cropped tom header

Äntligen under 48 sekunder, fantastisk dag för GIF i Jyväskylä

Skrivet av Tom Johansson 28.06.2020 | 0 Kommentarer

jyvasky

Nathalie Westman, Väinö Venetjoki, Robert Hagström och Filiph ska vara nöjda med sina insatser i Harju Cup 3.

 

 

Att komma under 48 sekunder på 400 meter har varit målet för Filiph i flera år. I dag lyckades det i ett väl genomfört lopp i Jyväskylä. Han vann sträckan på tiden 47,89, som samtidigt är årsbästa i den inhemska statistiken. De yttre förhållandena var nästan optimala och det syntes även i övrigt i resultatnivån. Det var inte bara Filiph som höll GIF-fanan högt.

Först ändå till 400-metersloppet. Startfältet gav en känsla av nostalgi. Medtävlarna Juho Pirskanen, Julius Uutela och Eemeli Välimäki har under junioråren delat på de allra flesta av FM-medaljerna på 400 meter. Nu var gänget samlat.

Filiph öppnade rätt lugnt, hakade inte på Välimäki som ofta är snabbt till andra kurvan. I utgången av sista kurvan kopplade Filiph grepp om händelserna och orkade hålla farten in över mållinjen. Taktiken med en mera sansad öppning tycks vara den bästa för honom.

Att GIF är på gång syntes tydligt. Mångkamparen Nathalie Westman kom till Jyväskylä med ett personbästa på 553 i längd. Tre gånger överträffade hon det resultatet innan hon skyndade sig till löpbanan för att löpa 100 meter häck. I längd är hennes nya personbästa 572 och på 100 meter häck 14,78.

På herrarnas 800 meter bättrade Väinö Venetjoki sitt personliga rekord ordentligt. Det lyder nu 1.54,66. Klubbkamraten Robert Hagström som är inne i sin andra blomningsperiod som löpare noterade årsbästa med 1.57.11.

Då vi dessutom noterar att Nina Chydenius gjorde ett strongt lopp på 5000 meter i lördags konstaterar vi att det ser bra ut inför GIF:s tävlingar på fredag. Vi hoppas att friidrottsintresserade söker sig till Kyrkbackens plan för att se på bland anat Filiph som gör sitt tredje 400-meterslopp för utesäsongen. Efter det satsar han mera på träning en tid för att hitta en ännu vassare formtopp till början av augusti. En del 200-meterslopp ska det väl bli, och kanske ett eller ett par 100-meterslopp.

Friidrottarna väljer mellan två upplägg detta corona-år. En del väljer att avstå från tävlingar under början av säsongen, de satsar på en enda formtopp lite senare då årets viktigaste tävlingar går av stapeln. Andra satsar, liksom Filiph, på två formtoppar. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar