7EEC0E37 0F8C 47F7 9230 B91FADB6CDB3

Tips för att börja äta LCHF-kost

Skrivet av Evelina Nygårds 20.08.2021 | 2 Kommentarer

Hur ska du börja om du vill börja äta LCHF kost eller keto? 

Det är en fråga som många undrar och som kan kännas som det största hindret när man vill börja på med ett nytt sätt att äta. Det kan låta enkelt. "Du får äta massa goda saker. Du får äta smör, grädde och kött och korv. Det är jätteenkelt att äta LCHF" Det där har jag hört massa gånger och läst i veckotidningar, men sen när det kommer till kritan, så kan man känna sig ganska borttappad. Åtminstone så har jag gjort det. 

Så hur ska man tänka då?

Igen, jag är ingen expert, jag bara talar från egna erfarenheter och för mig har det fungerat bra att göra på följande sätt:

Fundera ut en maträtt du tycker om. T.ex. spagetti och köttfärssås, nå det är ju tyvärr inte så LCHF-aktigt. Köttfärssåsen kan vara riktigt bra om du gör den utan mjöl och med fullfet grädde. Det är spagettin som är problemet, den behöver bytas ut. Jag byter alltid ut den till zucchinipasta. Jag har en spiralizer, dvs. en mackapär som gör spagetti av valfri grönsak. Det smakar minst lika gott som spagetti om inte godare enligt mig, och Jocke faktiskt! 

Så kan man göra med alla maträtter, fundera vad du tycker om och googla efter en lchf eller keto variant av det. Det finns LCHF varianter av allt. Det finns pizza, hamburgare, bröd, gröt och efterrätter. Allt du kan tänka dig. Alla recept smakar förstås inte exakt som originalet, men det finns många som är riktigt bra. Om ni är intresserade av mina lyckade LCHF-recept får nu gärna lämna en kommentar eller klicka på hjärtat, så vet jag om det är uppskattat. 

Ett annat sätt att tänka är att först fundera ut sin proteinkälla. För mig som är köttälskare, så brukar jag först tänka, vill jag äta, kött, fisk eller fågel idag? Idag kanske jag vill äta lax. Lax är en fet och bra källa i sig själv, så till den behöver man inte lägga till så mycket extra fett. Väljer du däremot kyckling, så behövs det läggas till ganska mycket fett för att du ska känna dig nöjd och inte bli hungrig. 

Det helt klart största felet många gör då de börjar med LCHF är att de äter för lite fett, för de flesta är rädda för fett. För vi har ju blivit lärda att fett är dåligt och ska användas i små mängder. Men se ni NEJ, fett är inte dåligt. ANIMALISKT FETT är jättebra. Vissa växtfetter som ryps-, raps- och solrosolja är däremot riktigt dåligt för kroppen. Så är du en margarinanvändare, så rekommenderar jag dig starkt att sluta med det genast! Om du inte tror mig kan du läsa mer om det här.

Men ja, var var jag. Först tänker jag proteinkälla, sen tänker jag grönsaker och sen fettkälla.

Exempel: Jag bestämmer mig för lax, den kommer jag att tillaga i ugnen. Till den väljer jag grönsaken blomkål. Av blomkålen kommer jag att göra mos. Så den kokas och sen mixas. Fettet, ja där finns det flera alternativ. Jag kommer att lägga lite smör och grädde med blomkålen då jag mixar den. Sen vill jag nog göra en sås till maten också. T.ex en sås av crème fraiche. 

Där har du en riktigt bra LCHF rätt med bra balans av protein och fett + en fiberrik grönsak.

Som sagt är många fetträdda, men du ska faktiskt ha minst 70% fett på din tallrik så du äter LCHF. Men det blir lite jobbigt att tänka på för en nybörjare, speciellt om du inte är intresserad av att väga din mat och räkna ut procenter. (I've been there and done that)

Men du kan alltid tänka mycket fett bara. Din kropp säger nog till när det är för mycket. Den säger till på det sättet att du bli mätt väldigt snabbt. Det är därför LCHF fungerar så bra, du blir så snabbt mätt och behöver inte äta så mycket. Sen är ju också ketonerna och fettförbränningen bidragande faktorer, men det har jag redan pratat om. Det kan du läsa om här, där står också mera om varför jag föredrar LCHF kost. 

Hoppas detta inlägg kan hjälpa dig som är nybörjare inom LCHF eller som funderat på att börja men som inte riktigt vetat hur det ska gå till.

 

På bilden har jag zucchinipasta och en köttfärsbiff i en gräddig sås.

 IMG 6062

 

Kommentarer

 • Gunilla 22/08/2021 11:53am (11 månader sen)

  Jag börjadr med LCHF i feb - 09. Med diverse återfall nu som då. Alltid kommit tillbaka - för då mår jag bäst! Har glutenintolerans så passar perfekt👍 Just nu har jag försökt gå över till lchf/keto för ett par veckor sedan. Nya matideer är alltid välkomna - även om jag inte hålls på ett givet recept. Men iden kapar jag! Zucchini lasagne gjordes till middag i förrgår och blev lunch igår. Gör vanligen dubbel middag så är ny dags lunch klar 👍

  • Evelina Nygårds 22/08/2021 4:23pm (11 månader sen)

   Tack för kommentaren! Samma för mig, har haft perioder till och från då jag inte ätit lchf, nu i sommar har jag inte gjort det så bra och det känns. Nu ska jag nog styra upp kosten och äta mer ketogent, jag mår också bäst då :) Tips på recept ska det bli!

 • Lennart Carlstedt 22/08/2021 8:49pm (11 månader sen)

  Vi har alltid fått höra att en fiberrik kost är nyttig och skyddar mot hjärtsjukdom och tarmcancer. Rushworth har gått igenom det vetenskapliga underlaget, och kommit fram till att ingendera gäller. Mot hjärtsjukdom visar det ingen skillnad. Mot tarmcancer visade studierna snarast en ökad risk av fibrer.

  LCHF är alltid bra för hälsa. Vill man sen värna miljön så väljer man naturbeteskött. Kött från uppfödning på konvertionellt uppfödda djur från spannmål och andra näringsfattiga vegetabilier verkar inte för en god hälsa, vild fångad fisk (aldrig odlad lax). Runt om i landet finns det riktiga bönder som producerar och säljer "riktigt kött", dessa kan man söka på nätet. Rekommenderar det mycket. Vikten av organisk mat är hög, samt efter årstid. LCHF är hälsofrämjande och ett bra miljötänk om man vill kosta på sig kvalitet för djuren, kretsloppets skull och sin hälsa.

  • Evelina Nygårds 24/08/2021 5:08pm (10 månader sen)

   Du har så rätt, håller fullkomligt med dig! :) tack för kommentaren!

Skriv en kommentar