cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna 2014

Löpträning på konstgräs

Skrivet av friidrottenidag 29.12.2014

Kategorier:
Efter ett avbrott under julhelgen ska vi återkomma med en liten uppdatering. För Filiph innebar helgen en något lugnare träningsperiod. En del träningspass fick ge vika för olika släkträffar. En del olika träningar har det i varje fall blivit. Ett par gånger har han valt skidåkning och i söndags blev det traditionsenligt volleyboll med det ihopsamlade gänget. De viktigaste löpträningarna har skett i Kippari, bollhallen. Den fullstora fotbollsplanen har nytt konstgräs. Inomhusluften är sannolikt också bättre än i Idrottsgården, som för övrigt var upptagen, LAN-party. Som träningsarena är Kipparihallen i varje fall fungerande, även om löparna får vara lite aktsamma för att inte kollidera med bollspelarna. I söndags blev det bland annat två gånger 900 meter+600+300. Sedan blev det ett antal drag på 80 meter och avslutningsvis några på 60 meter. Ett bra friidrottsår börjar lida mot sitt slut. Det nya året börjar med en rivstart. På fredag börjar SFI:s sjutusan-läger i Kuortane. Så småningom börjar även hallsäsongen. (Tom Johansson) http://youtu.be/T5Cm24Z2Ezg Kipparihallen kan användas även av löparna. Filiph här i sällskap med Pauli Ruostetsaari och Markus Sällinen. http://youtu.be/OwoA7NP95Uw Filiph och Pauli drar en spurt på cirka 60 meter.

Träningen har känts riktigt bra

Skrivet av friidrottenidag 21.12.2014

Kategorier:
Det har varit en bra träningsperiod för Filiph den senaste tiden. Knäproblemen känns inte av. I dag, söndag blev det två länkar utomhus. Underlaget är inte det bästa, men luften är frisk och behaglig. Söndagens träning avslutades med volleyboll i Västra parkens skola. Filiph brukar spela volleyboll med ett gäng glada entusiaster. Skolan hade julfest i lördags och nu är det jullov till den 7 januari. Under helgdagarna tar han lite lugnare med träningen. Direkt efter nyår blir det igen hårdare tag. Då kallar Kuortane, SFI:s sjutusangrupp samlas för andra gången denna träningssäsong. Som vi kanske tidigare nämnde börjar hallsäsongen i mitten av januari. Det är idrottsgymnsiernas mästerskap, och Kuortane är också då arena. Filiph slipar inte formen i någon högre grad, utan halltävlingarna ingår som en del av träningen inför sommarsäsongen. (Tom Johansson)

Mera prenikor. Staden uppvaktade

Skrivet av friidrottenidag 17.12.2014

Kategorier:
2014-12-17 21.09.43 Juuso Haarala t.v., Joni Virkkala och Filiph uppmärksammades under guldfesten. Karlebysalen var välbesökt då staden uppvaktade årets guldmedaljörer. Det har skördats en hel del lagrar under året. Alla bedrifter är inte så omtalade och omskrivna. Festen i kväll var en välkommen påminnelse om att det finns en mängd olika grenar och en mängd entusiastiska utövare. Läsarna av denna blogg är medvetna om Filiphs bedrifter under säsongen. Därför bara en kort resumé. Det blev två ljushållare i glas, för guldmedaljen i hall-FM och stafettguldet (tillsammans med Joni Virkkala och Pauli Ruostetsaari). Dessutom fick han ett hederspris som motiverades med bland annat uppdragen i ungdomarnas landskamp mot Sverige och uttagningen till utmanargruppen inför 19-åringarnas EM i Eskilstuna nästa sommar. Som en kuriositet kan nämnas att tre pojkar ur det GBK-lag som Filiph spelade med som liten nu uppvaktades för sina FM-guld, alla tre i helt olika grenar. Juuso Haarala är som bekant framgångsrik skidåkare och Markus Nikkanen är bågskytt. Vad lär vi oss av det? Fotboll förstör inte idrottskarriärer. Det är bra att inte binda sig vid någon gren som ung. Håll på med så mycket som möjligt så länge det känns roligt och är uppbyggande! Ifall intresset för en gren avtar kanske en annan idrott kompenserar. Vi får hoppas att mångfalden av idrottsutövare är stor även i framtiden då man dricker medaljkaffe i stadshuset. (Tom Johansson)

Två bra träningsdagar

Skrivet av friidrottenidag 13.12.2014

Kategorier:
Nåja, det börjar igen kännas som att kroppen fungerar. I fredags hade Filiph en bra träning i idrottsgården. Han tog i ordentligt och det verkar som om det onda i knäna givit med sig. Inte heller ryggen som gjorde sig påmind för en dryg vecka sedan kändes denna gång. Beträffande hälsan är det bara en täppt näsa som väntar på att kureras. Filiph har en långvarig förkylning, men det lär inte vara något ovanligt i höst. Just nu känns det som sagt som om det börjar gå att träna för fullt. I dag, lördag, tränade han i Bothniahallen tillsammans med Pauli Ruostetsaari, Jan-Anders Backlund och Jan Kaas. För Filiph blev det 2x600 meter (under 1.50), 3x400 meter (under 70 sekunder), 4x200 meter (under 29), 5x80 meter (under 10), mellan dragen en till två minuters pauser. Den första halltävlingen är även inplanerad. Idrottsgymnasierna har sina mästerskap i Kuortane den 15 januari 2015, behändigt med tävlingar inom nära räckhåll. Hur hallsäsongen fortsätter är ännu öppet, beror på om hälsan står honom bi och hur träningen nu kan genomföras. (Tom Johansson)

Nya tag i träningen

Skrivet av friidrottenidag 07.12.2014

Kategorier:
http://youtu.be/sa06k1aMUiE Tränaren Håkan Prest var nöjd med Filiphs kroppshållning under dragen. I fredags tränade Filiph med GIF i Karleby. Det blev alltså inget läger i Pajulahti, vilket förstås något harmar. Nu gäller det att få kroppen i skick och träna med nya tag. Den sämre träningsperioden har säkert inverkat på grunden och nu gäller det att försiktigt börja ta igen det som förlorats. Fredagens träning gick relativt bra. Lite stum blev Filiph i vaderna och under cirkelträningen kändes det i ryggen. På lördag var det vila mest hela dagen. I dag, söndag, tränade Filiph lätt i Idrottsgården. Han började med joggning i parken. Sedan blev det mångsteg (långa hoppsteg). Efter det följde växelhopp, fyra med höger och fyra med vänster. Sedan blev det höga knälyft innan han började löpa på raksträckan 4x60 meter, 4x80 meter och 2x100 meter. Passet slutade med lite cirkelträning och muskelvård. På tisdagen ska det enligt planerna bli testlöpning på mattan i Vörå. (Tom Johansson) 2014-12-07 16.56.29 Filiph och "Håkki" diskuterar hur träningen nu fortsätter.

Sjutusangrupperna utsedda

Skrivet av friidrottenidag 04.12.2014

Kategorier:
GIF har två idrottare i SFI:s elitgrupper (sjutusan), Filiph Johansson (sprint/häck) samt Pauli Ruostetsaari (medel- och långdistans). Pauli har också tidigare hört till elitgruppen medan Filiph har ingått i utmanargruppen. I och för sig var det väntat att Filiph kom med i elitgruppen. De riktgivande prestations-/resultatkraven för elitgruppen är: ålder 1997 eller tidigare födda, FM-placering 1-4/6 i klass H/D, FM-placering 1-3 i klasser H/D22+19+de sammanslagna resultaten i klasserna H/D17+16 och/eller landslagsrepresentation i samma åldersklasser och/eller statistikplacering 1-6 i klass H/D och 1-3 i klasser H/D22+19+den sammanslagna klassen för 17+16-åringar. Joni Virkkala och Natalie Westman är med i SFI:s utmanargrupp. På SFI:s webbplats kan du se vem som hör till de olika grupperna och även läsa om hur man går till väga vid valet av grupper och vad det innebär för idrottarna. Det första Sjutusanlägret för den nya säsongen hölls i oktober. Följande läger är strax efter nyår och det tredje i slutet av mars 2015. Dessa läger hålls i Kuortane. I slutet av april och början av maj är det ett utlandsläger. (Tom Johansson)

Dålig träningsvecka, ändrade planer

Skrivet av friidrottenidag 30.11.2014

Kategorier:
Det har varit motgångar med träningen den senaste tiden. Filiph valde därför efter diskussioner med landslagstränaren Petra Stenman och sin personaliga tränare Håkan Prest att stå över landslagsläget i Pajulahti nästa veckoslut. Det har varit knäproblem, sannolikt någon slemsäcksinflammation. Problemet har lett till att han sökt en del alternativ träning. Löpträningen har inte helt lämnats bort, utan utförts så att han undviker smärta. Hur det egentligen är med knäna vet han inte riktigt eftersom det inte blivit försiktigare träningspass. Till detta kommer en seg hosta och under onsdagens träningspass i Botniahallen kändes det som om andningen inte fungerade riktigt bra. I fredags fick Filiph en febersläng och beslöt då att ta det riktigt lugnt under några dagar. Febern försvann efter några timmars sängvila på fredag kväll. Nu känns det bättre också med förkylningen och månne inte benen återhämtar sig. Men det blir som sagt inget läger i Pajulahti denna gång. Så småningom blir det att ta nya tag med träningen och försöka ta igen det som förlorats under den dåliga perioden. Än så är det långt till vår... (Tom Johansson)

Snart dags för Pajulahti igen

Skrivet av friidrottenidag 25.11.2014

Kategorier:
Om drygt en vecka blir det igen träningsläger i Pajulahti. Deltagandet har bekräftats och nu gäller det att bli i skick. Månaden som gått sedan det första lägret har som vi tidigare diskuterat inte varit den bästa för träningen. Knäproblemen har visat sig vara mer långvariga än väntat. Dessutom har förkylningen envist gjort sig påmind. I dag känns det som om åtminstone förkylningen håller på att ge sig. Hur det är med knäna är inte riktigt klart. Filiph har undvikit övningar som kostar för mycket på knäna. I dag var det konditionscykeln och muskelvård som gällde som träning. I morgon ska han i varje fall till Botniahallen och då får han se hur det känns. Som tur är finns det bra med tid fram till hallsäsongen. Kvalificeringsgränserna till seniorernas FM har publicerats. Fjolårsresultaten och sommarens tid på 400 meter räcker till för att få delta. Dessa tävlingar ordnas i Tammerfors, på 300-metersbana. Juniorernas hall-FM ordnas i Åbo. Här är banvarvet under 200 meter, vilket innebär snäva kurvor. Appropå ÖID:s premieringar ska vi ännu notera att Filiph fick Paul Nyholms stipendium. Det är något han är ödmjukt tacksam för. Summan kommer väl till pass. Unga friidrottare har inte överlag så värst stora inkomster. Så småningom klarnar eventuella föreningsbyten. Det är möjligt att GIF kan få en ny lovande löpare i sina led. Ifall det blir av återkommer vi till det med mera information senare. (Tom Johansson)

Nya gränser till stortävlingarna

Skrivet av friidrottenidag 22.11.2014

Kategorier:
I praktiken blir det troligen mindre finländare i stortävlingarna framledes, ifall inte nivån på hemmaplan tar ett långt kliv uppåt. Det internationella friidrottsförbundet har slopat systemet med en A- och B-gräns. Nu är det en enda kvalgräns som gäller och den ligger mellan de båda tidigare nivåerna. De som tidigare kvalificerat sig genom att klara B-gränsen får nu höja ribban. Man har även kommit överens om att till exempel totalvinnarna i diamantligan är kvalificerade liksom segrare i de olika världsdelsmästerskapen. Det finländska friidrottsförbundet har inte nominerat europamästaren Antti Ruuskanen direkt. Det har lett till en livlig debatt i olika diskussionsfora. Kvalgränsen i herrarnas spjut är 82 meter. I fjol var fyra kastare klart över den gränsen. Det blir som vanligt hård tävling bland spjutkastarna. Men i övriga grenar blir det ingen större trängsel. Peking VM-gränser: Herrar - Damer: 100 m: 10,16 - 11,33 200 m: 20,50 - 23,20 400 m: 45,50 - 52,00 800 m: 1.46,00 - 2.01,00 1500 m: 3.36,20/eng.mile 3.53,30 - 4.06,50/mile 4.25,20 5000 m: 13.23,00 - 15.20,00 10000 m: 27.45,00 - 32.00,00 Maraton: 2.18.00 - 2.44.00 3000 m hinder: 8.28,00 - 9.44,00 110/100 m häck: 13,47 - 13,00 400 m häck: 49,50 - 56,20 Höjd: 228 - 194 Stav: 565 - 450 Längd: 810 - 670 Tresteg: 16,90 - 14,20 Kula: 20,45 - 17,75 Diskus: 65,00 - 61,00 Slägga: 76,00 - 70,00 Spjut: 82,00 - 61,00 10-/7-kamp: 8075 - 6075 20 km gång: 1.25.00 - 1.36.00 50 km gång: 4.06.00 - x Kvalgränserna till junior-EM (under 19 år) i Eskilstuna kan presenteras. På 400 meter för pojkar är gränsen 48,20. Helt onåelig är den inte, men det krävs en bra träningsvinter för att det ska kunna lyckas för Filiphs del. För tillfället har det varit lite motigt. Han har ett vänsterknä som bråkar och har gjort att det blivit en del alternativa träningsformer de senaste veckorna. Problemet påminner mycket om det som brukar benämnas löparknä. Den fjärde december är det dags för det andra lägret för ungdomslandslagsgrupperna i Pajulahti. Europeiska friidrottsförbundets kvalgränser för junior-EM i Eskilstuna 16. - 19.2015: Pojkar - flickor: 100 m: 10,70 - 12,00 200 m: 21,60 - 24,45 400 m: 48,20 - 55,50 800 m: 1.51,50 - 2.09,50 1500 m: 3.49,00 - 4.28,00 3000 m: x - 9.45,00 5000 m: 14.45,00 - 17.15,00 10000 m: 31.30,00 - x 3000 m hinder: 9.00,00 - 10.35,00 110/100 m häck: 14,45 - 14,15 400 m häck: 53,75  1.01,25 Höjd: 212 - 180 Stav: 495 - 395 Längd: 740 - 610 Tresteg: 15,20 - 12,70 Kula: 17,95 - 13,80 Diskus: 53,80 - 46,00 Slägga: 66,00 - 56,50 Spjut: 68,00 - 49,50 10000 m gång: 45.00,00 - 51.30,00 Sjukamp: 6950 - 5100 I stafetterna är det inga gränser. Frågan här är om Finland mobiliserar ett lag i pojkarnas långa stafett. En viktig nyhet publicerade idrottsförbundet nyligen. Landskampen mot Sverige avgörs på Ratina i Tammerfors 2016. Olympiastadion ska som bekant byggas om och det gör att man sökt en annan arena. Paavo Nurmi-stadion var det andra alternativet. (Tom Johansson)

Rätt bra uppslutning på träningen

Skrivet av friidrottenidag 15.11.2014

Kategorier:
Glädjande många deltog i GIF:s fredagsträning, i synnerhet som armékillarna och några av de andra aktiva inte hade möjlighet att närvara. Det ser ut att finnas ett växande intresse för den ädla friidrotten. Förutom ungdomarna var de yngre juniorerna på plats i den slitna Idrottsgården. November visade sig dessutom från sin bästa sida, vilket möjliggjorde även träning utomhus. Filiph kände under onsdagens träning i Botniahallen igen av sina knän och har tagit det lite lugnare med löpningen och i stället satsat på alternativa övningar. I fredags blev det först en kamp med roddmaskinen. Sedan lite hopp i trapporna och häckgång. Efter det följde lite längdhopp, jämfotahopp och femstegshopp. http://youtu.be/gvNa5D6uAHQ 14,34 når Filiph här med fem steg, Tillsammans med de övriga blev det sedan lite löpteknik. Före nedjoggningen löpte man 2x10x100 meter på idrottsgårdens raksträcka. Första serien lite under 15 sekunder, andra serien på cirka 13,70. Sista draget, det tjugonde, blev det betydligt hårdare fart. Filiph tyckte det kändes rätt bra, inga större problem med knäna. I dag är det lite träningsvärk i ryggen efter gårdagens rodd. (Tom Johansson) http://youtu.be/Zpxm9-5KDVE Lätt går det femtonde draget i serien, åtminstone för dem som ser på.