Visa alla inlägg skrivna juni 2014
Skrivet av friidrottenidag 30.06.2014
På Gamlakarleby IF:s hemsida finns föreningens friidrottsstatistik som på ett förtjänstfullt sätt sammanställts av idrottsentusiasten Matti Peltoniemi. För nostalgiker kan det vara roligt att bekanta sig med denna statistik, ifall ni inte redan gjort det. Även andra än nostalgiker kan givetvis finna nöje i att plöja genom statistiken. Själv har jag sedan barnsben med stort intresse studerat gamla resultat. Förr gällde det i första hand toppresultaten på nationell nivå och förstås resultaten i värdetävlingar som OS och EM, 1960- och 1970-talet var för mig en guldålder. Efter det svalnade intresset något. VM-tävlingarna är för mig ett nytt påfund. Nu har intresset återkommit och är som ni säkert förstår riktad på det som mera berör resultat som kan jämföras med det som regionens friidrottare presterar.
Det här blev en för lång och krystad upptakt till mitt egentliga ämne, alltså hur rättvist är det att jämföra idrottsresultat som presterats under en lång tidsperiod. För att få denna bloggs egentliga huvudperson knuten till diskussionen noterar vi att han i dag ligger ungefär på de tider som storfräsarna Börje Strandvall och Bertel Storskubb presterade i GIF-dressen. I HIFK:s färger gjorde de dessutom bättre tider, nosade på 48 sekundersstrecket. Dessa namn ligger alltjämt mycket högt uppe i GIF-statistiken. Tiderna gjordes på 1930-talet. Kan nämnas att Strandvalls GIF-tid på 400 meter kom till i Berlin-OS 1936. Detta kan förstås tolkas på olika sätt. Klart är i alla fall att det handlade om mycket duktiga och talangfulla idrottare som då stod sig väl även i en internationell jämförelse.
Det är också klart att förutsättningarna förändrats mycket sedan dess. Då fanns ingen Mondo att löpa på. Spikskorna har garanterat utvecklats till det bättre sedan dess. Å andra sidan är de tiderna knäppta för hand. Den mänskliga faktorn har haft en stor betydelse. I den officiella statistiken lägger man till 0,24 sekunder på den noterade handtiden då det gäller 100 meter och 200 meter. På 400 meter är tillägget 0,14 sekunder. På den gamla goda tiden blåste det inte, åtminstone hade man inga vindnoteringar för resultaten.
Först nu kommer jag in på det jag tänkte resonera kring. Är det vettigt med vindnoteringar och ger de rättvisa åt statistiken? Inget stort problem för mig, men lite roande att resonera kring. Det är klart att i ett 100-meterslopp påverkar vind i ryggen positivt på sluttiden. På 200 meter börjar man rimligtvis då i motvind, likaväl är vindgränsen på upploppet +2,0 liksom på 100 meter för att resultaten ska vara statistikdugligt. I praktiken kan vindförhållandena variera och skapa tävlingsförhållanden som förblir odokumenterade. På 400 meter kan löparen få en kraftig vindpust i ryggen på bortre långsidan, på upploppet är det lä eller så mojnar vinden eller i bästa fall vänder helt. Det kan också gå tvärtemot. Här finns inga vindnoteringar i statistiken, och det tror jag mig inte heller vilja ha.
Ännu svårare blir det med med hoppgrenarna. I längd och tresteg har man vindnoteringar, också här duger +2,0 meter per sekund. Vinden har sannolikt betydelse för hopplängderna, åtminstonde om vinden är rakt i ryggen. I stav beaktar man inte vindmätaren, även om farten i ansatsen rimligtvis har betydelse då man ska upp på de höga höjderna. I stavhopp har materialutvecklingen dessutom varit stor. Höjder nådda med bambu- och stålstav jämförs med dagens "glasfibernoteringar".
Värre blir det då vi går till kastplatserna. I synnerhet gällande spjut och diskus talar man om bra eller dåliga vindförhållanden. I statistiken finns inga vindnoteringar. I en del grenar har materialutvecklingen dessutom varit betydande och påverkar resultaten, för att nu inte gå in på den medicinska utvecklingen och användningen.
Ni som orkat läsa så här långt kan gärna kommentera systemet med vindnoteringar i statistiken, andra eventuella reflektioner kring statistiken som åtminstone jag fortfarande ser som intressant läsning. Jag går dagligen på Tilastopaja, här kommer man avgiftsfritt åt så gått som alla tävlingsresultat i landet. I vänstra spalten finns årsbästanoteringarna och då man klickar på grenen får man fram de 20 främsta. Man kan med ett klick byta till hallresultaten. Genom en prenumeration kommer mat åt betydligt mera material. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 30.06.2014
En titt i resultatlistorna från Göteborg har gett upphov till följande resonemang. För det första, 200 meter tycks vara en attraktiv löpsträcka. Allmänna klassen hade lockat 150 anmälda. Tävlingen avgjordes sedan i tolv heat. Resultatnivån var hygglig, tolv löpare under 22 sekunder.
En annan iakttagelse är att norrmännen ser ut att komma på bred front, i synnerhet i 19-årsklassen. Här löpte tio av deltagarna under 22 seunder. Sex av dessa kommer från Norge, två från Island och två från Sverige.
I Finland ordnades samtidigt sprintrarnas stormönstring i Jämsänkoski. Sammanlagt två löpare kom under 22 sekunder, alla åldersklasser inberäknade. Tammerforslöftet Ville Aarnivala var en av dem, han är född år 1996 men tävlade i herrklassen. Till finländarnas försvar måste sägas att vädret var nästan det sämsta tänkbara för årstiden i Jämsänkoski. I Göteborg var förhållandena rätt bra.
I vissa grenar ser Norge ut att få hegemoni över åtminstone de nordiska arenorna. Norge brukar lyckas i sina idrottssatsningar. Friidrotten kan nu vara i turen att erövras av norrmännen.
Det norska laget tog sig liksom Finland till den europeiska Superligan. Även deras lag har sina svagheter, men ser ut att kunna växa till sig de närmaste åren. För närvarande är Sverige nordisk ett i lagtävlingen. Även Danmark och Island har enskilda toppar som visar framfötterna.
Tre nordiska länder i superligan borde kunna fungera som en sporre. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 30.06.2014

Benjamin Lobo Vedel högst uppe tillsammans med Filiph Johansson t.h. och trean Ludvig Hillenfjärd.
Det blev pallplats för Filiph Johansson i 400-metersloppet på Nya Ullevi i Göteborg i lördags. Han löpte in på andra plats på tiden 49,53. Det är A-klassresultat för seniorer och berättigar honom att delta i Kalevaspelen. Vann gjorde som väntat dansken Benjamin Lobo Vedel på den strålande tiden 47,85, även om det var en bit över hans personbästa. Favoritseger och en något överraskande andreman. Filiph höll jämn fart och var trea in på upploppet där han segade sig upp en placering och löpte de sista metrarna avslappnat. Han berättar att han greps lite av stundens allvar under uppvärmningen. Några av konkurrenterna verkade ha en oerhörd fart i sina drag. Men väl i gång återkom självtilliten.
”Fille” löpte i söndags 200 meter då Världsungdomsspelen 2014 avslutas. Förväntningarna var då lite lägre ställda. Konkurrensen är stenhård. Men glad i hågen sökte han sig till arenan. En liten sänkning av personbästa trodde han kunde ligga inom räckhåll. Det blev en fjärdeplats på tiden 22,58, men vinden var +2,3 så tiden duger inte som rekord. Dansken Benjamin Lobo Vedel vann igen och före Filiph trängde sig ännu en britt och en svensk. Han är ändå nöjd med sitt lopp. Han löpte på sjunde banan. Som tämligen orutinerad löpare tycker han det är lite svårt på de yttre banorna där han inte kan kontrollera startfältet och se vad konkurrenterna gör.
Överlag höll sig regionens idrottare väl framme. Några plock: Pauli Ruostetsaari, GIF, löpte in på sjätte plats på 1500 meter. Han sänkte samtidigt sitt personrekord på sträckan med ett par tiondelar. Klubbkompisen Joni Virkkala sänkte också sitt personbästa till 4.08,43, vilket räckte till en fjortondeplats. Segrartidaen i loppet var 3.53,87 och vinnarbucklan går till Qatar. Det handlade om klassen M19. Pojkarna löpte 800 meter på söndagen med stabila insatser.
I fredags kastade Juho Lammi 17-åringarnas spjut 58,68. Det räckte denna gång till femte plats. GIF-kastaren har mer att ge.
Åsarnas Evert Vikman kom fyra i 19-åringarnas slägga. Hans bästa kast bar 54,72. Också i denna gren gick segern till Qatar. Anna Pajunen fortsätter att hoppa bra i längd. Nu blev det en femte plats med resultatet 554 cm. För seger skulle ha krävts ett hopp över 589. I tresteg nosade hon följande dag på en pallplats. Heidi Widjeskog var åttonde på 800 meter flickor 19 år. Tiden var 4.58,83. Madeleine Sandkulla blev tionde i släggtävlingen F17 på 46,07. I klassen 15 år blev Viktor Hongell tredje med resultatet 56,76.
Nämnas kan också att Korsnäsflickan Felicia Åbacka mötte på både 100 meter och 200 meter, klassen F17, det omskrivna svenska stjärnskottet Irene Ekelund. I finalheatet blev Åbacka fyra på 12,47. Ekelund vann på 11,86.
Jag hoppas så många som möjligt går in på Världsungdomsspelens hemsida och kollar resultatnivån i de olika grenarna. Resultatlistorna illustrerar rätt väl den nordiska nivån, såväl , toppen som bredden. Klart att alla de bästa inte deltar i Göteborg. Det här bara som ett tips för Er med detta särintresse. Ni har föstås också kommit ihåg att kolla resultaten i de grenkarnevaler som pågått runt om i landet. Det breda finländska publikintresset har givetvis varit riktat på dessa evenemang. Sprintrarna tävlade i Jämsänkoski. (Tom Johansson)
PS. Detta inlägg var tänkt att publiceras redan tidigare, men det har tydligen varit något problem med webbplatsen så jag kom inte in på den. Har i efterskott försökt uppdatera min text. Ifall det blivit märkliga tidshopp ber jag om överseende med det. Kom också i håg att tanken inte varit att här ha någon komplett resultatåterivning.
DS
0
Skrivet av friidrottenidag 26.06.2014 | 1 kommentar(er)

Filiph har packat kappsäcken.
Under veckoslutet har vi Världsungdomsspelen i Göteborg. Det är en mastodont tillställning. Över 8000 friidrottare tävlar på Nya Ullevi. Filiph ingår i ÖID:s trupp på 16 ungdomar. Fyra av dessa är från GIF. Förutom Filiph ingår löparna Pauli Ruostetsaari och Joni Virkkala samt spjutkastaren Juho Lammi i ÖID-truppen. Också grannföreningen IF Åsarna har fyra representanter Anna Pajunen, Heidi Widjeskog, Madeleine Sandkulla och Evert Vikman.
För ungdomarna är detta säkert en av sommarens intressantaste upplevelser.
Filiph är anmäld på 200 meter och 400 meter. Hans statistiktider antyder att han äger vissa chanser till hyfsade placeringar. Å andra sidan kan man förstås inte stirra blint på statistiken. Resultaten har lämnats in relativt tidigt, innan tävlingssäsongen kommit på allvar i gång. I dessa ungdomsår kan resultatutvecklingen vara oberäknelig. Stora framsteg är möjliga på relativt kort tid, och någon av favoriterna kan tappa formen eller i värsta fall vara skadade eller sjuka. Säkert är åtminstone att ingenting är säkert.
Som en kuriositet kan nämnas att IK Falkens Christoffer Envall innehar mästerskapsrekordet på 400 meter för 17-åringarna., 48,46.
Det är ingen omöjlighet att det rekordet slås i år. Bland de 58 anmälda finns nämligen dansken Benjamin Lobo Vedel. Han har löpt löpt banvarvet på 47,44. Med den tiden skulle han toppa den finländska årsstatistiken alla kategorier.
Intressant blir det även att se det danska underbarnet Kristoffer Hari på 200 meter. Han har 21,32 i år. På 100 meter har han varit nere på 10,36! Också han är i Filiphs åldersklass. Det kan som sagt bli en minnesrik resa.
GIF:arna reser i väg mot Göteborg på fredag. Filiph löper enligt planerna 400 meter på lördag kväll. På söndag avgörs 200-metersloppet. Det går säkert att följa med tävlingarna via Världsungdomsspelens hemsida som har resultatservice online.
Följande veckoslut är det stafett-FM. GIF kan ha medaljvittring på 3X800 meter i klassen M19 om pojkarna hålls friska.
Ska också redan förvarna för SFI-mästerskapen i Bennäs vecka 29. SFI har som bekant bra standard på sin verksamhet, åtminstone i nationell jämförelse. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 25.06.2014
<a href="http://
http://www.youtube.com/watch?v=Jg1PoTqIzDQ" title="<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Jg1PoTqIzDQ">http://www.youtube.com/watch?v=Jg1PoTqIzDQ</a>">
Filiph Johansson kom ur buskaget och höll på att ta hem hela loppet. Ungefär så sade Yles reporter och expertkommentator då 200-metersloppets andra heat löptes i Jyväskylä den 11 juni 2014. Det handlade om Nuorten eliittikisat. Positivt att en nationell ungdomstävling får så här mycket tv-tid. Det har visat sig att utsändningen även hade fina tittarsiffror. (Sändningen har även legat på Yle areena, Filiphs lopp börjar cirka 1.33,30 in i sändningen).
Nåja. Filiph är relativt ny i branschen och är förstås inte så känd utanför den närmaste cirklarna. Men sådär helt otippad var hans placering ändå inte. Han hade nämligen en statistiktid som fanns på Tilastopajas sida. Hans tid 22,46 noterades på Kyrkbackens plan några dagar tidagare i medvind, 3,3 meter per sekund.
Till saken hör också att han tog hem hall-FM i sin klass M17 på 300 meter i vintras. I loppet klockades han för 35,60 vilket är SFI-rekord. I augusti 2013 tog han FM-brons på samma sträcka utomhus i klassen M16. Tiden var då 36,11.
För Filiph har fotboll varit den givna idrotten i yngre år. Han började spelade till en början med TUS i laget för pojkar födda 1994 eller senare. Senare spelade han med GBK-96. Han spelade då också med olika lag som bestod av äldre pojkar.
Hösten 2012 började han träna löpning med GIF under ledning av Håkan Prest. Fotbollen fanns ändå hela tiden med och var egentligen hans huvudgren. Då han sökte till Vörå idrottsgymnasium var det för fotbollens skull. Under sensommaren och hösten spelade han med VIFK:s A- och B-juniorer.
I och med det överraskande FM-bronset började han tänka om. Intresset för friidrotten växte och tog överhand. Vinterns träningsäsong förlöpte bra och hallsäsongen blev ett kvitto på att satsningarna inte varit förgäves. Upptakten av sommarsäsongen 2014 har även varit lovande. De personliga rekorden har sänkts (den som har intresse kan följa med utvecklingen på Tilastopaja).
Att komma under 50 sekunder på 400 meter var ett av huvudmålen för säsongen. Det målet nåddes i Åbo den 16 juni. På ett blåsigt och kyligt Paavo Nurmi stadion löpte han banvarvet på 49,87. Loppet gav mersmak. Med tanke på att det var bara +11 grader och byig vind väcktes hoppet om att kunna bättra på ytterligare i sommar.
Filiphs guldlopp finns på länken nedan:
<a href="http://
http://www.youtube.com/watch?v=Jg1PoTqIzDQ">
0