cropped tom header

Dags att ta nya tag mot nya utmaningar

Skrivet av Tom Johansson 28.09.2019 | 0 Kommentarer

guldSäsongen 2019 kröntes med ett FM-guld. Ilari Ryyppö och Markus Teijula tod hem de två övriga medaljerna.

 

Nästa vecka återupptar Filiph träningarna och förberedelserna inför nästa säsong. För den internationella eliten kulminerar friidrottssäsongen med VM i Doha. För majoritetens del avslutades den inhemska säsongen med stafett-FM i Ylivieska för någon vecka sedan. GIF hade herrlag på såväl 4x400 som 4x800 meter. Lagen hade inget favoritok att bära och kunde ta det hela som en lärorik resa i grannskapet. Att laget på 4x400 diskvalificerades efter ett par steg på på linjen förtog egentligen inte stämningen. Laget genomförde stafetten bra, även om insatsen inte nu statistikfördes. Filiph startade i båda stafetterna. Att han var under två miuter på sin etapp i den längre stafetten får ses som hyfsat.

Efter det har det varit träningsuppehåll för att vila upp i tre veckor. Studierna i Vasa har vidtagit och det har varit ett Stockholmsderby i fotboll. "Bajen" som är Filiphs favoritlag tog segern i en nervkittlande match.

Han gjorde en del framsteg under den gångna säsongen och han fortsätter träningen ungefär enligt samma koncept som i fjol. Målet är att bättra på inom alla moment. Snabbheten ska förbättras ytterligare för att kunna öppna lite snabbare och ändå orka i mål utan att mjölksyran bränner till i benen i ett för tidigt skede.

Om vi ser tillbaka på den gångna säsongen är just den förbättrade snabbheten ett glädjeämne. Han kom under 11 sekunder i sitt enda 100-meterslopp. Tiden 10,98 borde kunna förbättras. På 200-meter blev det också nytt personligt rekord. I försöken i ungdoms-FM klockades han för 21,83. Också i finalen var han under 22 sekunder. Under början av säsongen gick 200 meter lite segt för honom, men det ordnade som sagt upp sig.

Att det inte blev något nytt rekord på huvudsträckan, 400 meter, grämer kanske lite. Han var i varje fall nära då han i Helsingfors löpte på 48,29, vilket är sex hundradelar över det personliga rekordet. Den allmänna nivå har i varje fall höjts. Siktet är förstås att nästa säsong få till något lopp där han kommer under 48 sekunder.

Det skulle vara dags att banvarvets status skulle höjas i Finland. I dagens läge spelar kvartmilarna en rätt undanskymd roll. För det behövs en resultatmässig nivåhöjning. Vi jämför oss ofta med grannlandet Sverige, delvis tack vare den unika landskampen. Sverige har lyckats få fram en handfull världsstjärnor, men om man ser på bredden är det inte så stor skillnad mellan länderna.

Eftersom denna blogg utgår från Filiphs idrottande får han fungera i en liten jämförelse. Hans årsbästa på 200 meter berättigar honom till en 19:e plats i den finländska årsstatistiken. Samma placering skulle han ha i den svenska statistiken. På 400 meter är hans årsbästa sjunde bäst i Finland. I Sverige skulle tiden berättiga honom till en sjätteplats. Alltid något att glädjas över. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar