sevendaysxbernys

Medelhavet knackar på

Skrivet av Ulf Lassander 04.04.2023

strommingratt2

Det är inte många veckor sedan jag var i Fuengirola i Spanien.
Men redan nu då påsksolen bränner på så längtar jag tillbaka.
Därför blev det i dag ett fiskspett med strömming.
En härlig doft av rök, fisk, vitlök, olivolja och citron.
strommingspettGår nästan bättre att göra med filéer än hel strömming.
Salta och peppra.
Gumman hade gjort en grekisk inspirerad sallad så den passade också åt mig.
strommingratt2Gott!

Läs hela inlägget

Torskrygg i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 17.03.2023

Kategorier:
foreugn

Kunde inte hålla mig i dag utan måste köpa två fina bitar torskrygg.
Det blev en ugnsfisk som alltid går hem.
foreugn2Ville använda upp sånt som fanns från tidigare i kylskåpet.
Purjon skars upp och lades i en smörsmord form.
Kvarvarande sparris skars ner, lite syltlök, citron och riven pepparrot.
Peppra och salta. På men en burk grädde.
ur ugnSer bra ut och vilken härlig doft.
torskrattMera riven pepparrot, sommar gurka, pressad potatis och knapert stek bacon.
Vi åt så vill höll på att spricka

Läs hela inlägget

Inspirations resa

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2023

pasta14

Sorry, det har varit lugnt en stund på bloggen. Har jobbat med mitt här hemma
men fick till slut en resa bokad för att få inspiration och komma tillbaka.

Stack ner ensam en vecka till Costa del Sol och Fuengirola.
Lite för tidigt på säsongen men brände mig både på näsan och pannan
så helt OK resa.  Inte mer om det.

Läs hela inlägget

Advent, nej ho ho!

Skrivet av Ulf Lassander 27.11.2022

Kategorier:
fisch

Vilken advent! Började dagen med att skaffa granris och enris för de traditionella julpynten i trädgården.
Fixade till en ny klädställning till Röda Korsets Hjälplagret i Vasa.
Så blev den mörkt och lamporna tändes.
julljus
Blev lite pyssel med Smedsby uf:s nya revy i januari. Fungerar även denna gång som scenograf
och nu finns det med ett inslag av Strömsö. Blev till att testa digitala korsstygn.
uffes korstygn
”Vad vill du äta i kväll”... ”Fish and chips”...”OK”
Så var det dags att fritera.
Gumman fixade aioli och potatisen.
fischSå gott med ett kallt rosévin till.
Nu blir det dags för relaxing.
Härlig med ett eukalyptusbad i mörkret.
poolHa en fortsatt trevlig advent.

Läs hela inlägget

Inte Medelhavet men nästan

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2022

stromming

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.
strommingDe små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.

Läs hela inlägget

Grekland och god mat

Skrivet av Ulf Lassander 24.09.2022 | 1 kommentar(er)

Uffe Kapilio

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.
salladerSallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.
grisspett laggLammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.
risotto blackfiskSkaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.
muslor gyrosVinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.
gummanGumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.
Uffe Kapilio2Jag mådde också bra.
grander2Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.

Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
kantarellsoppa
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
grekiskfrestelse3
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.

Läs hela inlägget

Lax i foliepaket

Skrivet av Ulf Lassander 09.07.2022

Kategorier:
ralax

Tänkte bli kyckling i kväll men så blev det lax istället.
En vacker stjärt bit för två i foliepaket.
ralax2Lite lök av alla dess sorter, en klick smör, peppar och salt.
I dag använde jag ett svart lava salt som gav lite extra smak och svarta fingrar.
Redisorna är ur eget land och skall ner i salladen.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin så allt har någonting att koka i.
laxigrillDet bubblar och putrar i paketen. Börjar dofta gott.
laxrattSallad och en egen gjord remouladsås.
Blev riktigt gott!

Läs hela inlägget

Medelhavsfisk

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2022

fiskigrill

Efter en dag igen med att fixa möbler till Röda Korsets Hjälplager för ukrainare, 
blev det dags för avkoppling och mat.
Vid Fiskdisken i Vasa gick tankarna genat i väg till Grekland
då jag fick syn på en Seabream (havsbraxen).
Den skall grillas!
rafiskfiskigallerFyllde den med timjan och citronskivor. Kryddade med svartpeppar och flingsalt.
Penslade med olivolja, vitlök och citronsaft.
foregrillMen före grillen blev det dags för ett eget dopp för att få
upp musklerna masserade efter dagens slit.
fiskigrill2
Vilka ljuvliga dofter. Fisken i sig själv doftade inget vidare,
typiska dofter vid en fiskaffär vid Medelhavet. 
Men så smakade den desto mera.
grilladfiskNu skall det bli intressant att smaka.
fisktallrikRuccolasallad med mango, klyftpotatis, grillad sparris, coleslaw och en citron sås.
Vilken middag!

Läs hela inlägget

I de lugnaste vatten...händer det

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2022 | 1 kommentar(er)

ugnsfisk

Den senaste tiden har man lindrigt sagt haft ” fullt upp”.
Började med resan till Polen för att hämta flyktingar och sedan har det bara rullat på.
Som bäst håller vi på i rödakorsavdelningen i Vasa att öppna
ett krislager i Klemetsö. Här skall flyktingar kunna hämta det
som dom behöver och inte får från Vasas mottagningscentral.
Målar, inreder och ställer upp för pressen.
uffelagerMen det gäller att kunna koppla av också.
Gårdagens mat blev ett säkert kort, fisk i ugnen och potatisstomp.
Kunde ha valt sej eller torsk men nu blev det röding.
fiskform
Under fisken ligger purjolök, schalottenlök och sparris.
Vätskan är vitt vin och grädde. Finns med också kapris, gräslök, tomater, citron
salt och peppar.
ugnsfiskI potatisstompet hade jag också gräslök, en klick smör och en skvätt grädde.
Gott blev det.

Läs hela inlägget

Inför Alla hjärtans dag

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2022

musslor19

Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
musslor19
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter. 
Strödde sedan över lite hackad purjo.

Läs hela inlägget