Lappa dina sockor med glada gubbar
Sedan jag började sticka sockor har jag också börjat intressera mig för att lappa och laga slitna stickade plagg. Innan jul hittade jag ett par sockor i mitt skåp som hade stora hål under fötterna, men eftersom sockorna ändå var så pass fina tyckte jag det vore tråkigt att slänga dem. Istället valde jag att stoppa sockorna med en avvikande färgs garn. Min första idé var egentligen att stoppa hålen med stora prickar för jag tycker det är roligt att leka med olika kombinationer av mönster på mönster, som t.ex. prickar på ett redan randigt plagg. Men idén utvecklades under arbetets gång och till sist hade prickarna förvandlats till glada gubbar.
Före jag lappade sockorna tvättade jag dem för hand med ulltvättmedel och körde ett varv med min noppborttagningsmaskin för att få dem att se riktigt nya och fräscha ut. Jag plockade fram min loppisfyndade stoppningssvamp av trä, en stoppnål och ett garnnystan av ungefär samma grovlek som sockorna är stickade av. Stoppningssvampen eller parsinsieni som det heter på finska har man inuti sockan under tiden som man lappar, dels för att få ett slätt underlag att jobba mot men också för att undvika att sy rakt igenom sockan.
Jag sydde maskstygn fram och tillbaka över hålen tills hålen var helt täckta. Till sist broderade jag dit ansiktet på de glada gubbarna och gjorde vita konturer runt varje glad gubbe. Jag valde också att sy några jämnt utspridda maskstygn i vitt utanför mina lappningar för att jämna ut kanterna och undvika att lappningarna ska kännas obekväma under foten. Alla trådar fäste jag till slut på insidan av sockan.
Som utbildad klädsömmare och modist tycker jag det är viktigt att ta hand om de plagg och accessoarer som man redan har i garderoben. Har man dessutom lagt en massa tid på att sticka ett par sockor vill man så klart att de ska hålla så länge som möjligt. Det är också bra både för miljön och plånboken att lappa och laga för att förlänga livslängden på de plagg man redan äger. Speciellt synliga lappningar tycker jag är roliga och kan göra att dina plagg får ett helt nytt uttryck och känns som nya igen. Här har man verkligen möjlighet att leka med färger och motiv och egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Själv tycker jag att det hade varit supersnyggt med t.ex. broderade citroner, nyckelpigor eller jordgubbar på ett stickat plagg.
Hoppas jag lyckats inspirera dig till att ta hand om dina kläder och kanske till och med lappa ett hål eller brodera ett roligt motiv över en fläck på ett favoritplagg. Att lappa och laga kan ju faktiskt vara roligt och du kan ju också bjuda hem dina hantverksintresserade vänner och ha en lappnings- och lagningsfest tillsammans! :)
Och här är en video från Garnstudio Drops design där de visar hur du syr maskstygn.
Du kanske också gillar de här blogginläggen...
Sticka en scrunchie till Alla hjärtans dag
Nu är det bara några dagar kvar till Alla hjärtans dag eller vändagen som jag hellre kallar det. Jag brukar egentligen inte fira vändagen så speciellt mycket men tycker det är fint att det finns en dag då man får uppmärksamma sina vänner lite extra.
I fredags blev jag inspirerad att sticka mig en egen scrunchie. Först stickade jag en enfärgad scrunchie som en slags prototyp och den har jag använt alla dagar sedan dess. Och för att det snart är vändagen så ville jag testa att sticka en scrunchie med hjärtan på, dels för att få öva mig på flerfärgsstickning men också för att jag tänkte att det kunde vara fint. Hjärtan är ju förresten inte bara fina på vändagen.
Scrunchies har blivit väldigt populära de senaste åren så varför inte sticka dig en egen scrunchie. Jag antar att alla vet vad en scrunchie är, men om du mot förmodan aldrig hört talas om det så är det alltså ett stort hårband som var populärt på 90-talet. Det är superenkelt att sticka en scrunchie och det passar bra för både nybörjare och mer erfarna stickare. Projektet är dessutom perfekt om man som jag vill öva på flerfärgsstickning eller någon annan stickteknik. Eftersom jag fortfarande är nybörjare på att sticka och knappt har stickat flerfärgsmönster alls i mitt liv gick det väldigt långsamt att sticka hjärtan, men jag ser det som en bra övning och det är ganska roligt även om det går långsamt.
För att sticka en scrunchie behöver du:
Strumpstickor storlek 3 mm eller en rundsticka om du hellre stickar med magic loop, garn i valfri färg (jag använde en tråd Arwetta och en tråd Tilia från Filcolana och det gick åt knappt 22 g garn totalt), ett resårband som är ca 24 cm, måttband, sax, sytråd, synål, knappnålar och två säkerhetsnålar.
Börja med att lägga upp 100 maskor på stickor 3 mm och sticka ihop dem till en cirkel. Sedan är det bara att sticka slätstickning tills arbetet mäter 10 cm (för mig blev det ungefär 40 varv slätstickning). Den första scrunchien stickade jag enfärgad i restgarn från min första stickade tröja. Hoptagningen stickade jag genom att sticka ihop två maskor och samtidigt maska av arbetet. Det gjorde jag genom att först lyfta upp den första maskan från uppläggningskanten på den vänstra stickan och sedan sticka ihop den med första maskan på sista varvet. Följande maska stickade jag på precis samma sätt men efteråt lyfte jag över den första maskan över den andra maskan för att maska av arbetet - alltså lyft upp en maska, sticka ihop två maskor, lyft upp en maska, sticka ihop två maskor och maska av en maska.
Det här upprepade jag tills det bara var en liten öppning på ca 5 cm kvar. När den stickade scrunchien fortfarande hade en liten öppning i ytterkanten klippte jag till ett 24 cm långt resårband och fäste en säkerhetsnål i varje ända av resårbandet. Den ena änden med säkerhetsnålen fäste jag intill öppningen till arbetet och den andra säkerhetsnålen använde jag till att få in resårbandet i scrunchien. Sedan nålade jag ihop de båda ändorna av resårbandet med varandra så att de överlappade ca 2 cm (alltså så att resårbandet blir 20 cm i omkrets) och sydde ihop bandet för hand med några stygn runt kanten. Till sist stickade jag ihop de sista maskorna, maskade av och fäste trådarna så osynligt som möjligt. Och så var scrunchien klar!
Här nedan ser du bild på min andra stickade scrunchie som jag valde att sticka röda hjärtan på. Visst blir det fint! En perfekt liten present att ge bort till en vän på vändagen. Dessutom är det enkelt att variera både mönster och färg enligt tycke och smak. Varför inte sticka en scrunchie i din väns favoritfärg eller en färgsprakande scrunchie i en massa olika restgarner. Jag tror att jag också ska sticka en enorm och fluffig scrunchie av mohairgarn när jag är färdig med min vändags-scrunchie.
Blogginlägg du kanske också gillar...
Kreativa projekt i januari
Oj vad januari gick fort och nu är vi redan ett steg närmare våren. Wohoo! För ett par veckor sedan blev jag plötsligt sugen på att få in mera färg i mitt arbetsrum, så en sen onsdagskväll plockade jag fram linoljefärg och alla tillbehör jag hade hemma. Jag kvistlackade alla kvistar med två lager schellacklösning och blandade sedan ihop en grön färg av de färger jag hittade i skåpet. Det var första gången jag blandade till en egen kulör och det var inte helt enkelt att få till en fin nyans. Sedan var det bara att börja måla.
Första lagret färg var jag lite skeptisk till, det blev lite för likt telefonbordet vi har i hallen som jag målat med kromoxidgrön. Så när det var dags att måla andra varvet (några dagar senare) blandade jag till en annan lite mildare äppelgrön nyans som jag tycker blev superfin. Så nu är mitt skrivbord grönt och härligt!
Det är nästan två år sedan jag målade med linoljefärg för första gången och förälskade mig i just den färgen. Nu vill jag aldrig gå tillbaka till plastfärger igen. Det är så roligt att måla med linoljefärg för det är heltäckande redan efter första strykningen och ett par deciliter färg räcker otroligt långt. Jag målade ett rum med plastfärg i somras och det var inte alls lika roligt.
Ett annat projekt som jag har på gång är min stickade tröja som jag påbörjade förra våren. Tröjan blir färgsprakande med ränder i olika bredder. Basmönstret till tröjan är ett mönster från Petiteknit som heter Inga Krusiduller Sweater, men jag har helt enkelt valt att sticka den i sex olika färger. Nu är jag hur som helst sugen på att färdigställa tröjan så att jag kan börja använda den i vår.
För ett par veckor sedan pysslade jag även ihop en girlang med krokusar av papper. Nu hänger den fint i ena hörnet i mitt arbetsrum och påminner om att våren snart är här.
Vad har du gjort för kreativa saker under januari? Jag vill väldigt gärna veta! :)
Blogginlägg du kanske också gillar...
Lyxkaffe och stickade sockor
I helgen har jag spenderat nästan all min vakna tid i soffan för att vila bort febern som jag fick efter jobbet i torsdags. Jag har sett på alldeles för mycket Grey's Anatomy och Youtube och stickat sockor. Jag är inne på mitt fjärde par Everyday Socks från PetiteKnit sen jag köpte mönstret i vintras och jag fullkomligt älskar hur tunna och mjuka sockorna blir. Det mjuka merinoullgarnet är så skönt att jobba med och sockorna sitter så fint på fötterna. Enda negativa jag har att säga om sockorna är att garnet som rekommenderas i mönstret noppar sig ganska fort vid användning. Färgsättningen på mitt fjärde par sockor tycker jag påminner om en bit vattenmelon vilket jag inte tänkte på när jag först valde färgerna, men det blir ju väldigt festligt med vattenmelonsockor.
Jag har också druckit en hel del kaffe i helgen. För ett år sedan köpte vi en billig mjölkskummare från Ikea, alltså en batteridriven pytteliten elvisp. Den lilla mjölkskummaren var verkligen ett suveränt köp om du frågar mig. En kaffekopp med skummad mjölk ger lixom lite extra guldkant i vardagen.
Trevlig söndag!
Tre outfits från i sommar
När jag jobbade på dagis under våren klädde jag mig mest i byxor och polotröja för att det var praktiskt. I sommar har jag däremot haft inspiration till att experimentera med mina kläder och upptäcka nya sätt att styla plaggen i min egen garderob. Idag tänkte jag bjuda på tre outfits från de senaste veckorna.
Jag inspireras oftast av outfits som är mer åt det maximalistiska hållet det vill säga mycket färg, mönstermix och ganska vågade/ kreativa detaljer. Det är också den typen av outfits jag själv försöker skapa när jag experimenterar med mina egna kläder. På något sätt tycker jag att livet är för kort för att klä sig tråkigt.
Den första outfiten består helt av plagg som jag fyndat på loppis genom åren. Jag började med att testa bära min kjol med frukter på som en topp och för att förlänga silhuetten tog jag även på mig min svarta plisserade kjol. För att ge outfiten mera form så plockade jag fram ett rött midjebälte som också gav hela looken lite av en 1940-talskänsla (tänk er Diors New Look men i en ny tappning). Jag valde även att bära mitt halsband med stora bruna träpärlor och min gröna festväska som plockar upp det gröna i fruktmönstret. Jag tycker att det blev en rätt så elegant outfit men med en rolig tvist i och med fruktmönstret.
Den andra outfiten bar jag när jag och mamma hade öppet i hennes lilla butik i designgaraget. Om du följer mig på instagram så vet du att jag och min mamma har släppt en liten hattkollektion tillsammans där jag syr upp hattar av tygerna som hon har designat. Här ser du min favorithatt en klockhatt i mönstret Hjortronblom. Jag valde att styla hatten med min vita blus med puffärmar och stor broderad krage och ovanpå valde jag att bära en virkad topp som jag gjort själv. För att få en intressantare silhuett på toppen valde jag att knyta ihop den med ett svart sidenband frampå. Sist men inte minst bar jag min knälånga tighta jeanskjol som jag hittat i mormors garage och som tillhört någon av mina mostrar. Till först var jag själv lite tveksam till stylingen av den virkade toppen men nu tycker jag att den gör hela outfiten supersnygg.
Den tredje outfiten slängde jag spontant ihop en kväll och gick för att fotografera den nere vid älven. Helheten med outfiten och båten i bakgrunden tycker jag blev supersnygg och nästan lite idyllisk. Jag blev inspirerad att bära en scarf knuten runt huvudet, så den fick bli utgångspunkten för hela outfiten. Till scarfen testade jag att bära min loppisfyndade jeansjacka och mina utsvängda favoritjeans för att få till en riktig 1970-talskänsla. Valet av skor var egentligen ett praktiskt val för att undvika att fästingar skulle krypa upp längs mina ben, men jag tycker det blev en detalj som gjorde outfiten ännu bättre. Själv tycker jag att outfiten känns som något som Agnetha eller Anni-Frid i ABBA skulle ha burit på 70-talet och jag älskar just det.
Vilken av dessa outfits gillar du bäst?
Virkad topp av mormorsrutor
När det blir vår och sommar blir jag ofta inspirerad att starta något virkprojekt och detta år är inget undantag. Överlag tycker jag att virkning är mycket lättare än stickning, kanske för att risken att man tappar en maska inte är lika stor som när man stickar. Jag tror att det börjar bli några år sedan jag sparade bilden på toppen som jag nu håller på att virka. Toppen är gjord av klassiska mormorsrutor men snittet känns ändå modernt trots att originalet är från 1970-talet. Bilden tilltalade mig direkt och toppen har länge varit på min lista över saker jag någon gång vill virka.
Tanken är att jag ska kunna bära toppen som den är men också ovanpå ett plagg lite som en väst. Tänk er denna topp ovanpå en skjorta eller klänning med ärm i sommar. Den kommer helt klart bli ett snyggt tillskott i garderoben och ett enkelt sätt att göra en outfit lite mer spännande. Toppen i sig är ju dessutom väldigt enkel att tillverka själv i valfria färger. Storleken går också enkelt att förstora eller förlänga med flera rutor eller flera varv på varje ruta. Jag virkar min i ett ljusblått och ett brunt bomullsgarn med virknål 2,5mm, men jag är också sugen på att virka en i rött och vitt bomullsgarn. Originalet är virkat av mormorsrutor med fyra varv på varje ruta, men jag tycker att tre varv räcker för att få till rätt storlek för mig med det garn jag har valt. Jag har beräknat att det kommer gå åt åtminstone 80 mormorsrutor men troligtvis fler och hittills har jag lite mer än hälften klara.
Jag lovar att visa upp toppen när den är klar! Om du också virkar en likadan topp får du gärna dela en bild med mig så får jag beundra alla fina virkade toppar. :)
Du kanske också gillar de här blogginläggen...
Min första handstickade tröja är klar!
För några veckor sedan blev jag klar med min allra första handstickade tröja i världshistorien. Det var ett stort ögonblick när jag äntligen fick använda tröjan för första gången. Jag har aldrig tidigare vågat mig på att sticka en tröja men har nog alltid velat bli en tröjstickare. I oktober tog jag mod till mig och beställde garn, stickor och mönsterbeskrivning. När mitt garn och mönsterbeskrivningen anlände var det som att lära sig ett nytt språk och jag förstod knappt något. Som tur är så fanns det videor på youtube där en dansk kvinna visade hur man stickar förkortade varv och raglanökningar. Jag ringde också min mormor ett par gånger när jag körde fast. Tröjan påbörjades i november när jag var på praktik och färdigställdes i mitten på februari. Stickprojektet hade säkert kunnat bli färdig mycket tidigare, men jag ville inte stressa fram tröjan.
Mönstret till tröjan kommer från PetiteKnit och heter Inga Krusiduller Sweater. Tröjan är en perfekt baströja med raglanärm och är stickad på stickor 4 mm med två trådar, ett superwash merinoullgarn med lite nylon i och ett kid mohairgarn med lite silke i. Mönstret kändes lagom svårt för en nybörjare som mig. Jag gillar när stickningen är ganska enformig så att det går att se på en tv-serie samtidigt eller lyssna på någon podcast. Nu planerar jag dessutom att sticka en till tröja, men i sex olika färger. Det finns en risk att jag kommer se ut som en livs levande regnbåge när jag bär den tröjan, men det kan ju också vara alldeles underbart att känna sig som en regnbåge. Vi får helt enkelt se när den blir klar. Jag är i alla fall mycket nöjd med den första tröjan.
På den första bilden har jag stylat tröjan med ljusblå jeans och på den andra med farmors gamla klänning från 60-talet.
Du kanske också gillar de här blogginläggen...
Stickinspiration inför våren 2021
Jag sparar dagligen massor med inspirerande bilder på instagram. Idag tänkte jag dela med mig av lite stickinspiration inför våren 2021. Inspirationen är inte baserad på några trender utan bara fina stickade kreationer jag stött på. Jag har länkat varje bild till upphovsmakarens instagramkonto, så om du hittar något konto du gärna vill följa är det bara att klicka på bilden. Hoppas det inspirerar!
Stickad bomberjacka med tryckknappar. Jag tycker färgkombinationen och det abstrakta mönstret är alldeles underbart! Jag behöver definitivt en sådan kofta i mitt liv! Formerna på tröjan är mjuka i kombination med kontrasterande och harmoniska färger. Stickmönstret är designat av grafikerduon Hvass&Hannibal för Kit Couture.
En vackert hålmönstrad tröja. Mönstret heter Vaffelsweater och kommer från Knitting for Olive. Den ljusgula färgen känns perfekt inför våren. Tröjan tror jag skulle vara fin i vilken färg som helst men kanske extrafin i pastellfärger. Jag såg också att samma hålmönster finns som kofta, ljuvligt!
Stickade pannband, ja tack! Pannband med den lilla vridningen framtill är alltid så snygga. Jag gillar också rutmönstret som gör pannbandet mer levande. Stickmönstret heter Tartan Twist och är gjort av Rilleruth. Samma pannband finns också med leopardmönster och ormmönster för den som är en van mönsterstickare.
Stickad kortärmad tröja med elefanten Babar på. Så snyggt och lekfullt på samma gång! Den här tröjan är designad och stickad av Marmalade Knitwear som säljer handstickade tröjor på instagram. Jag vill se flera tröjor med lekfulla motiv 2021!
En till vacker hålmönstrad tröja. Den här tröjan som också är från Knitting for Olive är på min lista över saker jag vill sticka 2021. Tänk er den i ljusblått, mintgrönt eller puderrosa. Jag tror den skulle vara superfin under en ärmlös urringad klänning.
Dreamland sweater. Det här mönstret är så nytt så det publiceras på Tante Grøns hemsida först på söndag. Jag gillar det enkla men vackra mönstret och här kan man lätt leka med olika färgkombinationer. Villhöver en tröja i det här mönstret!
Den häftigaste tröjan jag någonsin sätt. Jag gapade när jag såg den här tröjan på instagram. Tröjan är en vintage tröja som nu är såld till någon som måste vara mycket lycklig över att äga den. Jag älskar motvecken som bildas uppe kring halsen. Hade det funnits ett stickmönster på tröjan hade jag köpt det direkt!
Tulpantröjan. Den här tröjan skulle jag absolut inte tacka nej till att ha i min garderob. Tröjan kommer från HipKnitShop och är inspirerad av 80-talet. Mönstret är lite i samma kategori som tröjan med elefanten på. Jag tror att vi kommer se mycket tröjor med liknande motiv de kommande åren. Speciellt med tanke på att prinsessan Dianas tröja med får på blivit så populär.
Everyday Socks från PetiteKnit. De här sockorna har jag precis börjat sticka. Jag tycker hela sockmodellen är så snygg med den enkla hälen. Uttrycket blir också helt olika beroende på vilka färger man väljer och hur breda ränder man stickar. Detta är ett fantastiskt basmönster som det dessutom finns instruktionsvideor till om man är nybörjare som jag.
En av de snyggaste tröjorna jag sett på länge. Grundmönstret är ett designsamarbete med Studio Cré för det danska möbelföretaget Montana. Stickmönstret är ett enkelt mönster på en vanlig tröja med ståkrage och går att ladda ner gratis. Sedan kan man som Gitte sätta sin egen prägel på tröjan och designa ett eget mönster (se tröjan på bilden). Gittes mönsterdesign kommer senare även delas som en del av Filcolanas höstkollektion 2021.
Det var all inspiration för den här gången. Kommentera gärna om du hittade något du gillade lite extra. :)
Stickade strumpor
Jag har länge beundrat de stickade sockorna även kallade Everyday Socks från PetiteKnit. Nu har jag äntligen köpt mönstret, stickor och garn för att kunna sticka många par sockor. Garnet som rekommenderas i mönstret är 80% superwash merino wool och 20% nylon. Jag gillar att sockorna är så fint stickade så att de ser ut som vanliga strumpor och att det går att variera färgerna och mönstret på oändligt många olika sätt. Det går att sticka enfärgade sockor, sockor med breda ränder, sockor med smala ränder eller sockor i tio olika färger. Det är bara ens egen fantasi som sätter gränserna. Jag har själv påbörjat ett par senapsbruna sockor med gammelrosa ränder.
Min virkade tröja är klar!
Veckan innan jag åkte på praktik blev min virkade tröja äntligen klar. Den som jag skrev om i ett blogginlägg för lite mer än ett halvt år sedan. Då bestod tröjan endast av ett fram- och bakstycke, men sedan dess har den fått både ärmar och en lång polokrage som man kan rulla ihop på ett snyggt, men knöligt sätt. Lite som en tubhalsduk som sitter fast i tröjan om ni förstår vad jag menar. Jag gjorde klart tröjan nästan enkom för att kunna ta med den på praktiken och jag har redan använt den flera dagar.
Jag är väldigt nöjd med slutresultatet och kommer nog använda den mycket nu när det blir kallare. Den går dessutom att ha ovanpå en tunnare tröja och det är perfekt för mig som älskar att klä mig i lager på lager. Tröjans delar har jag improviserat fram från början till slut, hålmönstret är däremot taget från ett mönster på nätet. Jag gillar extramycket längden på tröjan, den är som ni kanske ser lite kortare fram och lite längre där bak med slitsar i var sida. Den är överlag lite kortare i modellen, vilket är snyggt till byxor och kjolar med lite högre midja eller ovanpå en klänning. Jag tycker det framhäver midjan på ett snyggt sätt.
Här i veckan påbörjade jag nästa projekt, nämligen min allra första stickade tröja. Nu ska jag fortsätta sticka på den. Trevlig kväll!