur börjar man fasta?

Skrivet av Evelina Nygårds 02.08.2021 | 0 Kommentarer

Jag har fått många frågor kring fasta och det verkar vara något som många är intresserade av, så här kommer ett inlägg om hur man lättast gör för att börja på med periodisk fasta och längre fastor.

Vore jag en riktigt jobbig typ, skulle jag säga "det är bara att sluta äta det" :) För faktiskt.. så lätt är det, då du inte äter så fastar du. Men nu är inte jag en sån typ, utan jag ska förklara det lite mer ingående.

Alla fastar en del av dygnet, vissa kortare och vissa längre. Om du äter ditt sista mål mat på kvällen, låt oss säga kl 20 på kvällen, så fastar du tills du äter nästa gång, det kan vara t.ex. kl 8 på morgonen. Då har du fastat i 12 timmar, eller du har haft ett "ätfönster" på 12 timmar och ett "fastefönster" på 12 timmar. 

När du håller på med periodisk fasta så vill du försöka öka på ditt fastefönster så det blir längre och längre. Den vanligaste fastemetoden kallas för 16:8 och det betyder att du fastar i 16h och har ditt ätfönster i 8h. Det innebär alltså att under 8h, t.ex. från 12.00 på dagen till 20.00 på kvällen så får du äta. Du ska såklart inte äta non-stop i 8h, men där hinner du ju bra klämma in 2-3 måltider. Många som inte tycker om frukost och skippar den, gör ju detta naturligt, håller sig till lunch innan man äter något.

Klarar du att fasta i 16h är det jättebra. Fördelarna med fasta börjar kring 14h och bara ökar därifrån, så ju längre du orkar fasta desto bättre. Det finns såklart många olika slags fastor, man kan vara olika strikt och man kan äta på olika sätt under sitt ätfönster.

IMG 5715

 

Fördelar med att fasta

Det finns väldigt många fördelar, men här kommer iaf några:

 • Ökad mental klarhet 
 • Minskar inflammation i kroppen
 • Hjälper till med viktminskning
 • Ökar fettförbränningen
 • Ökar mängden tillväxthormoner (bra för muskelbygge)
 • Minskar risken för vissa cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2
 • Det bidrar även till cellförnyelse och renar kroppen på slagg. (att dricka detoxte och andra detoxer är egentligen helt onödiga, för om du fastar så gör kroppen allt det där åt dig automatiskt.)

Vilka slags fastor finns det?

ENLIGT TID:

 • 16:8 - du äter 8h och fastar i 16h
 • 20:4 - du äter i 4h och fastar i 20
 • OMAD - står för "one meal a day" du äter alltså 1 gång om dagen
 • Varannandagsfasta - du fastar varannan dag och äter varannan.
 • Förlängda fastor - du fastar 24-72h eller ännu längre

ENLIGT TYP:

 • Vattenfasta -  du dricker endast vatten under ditt fastefönster
 • Fettfasta - du dricker/äter fett under ditt fastefönster
 • Äggfasta - du äter bara ägg
 • "Valfri kalorifri dryck-fasta" - denna fasta har ingen namn vad jag vet, men en del människor som fastar tillåter sig själv att dricka olika saker som inte innehåller några kalorier. T.ex. kaffe, te, vissa tillåter även kalorifria energidrycker eller läsk.

Det finns säkert fler variationer, men här var några vanliga. Jag brukar fasta mellan 16-22h varje dag och jag dricker en drink med citron och äppelcidervinäger i under min fasta. Jag brukar även dricka en bulletproof coffee eller fettkaffe under min fasta. Jag brukar alltså fettfasta för det mesta. Vissa personer skulle inte ens vilja kalla det för fasta, för att EGENTLIGEN fastar du bara om du inte alls intar några som helst kalorier. (Det gör jag nog ibland också) Men då man fastar så ska man ju fråga sig vad anledningen till fastan är.

Jag fastar för att bota insulin resistensen främst. (Läs mer om den här) Men även för att det är skönt för magen, jag är klartänkt och det är enkelt... och ja, cellförnyelsen! Vill ju undvika rynkor så länge det går ;) Så för att uppnå de sakerna så behöver jag hålla insulinet lågt och det kan jag göra, FAST jag dricker en fettkaffe och dricker min "äckeldrink". (Jag tycker min drink är god, men det gör inte så många andra.) Fettkaffe eller bulletproof coffee, är kaffe med en klick smör och en skvätt MCT olja i, ibland även kollagenpulver och grädde.

Hur man kan äta då man fastar?

Du kan äta hur du vill. Det finns ingen viss "diet" du behöver följa. Du kan äta precis hur du vill.. MEN, det är lättare att äta på vissa sätt. Jag äter som sagt för det mesta LCHF och det gör det väldigt lätt att fasta, eftersom du håller dig mätt längre på fett än på kolhydrater och protein. Men du kan äta helt vanligt "husmanskost", men då undrar ju jag, vad är husmanskost egentligen? (det blir ett debattämne för en annan dag)

Men äter du massa snabba kolhydrater innan du stänger ditt ätfönster, dvs. att det sista du äter före du börjar fasta är pasta, pizza, godis eller liknande, då kommer det att vara MYCKET jobbigare att hålla sig tills du får äta nästa gång. Det är såklart en vanesak, vissa kan äta så och sedan fasta hur bra som helst. Men för de flesta, speciellt i början, så är det jobbigt om man inte äter rätt.

 

Hur börjar man fasta?

Ikväll då äter middag eller kvällsmat, så ser du till att äta mat med mer fett och inget halvfabrikat och så ser du fast på klockan, vi låtsas att den är 20.00. Då.. äter du inget, och dricker inget annat än vatten förrän lunch imrn. Du kan dricka en kaffekopp imrn på morgonen om du vill, helst svart eller med lite grädde i, men tyvärr ingen havremjölk eller ens vanlig mjölk. Tycker du att det är för jobbigt att hålla dig till 12.00, så äter du kl 11, du kan försöka längre senare. Men försök hålla dig lite, du dör inte bara för att din mage kurrar. Sen då du väl äter, så ät inte mer än vad du annars skulle göra och tänk igen på att äta bra mat och inte halvfabrikat. (åk alltså helst inte och ät snabbmat :) )

Då jag började fasta, så hade jag redan ätit LCHF en tid, så för mig blev det naturligt att börja fasta. Men i början klarade jag bara 14h, sen gick dt bättre och bättre. Nu är jag som sagt uppe i 18-22h utan problem och sen har jag långa fastor på 45h ibland.

 

Så, burkar du fasta eller är du intresserad av att prova? Eller har du andra frågor om fastandet, så får du gärna kommentera. Jag är ingen expert på området, jag bara talar från mina egna erfarenheter.. och dom är ganska många :)

 

IMG 5714

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar