Fanny Hellman bloggbild Sevendays 2022

Virkad topp av mormorsrutor

Skrivet av Fanny Hellman 19.05.2021 | 1 Kommentarer

När det blir vår och sommar blir jag ofta inspirerad att starta något virkprojekt och detta år är inget undantag. Överlag tycker jag att virkning är mycket lättare än stickning, kanske för att risken att man tappar en maska inte är lika stor som när man stickar. Jag tror att det börjar bli några år sedan jag sparade bilden på toppen som jag nu håller på att virka. Toppen är gjord av klassiska mormorsrutor men snittet känns ändå modernt trots att originalet är från 1970-talet. Bilden tilltalade mig direkt och toppen har länge varit på min lista över saker jag någon gång vill virka. 

Tanken är att jag ska kunna bära toppen som den är men också ovanpå ett plagg lite som en väst. Tänk er denna topp ovanpå en skjorta eller klänning med ärm i sommar. Den kommer helt klart bli ett snyggt tillskott i garderoben och ett enkelt sätt att göra en outfit lite mer spännande. Toppen i sig är ju dessutom väldigt enkel att tillverka själv i valfria färger. Storleken går också enkelt att förstora eller förlänga med flera rutor eller flera varv på varje ruta. Jag virkar min i ett ljusblått och ett brunt bomullsgarn med virknål 2,5mm, men jag är också sugen på att virka en i rött och vitt bomullsgarn. Originalet är virkat av mormorsrutor med fyra varv på varje ruta, men jag tycker att tre varv räcker för att få till rätt storlek för mig med det garn jag har valt. Jag har beräknat att det kommer gå åt åtminstone 80 mormorsrutor men troligtvis fler och hittills har jag lite mer än hälften klara. 

Jag lovar att visa upp toppen när den är klar! Om du också virkar en likadan topp får du gärna dela en bild med mig så får jag beundra alla fina virkade toppar. :)  

Fanny Hellman 2379fd254b78dd8fefff8913904ad3657877Fanny Hellman 2388

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kanske också gillar de här blogginläggen...

Min virkade tröja är klar!

Stickinspiration inför våren 2021

Dagens inspiration: virkade plagg av Katie Jones

Kommentarer

  • Madde 08/08/2021 9:05am (2 år sen)

    Virkar på samma topp, min blir mintgrön och svart. Sen gör jag rutorna 8*8 cm, har märkt att det bomullsgarn jag virkar med oftast vill krympa lite i första tvätten, blir totalt 4 varv per ruta.

    • Fanny Hellman 03/09/2021 4:06pm (2 år sen)

      Tack för din kommentar! Nämen vad roligt att du också börjat virka en topp! Färgkombinationen låter underbar! Vill väldigt gärna se bild när den är klar! :) Jag håller som bäst på att fästa alla lösa trådar på mina 80 rutor, vilket känns som ett evighetsprojekt. Men snaaart borde min topp bli färdig. :)

Skriv en kommentar