cropped tom header

Dags att gå vidare

Skrivet av Tom Johansson 08.10.2017 | 0 Kommentarer

Det blir en hel del förändringar för Filiph inför nästa säsong. Den grundläggande utbildningen är över och framtiden är öppen. Den 16 oktober rycker han in i det militära, försvarsmaktens idrottsskola i Sandhamn. Efter det är tanken att få en studieplats.

Detta har även lett till att Filiph funderat över tränarfrågan och beslutat att det kan vara lämpligt att i samband med förändringarna i den egna livssituationen byta tränare.

Det finns absolut ingen dramatik bakom detta. Samarbetet med Håkan Prest har varit fruktbart. Det är han som har den största andelen i att Filiph valde friidrotten, något som han inte tillsvidare ångrat. Prest har varit en tränare som engagerat sig i adeptens träning, inte bara under själva träningspassen. Han har med sin erfarenhet inpräntat i medvetandet vad som förutsätts för att bli en idrottare. Under Prests ledning har Filiph under fyra år samlat tio FM-medaljer på prishyllan.

Mot den bakgrunden var beslutet svårt. Men å andra sidan har en idrottare bara en möjlighet. Karriären är här och nu. I sprintlöpning handlar det om att få bort tiondelar och hundradedelar. Olika tränare har olika metoder och nu är tanken att hitta något nytt i träningsväg som kan bidra till bättre tider och uppåt mot landstoppen.

Thomas Asp ska fungera som tränare. Asp har en bakgrund som en duktig kvartmilare och tränar en del andra löpare på sprintersidan och i långsprint.

Han är heller ingen ny bekantskap för Filiph. Asp har fungerat som tränare i Vörå och han har från sidan kunnat följa med Filiph under de fyra åren där.

Filiph förbättrade sin snabbhet under säsongen. Men han har vinnlagt sig om att öka snabbheten ytterligare. I dag blev det en långlänk, men det blir sannolikt mera variation, mera kortare drag också under grundträningsperioden.

Efter några veckors paus från träningen har han kommit i gång igen.

Det återstår att se om justeringarna i träningen får önskad effekt. Frågan är också hur beväringstiden påverkar konditionen. Flera av hans medtävlare rycker in samtidigt och det finns en chans att få en bra träningsgrupp och att följa med hur konkurrenterna förbereder sig. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar