Skreimage!

Råkade göra en sväng via Fiskdisken och blev lockad till att testa Skreimage.
Alltså sidan av buken på en torsk. Skrei är en vandrande population av torsk från den
norsk-arktiska torskstammen. Den tillbringar större delen av sitt liv i Barents hav,
som är rikt på näring, för att vid könsmogen ålder (cirka 5 år)
inleda sin årliga lekvandring till den norska atlantkusten.
Köld gav härligt köksmys

Kallt så det knäpper i knutarna. Då är det skönt att få mysa i köket.
Veckoslutet bjöd på röding.Smörslungad babyspenat, picklad rödlök med kapris, riven pepparrot och pressad potatis.
En gräddfilssås med citron och vitlök.
Röding och grönt på fatet

Då vi vill ha snabbt gjord mat som alltid är god, blir det stekt röding.
Så blev det också i går efter en shoppingrunda i Vasa.
Ville inte köpa en färdig remouladsås utan ville göra en egen variant.
Hackade vårlök (går bra med purjo), saltgurka och kapris.
En burk gräddfil, salt, peppar och lite citron. Så var det klart.En vacker rödingfilé räcker bra för två personer.
Behöver bara lite salt och peppar före stekning.Pressad potatis, börjar bli den sista av årets skörd.
Riven pepparrot och en stekt citron.
En sallad på ruccola, tomat, vårlök och några syltlökar.
Dressing endast citron och olja.
Adjö sommar!

Några veckor till jul då jag och min bror tog avsked av sommaren.
Samtidigt passade vi på att testa fiskelyckan i Vasa skärgård.
Fångsten blev sik, abborre och en lake.
Smaklig weekend

Normalt veckoslut med mycket gott från köket.
I lördags blev det en stekt röding med det lilla extra, som var stekt vitlök, persilja och kapris.
En liten detalj som jag snappade upp för 20 år sedan under en resa till Mallorca.
Då var det inte röding utan sjötunga som låg på tallriken.
Nu blev det också en klick remouladsås och sommargurka.Söndagen bjöd på ett lite annat kök.
En gräddig och pepparstark oxgryta. Passade bra med pasta
men tanken var först att göra bulgur eller pressad potatis.Kokade en rejäl kastrull oxgryta på 1 kg nötstrimlor
och 3 dl grädde så det blir nog att portionera upp och frysa in.
Bra att ta upp och ha som lunchlåda.
Fiskchoritzo

Det finns en sol fast det regnar. Dagens sol blev att få bekanta sig med fiskchoritzo.
En närproducerad ”korv” från Polarfilé i Nämpnäs. Korven innehåller bland annat
braxen, gädda och en hel del kryddor. Den var riktigt god och min mun saknade
kanske rödbeta med en klick smetana.
Det lär vara butiksansvarige Jonathan som tagit fram choritzon.
Bra jobbat!
Lördagsmys och spa

Efter att jobbat hela dagen i trädgården var det skönt att runda av me mat och bad.
Fish and chips av torskrygg

Blåst och småregn gör att man gärna håller sig inne i köket då det är dags för mat.
Det är länge sedan vi lagade fish and chips så det var roligt att få uppleva smakerna igen.
Går att göra den med både fryst sej- eller torskfilé, men i dag använde vi
färsk torskrygg. Dubbelpanering i vetemjöl, ägg och panko.
Gumman slog en egen aioli.
Under senaste Umeå resan köpte vi några flaskor Riesling
och den passade riktigt bra med rätten.Nu skall disken in i diskmaskin och
vi ner i vårt 36 gradiga spa:t.
Det lilla extra

Du som brukar titta in på min blogg vet att torskrygg brukar dyka upp lite nu som då.
Inspirerad av resan till Umeå ville jag krydda lördagens torskrygg med det lilla extra.
Det blev några kaprisfrukter by Zeta. Såsen är en citrussås med trattkantareller.
Om det smakade gott!
Söndagens middag blev en rejäl wokpanna och
dagens ”lilla extra” blev att provsmaka GW:s rosévin som vi köpte på Systembolaget.
Lättdrucket och läskande till den heta woken.
Medelhavet på spett

Morgonen började med gräsklippning på skären.
Nu är hela strandängen klippt framför villan, och med
vågorna kluckandes mot stranden var det klart att dagens lunch skulle bli någonting med fisk.
Vad månne det finns i frysboxen?
Några förpackningar baby bläck fisk. Passar bra!
En snabb marinad med citron, vitlök, japansk soya, salt och peppar.
På med grillen och efter en grillning på några minuter per sida,
räknar jag med att de är klara.
Tur att det finns några till i frysen.