Visa alla inlägg skrivna december 2019
Min röda julklänning
För fyra år sedan sydde jag min julklänning, klänningen jag burit på julafton och juldagen alla jular sedan dess. Vintern jag sydde den gick jag mitt sista år på klädsömmarlinjen i Optima i Jakobstad. Det var kanske en vecka tills vi skulle ha julfest i skolan, jag skulle sjunga solo och ville ha en röd julfestklänning. Det här var också samma vinter som jag köpte min industrisymaskin, så jag var väl lite extra taggad på att få använda den.
Det enda jag visste var att jag på något sätt ville använda mig av "fabric manipulation" som jag hade hittat på pinterest. Jag köpte tre meter tyg från tygbutiken i stan, det enda röda tyg jag gillade i butiken och allt som fanns kvar på rullen, utan att ha bestämt mig för en klänningsmodell eller vilken typ av teknik jag ville implementera i klänningen. Jag kommer ihåg att jag bollade idéer med en av mina lärare och till slut bestämde jag mig för den modell ni ser nedan. Hemma på vardagsrumsgolvet konstruerade jag mönstret till klänningen, klippte ut delarna och började sy klänningen dagen innan julfesten. Jag var vaken till lite efter midnatt innan klänningen var "klar", för jag valde faktiskt att gå och sova istället för att sy i dragkedjan. Så på julfestdagen fick mamma hjälpa mig att så osynligt som möjligt nåla ihop klänningen med säkerhetsnålar där dragkedjan skulle sitta.
Det blev en röd julfestklänning till slut och den gick att använda trots att den inte hade någon dragkedja, idag har den det! Jag tror jag sydde i dragkedjan lagom till julafton samma år.
En av mina favoritklänningar, sydd i ett ganska tjockt mörkrött ull- och polyester tyg. Jag tycker fortfarande mycket om klänningen även om det finns små detaljer som jag stör mig på och som jag vet att jag hade kunnat göra bättre idag. Jag tänker i alla fall använda den så länge den passar på mig.
Studiobilderna tog jag våren 2017 med mamma i samband med att jag skulle söka till nya skolor.
Klänningen julen 2019, kombinerad med vintagefyndad ull- och cashmerejacka och rävboan/pannbandet jag sydde i pälskursen första året på modistlinjen.
Grönt är skönt & gult är fint
Nu är den mest intensiva delen av julen över och det finns massor av ledig tid att göra precis vad man vill och känner för i stunden. Därför bjuder jag idag på några bilder av gårdagens outfit. Min man fick ställa upp som fotograf ute på åkern utanför mina svärföräldrars hus i Nykarleby. Gamla tant-hunden Simba fick också följa med.
Jag var bara tvungen att passa på att ta lite nya bilder då det äntligen hade kommit lite snö. Bästa med vintern är enligt mig att få kombinera plagg lager på lager. Personligen tycker jag dessutom att man aldrig kan bära för mycket färg. Färg piggar ju upp alla tider på året, så varför klär vi inte oss i mera färg? Jag vet att jag sagt det många gånger förut, men vem har sagt att basgarderoben måste bestå av mestadels gråa och svarta plagg? Förstå mig rätt, jag gillar också svart men oftast i kombination med färg för att bilda kontraster. Min gröna vinterkappa är faktiskt den enda kappa jag använt de senaste två åren under hösten och vintern och jag älskar den fortfarande. Jag säger bara VÅGA FÄRG!
Klänningen är vintage och köpt från Marshmallow Electras Loppis på instagram. Där har jag köpt många av mina absoluta favoriter i garderoben. Tröjan är köpt på Lindex för ett år sedan och sockorna har en av mina mostrar stickat åt mig. Hatten och väskan har jag sytt själv i skolan och mina Dr. Martens använder jag nu för fjärde eller femte vintern i rad. Läderhandskarna köpte pappa åt mig för två år sedan på julmarknaden i Stjärnhallen och strumpbyxorna är en merinoullblandning (favoritstrumpbyxorna på vintern) från Lindex. Under klänningen har jag Davids gamla merinoulltröja från Dressman, den började jag använda redan för fem år sedan när vi precis blivit ett par. Sist har vi min gröna kappa som jag köpte förra hösten från Esprit. Det här tycker jag är en rätt så hållbar outfit.
Veckan som gått
I torsdags på kvällen landade jag i Vasa efter en hel dag på resande fot. Det är så skönt att vara hem-hemma och få träffa familjen och kompisar igen. David flög hem i måndags för att hinna öva lite inför olika konserter. Så det var första gången jag flög ensam med ett byte på Arlanda. Allt gick bra! Sakta men säkert blir det lättare att resa för mig. Mindre oro för varje gång och då går det också lättare att äta under resan.
I onsdags presenterade jag min hatt och väska som jag gjort i laserskärningsprojektet. Jag är mycket nöjd med resultatet och kan absolut tänka mig att laserskära igen. Efter nyår ska jag ta bättre bilder på produkterna och visa upp dem. Jag presenterade en dag tidigare än de andra eftersom jag behövde flyga hem lite tidigare då det inte fanns så många flygbiljetter kvar när vi skulle boka. Dagarna innan presentationen jobbade jag i skolan till kl.21 för att hinna klart i tid. I tisdags hade vi även lite julmys med modisterna hemma hos en av mina lärare. Trevligt avslut på höstterminen!
De här senaste dagarna har jag bara tagit det lugnt. I fredags såg jag på film med min lillasyster och på lördagen bakade jag tacopaj med mina barndomsvänner. Igår dekorerade jag pepparkakor och umgicks med familjen. Idag blir det lite sista fix med julklappar. Jag kan inte riktigt fatta att det är julafton imorgon, dagarna bara flyger iväg.
Till sist vill jag önska er en riktigt god jul! Ta vara på tiden med varandra och njut av den mysigaste högtiden på året!
Min lilla utställning av den laserskärda hatten och väskan.
En selfie från Arlanda. Jag var nog på bra humör även om jag ser lite sur ut, haha.
Pepparkakorna som jag spritsade glasyr på igår.
En klassisk filthatt
Idag kände jag för att skriva ett blogginlägg om en hatt, för att ta paus från mitt korsstygnsbroderi. Den här ganska klassiska svarta hatten gjorde jag för skojs skull för att öva på att bandkanta brätten. Det tog 1,5h för mig att sy på bandet på brättet för hand. Tidskrävande men det blir ju så otroligt snyggt. När jag gjorde hatten för typ en månad sedan kunde jag inte bestämma mig för om jag skulle dekorera den med lila eller rostrött ripsband, så jag gjorde en omröstning på instagram och det lila bandet fick överlägset flest röster. Istället för att dekorera hatten med en klassisk rosett fick det bli en lite mer intressant veckad dekoration.
Jag tycker den här damhatten är mycket stilig! Att det är en damhatt beror på att dekorationen sitter på höger sida av hatten. Det finns många gamla regler när det kommer till hattar, men jag brukar inte ta dem på så stort allvar. Det är ju faktiskt år 2019 (snart 2020) och då tycker jag vi har allt rätt att göra våra egna hattregler, men först måste vi nog lära oss att bära hatt igen! Eller hur? Mera hattar till folket!
Det nya hantverket - del 2
Just nu sitter jag i skolan och målar min väska som jag tillverkar i kusen i färg och form som vi ska redovisa nästa vecka. Om du undrar vad vi gör i den kursen kan du läsa blogginlägget Det nya hantverket del 1. I måndags laserskärde jag alla delar i plywood och de senaste dagarna har jag suttit och målat bitarna med blå akrylfärg utspätt med vatten. Den lilla biten som ska bli till en hatt har jag broderat klart och det enda som är kvar på den är att sy på pärlor, göra ett diadem att fästa det på och täcka baksidan med filt.
Det blir dock att jobba hela helgen för att hinna klart i tid. Som tur är kan jag sitta hemma i soffan och brodera plattorna till väskan. Jag ser så fram emot att se slutresultatet, om det blir som jag tänkt mig. Hittills är jag mycket nöjd med formerna, färgerna och valet av material. Nu kör vi sista racet innan vi får ta jullov. Dagarna går så snabbt så jag hinner nästan inte med.
Trevlig torsdagkväll!
En bild från igårkväll när jag också satt och målade delarna till väskan.
Här ser ni den färdigbroderade hatten, delarna till väskan och pärlorna som jag målade idag.
Fem hattar på 40 timmar
Här har det ekat tomt ett tag. Jag har inte haft tid eller energi till att blogga. Förra veckan hade vi som går andra året på modistlinjen nämligen provgesäll. Gesällen är en typ av prov där man testas i hantverksskicklighet. Men förra veckan var alltså bara en test inför den riktiga som man får göra på våren om man vill. Den kan sedan ge en ett diplom eller gesällbrev som det heter. Gesällbrevet är en "extra fjäder i hatten" som bevis på att man behärskar modisthantverket. Gesällprov kan man utföra inom de flesta hantverksyrken i Sverige.
Modisternas gesällprov går ut på att sy fem hattar på fem dagar. De fem hattarna består av en filthatt efter bild, en stråhatt, en tyghatt, en turban och en läderhatt/läderbasker. Vi började kl.8 på morgonen och jobbade till kl.17 med en timme paus fördelat på hela dagen. Det var så otroligt tungt mentalt att jobba så intensivt i en hel vecka. Stack mig otaliga gånger på nålar men det var bara att fortsätta jobba, började blöda men det var bara att lägga plåster på och fortsätta sy. Det kändes som att man var med i tv-programmet "Project Runway".
Alla modister var helt förstörda i slutet av veckan, men vi tog oss igenom den och det var lärorikt. För mig rubbades mitt tidsschema under onsdag och torsdag och det ledde till att jag inte hann klart när klockan slog fem på fredag. Jag blev så otroligt ledsen och besviken över att jag inte hann sätta den sista finishen på hattarna i tid. Tårarna bara rann på fredag kväll när allt var över. Men som tur är var det ju bara ett test, så nu vet jag vad jag måste göra annorlunda under den riktiga gesällen.
Nån annan dag kan jag visa bild på de färdiga hattarna.