Fanny Hellman bloggbild Sevendays 2022

Visa alla inlägg skrivna januari 2020

Vad ska jag bli när jag blir stor?

Skrivet av Fanny Hellman 25.01.2020

Vad ska jag riktigt bli när jag blir stor? Det är frågan som jag tänker på ständigt just nu. Ja, jag vet att man inte måste ha det på klart när man är så ung som jag, men jag vill ju i alla fall veta lite ditåt. Fast egentligen vet jag ju att jag vill jobba med design och textilier, men jag vet inte i vilken form och inriktning. Till sommaren får jag min andra examen och kan kalla mig både klädsömmare och modist, men ändå känner jag mig inte riktigt färdig för arbetslivet. Det är därför jag tänkt söka vidare till olika högskoleutbildningar, jag vet bara inte vilka. 

När jag var riktigt liten ville jag bli dansare eller en sån som säljer popcorn och godis på biografen. Tänk vad enkelt om jag idag hade varit nöjd med det andra alternativet. När jag blev lite äldre ville jag bli designer och det vill jag väl egentligen nu också. Jag har fått lära mig att för att få kalla sig designer måste man vara innovativ och skapa saker som ännu inte finns annars är man en formgivare och ger form till redan existerande prylar. Designer låter så mycket häftigare åtminstone i mina öron, så det är nog det som är drömyrket tror jag.

Jag har ganska höga förväntningar och stora drömmar när det gäller vad jag vill bli när jag blir stor.  Ibland har jag kanske lite för höga krav på mig själv, men folk säger ju att man måste kämpa för att nå sina drömmar. Det är ju på ett sätt bra att drömma stort och att inte nöja sig med vilket jobb som helst, så länge det är på en rimlig nivå. Det är rätt så ofta som jag funderar över vem jag presterar för, är det verkligen för mig själv eller är det för att imponera på andra. Jag vill påstå att det är för mig själv, men innerst inne vet jag att det också är för att andra ska tycka om mig. Som att det inte räcker med att jag bara är Fanny, utan som att mina prestationer gör mig till en bättre människa.

Jag är helt säker på att dagens samhälle och sociala medier påverkar oss till att ställa höga krav på oss själva. Det är så många saker vi ska vara bra på och så många bollar som vi ska hålla i luften på samma gång. Inte alls konstigt att allt fler blir utbrända i ung ålder. Vi ska ha en framgångsrik karriär, en stor familj, ett stort hus och göra en massa aktiviteter på fritiden. Varför kan vi inte bara vara nöjda över att vi existerar?

Oj vilket djupt inlägg det här blev, kände bara att jag behövde skriva av mig lite. Vad har ni för tankar och funderingar kring ämnet? Vem presterar du för? Känner du dig stressad över allt du borde hinna med i livet?

IMG 20171009 WA0004


Handsydda tumvantar i renskinn

Skrivet av Fanny Hellman 19.01.2020

Ni verkar gilla de inlägg där jag delar med mig av mina egna kreationer, så idag bjuder jag på ett till. Jag uppskattar väldigt mycket att ni gillar vad jag skapar och dessutom har jag en bildbank full med bilder på saker jag designat och sytt, så jag lär inte sluta publicera sådana inlägg. 

Dagens inlägg handlar om mina tumvantar i äkta skinn som jag sydde på ettan på modistlinjen. På modistlinjen lär vi oss inte bara att sy hattar utan även mindre väskor och handskar. På ettan hade vi en kurs där vi lärde oss konstruera tumvantar och handskar för vår egen hand. Mönsterdelarna till tumvantarna på bilden är alltså konstruerade för att passa just mina händer "som handen i handsken". Vår uppgift var att sy upp ett par tumvantar i valfritt material. Jag valde att använda äkta skinn som jag köpt på Ahlskogs lädergarveri i Kronoby när vi var på studiebesök dit från Optimas klädsömmarlinje. Jag tror att alla skinn jag köpte var rennappa, men jag är inte helt säker.

Jag blev inspirerad av gamla yllebroderier från folklore när jag skulle skissa fram en design för handskarna. För att få till formerna i yllebroderier tittade jag på bilder på pinterest och ritade själv något liknande. Jag gillar mönstret väldigt mycket om jag får säga det själv. Sedan klippte jag ut alla delar, och använde små bitar av vliesofix (en typ av klister på rulle som man sätter mellan två tyg och sedan stryker ihop) för att fästa mina applikationer på framsidan av handskarna. Efter det sydde jag små stygn för hand runt alla delar, dels för att allt skulle sitta fast ordentligt men även som dekoration. Jag sydde med en skinnål och polyestertråd som jag drog mot en bit bivax. 

Efter att jag i otaliga timmar suttit och sytt runt de små applikationerna fick jag börja sy ihop alla delar med varandra. Minsta lilla stygn på handskarna är sydda för hand. Jag använde ingen symaskin alls eftersom det inte hade gått att sy så nära kanten med de symaskiner som finns i skolan. Till sist sydde jag i fodret som är ett lurvigt polyestertyg som påminner om päls.

Jag vet inte hur länge det tog att sy handskarna, men tror jag satt ungefär två veckor och sydde för hand. Det enda jag minns är att jag tittade på Gilmore Girls på Netflix samtidigt för att orka sitta hela skoldagarna och sy pyttestygn. Jag hann se flera säsonger av serien under tiden. Att sitta i samma ställning så pass länge var inte så skönt för ryggen, jag hade både ont i ryggen och ögonen efter all handsömnad. Men i slutändan var det ju helt klart värt det, eller vad tycker ni? Jag är i alla fall mycket nöjd med mina tumvantar i skinn och har inte vågat använda dem på riktigt ännu.

Fanny Hellman sevendays 0890

Fanny Hellman sevendays 0907

Fanny Hellman sevendays 0893 

Fanny Hellman skinnhandskarEn bild från skolans instagram från när jag satt och sydde handskarna.


Dagens inspiration: virkade plagg av Katie Jones

Skrivet av Fanny Hellman 11.01.2020

I onsdags på kvällen flög vi tillbaka till Göteborg, så nu fortsätter vardagen igen som vanligt. Jag är i alla fall utvilad och superinspirerad. Därför tänkte jag dela med mig av vad jag inspirerats av idag på Pinterest, nämligen Katie Jones som är utbildad designer inom stickade plagg. Hon jobbar också mycket med att skapa hållbara plagg och återanvända restmaterial. 

9d034a189796af6fc0a6bbbb410aaf28

42741f9fb55e9575dfbd7308c5f6a991

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helt fantastiska kreationer i färg och form. Älskar hur hon kombinerar färger och skapar olika typer av texturer. Hon använder sig av gamla klassiska tekniker men gör dem mer moderna. Dessutom är ju virkade plagg en stor trend våren och sommaren 2020. Så nu är det dags att plocka fram virknålen, köpa garn och börja virka plagg till din egen sommargarderob! Tips! På Katies hemsida säljer hon också en del mönster.

party+smallJag menar kolla på alla dessa festliga plagg!

022ba5500b88521d6400690d2dcf4485Alla bilder är tagna från Katies hemsida.

Sist delar jag en video där Katie visar hur hon virkar en krage med blommiga mormorsrutor.


Nyårslistan 2019

Skrivet av Fanny Hellman 01.01.2020

Kategorier:

Gott nytt år allesammans! 

Idag tänkte jag dela med mig av mina svar på Sevendays nyårslista. Jag tänker att det blir roligt att läsa svaren senare i livet. Varsågoda här får ni 10 frågor och svar om mitt 2019.

Mitt 2019 har varit:

I allmänhet bra tycker jag. Blandat med motgångar, glädje och allt möjligt annat, precis som livet ska vara.


Tre saker jag lyckades med:

Flyga till Prag trots en massa oro, flyga ensam hem till Finland (utan en massa oro) och så började jag ju blogga på Sevendays. Nog finns det andra bedrifter från 2019 också, men de här känns störst nu i stunden.

Ett datum jag kommer att minnas:

Den 6 juli 2019, när jag och David hade vår bröllopsfest. En fantastisk dag som vi kommer minnas för resten av livet! För er som inte vet det så hade vi vår vigsel (med kaffe och tårta efteråt) den 22 september 2018 och valde att spara själva festen till sommaren där på.

Fanny + David by Sofia Ylimaki Photography 131

Det här gjorde jag, som jag aldrig gjort förut:

Jag och David hade fått presentkort till BodyFlight av en av hans kompisar med familj. Så i höstas körde vi till vindtunneln som finns utanför Göteborg. BodyFlight är nog en sak jag aldrig hade gjort om jag inte fått presentkort till det. En spännande upplevelse som faktiskt var riktigt rolig!

BodyFlight beskrivs som ett sätt att "flyga" fritt i luften. Det är en vertikal vindtunnel som drivs av fläktar som skapar luftströmmar, vilket gör att man kan sväva runt i vindtunneln. De säger att det är ungefär som att hoppa fallskärm från ett flygplan men under lite mer kontrollerade former. Totalt flög vi 2x60 sekunder. Det låter som lite tid men var nog alldeles tillräckligt för första gången.

 

Länder jag besökte 2019:

Jag var till Tjeckiens huvudstad Prag med David och hans familj då hans morbror skulle gifta sig. Jag var ju orolig en hel vecka innan resan men jag klarade det vilket jag är mycket stolt över. År 2020 kanske jag vågar resa ännu längre bort. Vi får se.

Annars bodde vi ju i Sverige. Vet inte om det räknas.

 

De bästa sångerna från det gångna året:

Överlag tycker jag 2019 har varit ett mycket bra musikår! Det känns lättare att dela med sig av vilka artister jag lyssnat mest på. Varsågoda! Fannys toppartister enligt Spotify.

musikar artionde

Jag firade nyår så här:

Jag och David firade med mina föräldrar och några familjebekanta hemma i Nykarleby. Det blev god mat, sällskapsspel, glass, frågesport om världens mat, chips, nyårsskål och sprakastickona (=tomtebloss). Fint så!

 

Jag har/har inte nyårslöften:

Njaä inte egentligen, jag tycker att nyårslöften aldrig brukar funka. Men jag skulle vilja starta eget företag, så det kan vi väl se som ett mål för 2020.

 

Det här är mina förväntningar för 2020:

Jag hoppas att 2020 blir ett bra år! Jag kommer ju få modistexamen, det är i princip det enda jag vet. I vår kommer jag och David söka till några nya skolor, så vi vet inte i vilken stad vi kommer att bo till hösten. Det är spännande och samtidigt lite jobbigt att så mycket är oklart, men jag tänker att det säkert finns en plan för oss det är bara någon annan som håller i kartan.  

FannyHellman 0621 2
Det här vill jag säga till mig själv, inför det nya året:

Våga mer! Oroa dig inte så mycket! Ha inte så höga krav på dig själv! Ta hand om dig själv! Njut av livet och gör mycket av det du tycker är roligt! Allt löser sig till slut!

Bring it on 2020!