måndag 12 mars 2018 - 09:30

Träningen fortsätter nu i Portugal i ett par veckor

I lördags reste Filiph tillsammans med försvarsmaktens idrottsskola till Monte Gordo i Portugal. Platsen är bekant. Han har varit där med SFI under flera år. Vädret där var de första dagarna regniga och cirka 15 grader varmt. Bättre väder har i varje fall utlovats.

Resan till Portugal föregicks av ett skogsläger. De första dagarna i södern har han tagit det lugnt, återhämtning efter lägret och resan. Den här veckan är det grundträning som gäller. Lägret pågår i nästan tre veckor. Till påsken kommer han till Karleby.

Filiph har nu även bokat in en tävlingsresa till Holland i slutet av maj. Han ska bo hos släktingar i Heiloo och träna en del. Två tävlingar har han prickat in. Det blir ett lopp i holländska Lisse och senare i belgiska  Oordegem. Den senare tävlingsarenan är bekant för honom sedan ett par år tillbaka då han tävlade där två gånger. Vi får återkomma till detaljerna då sommaren närmar sig.

Lägret i Monte Gordo bekostas av försvarsmakten. De egna resorna måste han finansiera på annat sätt. Filiph är glad och tacksam över att samarbetet med NSA-bolagen fortsätter också i år.

Sponsorering har för övrigt varit på tapeten också på det nationella planet. De individuella idrotterna har haft svårt att få sponsorpengar, speciellt då man jämför med de nordiska grannarna som följdaktligen också klarat sig betydligt bättre i stortävlingarna. Också mot den bakgrunden är Filiph tacksam över att det finns lokala företag som är med och stöttar i karriären. (Tom Johansson)

 

fill sSamarbetet med NSA-bolagen fortsätter.

måndag 26 februari 2018 - 12:52

Ungdoms-FM gav både svar och frågor

Det blev ingen FM-medlaj för Filiph under årets hallsäsong. I och för sig hade han ingen riktig satsning på hallsäsongen, men även en hårdnande konkurrens bidrog.

Ungdomarnas FM avgjordes i Kuortane under veckoslutet. I lördags löpte Filiph 400 meter och ärligt sagt hade han vissa förhoppningar på att göra en hyggligt bra tid. I seniorernas FM löpte han ett hyfsat lopp, direkt på en rätt tung träningsvecka i Pajulahti. Nu borde formen ha varit lite bättre slipad eftersom han har haft permission från det militära hela veckan.

Själva loppet tyckte han att gick riktigt bra. Han styvnade inte lika mycket på slutrakan som i Helsingfors en vecka tidigare. Loppet kändes alltså rätt bra, men klockan talade ett annat språk. Den stanande på 50,29 och det räckte till för en femte plats. Lite fundersam, men ingen panik. Det är trots allt arenasäsongen i sommar som gäller. Han räknar med att militärlivet nu också ger goda möjligheter att förbereda sig för sommaren. I mars åker han med idrottsskolan till Portugal på ett treveckors läger.

I söndags deltog han också på 200 meter. Hans tid 22,54 i försöken var den femte bästa. Tiden berättigade honom att delta i finalen som löptes i två heat. Hallen i Kuortane har fyra banor. Fyra bästa i försöken fick de två ytre banorna. Filiph skulle ha löpt på bana ett eller två. På 200-metersbana har det stor betydelse för vilken bana man har att löpa på. De innersta banorna har snävare kurvor och kräver mera steganpassning. Kurvorna är doserade och de yttre banorna startar i princip med nedförsbacke, vilket förstås ger fördel mot de inre banorna som accelererar i ett lite motlut. Utgångsläget att göra någon stor förbättring av tiden fanns inte. Det bidrog till att Filiph beslöt att avstå från finalloppet. Han körde hem till Karleby i stället för att vänta i fyra timmar på finalen.

Till beslutet bidrog också att han kände att benen inte var tillräckligt pigga. Baklåren var spända och han ville inte riskera någon onödig skada som kan förstöra förberedelserna inför sommarens drabbningar.

Mycket tyder på att konkurrensen på 400 och 200 meter skärps. Ingen riktigt överlägsen favorit kan ännu gestaltas, men allt fler har kapacitet att konkurrera om finalplatserna i Kalevaspelen. (Tom Johansson)

söndag 18 februari 2018 - 17:57

FM-åtta på 400 meter, ungdoms-FM följande

Ett helt hyggligt lopp räckte till en åttonde plats i hall-FM för allmänna klassen. Filiphs tid 49,63 är också efter omständigheterna bra. Artur Hämäläinen vann 400-mtersloppet i Kvarnbäcken med tiden 48,85.

Som vi tidigare berättat är satsningen på hallsäsongen inte helhjärtad. Han har inte haft så många hela träningsveckor ännu i år. Förra veckan var försvarsmaktens idrottare i Pajulahti. Där gavs möjlighet till en gedigen träning. Filiph hade en bra träningsvecka, ett medvetet val, även om FM stod för dörren. I fredags hade han i varje fall en lättare tränignsdag. Före lördagens lopp var känslan lite osäker. Loppet gick ändå som sagt rätt bra. Han låg bra till ännu i sista kurvan då det blev stumnande ben.

Filiph är nöjd med loppet. Nu ser han fram emot ungdoms-FM som avgörs i Kuortane nästa veckoslut. Han har anmält sig på både 200 och 400 meter. Formen vässer han i Karleby. Han har ledigt från det militära. Ett litet orosmoment är att han umgåtts en del med personer som haft influensa. Han hoppas förstås att han inte smittats och att han kan göra sitt bästa i Kuortane. (Tom Johansson)

lördag 10 februari 2018 - 17:57

Hallsäsongen öppnad, hall-FM om en vecka

Filiph startade på 200 meter i Botniahallen i dag. Han kom trea på tiden 22,50. Tiden fick honom ine direkt att jubla, men med tanke på att det var årets första tävling och att beväringstiden på sitt sätt inverkar på träningen är han ändå rätt nöjd. I loppet fanns också en del positiva delar. Öppningen var tam men så småningom fick han löpningen ta arta sig. På upploppet tyckte han att tekniken fungerade hyfsat bra och löpningen hölls bra ihop.

Dagens lopp fick fungera också som en bedömningsgrund då han lägger upp det fortsatta programmet. Filiph tänkte att om löpningen känns motig skulle han satsa de två följande veckorna på enbart träning, fram till junior-FM i Kuortane. Nu har han i varje fall anmält sig på 400 meter i seniorernas hall-FM som avgörs i Kvarnbäcken nästa veckoslut.

På måndag åker han i varje fall med sina militärkamrater till Pajulahti där de tränar en vecka. Efter lördagens tävling kommer Filiph till Karleby, och förbereder sig junior-FM där han enligt planerna ska löpa både 400 och 200 meter.

Efter det har han bra möjligheter att träna i Sandhamn och Kvarnbäcken. Den 10 mars åker försvarsmaktens friidrottare till Portugal på ett treveckors träningsläger. Det ser ur den synvinkeln bra ut med träningsförutsättningarna den närmaste tiden. (Tom Johansson)

söndag 4 februari 2018 - 10:22

Filiph ska försöka tävla i Botniahallen

Filiph har som bekant inte inlett sin hallsäsong ännu. På lördag är han i varje anmäld på 200 meter i Botniahallen. Då ser han också vilka förutsättningarna är för att delta i allmänna klassens hall-FM i Helsingfors följande veckoslut. Något tidsmål har han inte, utan det gäller att kolla vilken känslan i löpningen är.

För tillfället är han osäker på var han ligger. Armélivet tar trots allt av koncentrationen och träningsupplägget måste anpassas efter det. Permissionsresorna till Karleby är förhållandevis långa och tröttande. Förutsättningarna att träna i Karleby är som bekant inte heller de bästa. Det gäller att hitta tider i fotbollshallen om man ska ha löpträning. Utomhus är det både kallt och väglaget halt. Därför har det blivit en del träning på löpmattan i idrottsgårdens gym också. Mellan varven har han även hjälpt en del av GIF:s yngre idrottare med deras träning.

Under veckan som gått har Filiph varit i Karleby. Både i onsdags och i fredags tränade han i Botniahallen. De träningarna har känts rätt bra, men hur bra formen är då den mäts i en riktig tävling är ovisst. Som sagt kan han få en fingervisning om detta på lördag.

Efter tävlingen i Botniahallen åker Filiph ner till Åbo och vidare till Pajulahti där Idrottsskolan har ett träningsläger. Eventuellt tävlar han på 400 meter i hall-FM, i Kvarnbäcken. Följande vecka har han egen träningsvecka och kommer till Karleby. Ungdomarnas hall-FM avgörs i Kuortane. Han har ett tufft uppdrag om han ska kunna försvara sina två FM-silvermedaljer i 22-årsklassen. Ifjol tog han silver både på 400 och 200 meter i Åbo där 22-åringarnas hall-FM då avgjordes. (Tom Johansson)

söndag 28 januari 2018 - 09:55

Två skogsläger i januari

Vi återkommer med ett inlägg efter en paus. För Filiphs del har det militära tagit en hel del, men visst har han hunnit också med träning. Lite osäker är han i varje fall på formen och hallsäsongen får en underordnad betydelse. Allmänna klassens hall-FM hoppar han sannolikt över. Däremot är tanken att tävla i ungdomarnas FM som avgörs i Kuortane.

Efter julpermissionen var Filiph i Sandhamn över nyåret. Under trettondagshelgen deltog han i SFI:s sjutusanläger. Det blev en del tester som ger vid handen att han inte tappat något, men heller inte förbättrat så mycket. På 20 meter flygande har han sin tidgare nivå, denna gång 2,03, vilket nog bör förbättras. På fem steg förbättrade han en aning och snabbhetsuthållighetsträningen visade att han ligger nästan på samma nivå som i fjol. En kramp kändes av på 150-metersdraget. Han var i varje fall nöjd med lägret.

Direkt på SFI-lägret följde ett tufft skogsläger, fem dagar i Lahtisregionen. Lägret avslutades med "havukoe". Under ett dygn gick de cirka 50 kilometer, största delen med full packning, och en hel del i skogen med 20-30 centimeter snö. Detta prov testar orken men också den mentala uthålligheten.

Efter det tuffa skogslägret följde en normal vecka på garnisionen som ger rätt bra träningsmöjligheter. Veckoslutet tillbringade han i Åbo där han kunde träna rätt bra. Även om han hade en tuff period bakom sig kände han sig relativt pigg.

Veckan som gått var det igen skogsläger, skjutläger i Pahkajärvi. Väderleken var omväxlande, sträng kyla, snöyra och sedan regn. På fredag kväll anlände han till Karleby och får nu stanna en vecka och ha sin egen träning. Det känns skönt, även om träningsförhållandena här inte är de bästa för tillfället.

Filiph håller också på att planera lite framåt. Vårens utlandsläger sker i försvarsmaktens regi. Han siktar även på att få in en tävling i utlandet under slutet av maj, eventuellt Oordegem i Belgien som han är bekant med sedan tidigare.

På kort sikt försöker han pricka in någon halltävling för att testa snabbheten. Botniahallen den 10 februari är ett alternativ. (Tom Johansson)

 

 

söndag 17 december 2017 - 10:57

Ett rätt bra år lider mot sitt slut

Friidrottsåret som vi har bakom oss var relativt bra för Filiph. En del pokaler får fungera som bevis för det. Han utsågs till årets fiidrottare i GIF och han fick även motta Mona-Lisas minnespris.

Resultatmässigt kan ännu en gång noteras att det blev förbättring av de personliga rekorden på såväl huvudsträckan 400 meter (48,48) och på 200 meter (22,00). Båda noteringarna gäller också som klubbrekord. Som tidigare noterats är målet att yterligare förbättra snabbheten.

Sedan 16 oktober har Filiph varit i försvarsmaktens idrottsskola i Sandhamn. De två första månaderna har varit lite omväxlande beträffande träningen. Efter två veckor i Pajulahti blev det en vecka i skogen, övernattning i tält samt regn och snöslask. Efter det har det igen getts bättre tillfälle att träna. Morgonträningen sker ofta i Kvarnbäckens idrottshall.  Även om träningsmängderna varit mindre än han varit van med tycker han att formen är relativt bra.

Filiph har tillbringat veckoslutet i Karleby. I fredags var han på ett träningspass i Botniahallen under ledning av sin nye tränare Thomas Asp. Under en del av permissionerna väljer han att vistas hos sina syskon i Åbo. Filiph ska nu tillbaka till Sandhamn, men kommer tillbaka på fredag för att fira julen i Karleby. Nyårshelgen är han i tjänst.

Nästa år inleds med SFI-lägret i Kuortane i trettondagshelgen. Sedan blir det igen en tid på försvarsmaktens villkor. Någon stor satsning blir inte på hallsäsongen. Filiph har i varje fall för avsikt att delta i hall-FM som avgörs I Kvarnbäcken, Liikuntamylly. Han är kvalificerad på såväl 400 som 200 meter.

En vecka senare är det juniorernas hall-FM som avgörs i Kuortane. Då får han en liten fingervisning om hur formen är på riktigt. (Tom Johansson)

 

PrisutdelMinna Hollanti, Nathalie Westman och Filiph hörde till dem som pribelönades på GIF:s årsmöte.

söndag 12 november 2017 - 19:29

Andra lägerveckan börjar

Förra veckan var Filiph i Pajulahti tillsammans med försvarsmaktens idrottsskola. Det blev något av en "kom-igång-träning" efter att armérutinerna krävt sitt under tre veckor.

Under veckoslutet har Filiph varit på permission, denna gång i Åbo. Efter en natt på kasernen med bland annat dejourerande bär det enligt planerna i väg till Pajulahti på måndag. Då fortsätter lägret, denna vecka sannolikt tillsammans med landslaget.

Filiph tycker att den första träningsveckan förlöpte bra. Han kände sig rätt bra i skick, även om det blev lite träningsvärk både i vaderna och låren.

Under veckoslutet kommer han till Karleby på permission. Så småningom blir det väl rutin i armélivet och möjligheter att mera koncentrera sig på träningen? (Tom Johansson)

söndag 5 november 2017 - 10:20

Annorlunda träningsveckor

miliPermissionen är slut, nu väntar två träningsveckor i Pajulajhti.

 

Armélivet med sina rutiner har kommit i gång och under de tre senaste veckorna har det dominerat Filiphs vardag. De normala träningspassen har ersatts med inskolning i militärens rutiner.

Han valde att stå över SFI-lägret i Kuortane, delvis beroende på en envis förkylning.

Men det lär bli lite annorlunda nu. Filiph ska vara på träningsläger i Pajulahti under två veckor, via försvarsmaktens idrottsskola. Lägret börjar på måndag. Han ser fram mot att få satsa lite mera på träningen.

Efter det blir det igen mera på arméns villkor. Så småningom kommer träningsrutinerna sannolikt att bli mera stabila med bland annat egna morgonträningar.

Filiph har som sagt dragits med en envis förkylning, än i dag håller snuvan i sig. Därför har det varit bra att träningen inte varit så hård.

Nu hoppas han få vara skadefri och frisk, och att träningsmöjligheterna ska vara goda. (Tom Johansson)

söndag 8 oktober 2017 - 15:49

Dags att gå vidare

Det blir en hel del förändringar för Filiph inför nästa säsong. Den grundläggande utbildningen är över och framtiden är öppen. Den 16 oktober rycker han in i det militära, försvarsmaktens idrottsskola i Sandhamn. Efter det är tanken att få en studieplats.

Detta har även lett till att Filiph funderat över tränarfrågan och beslutat att det kan vara lämpligt att i samband med förändringarna i den egna livssituationen byta tränare.

Det finns absolut ingen dramatik bakom detta. Samarbetet med Håkan Prest har varit fruktbart. Det är han som har den största andelen i att Filiph valde friidrotten, något som han inte tillsvidare ångrat. Prest har varit en tränare som engagerat sig i adeptens träning, inte bara under själva träningspassen. Han har med sin erfarenhet inpräntat i medvetandet vad som förutsätts för att bli en idrottare. Under Prests ledning har Filiph under fyra år samlat tio FM-medaljer på prishyllan.

Mot den bakgrunden var beslutet svårt. Men å andra sidan har en idrottare bara en möjlighet. Karriären är här och nu. I sprintlöpning handlar det om att få bort tiondelar och hundradedelar. Olika tränare har olika metoder och nu är tanken att hitta något nytt i träningsväg som kan bidra till bättre tider och uppåt mot landstoppen.

Thomas Asp ska fungera som tränare. Asp har en bakgrund som en duktig kvartmilare och tränar en del andra löpare på sprintersidan och i långsprint.

Han är heller ingen ny bekantskap för Filiph. Asp har fungerat som tränare i Vörå och han har från sidan kunnat följa med Filiph under de fyra åren där.

Filiph förbättrade sin snabbhet under säsongen. Men han har vinnlagt sig om att öka snabbheten ytterligare. I dag blev det en långlänk, men det blir sannolikt mera variation, mera kortare drag också under grundträningsperioden.

Efter några veckors paus från träningen har han kommit i gång igen.

Det återstår att se om justeringarna i träningen får önskad effekt. Frågan är också hur beväringstiden påverkar konditionen. Flera av hans medtävlare rycker in samtidigt och det finns en chans att få en bra träningsgrupp och att följa med hur konkurrenterna förbereder sig. (Tom Johansson)