Pinja2

Pulled pork

Skrivet av Pinja Nylund 05.04.2018

Hej, och ursäkta att det varit tyst här ett tag. Jag har börjat min apotekspraktik och det har varit ganska mycket att hinna med innan praktiken började och nu då praktiken börjat, så bloggen har fått vänta lite.  

Nu är jag iallafall tillbaka med ett recept på pulled pork samt en sås till den. Recepten passar perfekt till helgen då man inte orkar stå och koka utan maten gör sig klar själv i ugnen. 

 

fullsizeoutput 16b6

 

Det här behöver du:

1,5 kg kassler

 

Kryddmix:

1 msk farinsocker

2 tsk paprikapulver

2 tsk salt

1-2 tsk vitlökspulver

chili och svartpeppar enligt smak ( jag hade i kanske 1 tsk chili och 2 peppar)

 

Lager: 

Varmt vatten

2 lökar

5 vitlöksklyftor

ca 5-6 Hela kryddpeppar 

 

BBQ-sås:

1 liten lök

3 vitlöksklyftor

2 dl coca-cola

1/2 dl ketchup

saften ur 1 lime

2 msk farinsocker

2 msk balsamvinäger

1 msk tomarpyre

salt, peppar och chili enligt smak. 

 

1. Blanda kryddmixen och rubba den på kasslern. Gärna dagen före, men det går lika bra med några timmar innan man lägger den i ugnen också. 

2.  Ha kasslern i rumstemperatur ca en timme innan du lägger den i ugnen. Skär löken i klyftor och skala vitlöksklyftorna till lagen. Lägg kasslern och lökarna i en gryta eller ugnsform och häll på varmt vatten tills ungefär hälften av kasslern. 

3.  Grädda köttet i ugnen först en halv timme i 200 grader och sedan sänk värmen till 130. Lägg på lock eller folie och ha i kasslern ca 4 timmar. 

4.  Gör BBQ-såsen då köttet nästan är klart.  Skär lökarna och lägg alla ingredienser i en kastrull.  Låt puttra på svag värme i ca en halv timme. 

5. Riv köttet och lägg i hälften av BBQ-såsen.

 

 

Ps.  recept på en mjölkfri tsatsiki och pitabröd kommer inom kort. De passar utmärkt med pulled porken. 


Välkommen till food for everyone.

Skrivet av Pinja Nylund 15.02.2018

Kategorier:

Hej och varmt välkommen till min matblogg Food for Everyone.  Tanken bakom min matblogg var en blogg med passliga recept för en med de vanligaste allergier eftersom jag ofta känner att jag är tvungen att modifiera (nästan) alla recept jag vill testa för att de skall passa min diet.

Jag själv har lidit av allergier de  22 år jag befunnit mig här på jorden och jag tror att mina allergier också gett mig en liten puff till mitt intresse för matlagning.  Jag har liksom inte samma möjlighet att köpa en fryspizza från närbutiken då jag är vrålhungrig efter en föreläsning utan jag är tvungen att planera och köra all mat från början till slut själv. Tur att jag tycker det är kul!

I år före jag ens visste om att jag fick chansen att blogga hos Foodly, gjorde jag några matrelaterade  nyårslöften.  Det första var att lära mig äta regelbundet ( går för tillfället inte sådär jättebra). Det andra var att testa på minst 2 nya maträtter per månad, hittills har det gått bra och de flesta nya maträtter har fått tummen upp från både mig och provsmakaren. 

 

IMG 20180118 WA0005

Jag tänkte nu dela med mig av ett recept jag provade på och verkligen gillade, nämligen siskonkorv-gryta:

Det du behöver är:

1 paket siskonkorv

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 paket (200g) champinjoner

1-2 msk olja 

2 dl vatten

1 påse babyspenat

1 burk tomatkross med örter

salt och peppar

 

Gör såhär:

Hacka lökarna och putsa samt skär upp champinjonerna. Fräs löken i oljan och kläm i bollar av siskonkorv i pannan. Stek tills siskonkorven fått lite färg och tillsätt sedan champinjonerna och stek dem i ett par minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra i  ungefär 15 min. 

Jag serverade siskonkorv-grytan med spagetti, men det går säkert lika bra med till exempel ris.