Jag har fått examen!
För snart två veckor sedan fick jag äntligen min modistexamen. Så nu kan jag stolt titulera mig både klädsömmare och modist. Wohoo! Jag firade hemma vid köksbordet med mockarutor, drömmar och saft. Det blev rätt festligt trots allt!
Fotografering sommaren 2020 - del 2
Nu tyckte jag att det var dags att dela lite flera bilder från fotograferingen jag hade i somras tillsammans med fotografen Daria Gatska. Tanken med fotograferingen var att ta bilder med några av mina hattar och väskor i fokus. Vi utgick från stilen på hattarna när vi skulle välja platser att fotografera på. Jag och Daria skickade många inspirationsbilder till varandra för att komma fram till vilken typ av bilder vi ville skapa. Jag blev så inspirerad att jag sydde upp två klänningar som matchade två av hattarna vi skulle använda. Det gröna blommiga tyget och det vita tyget som jag sytt ärmar och volanger av, är gamla tyger jag fyndat på loppis. Det vita tyget var från början en gammal fläckig bordsduk som nu fått ett nytt liv.
Hattarna är tygklädda etaminhattar som jag tillverkat under min modistutbildning. Etamin är ett vävt modistmaterial som är belagt med klister och blir formbart när det blöts ner med vatten. Hattarna är gjorda på exakt samma hattstock och båda är tillverkade i ulltyger, varav den ena är dekorerad med en handsydd rosett i svart sidentyg. Brättena på hattarna är dragna dubbelt vilket betyder att det inte finns någon söm ytterst längs kanten.
Jag älskar den lantliga känslan i bilderna. Det känns lite som ett modereportage kombinerat med ett reportage i tidningen Lantliv. Eller vad tycker du?
Foto & Editering: Daria Gatska Modeller: Nora Lillas & Elin Löfqvist Hattar & väskor: Fanny Hellman Styling: Fanny Hellman
Du kanske också gillar...
12 bilder från min kamerarulle
Gott nytt år! Som bäst håller jag på och slutför mina modiststudier, men kände att jag ville kika in och uppdatera lite här på bloggen. Bjuder på 12 bilder från november fram till idag.
Sista veckan i oktober åkte jag på en fantastisk sex veckor lång praktik hos Horisaki, som har sin ateljé i en liten by utanför Kalmar. Jag fick både lära mig massor om att tillverka hattar och samtidigt umgås med hundar, katter, tuppar, hönor och ankor. På kvällarna och helgerna gjorde jag hattar åt mig själv, en av dem bär jag på bilden till vänster. Är det bara jag som tycker att den här hatten påminner om Bennys hatt i serien The Queen's Gambit?
En lördag i November plockade jag trattkantareller med familjen Horisaki. På kvällarna under praktiken gick jag ner i källaren och eldade på hattar som jag dragit, vilket är en ny teknik som jag fått lära mig.
I november påbörjade jag också min allra första egenstickade tröja. Nu återstår det bara en ärm på den innan jag kan titulera mig som en tröjstickare. På Finlands självständighetsdag landade jag i Helsingfors igen. Jag tog ett coronatest på flygplatsen som följande morgon bekräftades negativt, men jag valde ändå att sitta tio dagar i karantän.
Under karantänen målade jag våra ivar skåp från Ikea med en roströd linoljefärg. Några dagar innan julafton körde jag och David upp till Österbotten för att fira jul med närmaste familjen. Bjuder på en bild från mina föräldrars vardagsrum. Mysigt!
Min röda klänning åkte så klart på på julafton, detta blev fjärde året i rad. På årets sista dag skidade jag fem kilometer. Senast jag skidade var för två år sedan och jag lär inte göra det igen inom en snar framtid. Sedan stickade jag in det nya året iklädd mjukisbyxor och glittrig topp. :)
Jag umgicks också med Davids systers kanin, är osäker på om den uppskattade att umgås med mig. I Helsingfors har jag ordnat upp lite i mitt arbetsrum, så nu är det ganska mysigt här. Jag vet bara inte vad jag ska göra med mina 40+ hattar som fortfarande ligger nerpackade i lådor.
På återseende!
Bilder del 1 - fotografering sommaren 2020
I somras hade jag och fotograf Daria Gatska en fotografering tillsammans. I mitt senaste inlägg skrev jag mer ingående om fotograferingen och visade bilder bakom kulisserna.
Hattarna och väskorna har jag designat och tillverkat för hand under mina modiststudier. De är gjorda av klassiska modistmaterial tillsammans med läder och laserskuren plywood. Klänningarna som Nora och Elin bär är vintageklänningar av märket Merry Finn av Artella Oy, som hade textilfabriker i staden Kouvola i Finland år 1960-1991. Det är två av mina favoritklänningar ur min egen garderob.
Foto: Daria Gatska Modeller: Nora Lillas & Elin Löfqvist Hattar & väskor: Fanny Hellman Styling: Fanny Hellman
Hoppas ni gillar bilderna lika mycket som jag gör! Snart kommer också en del 2 med flera bilder, så håll utkik efter det!
Bakom kulisserna - fotografering sommaren 2020
I somras kontaktade fotografen Daria Gatska mig och frågade om jag ville ha en fotografering tillsammans med henne. Daria och jag gjorde ett samarbete för ett par år sedan och det blev fantastiskt, så det är klart att jag sade ja. Jag skickade ett meddelande till min vän Nora och frågade om hon ville vara modell på fotograferingen. Nora skickade i sin tur ett meddelande till sin vän Elin och frågade om hon också ville vara med. Vi bokade in ett datum för fotograferingen, men när det närmade sig visade väderprognosen att det både skulle åska och regna. Så vi fick skjuta upp hela fotograferingen en vecka.
Tanken med fotograferingen var att ta bilder med några av mina hattar och väskor i fokus. Vi utgick från stilen på hattarna när vi skulle välja platser att fotografera på. Jag och Daria skickade många inspirationsbilder till varandra för att komma fram till vilken typ av bilder vi ville skapa. Jag blev så inspirerad att jag sydde upp två klänningar som matchade två av hattarna vi skulle använda. Klänningarna blev klara sent på kvällen dagen innan fotograferingen.
På fotograferingsdagen blev det tidig väckning. Elin mötte upp mig hos mina svärföräldrar och vi packade bilen full med grejer som vi kunde tänkas behöva under dagen. Sedan tog vi en sväng förbi mina föräldrar för att hämta lite grejer och en sväng in till min mormor för att plocka blommor i hennes trädgård, innan vi var framme hos Daria. Elin fick alltså träffa halva min familj på ungefär en timme, vilket blev lite lustigt med tanke på att det var första gången vi umgicks.
Vi fixade smink och hår hemma hos Daria och sedan åkte vi till första fotoplatsen, Purmo skola. Där tog vi bilder med en av mina hattar från examenskollektionen och förstås alla vackra blommor från mormors trädgård. Hatten är en filthatt med läderapplikationer och laserskuret flor av plywood.
När vi var klara vid Purmo skola tog vi lunchpaus hemma hos Daria och där mötte också Nora upp oss. Under matpausen öste regnet ner. Så länge vi väntade på att det skulle klarna upp åt vi vaniljglass med jordgubbar och sminkade Nora. Sedan bar det iväg till vårt andra fotoställe, ett gammalt öde hus där en av min mans släktingar bodde för ett par år sedan.
Daria hade med sig ett tyg och en backdrop ställning som vi använde som bakgrund. Vi fäste blommor från daggkåpa med säkerhetsnålar på tyget för att få en intressantare bakgrund och bar ut en fåtölj från huset. Här stylade jag Nora i en annan hatt från min examenskollektion, en stråhatt med ett brätte bestående av många separata blomblad. Tillsammans med hatten bar hon min laserskurna väska av plywood.
Sista looken bestod av klänningarna jag hade sytt upp till fotograferingen och två hårda tyghattar i matchande färger. Helt fantastiskt hur bra kläderna passade ihop med miljön. På slutet tog vi även lite bilder inne i huset tills både kameraminnet och vår energi började ta slut. Det blev en rolig heldag på vift och jag kom hem strax innan midnatt.
I nästa inlägg ska jag visa bilderna som Daria tog.
Examensvisningen 2020
Igår publicerade min skola äntligen årets modevisning på sin hemsida! Yeee! Du hittar alla videor HÄR.
På bilderna nedanför ser ni mina kreationer. Jag designande och tillverkade tre hattar och en väska i klassiska modistmaterial kombinerat med sidentyg, läder och laserskuren plywood. På grund av allt som hänt i världen nu i vår blev vi ju tvungna att tillverka det mesta av vårt examensarbete hemma, vilket inte har varit helt lätt. Hela processen med examensarbetet har verkligen varit en utmaning men en lärorik sådan. Jag är mycket stolt över slutresultatet, trots att jag blev tvungen att skala bort vissa små detaljer på mina produkter. I att annat blogginlägg ska jag berätta mer om designprocessen och tillverkningen av min examenskollektion. Tills dess får ni beundra alla fantastiska kreationer på skolans hemsida.
Trevlig lördagkväll!
Foto: Karl Forsberg
Draperad filthatt
I filthattskursen vi hade i höstats skulle vi tillverka en fritt draperad filthatt. Jag visste att jag ville testa göra en draperad hatt inspirerad av min brudhatt som mina lärare på modistlinjen gjorde till mig. Det var jätteroligt och nästan lite terapeutiskt att sitta och forma filten för hand. Här ser ni resultatet, en turkos filthatt draperad för hand på en perukstock. Formen är lite som en vattendroppe som går ner bredvid ögat. På andra sidan av hatten valde jag att låta fliken gå upp som en antenn. Jag tycker själv att det blev en lite avantgardistisk känsla med antennen, som att en karaktär i en sci-fi film skulle kunna bära hatten. Annars kan man kanske tolka det som vågor i vatten. Vad tycker du att hatten ser ut som?
Här ser ni hur jag blött ner filten, format och spikat fast vecken för att de ska hållas på plats. Sedan lät jag den torka, appreterade den för att den skulle hålla formen (som en slags lim), klippte till den lite och sydde ner några veck på sidan. Jag sydde också in en liten bit metalltråd i antennens ytterkant för att den skulle hålla formen.
Wear A Hat Day - 27 mars
Idag firar de "Wear A Hat Day" i Storbritannien, alltså en dag då alla i landet uppmuntras till att bära hatt. Varför ska de bära en hatt frågar ni då? Jo för att uppmärksamma och stöda forskningen till att hitta ett botemedel mot hjärntumörer.
Vanligtvis brukar de hålla olika evenemang för att samla in pengar till forskningen, men på grund av covid-19 håller de i år insamlingen digitalt. Med den här dagen vill de uppmuntra människor att donera en slant till forskningen och sedan sprida budskapet genom att bära en hatt och dela en bild av sig själva på sociala medier. Vad är sambandet mellan hattar och hjärntumörer? På deras hemsida har de skrivit att svaret är enkelt. Att bära hatt är inte bara trendigt, snyggt och roligt, utan det uppmärksammar också, just den här dagen, denna "osynlig sjukdom".
De här tyckte jag var en fin orsak att bära hatt, så därför tänkte jag uppmuntra dig att donera en liten slant till valfri insamling som stöder forskningen av olika hjärntumörer som till exempel en cancerstiftelse. Jag har själv donerat en slant till Cancerstiftelsen i Finland bara för att jag ville. Detta är alltså något jag bara gör av egen fri vilja och jag hoppas att du också vill göra samma sak om du har möjlighet. Sedan är det bara att gräva fram en hatt eller ett föremål i ditt hem som du kan använda som hatt och sprida vidare budskapet på sociala medier. De uppmuntrar också att tagga bilden med #WearAHatDay. Varför inte uppmärksamma dagen tillsammans med en vän via videosamtal, då kan alla bära hatt tillsammans på distans. Det går ju till och med att hitta på olika spel och lekar som involverar en hatt på något sätt, det är bara fantasin som sätter gränserna.
Ha en fin fredag!
Stylar farmors gamla klänning på tre olika sätt
För ganska exakt två år sedan frågade jag min farmor om hon hade kvar nåt plagg från när hon var ung. Hon hade ett minne av att det skulle finnas en papplåda gömd i någon skrubb så min pappa fick leta efter den. Lådan visade sig vara en guldgruva av kläder från 60-talet och framåt och nästan alla plagg var i storlekar som passade på mig. Farmor sa att jag fick ta allt jag gillade och kunde ha användning för. Jag vet inte exakt hur många klänningar jag tog, men det var inte mycket som lämnade kvar i lådan. Nästan alla farmors klänningar har varit i flitig användning sedan dess och många av dem är favoriter i min garderob.
Idag tänkte jag visa hur jag stylar en av farmors gamla klänningar på tre olika sätt och förstås tillsammans med hattar som jag sytt själv.
Denna rosa klänning sydde farmor åt sig själv någon gång på 60-talet. Tyget är ett kraftigt bomullstyg med ränder i rosa, orange, lila och brunt. De vita knapparna på axlarna och de infällda ficklocken i skärningen ovanför bysten har ingen annan funktion än att ge extra dekoration till den annars enkla modellen. Jag älskar 60-talskläder så ni kan ju gissa om jag blev glad när jag fick ärva den här nästan 50 år gamla klänningen. För mig är den ett säkert kort i garderoben och det känns som att färgerna kan pigga upp vilken tråkig dag som helst.
Outfit nr 1
Farmors klänning kombinerad med ärvd tröja av en moster och ärvda byxor av en annan moster. Personligen tycker jag kombinationen av mossgrönt och rosa är oslagbar. Eller vad tycker du?
Som jag även skrev i mitt senaste inlägg så är jag inne i en period där jag älskar magkorta tröjor. Jag tycker det är jättesnyggt ovanpå en klänning och det skapar en spännande kontrast med de olika längderna. Här har jag kombinerat klänningen med rosa manchesterbyxor istället för strumpbyxor, vilket jag rekommenderar att du provar om du inte gjort det tidigare.
Örhängena är av ett finskt smyckemärke och hatten har jag förstås sytt själv. Hatten är en hård tyghatt sydd i ett grönt ylletyg (om jag minns rätt är det lammull) av mycket fin kvalitet. Tyget på brättet av hatten är draget så att det inte finns någon söm ytterst på kanten, vilket är en teknik vi fått lära oss nu under andra året på modistlinjen.
Outfit nr 2
Ofta när jag stylar outfits brukar jag jobba med lager på lager. Dels för att inte frysa men också för att det blir en mer intressant helhet med olika strukturer, material och färger kombinerade tillsammans. Ett säkert kort för mig är att lägga en blus eller skjorta under en klänning. En skjorta under en klänning kan göra att en outfit känns mer uppklädd. Här har jag dessutom knutit en rosett av ett sidenband under skjortkragen som en extra detalj. Den vita skjortan är ett gammalt loppisfynd och den grå yllekoftan är en flera år gammal favorit i garderoben.
Likadant som i den förra outfiten har jag här kombinerat klänningen med byxor. I det här fallet ett par ljusblå gamla Levi's som farmor hade fått att klippa sönder till lapptäcken, men som jag nappade åt mig och började använda istället. Den korta längden på byxbenen tycker jag är jättefin tillsammans med högskaftade strumpor, här i samma färg som skorna för att skapa en illusion av att skorna har högre skaft. Dessutom knyter den vita färgen på skjortan och skorna ihop outfiten.
Filthatten som påminner om en kaptenshatt drog jag strax innan jul, då jag ville ha en "julhatt". Tyvärr är den lite för liten för mig och vill inte riktigt hållas på huvudet. Jag gillar annars formen och dekorationen med träpärlorna. Den lila färgen tycker jag också matchar klänningens färger på ett fint sätt.
Outfit nr 3
Samma gamla klänning kombinerad med garderobsklassikern polotröjan. På hösten och vintern är polotröjan en absolut favorit i min garderob. Jag använder den som den är, sätter den under klänningar, blusar och kappor för att skapa värmande lager. Polotröjan är bra om man vill få en somrig klänning att kännas mera vintrig. Här har jag även lagt en stickad bomullskofta ovanpå för att få en extra färgklick och ett till värmande lager.
I den här outfiten har jag kombinerat klänningen med vanliga svarta strumpbyxor i en merinoullblandning, som passar bra nu när det är ganska kallt ute. Den svarta polotröjan och de svarta strumpbyxorna knyter även här ihop outfiten till en snygg helhet och bildar en kontrast till de klara färgerna.
Den gula skinnbaskern sydde jag under provgesällen i början av december. Här har jag även lagt på mig mina gula örhängen som jag köpte i London för två veckor sedan. Gult och rosa är en annan färgkombination som jag gillar väldigt mycket.
Det var alla outfits för den här gången. Vilken outfit tyckte du bäst om? Jag tror min favorit är outfit nr 1.
Om du gillade det här inlägget får du gärna trycka på hjärtat nedanför så vet jag att jag ska göra flera liknande inlägg i framtiden. Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag! :)
En klassisk filthatt
Idag kände jag för att skriva ett blogginlägg om en hatt, för att ta paus från mitt korsstygnsbroderi. Den här ganska klassiska svarta hatten gjorde jag för skojs skull för att öva på att bandkanta brätten. Det tog 1,5h för mig att sy på bandet på brättet för hand. Tidskrävande men det blir ju så otroligt snyggt. När jag gjorde hatten för typ en månad sedan kunde jag inte bestämma mig för om jag skulle dekorera den med lila eller rostrött ripsband, så jag gjorde en omröstning på instagram och det lila bandet fick överlägset flest röster. Istället för att dekorera hatten med en klassisk rosett fick det bli en lite mer intressant veckad dekoration.
Jag tycker den här damhatten är mycket stilig! Att det är en damhatt beror på att dekorationen sitter på höger sida av hatten. Det finns många gamla regler när det kommer till hattar, men jag brukar inte ta dem på så stort allvar. Det är ju faktiskt år 2019 (snart 2020) och då tycker jag vi har allt rätt att göra våra egna hattregler, men först måste vi nog lära oss att bära hatt igen! Eller hur? Mera hattar till folket!