Skrivet av Tom Johansson 13.01.2019

Botniahallen ger Filiph bra förutsättningar för träning i vinter.
Träningssäsongen har gått relativt bra. Efter flytten till Vasa och studielivet har han en bättre tillgång till Botniahallen. Hälsan har också stått honom bi. Under hösten hade han lite problem med akillessenan, men de problemen har inte givit sig till känna på senare tid.
Olika test antyder att styrkan och snabbheten förbättrats i någon mån. Det återstår att se om det stämmer också i en tävlingssituation. Svaret får vi så småningom. Filiph har för avsikt att tävla en del under hallsäsongen. Den 26 januari ordnas Botna Junior Games i Botniahallen och Filiph har för avsikt att löpa åtminstone 200 meter.
Följande veckoslut är det tävlingar i Jyväskylä. Filiph har planerat att delta i 400-metersloppet. I bakhuvudet har han att eventuellt kunna kvalificera sig för den nordiska inomhuskampen i Oslo.
Hall-FM för allmänna klassen avgörs i Kuopio och för ungdomsklasserna i Joensuu. Filiph ska delta i båda.
Efter hallsäsongen blir det ett träningsläger i Spanien. Filiph åker i väg i början av mars.
Det återstår att se hur träningssäsongen fortsätter efter det. Motivationen har i varje fall varit god och siktet är inställt på att sänka de personliga rekorden under arenasäsongen.
Inom GIF råder också optimistiska stämningar. Fjolårssäsongen förstördes av att många av föreningens toppar var skadedrabbade. Nu ser det i varje fall bra ut. Det är "drag under galoscherna". (Tom Johansson)
3
Skrivet av Tom Johansson 12.12.2015
http://youtu.be/L0T65kEMhX4
Löpning på madrassen är skonsammare än på tartan.
Filiph har valts in i SFI:s så kallade 7-tusangrupp, elitgruppen. Träningsgrupperna publicerades här om dagen och ligger på SFI:s webbplats. Han är givetvis glad över att han lyckades hållas kvar i elitgruppen andra året i följd. Nästa läger är i början av januari.
Han hör även till ungdomslandlaget som för närvarande håller läger i Pajulahti. Filiph valde att ge återbud för att den ömmamde foten ska få läkas. Han har besparat den från löpning på bana och i stället satsat på alternativ träning. Helt återställd är han ändå inte. Under fredagens träningspass i Karleby kände han av foten och humöret är därför inte det bästa.
Friidrottens föreningsbyten har även publicerats. För GIF:s del växer träningsgruppen. Vi ska återkomma till det så småningom. (Tom Johansson)
1
Skrivet av Tom Johansson 06.12.2015
NSA-bolagen är Filiphs första sponsor. Det är en av de positiva nyheterna i höstmörkret. För att kunna satsa för fullt förutsätts att det finns de som är med och stöder även ekonomiskt. Även om långsprint inte är någon stor materialsport finns oundvikliga utgifter. Till exempel lägren har en självfinansieringsdel, även juniorlandslagets läger.
Han hoppas att sponsorn även kan ha nytta av satsningen.
Filiph hoppas att han får flera med, men han är förstås medveten om att det inte är så lätt att skaka loss pengar i dagens läge. Som relativt ny i branschen kan det förstås vara svårt att övertyga en eventuell sponsor som säkert har en kö av personer med samma fråga utanför sin dörr. Därför är han speciellt tacksam att han har kunnat ta det första steget, och att det finns välvilliga företag i Karleby.
Vi återkommer troligen till detta ämne flera gånger.
Den andra ljuspunkten är att foten som bråkat hela hösten kan vara på bättringsväg. Filiph undvek löpning under veckan som gick. Men det betyder inte att han legat på latsidan. Cirka två timmar per dag har det varit träning. Löpningen har skett på höjdhoppsmadrass för att undvika en hård kontakt med underlaget. Det har även varit bland anant simning, cykling, medicinboll och styrketräning.
I fredags deltog han i GIF:s träning och då kändes foten relativt bra. Han hade foten tejpad och kunde löpa på nysnön i Engelska parken, 1000-metersdrag. Det blev även en del hoppträning och foten verkade hålla.
Just nu är han lite otålig, skulle vilja få igång löpträningen på allvar. Han kommer i varje fall att vara försiktig med foten ännu nästa vecka. För säkerhets skull blir det sannolikt också att ge återbud till juniorlandslagets läger i Pajulahti. (Tom Johansson)
2
Skrivet av friidrottenidag 19.11.2015
Det har blivit mest alternativ träning för Filiph denna vecka. Han försöker undvika att anstränga sin väntra fot. Det har blivit en del cykelåkning samt övningaar som förbättrar bålstabiliteten. Däremot blir det inte så mycket löpning och träning som förbättrar spänsten. Konditionen borde i varje fall vaa bra och bara foten repar sig räknar han med att förbereda sig för inomhussäsongen.
I måndags var han till fysioterapeuten och tror att han fick lite klarhet i vad fotproblemet beror på. Antagligen hänger det i hop med lite fel ställning i knäet som belastar foten i kurvlöpningen. Han fick då också lämpliga övningar som ska rehabilitera foten. Balansbrädet ingår i den träningen. Den psykologiska biten som styrs av en gnagande osäkerhet är kanske svårast att bemästra.
På tal om inomhussäsongen har kvalgränserna till herarnas inomhus-FM publicerats (de finns på bland annat ÖID:s hemsida). Några stora förändringar har inte skett. För Filiphs del innebär det att han är kvalificerad på såväl 400 som 200 meter. På så sätt är det lugnt. FM avgörs i Tammerfors, liksom ifjol. Banan i Pirkkahallen mäter 300 meter.
Veckan efter, i början av mars, är det ungdoms-FM i Kvarnbäcken. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 14.11.2015
Dopningen är igen samtalsämne nummer ett inom friidrotten. Intenationella friidrottsförbundet IAAF har beslutat stänga ute de ryska friidrottarna från stortävlingarna tills landet får ordning på sin dopningskontroll. Det som uppdagats i Ryssland har betecknats som den största dopningsskandalen någonsin.
Ingen verkar vara överraskad. En liten titt på världsårsbästastatistiken visar att det ingalunda varit någon rysk dominans i år. Ifall det är så att de ryska idrottarna är de enda dopade får vi misstänka att dopningen är tämligen verkningslös. Det finns inte många ryska idrottare bland de 20 bästa i världsårsstatistiken. I till exempel herrarnas slätlopp återfinns inte en enda rysk löpare.
Finländska friidrottare har under historiens lopp rönt stora framgångar. Historien visar tyvärr också oförlåtligt många finländska skandaler. Förtroendet har naggats i kanterna. Om årsbästastatistiken ger någon fingervisning om idrottens renhet borde vi nu kunna vara lugna. Ifall det fuskas i Finland är effekten synnerligen minimal och det borde vara lätt att motstå frestelsen.
Av förekommen anledning tar vi 400 meter som ett exempel. Sydafrikanen Wayde van Niekerk toppar världsstatistiken med tiden 43,48. Tiden 44,65 räcker för en tjugonde plats i världsstatistiken. Bästa finländare har tiden 47,69.
När vi en gång är inne på tider kan vi notera att om Filiph ska ta sig till VM för under 20-åringar i sommar bör han komma under 47,70 som är kvalgränsen. Under den säsong som vi just har lagt bakom oss löpte sammanlagt 194(!) juniorer under kvalgränsen. Av dessa var 26 européer, varav fyra nordbor. Vi kan upprepa att den internationella konkurrensen är stenhård.
För att knyta ihop detta inlägg kan vi säga att junior-VM ska ordnas i ryska Kazan. Ifall Ryssland inte får bukt med dopningen som sägs vara systematisk måste man hitta ny värd för junior-VM. Det återstår att se hur det hela utvecklas.
För friidrottens framtid är det av största vikt att man kan komma åt dopningen, Ryssland är knappast enda fuskaren. Varje nationellt förbund måste på allvar ta tag i problemet. Förtroendet är nu viktigare än att rekord slås. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 09.11.2015
Det har varit en del alternativ träning på senare tid. I fredags var det i varje fall säsongdebut i Karleby Idrottsgård. Det blev igen lite problem med en ömmande fot, men inte värre än att Filiph kunde delta i träningen på myren i söndags. I lördags var det massage och mest vila.
Osäkerheten med fotproblemet är på sätt och vis tärande, även om det är länge tills tävlingssäsongen börjar. Därför visade han upp sin fot för en idrottsläkare i morse. Någon klarhet om vad som är fatt fick Filiph inte, men en fysioterapeut ska se på foten nästa vecka.
På träningsprogrammet har han nu längre och lugnare länkar.
Ute i stora världen tycks problemen vara större och av allvarligare natur. Antidopningsorganisationen Wada har haft ögonen på bland andra kenyanska och ryska friidrottare. Det höjs röster för att idrottarna från dessa länder borde stängas ut från stortävlingarna.
För friidrotten är förstås inte dessa uppgifter så bra. Ett skamfilat rykte lever länge. Och skuggan faller över alla, även över de rena idealisterna. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 01.11.2015
Ungdomslandslagets långsprintgrupp har avverkat säsongens första läger. Lägret började i torsdags och avslutades i dag vid middagstid. För Filiphs del störde problemen med den vänstra foten en aning. På mjukt underlag fungerar löpningen bättre, men på löparbana gör det lite ont vid avstampet.
Det blir nu att låta foten vila lite och ha mera alternativ träning. Någon fackman bör även se på foten.
Trots fotproblemet blev det en hel del träning och test. I fredags var det till exempel mängdintervalltest. Filiph tyckte det gick hyfsat även om han känner att formen inte är på topp.
Lägret var förstås intressant också ur synvinkeln att han lär sig att bättre känna de övriga i gruppen. Det är alltid lärorikt med nya impulser.
Om fem veckor samlas gruppen till följande träningsläger. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 18.10.2015
Filiph har en bra träningsvecka bakom sig. Under början av veckan utfördes träningspassen i Vörå. På måndag var det trappträning i hoppbacken, och förstås morgonlänk.
I tisdag blev det två rätt hårda träningspass. På förmiddagen var det uthållighetsstafett i skolann, 3x1,2 kilometer med fyramannalag. Det blev cirka 15 minuter vila mellan dragen. Submax-snabbhet gällde på eftermiddagen då Filiph tränade tillsammans med Vasaregionens idrottsakademi.
Veckans ”höjdpunkt” inföll på onsdagkväll, första dagen av höstlovet. Filiph hade en jättetuff träning på Köukar med bland annat fem drag upp till toppen av konstbacken med en bilring i släp. Den som vill känna på ett tufft pass kan pröva på detta.
I tordags var det en lugnare dag. En löplänk stod på programmet.
Sandskata väntade i fredags. Det blev löpning på en cirka 800 meter lång bana. Sanden och uppförslöporna ger denna träning lite extra.
Lördagen var igen lite lugnare, en länk plus simning. I dag avslutades träningsveckan med ”måsalöpning”.
Nämnas kan att förre storlöparen Kim Bergdahl hjälper GIF:arna med träningen, en viktig förstärkning för föreningen.
För Filiphs del återupptas skolarbetet. Men på fredag börjar säsongens första läger. Det handlar som tidigae nämnts om SFI:s sjutusanläger i Kuortane. Och följande veckoslut har det finländska ungdomslandlaget för kvartmilare första samlingen i Pajulahti. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 13.10.2015
Träningen inför nästa säsong har kommit upp i varv. Nu gäller det att få upp konditionen och så småningom blir det också att förbättra snabbheten. En stor del av träningen är ute i naturen. Det handlar om till exempel hopp och cirkelträning.
I dag var Filiph och tränade med Vasa idrottsakademi. Och nu har även skolans höstlov börjat. I morgon är det enligt planerna backlöpning på Köukarberget. Det fungerar samtidigt som kraftträning.
Så småningom blir det även tränignsläger. Om drygt en vecka ordnar SFI träningsäsongens första Sjutusanläger i Kuortane.
Följande vecka är det Pajulahti och juniorlandslagsträningarna som gäller.
Filiph ser fram mot lägren. Förhoppningen är att hållas frisk. Han har lite av den sega förkylningen som många andra också brottats med i höst. Foten som började ge sig till känna under slutet av tävlingssäsongen känns av i bland. Men i det stora hela är han nu nöjd med hälsosituationen.
Vi får återkomma med en del rapporter om hur träningen framskrider i höstmörkret. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 03.10.2015
För två år sedan beslöt sig Filiph för att byta från fotbollslinjen till friidrott. Under år 2013, som 16-åring, tränade han visserligen löpning jämsides med fotboll. Han valde sedan att söka sig till Vörå och fotbollslinjen. Under hösten spelade han seriefotboll med Vasa IFK:s A- och B-juniorer.
Vändpunkten blev junior-FM på Paavo Nurmi-stadion i Åbo där han i klassen under 16 år överraskande tog en bronspeng på 300 meter. Då böjade han på allvar fundera på att satsa mera på friidrotten. Utvecklingen har varit snabb. Att det fanns en bra grund bevisar den första FM-medaljen. Men juniormedaljer garanterar förstås inte framgångar också längre fram. Alla som ska klara sig måste träna disciplinerat, och dessutom ha tur. Med tur avser vi att man han undvika skador och sjukjdomar som står på lur då träningen är hård.
Inom olika lagsporter finns många talanger, som kanske skulle ha sina bästa möjligheter inom någon friidrottsgren. Filiph kan fungera som exempel på att grenvalet kan göras relativt sent. Nu då en ny grundträningsperiod står för dörren är det lägligt för intresserade inom andra grenar att komma med på friidrottarnas träningar. Det är utvecklande för alla, oberoende av vilka idrotter de sedan väljer att satsa på.
Friidrotten har glädjande nog bra dragningskraft. I år har man haft rekordmånga licenser, 32219. vilket är drygt tusen mera än ifjol.
För Filiph har dt varit några veckor med mindre träning. Men nu börjar förberedelserna för den nya säsongen. Träningen följer i stora drag det invanda. Mångsidigheten är viktig. Alla delar ska förbättras. (Tom Johansson)
0