Fanny Hellman bloggbild Sevendays 2022

Vad ska jag bli när jag blir stor?

Skrivet av Fanny Hellman 25.01.2020

Vad ska jag riktigt bli när jag blir stor? Det är frågan som jag tänker på ständigt just nu. Ja, jag vet att man inte måste ha det på klart när man är så ung som jag, men jag vill ju i alla fall veta lite ditåt. Fast egentligen vet jag ju att jag vill jobba med design och textilier, men jag vet inte i vilken form och inriktning. Till sommaren får jag min andra examen och kan kalla mig både klädsömmare och modist, men ändå känner jag mig inte riktigt färdig för arbetslivet. Det är därför jag tänkt söka vidare till olika högskoleutbildningar, jag vet bara inte vilka. 

När jag var riktigt liten ville jag bli dansare eller en sån som säljer popcorn och godis på biografen. Tänk vad enkelt om jag idag hade varit nöjd med det andra alternativet. När jag blev lite äldre ville jag bli designer och det vill jag väl egentligen nu också. Jag har fått lära mig att för att få kalla sig designer måste man vara innovativ och skapa saker som ännu inte finns annars är man en formgivare och ger form till redan existerande prylar. Designer låter så mycket häftigare åtminstone i mina öron, så det är nog det som är drömyrket tror jag.

Jag har ganska höga förväntningar och stora drömmar när det gäller vad jag vill bli när jag blir stor.  Ibland har jag kanske lite för höga krav på mig själv, men folk säger ju att man måste kämpa för att nå sina drömmar. Det är ju på ett sätt bra att drömma stort och att inte nöja sig med vilket jobb som helst, så länge det är på en rimlig nivå. Det är rätt så ofta som jag funderar över vem jag presterar för, är det verkligen för mig själv eller är det för att imponera på andra. Jag vill påstå att det är för mig själv, men innerst inne vet jag att det också är för att andra ska tycka om mig. Som att det inte räcker med att jag bara är Fanny, utan som att mina prestationer gör mig till en bättre människa.

Jag är helt säker på att dagens samhälle och sociala medier påverkar oss till att ställa höga krav på oss själva. Det är så många saker vi ska vara bra på och så många bollar som vi ska hålla i luften på samma gång. Inte alls konstigt att allt fler blir utbrända i ung ålder. Vi ska ha en framgångsrik karriär, en stor familj, ett stort hus och göra en massa aktiviteter på fritiden. Varför kan vi inte bara vara nöjda över att vi existerar?

Oj vilket djupt inlägg det här blev, kände bara att jag behövde skriva av mig lite. Vad har ni för tankar och funderingar kring ämnet? Vem presterar du för? Känner du dig stressad över allt du borde hinna med i livet?

IMG 20171009 WA0004


Nyårslistan 2019

Skrivet av Fanny Hellman 01.01.2020

Kategorier:

Gott nytt år allesammans! 

Idag tänkte jag dela med mig av mina svar på Sevendays nyårslista. Jag tänker att det blir roligt att läsa svaren senare i livet. Varsågoda här får ni 10 frågor och svar om mitt 2019.

Mitt 2019 har varit:

I allmänhet bra tycker jag. Blandat med motgångar, glädje och allt möjligt annat, precis som livet ska vara.


Tre saker jag lyckades med:

Flyga till Prag trots en massa oro, flyga ensam hem till Finland (utan en massa oro) och så började jag ju blogga på Sevendays. Nog finns det andra bedrifter från 2019 också, men de här känns störst nu i stunden.

Ett datum jag kommer att minnas:

Den 6 juli 2019, när jag och David hade vår bröllopsfest. En fantastisk dag som vi kommer minnas för resten av livet! För er som inte vet det så hade vi vår vigsel (med kaffe och tårta efteråt) den 22 september 2018 och valde att spara själva festen till sommaren där på.

Fanny + David by Sofia Ylimaki Photography 131

Det här gjorde jag, som jag aldrig gjort förut:

Jag och David hade fått presentkort till BodyFlight av en av hans kompisar med familj. Så i höstas körde vi till vindtunneln som finns utanför Göteborg. BodyFlight är nog en sak jag aldrig hade gjort om jag inte fått presentkort till det. En spännande upplevelse som faktiskt var riktigt rolig!

BodyFlight beskrivs som ett sätt att "flyga" fritt i luften. Det är en vertikal vindtunnel som drivs av fläktar som skapar luftströmmar, vilket gör att man kan sväva runt i vindtunneln. De säger att det är ungefär som att hoppa fallskärm från ett flygplan men under lite mer kontrollerade former. Totalt flög vi 2x60 sekunder. Det låter som lite tid men var nog alldeles tillräckligt för första gången.

 

Länder jag besökte 2019:

Jag var till Tjeckiens huvudstad Prag med David och hans familj då hans morbror skulle gifta sig. Jag var ju orolig en hel vecka innan resan men jag klarade det vilket jag är mycket stolt över. År 2020 kanske jag vågar resa ännu längre bort. Vi får se.

Annars bodde vi ju i Sverige. Vet inte om det räknas.

 

De bästa sångerna från det gångna året:

Överlag tycker jag 2019 har varit ett mycket bra musikår! Det känns lättare att dela med sig av vilka artister jag lyssnat mest på. Varsågoda! Fannys toppartister enligt Spotify.

musikar artionde

Jag firade nyår så här:

Jag och David firade med mina föräldrar och några familjebekanta hemma i Nykarleby. Det blev god mat, sällskapsspel, glass, frågesport om världens mat, chips, nyårsskål och sprakastickona (=tomtebloss). Fint så!

 

Jag har/har inte nyårslöften:

Njaä inte egentligen, jag tycker att nyårslöften aldrig brukar funka. Men jag skulle vilja starta eget företag, så det kan vi väl se som ett mål för 2020.

 

Det här är mina förväntningar för 2020:

Jag hoppas att 2020 blir ett bra år! Jag kommer ju få modistexamen, det är i princip det enda jag vet. I vår kommer jag och David söka till några nya skolor, så vi vet inte i vilken stad vi kommer att bo till hösten. Det är spännande och samtidigt lite jobbigt att så mycket är oklart, men jag tänker att det säkert finns en plan för oss det är bara någon annan som håller i kartan.  

FannyHellman 0621 2
Det här vill jag säga till mig själv, inför det nya året:

Våga mer! Oroa dig inte så mycket! Ha inte så höga krav på dig själv! Ta hand om dig själv! Njut av livet och gör mycket av det du tycker är roligt! Allt löser sig till slut!

Bring it on 2020!

 


Vem är Fanny? Min man svarar

Skrivet av Fanny Hellman 24.10.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Eftersom jag är ny här på Sevendays bjuder jag idag på ett lära känna mig inlägg. Men istället för att berätta om mig själv låter jag min man David svara på tio frågor om mig. 

1. Berätta något om Fanny som de flesta inte vet.

 Hon är tystlåten bland människor men hemma så har hon ljud för sig konstant. Sjunger, nynnar, visslar, skrattar...

2. Hur är det att bo och vara gift med Fanny?

 Det är en utmaning i tålamod, men en givande sådan. Vardagsrummet liknar oftast ett handarbetsrum, men på något sätt är det ändå trivsamt. Det är att vara omgiven av en fascinerande person, och på ett märkligt sätt passar vi för varandra. 

3. Vad tycker Fanny om att göra?

 Dricka kaffe, handarbeta och se på TV-serier. Ofta allt samtidigt. 

4. Vad skulle Fanny kunna äta varje dag?

 Gräddfil och allt som är inlagt. 

5. Om Fanny är försvunnen, var är första platsen du letar?

 Alla ställen som säljer hobbymaterial, ifall hon inte har somnat på soffan.

6. Vilken är Fannys bästa egenskap?

 Kreativitet. 

7. Vad får Fanny att skratta?

 Djur som låter som människor och barn som låter som djur. 

8. Vad äger Fanny alldeles för mycket av?

 Kläder, tycker jag. Det håller hon nog inte med om själv. 

9. Om Fanny var ett djur vilket skulle hon vara och varför?

 Bäver, flitig som en sådan.  

10. Vad lägger Fanny för mycket tid på?

Instagram. 

Fanny + David by Sofia Ylimaki Photography 146 litenFoto: Sofia Ylimäki Photography

 


Välkommen till min nya blogg!

Skrivet av Fanny Hellman 24.10.2019 | 1 kommentar(er)

Hej och välkommen till min nya blogg här på Sevendays!

Jag heter Fanny, är 21 år och gift med David sedan ett år tillbaka. Både jag och David är uppvuxna i Nykarleby i Österbotten men bor för tillfället i Göteborg, Sverige. Jag studerar mitt andra och sista år till modist och min man jobbar som pianolärare. En modist är en som syr damhattar och olika typer av huvudbonader, men vi lär oss också att sy enklare herrhattar, väskor och accessoarer. Innan jag började studera till modist gick jag på Optimas klädsömmarlinje och studerade även ett år inredningsdesign på Novia i Jakobstad. 

Jag började blogga 2015 och har bloggat lite från och till sedan dess. När jag såg att Sevendays sökte nya bloggare var jag osäker om jag passade in i gänget och tvekade därför att söka, men jag ville ändå chansa och skicka in en ansökan. Jag blev otroligt glad när jag fick mailet med beskedet. Nu är jag taggad att starta min nya blogg och ska försöka lägga prestationsångesten åt sidan, även om den alltid finns där. Jag vill våga bjuda mer på mig själv och släppa kraven jag har på att allt måste vara så himla bra. Jag har alltid varit väldigt noggrann och velat prestera när det kommer till mitt eget skapande.

På bloggen kommer jag bjuda på bilder på hattar jag sytt och andra kreationer jag skapat. Jag vill också dela med mig av processen bakom olika kreationer. Vad som inspirerat mig och hur jag tänkt när jag skapat en hatt. När jag inte syr och skapar med textilier tycker jag om att styla och ha kreativa photoshoots,  sjunga, se på tv-serier, rita, gå på loppis och söka efter inspiration på instagram och pinterest. Jag älskar vintagekläder, speciellt färgglada och mönstrade kläder från 60- och 70-talet. Min garderob består dessutom mestadels av loppisfyndade plagg och klänningar som min farmor eller mormor hade när de var unga. Bloggen blir helt enkelt en plattform där jag delar med mig av min egen kreativitet och förhoppningsvis lyckas jag inspirera någon.  

Hoppas du vill fortsätta läsa min blogg!

FannyHellman collage 13102019 2