cropped tom header

Grundträningen började i karantän, har tränat ensam

Skrivet av Tom Johansson 10.10.2020

IMG 20201010 132406

Filiph har tränat ensam under ett par veckors tid.

 

Träningen inför nästa säsong har kommit i gång. I två veckor har han varit i karantän i Vasa efter att han kunde ha blivit utsatt för coronasmitta då han vikarierade i Chydenius skola. Det blev coronatest som visade sig vara negativt. Men det blev i varje fall karantän och det har betytt att han tränat ensam utomhus. Med tanke på hur smittosituationen utvecklats i Vasa föll den egna karantänen bra i tiden. Han har på så sätt undgått att utsättas för smittan igen.

Den gångna säsongen var i det stora hela bra och motivationen är bra. Nu gäller det att ta sig upp till följande nivå där tider under 48 sekunder på 400 meter är vardagsmat. Grundträningsperioden har börjat bra, trots begränsningarna som cononasmittan lett till. Vädret har varit utmärkt för träningarna utomhus.

Träningsupplägget siktar på att förbättra alla egenskaper. Snabbheten har förbättrats, men den behöver bli ännu bättre. Samtidigt måste även uthålligheten förbättras. Filiph tycker att viloperioden efter tävlingssäsongen varit bra, utan att konditionen försämrats nämnvärt. Han säger att han känner sig bättre än han var vid motsvarande tid i fjol. Som alltid gäller det att undvika skador och hälsoproblem.

Tanken är att tävla även under hallsäsongen. Hur det blir med utlandslägren är förstås osäkert i detta skede.

Mellan varven gäller det även att jobba för föreningen. Gamlakarleby IF ordnade sitt ärevarv i onsdag. Filiph deltog på distans genom att skaffa sponsorer. Ärevarvspengarna är viktiga för föreningen. Filiph tackar sina egna sponsorer och även alla andra som bidrar till föreningens verksamhet. Tack! (Tom Johansson) 

 


Inget landskampsuppdrag, stafett-FM säsongens sista kraftprov

Skrivet av Tom Johansson 03.09.2020

Det blir ingen Sverigekamp för Filiph denna gång. Det känns förstås lite surt efter en bra början på arenasäsongen. Tävlingarna i augusti blev inte som han önskat sig. Speciellt dålig var dagsformen i Elittävlingarna i Helsingfors, på Djurgårdens plan. Tiden på banvarvet kröp strax över 49 sekunder. Filiph kände sig sliten och fick det inte alls att stämma. Säsongen ger en tankeställare och det blir att fundera på hur träningen kan anpassas för att behålla formen, och kanske framför allt att snabbare kunna återhämta sig mellan loppen. Som helhet har säsongen ändå varit bra. Filiph har höjt sin nivå igen i år, även om stämningen efter tävlingarna i augusti känns lite avslagen.

Nu gäller det att ladda om. Motivationen är bra. Kroppen har också rätt bra återhämtat sig. Filiph gjorde mattestet på torsdag kväll i Vasa och testet antyder att formen är god. Formen får han testa på banan om drygt en vecka då stafett-FM avgörs i Kotka. GIF har anmält herrlag på både 4x400 meter och den nya stafetten 4000 meter, Det nya konceptet som nu testas första gången är för fyramannalag, 1200, 400, 800 och 1500 meter. GIF kan ha ett slagkraftigt lag om det vill sig, men det är som sagt ett nytt koncept och det är svårt att på förhand säga vilka klubbar som kan göra sig gällande. Frågan är också vilka stafetter de olika klubbarna väljer att satsa på. (Tom Johansson)


Lite besviken, men ingen katastrofkänsla, för hård öppning

Skrivet av Tom Johansson 15.08.2020

Filiph siktade helt klart på FM-medalj, och i första hand en medalj av den ädlaste valören på 400 meter i Åbo. Det blev en fjärdeplats, två hundradelar från tredjeplatsen. Han är självklart inte nöjd, men loppet gav en del nyttiga lärdomar för framtiden. Fjärdeplatsen är hans bästa placering i senior-FM och han hade nu två rutinerade löpare bakom sig som han aldrig tidigare lyckats komma före, Ville Lampinen och Erik Back. Tiden 48,29 är hans fjärde bästa någonsin på distansen.

Filiphs snabbanalys av finalloppet visar att han var lite för optimistisk i sitt upplägg. Han har öppnat lite för långsamt i de senaste loppen. Nu blev det för hård öppning och det straffade sig på sista 50 metrarna. Då man delar in loppet i fyra etapper på 100 meter. De tre första etapperna gick under 12 sekunder, den sista 100-metern dröjde han 13,7 sekunder på banan.

Om man jämför med hans rekordlopp i Jyväskylä märker vi att det var betydligt jämnare än finalloppet i Åbo. I Jyväskylä var skillnaden mellan första och andra halvan av loppet 1,7 sekunder. I Åbo var skillnaden 3,5 sekunder. Han tar skulden för taktikmissen på sig själv. Filiph hade inte riktigt koll på sin fart under de 300 första metrarna. Speciellt mellan 200 och 300 meter borde han ha haft is i magen och låta löpningen rulla på mera avslappnat. Nu var krafterna förbrukade lite för tidigt. Om man hårdrar kan man säga att guldhungern kom att kosta honom pallplatsen, men det kan man förstås inte veta med säkerhet.

Han säger att formen var bra och att benen kändes pigga inför starten. Nu gäller det att se framåt. Motivationen finns kvar. I morgon söndag har han chans att löpa 200 meter. Efter två hårda 400-meterslopp kan det vara svårt att ladda om. Under lördagens joggning tyckte han att han återhämtat sig rätt bra och det just nu tror han att han startar i försöken på 200 meter. (Tom Johansson)


Femte gången till final i Kalevaspelen

Skrivet av Tom Johansson 13.08.2020

forsok

Ville Lampinen tog sig förbi Filiph på slutmetrarna.

 

Filiph är med och tampas om placeringarna i 400-metersfinalen i morgon fredag. Det blev klart då han blev tvåa i sitt försöksheat på tiden 48,71, tre hundradelar efter Ville Lampinen. Han kvalade sig i varje fall direkt till final. Försöken löptes i tre heat. De två bästa i heatet gick till final. Dessutom kvalade två in sig på tid.

Filiph öppnade lugnt. Mellan 200 och 300 meter ökade han farten och tanken var att låta det rulla på in i mål. Han säger att de sista 100 metrarna inte blev så avslappnade som han önskat, men i det stora hela är han nöjd med kvalloppet.

Finalen avgörs redan på fredag kväll, och då är det TV-sändning. Det betyder ett dygn som ska utnyttjas för återhämtning, och att "sätta ny mask på kroken". Två lopp nära in på varandra brukar vara jobbigt för honom. Som tidigare nämnts är finalfältet jämt och dagsformen är avgörande.

Torsdagkvällen var överlag bra för GIF. Nathalie Westman tog sig till final i längd med nytt personbästa, 579, och Jan Kaas blev 13:e på 10000 meter. Nina Chydenius som var rankad trea på 5000 meter är krasslig och uteblev. (Tom Johansson)

 


Kampen om FM-medaljerna en öppen affär

Skrivet av Tom Johansson 11.08.2020

fille

Filiph ser fram mot torsdagens försök på 400 meter.

 

På torsdag är det försök på 400 meter i Kalevaspelen som går av stapeln i Åbo. Som många gånger tidigare nämnts är det huvudmålet för Filiph. Han är för tillfället statistiketta i landet efter en överraskande bra öppning på tävlingssäsongen. Men det är många om budet och alla deltagare är på samma startlinje. Statistiktiderna har ingen avgörande betydelse.

Efter loppen i juni var juli en tuffare månad. De tuffa loppen i juni och den därpå följande träningsperioden tog en aning på snabbheten. Han har den senaste månaden försökt bygga upp en andra formtopp till Kalevaspelen. Beroende på coronapandemin kom förutsättningarna att förändras. Tävlingskalendern tömdes nästan helt. För Filiph innebar upplägget att han kom lite senare än vanligt i gång med tävlandet. En del andra har väntat ännu längre och försöker pricka in endast en formtopp, just till denna vecka.

Filiph har varit i Åbo sedan förra veckan. Han kan bo i sin brorsas studentlägenhet och försöker hitta balansen mellan snabbheten och uthålligheten. För en vecka sedan tävlade han i Tilastopajacup. Det blev en tredjeplats efter Tommi Mäkinen och Ilari Ryyppö på 400 meter. Filiph klockades för 48,43, vilket är hans sjätte bästa tid i karriären. Det var inget bra lopp för honom. Öppningen blev denna gång för långsam, och det påverkade förstås sluttiden.

Känslan inför Kalevaspelen är i varje fall bra, åtminstone under träningspassen. Som alltid i friidrott är det ändå dagsformen som är avgörande. Under en bra dag tror sig Filiph ha goda chanser på medalj. En bra tid och medalj är förstås målet, men det är många om budet. (Tom Johansson)


Finslipningen görs i Åbo

Skrivet av Tom Johansson 03.08.2020

Filiph anlände i dag till Åbo där han ska vistas tills Kalevaspelen avgörs. I morgon, tisdag, gör han sin sista förberedande tävling på 400 meter. Det handlar om Tilastopajacup som lockar ett intressant startfält. Till loppet har 28 löpare anmält sig.

Han har en bra känsla inför loppet och har förstås som mål att göra en bra tid. Fram till Kalevaspelen gäller det att vässa formen ytterligare och ladda upp för säsongens huvudtävling. 

Nämnas ska också att GIF har grundat en elitgrupp. Målet är att den traditionsrika föreningens idrottare ska få ett lyft. GIF ska bli synligare på många olika sätt, och därmed också bli intressantare för samarbetspartners. Elitgruppen består av spjutkastaren Minna Hollanti, långdistansaren Nina Chydenius, mångkamparen Nathalie Westman och Filiph Johansson, långsprint. Gruppen har en blogg som publiceras på Etusuora. Presentationen av elitgruppen ligger redan ute. (Tom Johansson)

https://etusuora.com/blogit/gif-eliittiryhma


Löpningen kändes bra fram till upploppet

Skrivet av Tom Johansson 26.07.2020

IMG 20200726 WA0001 2

Tematävlingarna televiserades båda dagarna.

 

Filiph återupptog sitt tävlande på 400 meter i torsdags, Han mötte en del av den nationella eliten vid tematävlingarna i Tammerfors. Som statistiketta förväntade sig kanske en del att han skulle vinna också här. I ett jämt lopp kom han trea efter Ilari Ryyppö och Ville Lampinen. Hans tid var 48,62. Trots den relativt beskedliga tiden och det faktum att han hade två medtävlare före sig i mål var Filiph nöjd med sitt lopp, åtminstone delar av det. De första 250 metrarna gick mycket bra och med bra teknik. Han var först in på upploppet där han styvnade och slutresultatet blev som det blev.

Han ser rätt positivt på sitt lopp och räknar med att så småningom få löpningen att hålla hela banvarvet. Finslipningen av formen görs via anpassade träningar och rätt mycket vila mellan träningspassen. Filiph har tävlat sparsamt i juli. Istället har han satsat mera på träningen. Nästa gång tävlar han på 400 meter i Åbo den 4 augusti. Det är nio dagar före kvalloppen i Kalevaspelen på samma arena. (Tom Johansson)


Möjlighet till bästa tittartid i TV

Skrivet av Tom Johansson 21.07.2020

filiphJ

Tematävlingarna i Tammerfors är nästa eldprov för Filiph.

På torsdag är det 400 meter i Tammerfors. Tammerfors tematävlingar televiseras både onsdag och torsdag. Filiph möter då största delen av den inhemska eliten. Han har haft en paus i tävlandet på sin huvudsträcka en tid och i stället satsat på hårdare träning för att pricka in toppformen till Kalevaspelen.

Det har blivit ett par tävlingar på de kortare distanserna. I söndags löpte han 100 meter vid SFI-prologen i Närpes. Accelerationen lämnade en del i övrigt att önska medan löpningen med maxfart gick helt bra. Han blev tvåa i loppet efter Aleksi Ala-Prinkkilä. Arrangörerna hade lite strul med tidtagningen, gav ett tidstillägg på 1/10 sekund. Efter korrigeringen var Filiphs sluttid 11.05, vilket är helt bra mot bakgrunden att loppet ingår i träningsupplägget.

Tanken är att tävlingen i Tammerfors är början på finslipningen av formen på 400 meter. (Tom Johansson)


Hyggligt 200-meterslopp i träningsfasen

Skrivet av Tom Johansson 12.07.2020

Filiph kämpar om heatsegern med Niilo Mustalahti. Christoffer Envall löpte i heatet innan.

Filiph löpte 200 meter på 21,98 i Alajärvi i dag. Han är in i en träningsfas med sikte på tävlingarna i augusti och känner sig rätt nöjd även om det inte blev något fantomlopp. Han blev tredje i tävlingen efter Christoffer Envall och Niilo Mustalahti som i lördags gjorde två bra lopp på 100 meter i Kauhava.

För Filiphs del blev löpningen spänd de sista 60 metrarna. Att komma under 22 sekunder är bra och visar att nivån har höjts i år. I fjol var tiderna på 200 meter ungefär 30 hundradelar sämre vid motsvarande tidpunkt.

Träningsperioden fortsätter nu. Söndagen den 19 juli har han tänkt få ett "mellanbetyg" genom ett 100-meterslopp i Närpes, SFI-prologen. Den 23 juli blir det ett test på 400 meter igen. Då är det tematävlingarna i Tammerfors som gäller. Yle televiserar tävlingarna på Ratina-stadion.

Efter det lyckade banvarvet i Harju Cup har det varit mycket uppmärksamhet via många olika kanaler. För idrottaren och även friidrotten som helhet är synligheten i offentligheten viktig. Det är ofta tillfälligheter som avgör hur nyhetsförmedlarna agerar. Filiphs prestation i Jyväskylä låg mycket bra i tiden. För friidrotten har coronapandemin ur den synpunkten inneburit ett bra slagläge. Lagsporterna som annars bevakas mycket har legat nere vilket skapat ett vacuum för sportredaktionerna. Friidrottens uppryckning har delvis fyllt ut detta vacuum. Vi får hoppas att friidrottsintressen håller i sig också på längre sikt.

För den enskilda idrottaren gäller att ha is i magen, och ödmjukt jobba vidare mot sina mål. Det är klart att man ska försöka få ut energi ur uppmärksamheten. Samtidigt måste man vara medveten om att kurvan ytterst sällan går spikrakt uppåt. Dagsformen varierar även under perioder då alting borde vara bra. (Tom Johansson)


Tungt lopp på hemmabanan

Skrivet av Tom Johansson 04.07.2020

Filiph segrade i Karleby stads jubileumslopp på 400 meter. Segrartiden 49,16 är han inte riktigt nöjd med. Det var 14 grader och byig vind, vilket förstås inte är de bästa förutsättningarna. Riktigt pigg var han inte heller. Med de förutsättningarna blev öppningen sannolikt onödigt hård och det blev jobbigt i motvinden på upploppet.

GIF:s satsning på en tävling med endast ett fåtal grenar gav mersmak. Det känns också som om friidrotten i Karleby för tillfället har medvind. Det mediala intresset är därmed också större än på länge.

För Filiph blir det nu en träningsperiod med siktet inställt på säsongens huvudtävlingar i augusti. Det betyder att det inte blir några 400-meterslopp på en tid. I stället tävlar han i någon mån på de kortare sträckorna. Det blir troligen ett 200-meterslopp i Alajärvi om en vecka. Motonet GP i Lahtis skulle erbjuda en möjlighet att löpa 400 meter, men han avstår sannolikt från det. (Tom Johansson)