söndag 17 februari 2019 - 18:40

Halvbra lopp andra dagen av hall-FM

Det blev ett 200-meterslopp och en stafettetapp på 337 meter för Filiph då hall-FM fortsatte i Kuopio. I försöket på 200 meter fick han tiden 22.39, vilket räckte till för en tolfte plats i sammandraget.

Han tyckte att benen var förhållandevis pigga och är nöjd med dagen. Öppningen i loppet var helt bra. Banan i Kuopio är ändå lite svårsprungen i och med att kurvorna är branta. Han fick inte stegen att fungera i kurvorna.

GIF deltog även i stafetten på 4x337 meter. Filiph löpte första sträckan och tyckte det rullande på hyfsat bra. Joni Virkkala som ett par timmar före löpt 800 meter tog över stafettpinnen och gav den vidare till Pauli Ruostetsaari. Väinö Venetjoki löpte ankarsträckan. GIF blev tionde i stafetten.

Det återstår nu att se hur mycket de senaste veckosluten slitit på kroppen. Filiph har i varje fall för avsikt att delta i junior-FM nästa veckoslut. Också då är det en lång resa. Tävlingarna avgörs i Joensuu. (Tom Johansson)

lördag 16 februari 2019 - 17:17

Filiph fjärde i hall-FM på 48,79

Filiph bättrade på såväl sin bästa placering i seniorklassen som sitt personbästa inomhus då hall-FM började i Kuopio i dag. Han hängde länge med i medaljstriden, men fick ge sig på sluttampen. Träningskamraten Christoffer Envall vann den rekordjämna medaljkampen i 400-metersloppet på samma tid som Erik Back, 48,38. Trean Markus Teijula kom i mål en hundradel senare.

Det var i varje fall tredje tävlingen i rad som Filiph förbättrade sitt personrekord på inomhusbana. Han gick in i säsongen med ett personbästa på 49,41 på kortbana och 49,49 på lång bana. Nu ligger rekorden på 49,07 respektive 48,79.

Filiph är förstås nöjd med att han lyckas kapa bort hundradelar av personliga rekordet. Det visar att träningen inte är förgäves. Ifall kroppen håller så att han kan fullfölja sitt träningsprogram ska utomhusrekorden också så småningom ryka. I år är han lite bättre än vanligt förberedd för hallssäsongen, men det är förstås arenasäsongen som är huvudmålet.

Hall-FM fortsätter för Filiphs del med 200 meter på söndag. Här är utsikterna för att få en framskjutens placering lite sämre. Han hoppas i varje fall kunna göra en hyfsad tid i försöket.

GIF har också ett stafettlag i elden i morgon, fyra gånger ett varv (337 meter).

Nästa veckoslut är det ungdoms-FM i Joensuu. Filiph har anmält sig på såväl 200 som 400 meter. Det är då sista hallmästerskapen i juniorklasserna. (Tom Johansson)

söndag 10 februari 2019 - 12:30

Seger i Tammerfors på 48,98

Filiph tar sig i mål med god marginal till konkurrenterna.

 

 

Det blev ett nytt personbästa igen för Filiph då han segrade på 400 meter i den nationella tävlingen i Tammerfors i lördags. Tiden var 48,98 och gäller nu som personbästa inomhus på lång bana, bana över 200 meter. Hans tidigare rekord var 49,49 och var så gammalt som från februari 2015. Hall-FM avgjordes då i Pirkka-hallen som har en 300-metersbana.

Han fick ett rätt jämnt lopp. Inledningen blev kanske lite för långsam, men å andra sidan höll han i hop loppet bra in i mål. Även om det blev personligt rekord tycker han inte att löpningen fungerade helt bra. Kroppen svarade inte som den borde, utan han kände sig lite orkeslös och höll på att misströsta halvvägs mot mål.

För Filiph var det lite ovanligt att stå som slutsegrare i en tävling. Han kommer inte på rak arm på när han senast vann en tävling. Något kvallopp har han nog vunnit. Även om idrott ytterst handlar om att vinna finns många glädjeämnen också på väg dit. Löparna söker gärna upp ett hårt motstånd och i de tävlingarna är bara en på översta pallen. Men även andra kan vara nöjda då de presterat på den egna nivån.

I Tammerfors saknades den vassaste nationella toppen eftersom det är landskamp i Oslo. Vi får även komma i håg att alla inte tävlar under hallsäsongen och en del av kvartmilarna tävlar mera på de kortare distanserna. Motståndet höll ändå en god nationell klass och antalet deltagare var hyfsat bra. Tävlingen avgjordes i tre heat med sex löpare i vardera, alltså 18 löpare deltog i tävlingen.

Som en kuriositet kan nämnas att Filiph i lördags tog sig upp till toppen i landets statistik på 400 meter, lång bana. Alltid något. (Tom Johansson)

 

måndag 4 februari 2019 - 10:48

Nytt personbästa i Hipposhallen

jyvas

Filiph är nöjd med sin insats även om det fanns bud på en ännu bättre placering.

 

Filiphs säsongsdebut på 400 meter gick relativt bra. Han sänkte sitt inhomhusrekord till 49,07. Det räckte till en tredje plats i ett med finländska mått mätt högklassigt 400-meterslopp. Tävlingen blev samtidigt något av en uttagning till den nordiska inomhuslandskampen i Oslo. Loppet i Jyväskylä vanns klart av Erik Back på 48,58.

Kampen om andra platsen var jämn. Tvåan Christoffer Envall och trean Filiph hade samma tid och placeringen avgjordes på tusendelarna. Medaljtrion toppar nu klart den inhemska statistiken.

Filiph var nöjd över att vi trotsade vädervarningarna och körde till Jyväskylä i ett ovanligt dåligt bilföre. Han startade på bana två med Envall och Back utanför sig. På 200-metersbana löper man på gemensam bana andra varvet. Det har då en viss betydelse hur löparna lyckas positionera sig då de kommer ur den andra kurvan och in på den gemensamma banan. Den som är bakom hamnar i något skede att byta bana om han ska ta sig förbi.

Filiph höll sig väl framme i den andra kurvan och hade bra position. Back lät sig inte överraskas utan tog snart hand om kommandot och kunde ohotad skära mållinjen. Filiph hade länge en prenumeration på andra platsen, men Envall hade en bättre målgång.

För Filiphs del betyder detta sannolikt att det inte blir någon nordisk landskamp. Han ser ser i stället om efter en annan tävling för nästa veckoslut. Det väger mellan Kuortane och Tammerfors som båda har 400 meter på programmet. (Tom Johansson)

 

söndag 27 januari 2019 - 19:21

Hyfsad öppning på hallsäsongen

Filiph inledde sin hallsäsong i Botnia Junior Games i lördags. Han var anmäld på både 60 och 200 meter. Helt enligt ritningarna gick det inte. Han tog en tjuvstart i försöken på 60 meter och därmed var han ur leken. Det blev då en lite längre väntan på 200-metersloppet.

 

Han var tre i det loppet på tiden 22,35. Ingen pangtid, men ett lopp som som får duga som öppning på säsongen. Han tror sig ändå ha betydligt mera att ge.

 

Enligt planerna löper han 400 meter i Jyväskylä om en vecka. Formen borde vara hyggligt god. Träningen har gott bra och testen antyder att snabbheten förbättrats. (Tom Johansson)

söndag 13 januari 2019 - 16:55

Hallsäsongen står för dörren

botnia2

 Botniahallen ger Filiph bra förutsättningar för träning i vinter.

 

 

Träningssäsongen har gått relativt bra. Efter flytten till Vasa och studielivet har han en bättre tillgång till Botniahallen. Hälsan har också stått honom bi. Under hösten hade han lite problem med akillessenan, men de problemen har inte givit sig till känna på senare tid.

Olika test antyder att styrkan och snabbheten förbättrats i någon mån. Det återstår att se om det stämmer också i en tävlingssituation. Svaret får vi så småningom. Filiph har för avsikt att tävla en del under hallsäsongen. Den 26 januari ordnas Botna Junior Games i Botniahallen och Filiph har för avsikt att löpa åtminstone 200 meter.

Följande veckoslut är det tävlingar i Jyväskylä. Filiph har planerat att delta i 400-metersloppet. I bakhuvudet har han att eventuellt kunna kvalificera sig för den nordiska inomhuskampen i Oslo.

Hall-FM för allmänna klassen avgörs i Kuopio och för ungdomsklasserna i Joensuu. Filiph ska delta i båda.

Efter hallsäsongen blir det ett träningsläger i Spanien. Filiph åker i väg i början av mars.

Det återstår att se hur träningssäsongen fortsätter efter det. Motivationen har i varje fall varit god och siktet är inställt på att sänka de personliga rekorden under arenasäsongen.

Inom GIF råder också optimistiska stämningar. Fjolårssäsongen förstördes av att många av föreningens toppar var skadedrabbade. Nu ser det i varje fall bra ut. Det är "drag under galoscherna". (Tom Johansson)

 

 

 

 

söndag 4 november 2018 - 10:51

Grundträningen i full gång

Filiph har kommit bra i gång med sin grundträning. Han kom civil i slutet av september och bor sedan dess i Vasa där han inlett sina studier.

I grundträningen ingår en länk i veckan, fartlek, mängdintervall, kettlebell, gympa med skivstång och cirkelträning. I fredags tränade han första gången i Botniahallen.

Han har en liten känning av högra akillessenan som han är uppmärksam på. Men träningen har han kunnat genomföra och löpningen har nog känsts bra, bättre än den här tiden under tidigare år.

Nästa veckoslut ordnar SFI sitt traditionella 7-tusanläger i Kuortane. Filiph planerar att åka dit redan på torsdag.

Ifjol hade han ingen egentlig satsning på hallsäsongen. Om träningen kan fortsätta utan skador har han för avsikt att tävla mera än i fjol. Det blir såväl FM för allmänna klassen som för ungomarna under 22 år. Vilka andra halltävlingar han deltar i är ännu öppet. Det återstår att se var halltävlingar ordnas i vinter.

I dag har GIF-friidrotten säsongavslutning. Friidrottssektionen har haft ett livligt år. Speciellt roligt är det att notera hur ivrigt det unga gardet tar del i både träning och tävling.

Det äldre gardet har varit skadedrabbat, vilket försämrat helhetsbilden. Men det är något som hör till idrotten. Vi hoppas att GIF nästa säsong kan slå till med hela sin bredd. (Tom Johansson)

söndag 23 september 2018 - 14:22

Säsong med stigande trend

kampen

Det var SFI som representerade Finland på 400 meter i landskampen, Filiph tillsamamns med Christoffer Envall och Eljas Aalto.

 

 

Det var en stigande trend för Filiph under friidrottsåret 2018. Att få delta i Sverigekampen var förstås höjdpunkten.

Säsongen har präglats av militärtjänstgöringen som inleddes i mitten av oktober 2017. De militära rutinerna dominerade under de första månaderna. Grundträningsperioden försenades i någon mån. Det blev därför ingen satsning på inomhussäsongen. De tävlingar han deltog i gick med tanke på omständigheterna hyfsat.

Under våren och sommaren var det friidrotten som gällde. Det tog ett tag tills tiderna på huvudsträckan 400 meter kom ner till acceptabel nivå. I början av juli började Filiph komma under 49 sekunder och där höll han sig under resten av säsongen. Personbästa satte han i Gävle i mitten av augusti, 48,23. Med den tiden är han tillsvidare på femte plats i den nationella statistiken. Han är nöjd över att den egna nivån stigit och att han närmar sig den nationella eliten. Nästa vecka är han civil och inleder på allvar sina studier till klasslärare. I Vasa är träningsförhållandena bra och han ser fram mot att ha en hel träningssäsong och att han kan ta nästa kliv framåt säsongen 2019.

Glädjande under den gångna säsongen är också att han förbättrade tiderna också på 200 meter. Han var två gånger under 22 sekunder i godkända förhållanden och en gång i för hård medvind. Personbästa lyder nu på 21,89. Det sattes i Kelviå tidigt under säsongen. Målet för nästa säsong är att få bort några tiondelar till. På 400 meter kvarstår målet att äntligen komma under 48 sekunder.

Filiph är tacksam över att NSA-bolagen troget stött honom. GIF har också ställt upp för honom på ett föredömligt sätt.

söndag 2 september 2018 - 18:17

Sverigekampen en positiv upplevelse

Landskampen mot Sverige blev en mycket positiv upplevelse för Filiph. Att det finländska herrlandslaget lyckades vinna över svenskarna för första gången på sju år var lika glädjande som överraskande. För den nersablade finländska friidrotten var det mycket viktigt.

Svenskarna kan skylla på en del återbud från deras stjärnors sida, bland andra stavhopparstjärnan "Mondo" Duplantis. Men så är det förstås på höstkanten, efter en lång säsong. Också Finland saknade några av sina toppar, Tero Pitkämäki och Oskari Mörö kan nämnas som ett par exempel.

Avgörandet fälldes av att finländarna denna gång hade marginalerna på sin sida. Laget lyckades tänja sig och tog en rad oväntade extra poäng. Det är här som vi har tjusningen med landskampen.

De yttre omständigheterna var lite tråkiga. På fredagen gapade läktarna tomma, endast huvudläktaren var fylld. I lördags såg det helt annorlunda ut. Det var mycket folk och stämningen var god. Och bäst av allt, publiken fick valuta för pengarna. Regin var fulländad. Herrkampen avgjordes i sista grenen, 1500 meter. På förhand sett kunde man förvänta sig ett svenskt övertag. Statistik är statistik, finländarna med Topi Raitanen i spetsen överraskade de favorittyngda svenskarna.

Filiph är glad att han fick chansen att delta i denna friidrottsfest. Det är ovanligt med landskamper numera. Denna kamp har som tur är överlevt, och lever förhoppningsvis vidare länge ännu. Den ger även de idrottare som inte är med i de stora mästerskapen eller får inbjudan till diamantligan en möjlighet att tävla i en anrik landskamp, även om Sverigekampen inte längre har den status den tidigare haft.

För den finländska friidrotten är det ett sätt att skapa en laganda. Nu var andan bra i laget och där fanns även lekfullheten och glädjen i att tävla i den finländska landslagsdressen. Att man dessutom i någon mån kunde återupprätta den finländska friidrottens heder var mycket viktigt.

Landskampen visade att de finländska friidrottarna ligger ungefär på samma nivå som svenskarna då det gäller bredden. Att Sverige har lyckats få fram individer som tar medalj i internationella värdetävlingar ska vi se som en sporre.

För Filiphs del blev det två lopp. I fredags löpte han 400 meter. Han valde att öppna hårt. Svenskarna var favoriter till topplaceringarna och de finländska löparnas (alla tre för övrigt SFI:are) uppgift var att förhindra en svensk trippelseger. Det lyckades också. Eljas Allto kom in på en tredje plats. Filiph tröttnade på sluttampen och fick nöja sig med en sjätte plats i det tunglöpta föret. Hans tid var 48,80, vilket var 7 hundradelar sämre än lagkompisen Christoffer Envall.

I lördagens långa stafett löpte han tredje sträckan. Han höll sin svensk bra och växlade över till ankaret Markus Teijula strax efter svenskarna som hade "omöjlige" Erik Martinsson. Svenskarna vann stafetten, men det finländska laget bjöd som sagt på bra motstånd.

Filiph ser landskampsuppdraget som motiverande. Siktet ställs nu in på nästa säsong. Tanken är att kunna ta sig upp en nivå, och nästa år bidra med extra poäng i landskampen. (Tom Johansson)

måndag 27 augusti 2018 - 21:20

Filiph med i Sverigekampen

Filiph

Säsongen kröns med landskampsuppdrag i Tammerfors.

 

 

Filiph är uttagen till Sverigekampen som hålls på fredag och lördag i Tammerfors. Han är uttagen på både 400 meter individuellt som avgörs på fredag och för långa stafetten som löps på söndag.

Beskedet var förstås mycket glädjande. Filiph har haft en relativt bra säsong och formen har varit på stigande. Han hoppas att tendensen håller i sig och att han kan få till säsongens bästa lopp nu. Nomineringen till laget är hur som helst sporrande och ger energi för fortsatta satsningar. Landskampen är fortfarande en viktig händelse för de finländska friidrottarna.

Filiph har under sommaren etablerat sig bland de fem-sex bästa finländarna på distansen. Programmet i Tammerfors är upplagt så att 400 och 800 meter löps samma kväll. Markus Teijula som varit den bästa finländaren också på banvarvet ska löpa 800 meter, vilket bidrog till att dörren öppnades för Filiph.

Motståndet är förstås stenhårt på Ratina-stadion. Svenskarna har bra kvartmilare och på förhand sett tar de full pott, Om man får tro svenska förbundets meddelande löper den färske EM-silvermedaljören på 800 meter Andreas Kramer även 400 meter.

I vilket fall som helst blir det som sagt ett tufft svenskt gäng. Men först ska loppet löpas, inga poäng delas ut för gamla prestationer. Hela den finländska trion tillhör SFI. Förutom Filiph ingår träningskompisen Christoffer Envall och militärpolaren Eljas Aalto (Sibbo Vargarna) i det blåvita laget. (Tom Johansson)