headerbild

Den eviga sommaren rymmer ett helt liv

Skrivet av Julia Holmqvist 04.07.2018 | 0 Kommentarer

*Kommersiellt samarbete med Kuddnäs Vänners sommarteater*

Zacharias Topelius kommer hem till sitt älskade Kuddnäs i Nykarleby på många sätt i pjäsen ”Den eviga sommaren”. Han finns där som pojke, en riktig bullerbasius, spelad av Rasmus Holmström, och som både ung man och åldrad sagofarbror spelad av Simon Häger. Alltid återvänder han till Nykarleby och Kuddnäs ”här kan jag vara mig själv” som den vuxne Topelius säger i pjäsen när han något tyngd av alla sina framgångar i Helsingfors tar igen sig i barndomshemmet.


Topelius 2Zacharias Topelius, (Simon Häger) omgiven av troll och sagofigurer. Foto: Bengt Gästgivars

 

Topelius 48Den åldrade sagofarbrorn Topelius (Simon Häger) träffar sig själv i yngre upplaga (Rasmus Holmström)

DSC5551Regissör Erik-André Hvidsten samtalar med Gunilla Lillbacka som spelar rollen som pigan Stina. Foto: Johan Segerstam

 

”Den eviga sommaren” rymmer ett helt liv. Ett liv med busstreck och livlig fantasi i barndomen, en mors bekymmer om sin son, en far som går bort alldeles för tidigt. Den rymmer kärlek, både brusten och livslång, och den rymmer skratt och gråt. Här finns också karaktärer som den trofasta och slagfärdiga pigan Stina (Gunilla Lillbacka) nyfikna stadsbor och en hel del sagofigurer som kommer till liv. Ett 30-tal skådespelare deltar, varav ett 10-tal barn.

Manuset är skrivet av Lars Huldén och Anci Holm och Erik-Andre Hvidstén gör sin regidebut.

Pjäsen har fått sin titel efter dottern Aina Topelius ord som Topelius förevigat. Hon, som bara vistades i farmors hus i Nykarleby på somrarna, trodde att sommaren aldrig tog slut just där. I pjäsen spelas Aina av Tilde Forsén som också framför sången ”Den eviga sommaren”. Musiken är central i pjäsen, Thomas Enroth står för flera nya tonsättningar av Topelius texter, som även spelats in på skiva.


DSC8840

ZachariasTopelius (Simon Häger) och frun Milla (Sandra Aspelin) vid porten till Kuddnäs där små troll dyker upp ibland. Till vänster Eric Semskar och till höger Jonah Finne. Foto: Johan Segerstam

 

Topelius 3”Inte en dag, utan en rad” löd Topelius ordspråk. Här får han en penna i guld av sagofén Linnéa Granlund. Foto: Bengt Gästgivars

TopeliusSpring mot Den eviga sommaren! Foto: Bengt Gästgivars

Spelplatsen i parken bakom det nyrenoverade Kuddnäs skapar en alldeles unik miljö för en pjäs om just Zacharias Topelius. 200 år efter sin födelse är han tillbaka igen, på Kuddnäs och i Den eviga sommaren.

”Den eviga sommaren” hade premiär inför fullsatta läktare den 1 juli och avslutades med stående ovationer. Biljettförsäljningen sker via netticket.

Premiären av ”Den eviga sommaren” fick strålande recensioner i både ÖT och VBL.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar