headerbild

Den eviga sommaren rymmer ett helt liv

Skrivet av Julia Holmqvist 04.07.2018

*Kommersiellt samarbete med Kuddnäs Vänners sommarteater*

Zacharias Topelius kommer hem till sitt älskade Kuddnäs i Nykarleby på många sätt i pjäsen ”Den eviga sommaren”. Han finns där som pojke, en riktig bullerbasius, spelad av Rasmus Holmström, och som både ung man och åldrad sagofarbror spelad av Simon Häger. Alltid återvänder han till Nykarleby och Kuddnäs ”här kan jag vara mig själv” som den vuxne Topelius säger i pjäsen när han något tyngd av alla sina framgångar i Helsingfors tar igen sig i barndomshemmet.


Topelius 2Zacharias Topelius, (Simon Häger) omgiven av troll och sagofigurer. Foto: Bengt Gästgivars

 

Topelius 48Den åldrade sagofarbrorn Topelius (Simon Häger) träffar sig själv i yngre upplaga (Rasmus Holmström)

DSC5551Regissör Erik-André Hvidsten samtalar med Gunilla Lillbacka som spelar rollen som pigan Stina. Foto: Johan Segerstam

 

”Den eviga sommaren” rymmer ett helt liv. Ett liv med busstreck och livlig fantasi i barndomen, en mors bekymmer om sin son, en far som går bort alldeles för tidigt. Den rymmer kärlek, både brusten och livslång, och den rymmer skratt och gråt. Här finns också karaktärer som den trofasta och slagfärdiga pigan Stina (Gunilla Lillbacka) nyfikna stadsbor och en hel del sagofigurer som kommer till liv. Ett 30-tal skådespelare deltar, varav ett 10-tal barn.

Manuset är skrivet av Lars Huldén och Anci Holm och Erik-Andre Hvidstén gör sin regidebut.

Pjäsen har fått sin titel efter dottern Aina Topelius ord som Topelius förevigat. Hon, som bara vistades i farmors hus i Nykarleby på somrarna, trodde att sommaren aldrig tog slut just där. I pjäsen spelas Aina av Tilde Forsén som också framför sången ”Den eviga sommaren”. Musiken är central i pjäsen, Thomas Enroth står för flera nya tonsättningar av Topelius texter, som även spelats in på skiva.


DSC8840

ZachariasTopelius (Simon Häger) och frun Milla (Sandra Aspelin) vid porten till Kuddnäs där små troll dyker upp ibland. Till vänster Eric Semskar och till höger Jonah Finne. Foto: Johan Segerstam

 

Topelius 3”Inte en dag, utan en rad” löd Topelius ordspråk. Här får han en penna i guld av sagofén Linnéa Granlund. Foto: Bengt Gästgivars

TopeliusSpring mot Den eviga sommaren! Foto: Bengt Gästgivars

Spelplatsen i parken bakom det nyrenoverade Kuddnäs skapar en alldeles unik miljö för en pjäs om just Zacharias Topelius. 200 år efter sin födelse är han tillbaka igen, på Kuddnäs och i Den eviga sommaren.

”Den eviga sommaren” hade premiär inför fullsatta läktare den 1 juli och avslutades med stående ovationer. Biljettförsäljningen sker via netticket.

Premiären av ”Den eviga sommaren” fick strålande recensioner i både ÖT och VBL.


SOMMAR, OHOJ!

Skrivet av Linn Jung 11.06.2018

Doften av hav, måsarnas skrik och solen som värmer, vad mer kan man önska sig av sommaren?

 

bild1


Sommar på Kvarken.

 

I sommar är det fullt ös på Wasaline. Wenni är med på alla avgångar under hela sommaren och tillsammans med lekledarna har de hittat på program för hela familjen. Det kommer bli båtorientering, ansiktsmålning och skräpjakt. Vi kommer att få lära oss om hur viktigt det är att värna om miljön och haven. Passa på att bli en hederstumlare!

 

bild2Sommarprogram med Wenni på alla avgångar, hela sommaren.


Förutom familjeprogrammet är det även live musik i baren på alla avgångar. Här kan du läsa mera om sommarens artister och kryssningsprogram.

 

Skarmavbild 2018 06 07 kl. 11.35.16


Linda Alanen duo uppträder i baren ombord 3-10.7.2018.

 

Den här veckan kickar Wasalines sommar in på allvar. På lördagen den 16.6 kör färjan 4 turer över Kvarken och dagen till ära kostar alla dagskryssningar 10€/person. Färjan avgår från Vasa kl. 8:00 på morgonen med retur genast kl. 11:45 från Umeå. Den andra turen från Vasa avgår kl. 17:30 med retur kl. 21:00 lokaltid. Åk på en lång shoppingdag till Umeå eller en snabbkryssning över dagen, ät gott och njut av havsdoften på däck.

Sommarens nyhet på matsidan är sommarbrunchen som serveras i Skärgårdsbordsrestaurangen onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar, då färjan avgår kl. 8:00 eller kl. 8:30. Brunchen kostar 20€/person och kan antingen bokas på förhand eller köpas ombord.


Efter midsommaren öppnar sommarcaféet i konferensavdelningen på däck 8, här kommer det att finnas lite smått och gott att äta och dricka och en pysselhörna för familjen ivrigaste pysslare. Från sommarcaféet kommer du smidigt ut på soldäck för att njuta av den ultimata havskänslan.

 

bild5


Sommarbrunchen serveras på alla tidiga avgångar under sommaren

För den som redan vill fylla höstens kalender med program kan vi redan nu tipsa om Ladies Cruise som gör come back den 29.9! Då blir det skönhet, hälsa och feel good för hela slanten!

 

bild6


Ladies Cruise 29.9.

 

bild7


Vi önskar er en riktigt skön sommar!
Välkommen ombord!

 

Här kan du boka din resa


Folkfest när det är som bäst

Skrivet av Julia Holmqvist 30.05.2018

*Kommersiellt samarbete med Folkhälsan*

Lera. Skratt. Svett. Hinder. Kämparvilja. Glöd. Hjärtat bultar. Det är folkfest i stan. Tiden är inte måttstocken här. Det är däremot skrattet, känslan och modet. Vi gjorde det liksom – bara den boosten.

 

ig zabakii Photo by Jacques Holst bit.ly jholstpics CC by nc sa 20151010 13 42 18

D1B0474

 

För vad har Malmö, Oslo, Köpenhamn, Stockholm och Vörå för gemensamt? Det är de orter där Toughest går av stapeln. Vi har äran att presentera och introducera det hinderbaneloppet som blomstrar i de nordiska större städerna och där man lyfter hinderbanelopp som något där man får testa sig själv. Lägger upp mål och känner ett brus av välbefinnande; vi gjorde det.

 

ig zabakii Photo by Jacques Holst jacquesholst.com CC by nc sa 20160507 12 55 55

ig zabakii Photo by Jacques Holst jacquesholst.com CC by nc sa 20160604 11 03 26

ig zabakii Photo by Jacques Holst jacquesholst.com CC by nc sa 20160604 11 41 12

 
Hela fyra trailers med hinder kommer till Vörå efter eventet i Stockholm och hinderbanan står färdig 17.8 Då är det dags att göra om Norrvalla till platsen där det stora hinderbaneloppet tar plats.

- Toughest Finland kommer att ha sin Finlandspremiär på Norrvalla 18.8. Det är häftigt att få vara med och ordna ett nordiskt event som har blivit vald till Europas bästa koncept flera år i följd, säger Joakim Träskelin idrottsproducent vid Folkhälsan Utbildning Ab och den som leder upp eventet. Vi ser en helt klar trend i hinderbaneloppen just nu och det hoppas vi ska synas i Finland också, säger Träskelin.

Joakim berättar att klassen med familjer och för funrun ökar i popularitet; de här rundorna har inte tidtagning eller straffrundor. Man gör det helt enkelt på sin egen nivå! Det gör att många tar loppet som en utmaning men främst som en folkfest tillsammans med sina vänner. Det ska vara roligt men också kännas att man fysiskt gjort något utöver det vanliga. Fysiken förbättras också om man vågar utmana sin egen kropp lite och testa nya rörelser.

 

lehdistokuva3

Skarmavbild 2018 05 30 kl. 05.27.07

Du som är 14-17 år har också möjlighet att delta Toughest huvudlopp lördag 18.8 med dina förmyndares tillstånd. Starten för juniorer sker kl. 10.30 och ni har samma bana som vuxna som är 8 km och har 40 hinder. Om du är tävlingsinriktad så kan du också kvala in till VM genom att bli bland 10 bästa. VM ordnas för första gången i Europa 19-21.10 i England.

 

cph 215

 

Så varför kom då Toughest till just Vörå och Norrvalla för sin första Finlandspremiär? Varför skapa folkfesten för den nordiska marknaden just i Vörå? Enkelt egentligen. Norrvalla har hela konceptet; kunskapen, terrängen, stödfunktioner och erfarenheten av större event. Det är en triumf i sig att regionen får ta emot ett event som Toughest och det kommer med all säkerhet att innebära nya människor som upptäcker Österbotten.

 

ig zabakii Photo by Jacques Holst jacquesholst.com CC by nc sa 20160903 13 34 03

 

Vad man behöver för att delta? Glatt humör egentligen! Toughest bjuder på många olika alternativ och klasser och det är bara att välja och vraka vilken som passar just dig.

Vi ses 18.8! Loppet, festen, boosten- allt väntar på ivriga deltagare!

 

 

Toughest Vörå

17-19 augusti

17.8 Toughest Orientering

18.8 Toughest huvudloppet

19.8 Toughest Family

Mer info på http://www.toughest.se/events/vora/


Nyrenoverade Minimani slår upp dörrarna

Skrivet av Julia Holmqvist 25.04.2018

*Kommersiellt samarbete med Minimani*

Allt var klart för öppning. Under torsdagen 26.4 fick Minimanis kunder äntligen ta del av den splitternya affären.

 

minimani 20180418 05

 

Under den första delen av 2018 har Minimani förnyat och byggt om hela varuhuset. Ledorden under renoveringen har varit "kundernas önskemål" och har baserat sig på att göra hela shoppingupplevelsen smidigare och utbudet större.

- Det har varit den största förändringen vi har gjort i huset på de dryga tio år jag har jobbat här, berättar Pentti Vartiainen på Minimani.

- Vi har gjort lite i taget och kunderna har visat förståelse för att vi har haft tillfälliga lösningar här och där, men nu börjar vi vara klara och det känns riktigt fint att få visa upp vad vi har åstadkommit. Vi är väldigt stolta över att få presentera det här, eftersom vi nu kan erbjuda ett bättre utbud till våra kunder.

 

minimani 20180418 08

minimani 20180418 03

minimani 20180418 01

 

Miljövänlig och effektiv teknik är framtiden.

Vartiainen berättar att det nu finns 30 % mer kallutrymme, vilket till exempel har betytt att man har kunnat lägga till mer än tusen produkter inom segmentet färskvaror. Den nya miljövänliga kylanläggningen är energieffektiv. Gamla, farliga kylmedel som är dåliga för atmosfären tillhör gårdagen. Nu vill Minimani ta ansvar för miljön.

 

minimani 20180418 12

minimani 20180418 04

 

- Under veckan kommer vi att öppna grillsäsongen också! Det tror jag att många har längtat efter. Nu lägger vi ut grillprodukterna i hyllorna.

 

minimani 20180418 07

minimani 20180418 09

 

Den nya affärens utseende går enligt rådande trender. Det ska vara lätt att hitta rätt produkter och affären är indelad i smarta grupper. Frukt, grönsaker, kött och service ligger nu i hjärtat av handeln och bildar en fin helhet.

- Vi har alltid satsat stort på vår frukt- och grönsaksavdelning, eftersom den avdelningen många gånger är avgörande när kunderna väljer var de handlar. Nu har vi gjort den ännu bättre. Också prisskyltningen har vi gjort om. Den är nu helt elektronisk.

I anslutning till affären har en trädgårdsavdelning byggts till, med ingång både från utsidan och insidan, och kommer att erbjuda allt du behöver inför den kommande utesäsongen.

 

Innovationer gör det lätt att handla

Känslan i det nya varuhuset är luftig och skyltningen i taket väldigt tydlig. Inget har lämnats åt slumpen. Kundreaktioner, rådande forskning och experter inom handel har varit till stor hjälp när designen för den nya affären har tagits fram. Att handla ska vara enkelt, smidigt och logiskt.

 

minimani 20180418 10

minimani 20180418 02

 

Den mångsidiga betjäningsdisken längst bak i affären har totalrenoverats och sträcker sig numera över 21 meter. Samtidigt har den fått en ny, färsk granne: En brödstation som erbjuder nygräddade bröd och bakverk från morgon till kväll.

- Här kan man plocka åt sig de rykande färska inhemska favoriter, men också internationella läckerheter.

 

minimani 20180418 11

minimani 20180418 3

Som första affär i Finland har Minimani också tagit i bruk en självservicekassa som är utrustad med rullband. Allt för att göra större uppköp smidigare. Personal finns alltid till hands - också vid självservicen.

Minimani är nu Vasas modernaste butik med det bredaste utbudet av märkesvaror till ett lågt pris. Den nya affären öppnades torsdagen den 26 april klockan 8.00.


Vårkänslor och inspiration till havs

Skrivet av Julia Holmqvist 19.04.2018

*Kommersiellt arbete med Wasaline*

Du har kanske hört talas om ett rederi som heter Wasaline, många har säkert också åkt med oss över Kvarken. Men för dig som inte ännu känner till oss kan vi berätta att vi är pålitliga, vänliga och värderar hög kvalitet. Vi jobbar för att bygga upp Kvarkentrafiken till något stort igen, ofta handlar det om att jobba mot oddsen. Vår utmaning är att bevisa att vi gör något bra, något vi och regionen kan vara stolta över.

 

Bild 1M/S Wasa Express, trafikerar över Kvarken dagligen året runt. Resan tar 4,5timmar/väg.

 

Bild 2

 

Under våren har vi satsat på några större teman ombord för att erbjuda ett mervärde åt våra passagerare. Vi har flera olika strategiska partners som vi valt att samarbeta med för att få substans i programmet. Det är alltid live musik i baren på torsdags-, fredags- och lördagsavgångarna, under sommarmånaderna har vi live musik i baren på alla avgångar hela veckan. Ibland är det ett band som spelar och ibland har vi en trubadur eller DJ som underhåller, men, målsättningen är att du alltid skall trivas ombord.

Våren kickar igång ordentligt med en trädgårdskryssning den 21 april, då bjuds det på trädgårdsinspiration och föreläsningar i konferensavdelningen. För de snabbaste besökarna delas det även ut gratis inträdesbiljetter till Nolia Trädgårdsmässa den 21–22.4.

 

Bild 3

Trädgårdskryssning den 21.4

För den som vill kombinera sin daycation med shopping och party är det 28 april som gäller. Då spelar den fantastiska Alexandra Jardwall i baren och på kvällen höjs stämningen ytterligare då DJ Wulf från Umeå stiger ombord.

Om du missar partykryssningen i april får du en ny möjlighet i maj. Månaden avslutas med partykryssning den 26 maj. Partybandet Less is More spelar i baren och på kvällen stiger DJ Wulf upp på scenen. Det utlovas garanterat bra feeling i baren.

 

collage

Alexandra Jardwall uppträder ombord den 28.4

Den 5 maj står motion, hälsa och skönhet på agendan. Har du svårt att komma igång med träningen eller känner du att du gärna skulle få lite ny inspiration om motion, hälsa och skönhet då är det här kryssningen för dig! Tillsammans med Fiilis-messut ordnas en bra feeling-kryssning där du får prova på olika motionsformer och även gå på snabbehandlingar. På kvällen byts träningskläderna ut mot partykläder, det blir modevisning i baren och naturligtvis även livemusik och DJ.

Bild 5

Fiiliskryssning den 5.5

Om du aldrig varit med under Kvarkentrafikens storhetstid har du nu chansen att få en inblick i hur det var förr. Den 19 maj är det Nostalgikryssning ombord. Maj-Britt ”Maippi” Martin gästar oss som kryssningsvärdinna och tillsammans med dansorkestern Tommys och trubaduren Janne Laine hälsar hon er välkomna ombord. Det utlovas lotterier, dans, bingo och trevlig samvaro.

 

Bild 6
Den åländska kocken Micke Björklunds Skärgårdsbord serveras fram till senhösten. I À la carte-restaurangen kan du välja mellan några klassiska rätter eller veckans meny. I kafeterian finns det en fast food meny för den som uppskattar det snabba alternativet.
Vi vill att du skall känna dig välkommen, sedd och speciell och att din resa skall vara positiv och minnesvärd.

 

Bild 7

Micke Björklunds skärgårdsbord serveras t.o.m. november 2018.

 

Bild 8

 Cheese cake.


Wasaline – Ett litet rederi med stort hjärta.

 


En tragikomisk berättelse med svensk urpremiär

Skrivet av Julia Holmqvist 21.01.2018

*Kommersiellt samarbete med Wasa Teater* 

Den första dagen

Primärskötaren Ritva (Carola Sarén) är plikttrogen, empatisk, lyssnar och hjälper men bär ensam sina egna bördor. När vi möter henne i Anna Krogerus succépjäs (Kuin ensimmäistä päivää) återvänder hon första dagen till jobbet på Vilans vårdhem efter en veckas semester. Nu ska hon börja ett nytt liv: ”inte jobba övertid, inget mera kaffepimplande under nattskiften…”

Som i de bästa komedier, går förstås ingenting som i Strömsö. Det mesta som kan gå fel gör det och efter en dålig start blir allt värre. 

wt2

Yirim Diop, David Robertson, Lina Ekblad, Carola Sarén. Foto Linus Lindholm.

wtIngrid Söderblom, Carola Sarén, Johan Aspelin. Foto Linus Lindholm.


En tragikomisk berättelse om välfärdssamhällets vardagshjältar

Den första dagen är en tragikomisk berättelse om välfärdssamhällets vardagshjältar, utan vilka hjulen slutar snurra. Anna Krogerus har med humor, vishet och värme skrivit en underhållande och tankeväckande pjäs om åldringsvård, integrering av invandrare, inbesparingar och förordningar.

 

wt4

Ensemblen i Den första dagen: Lina Ekblad, Johan Aspelin, Yirim Diop, Birgitta Schoultz-Ekblad, Ingrid Söderblom, Carola Sarén, Lydia Backman, Ulf Johansson, Jan-Christian Söderholm, David Robertson, Markus Lytts, Tove Qvickström. Foto Frank A. Unger


”Kuin ensimmäistä päivää” (Den första dagen) skrevs för Kajana stadsteater 2007. På grund av sin aktualitet spelas pjäsen fortfarande hela tiden runt om i Finland och uppförs nu för första gången på svenska på Wasa Teater. Ensemblen i föreställningen är bred, den består av 14 skådespelare (två är inhoppare), den yngsta är 7 år och den äldsta 87 år.

 

wt3

Foto: Frank A. Unger

"Våga göra gott. Men våga också ta emot livets gåvor när det sträcker ut sin hand. Det är vad pjäsen i grunden handlar om, för mig. Det är en modern, skarpsynt och mångbottnad samhällsskildring av dagens Finland i en fräck och samtidigt tillgänglig förpackning."

- Teaterchef och regissör Åsa Salvesen 


Textad föreställning

Föreställningen textas till svenska och finska från och med onsdag 31.1. Textningen får man i lånad Ipod på teatern eller genom att själv ladda ner applikationen Thea till sin egen smarttelefon.


Publikarbete

Teaterpedagogerna vid Wasa Teater erbjuder olika publikarbeten i anknytning till föreställningen för olika målgrupper. Andra stadiets utbildningar och högskolor har möjlighet att beställa teatersamtal och workshop efter föreställningen. För studerande med utbildningsprogram inom vård eller äldreomsorg erbjuds skräddarsydda workshopar.

Wasa Teater erbjuder också besök till seniorgrupper, ålderdomshem och boenden. Teaterpedagogerna åker ut till grupper med hälsofrämjande teaterlek och program. För vårdpersonal erbjuds skräddarsydda utbildningspaket med temat kommunikation, samarbete och kreativitet.

 

Biljettförsäljning

Föreställningen spelas 19.1 – 3.3 på Wasa Teaters stora scen. Köp biljetter här.