Visa alla inlägg skrivna juli 2014
Skrivet av friidrottenidag 31.07.2014
Filiphs debut i Kalevaspelen gick kanske bättre än väntat då man ser på placeringen. Han hade den trettonde bästa tiden. Tiden 50,21 var sämre än han på förhand tänkt sig. Med 49,76 kom ålänningen Simon Jansson till final.
Regerande finländska mästaren Christoffer Envall, IK Falken, som Filiph tränat en del tillsamamns med i vintras var en hundradel snabbare i mål. Hans klubbkamrat Simon Haglund var strax bakom Filiph i resultatlistan.
Bästa tiden i försöken hade Erik Back, HIFK, på 48,87. Ville Lampinen som vann Filiphs heat hade tiden 48,89. De var de enda som kom under 49 sekunder.
Banorna var lite tungsprungna efter regnet- Filiph berättar att det var rätt jämt i heatet efter löpta 200 meter. Efter det ökade han lite på takten och kom in som trea på upploppet. Krafterna tröt dock och konkurrenterna kom förbi en efter en.
Försöken löptes i två heat, åtta i varje. Det betyder att fem av de förhandsanmälda uteblev, bland dem statistikettan Oskari Mörö från Esbo IF. Filiph löpte i det andra heatet på andra banan. Den lottningen hade han nästan önskat sig. Han känner sig säkrare då han kan följa med hur de övriga löper.
Själv utgick jag från att loppet skulle ses på TV. Yle är på plats med en stor styrka och har lovat sända en hel del. Första tävlingsdagen var det mest kvaltävlingar på programmet och det har tydligen inte tillräcklig slagkraft. Att det i vår familj var fråga om den viktigaste grenen har förstås inga betydelse i ett större sammanhang. Även om förväntningarna är låga är det nervpirrande att vänta på resultaten via arrgangörernas resultatservice.
Årets Kalevaspel är därmed över för Filiphs del. Han har planer på att tävla nästa vecka i Vasa, troligen på 400 meter. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 29.07.2014
Benen känns lite trötta efter några hårdare träningar, men nu följer mest vila inför FM-starten på torsdag kväll. Filiph har ibland känt sig trång i bröstet, men i dag känns det lite bättre. Även om det blivit lite knappt med tid att vässa formen är det med spänd förväntan han är på väg mot Kuopio och Kalevaspelen. Någon egentlig press känner han inte på sig. Som tidigare sagts handlar det i första hand om att skaffa sig erfarenhet. Siktet är ändå inställt på att göra ett bra lopp. Just nu känns det som om ett par dagars vila kan få formen att stiga.
Arenan i Kuopio är obekant för Filiph. Så värst mycket hinner han inte heller bekanta sig med banorna före tävlingen. Det blir nämligen att starta mot tävlingsorten först någon gång under torsdagen. Enligt tidtabellen går hans lopp någon gång efter 20.00. Med bra tur för vi följa med loppet i tv. Ingen av familjemedlemmarna har möjlighet att åka med till Kuopio.
En löpare behöver inte så mycket specialutrustning. Åtminstone behövs spikskor. Filiph tävlar i helt nya dojor i FM. De gula inkörda skorna gick sönder för en tid sedan. Igår kom det nya paret med budbilen. Helt enkelt är det inte att få tag i spikskor med kort varsel. Sportaffärer som står på stenfot har i regel inget rikligt utbud. En liten koll visade att det fanns endast allround-skor. Via nätet får löparna ofta sina skor, men leveransen behöver lite tid. Priset är under 100 euro, så man kan inte tala om några stora summor för utrustning. Kompressionsstrupor har en del börjat använda, men i övrigt finns det inte så mycket att spendera pengar på.
Å andra sidan kommer det inte heller in några pengar. Inom fotbollen kan kontraktspelare få en liten lön ännu nere i division 2. Friidrottare som inte kommit in på sponsormarknaden har inga egentliga intäkter. Den egna klubben bidrar med ungefär hälften av lägerkostnaderna och eventuellt ett träningstipendium, i tresiffriga tal. Det är ren amatöridrott. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 26.07.2014
Ska i dag ta upp en fråga som jag tror mig ha vissa grundkunskaper i. Hur ska en idrottare hantera media? En del är ointresserade av den biten medan andra igen har lust att bli mera sedda. Klart är att den här biten har en betydelse även då idrottaren ger sig ut på sponsormarknaden. I vårt fall har vi inte ännu kommit så långt. Men utgående från mina egna yrkeserfarenheter ska jag försöka resonera kring frågan på ett mera allmänt plan.
Som sagt här finns många olika modeller och för idrottaren gäller att hitta den modell som känns bekväm, men som samtidigt kan ge en bra bild av personen i fråga. I regel vinner man på ett vänligt bemötande av journalisten som är utkommenderad på ett uppdrag och som under tidspress måste kunna leverera något till sin redakation. Idrottaren kan vara trött och irriterad efter tävlingen och till och med den klassiska öppningsfrågan ”hur det nu känns” kan uppfattas som provocerande.
Här har idrottaren ändå sin stora chans att styra rapporteringen. Det är klokt att på förhand tänka igenom några ärliga och vettiga svar för olika scenarier. Kanske dessa svar aldrig kommer att behöva användas, men det är ändå bättre än att tvinga fram enstaviga svar ifall någon journalist intresserar sig för din prestation. En vänlig uppsyn, samarbetsvilja och åtminstone något att säga räcker för det mesta. Som i alla andra sammanhang är det uppriktighet som gäller. Om du till din natur är lågmäld går det inte att mitt i allt börja skrävla för att få uppmärksamhet. Skyll inte heller på någon annan ifall det inte gått så bra som du förväntat dig.
Ska strax inskjuta att det förstås finns exempel där motsatsen varit ett framgångsrikt koncept. Vi har haft några burdusa idrottare som skapat ett varumärke av det, inga namn nämnda men var och en har säkert sina egna exempel att hänvisa till. Detta är en krävande konstart. Dels är detta varumärke redan använt och dels kräver det att du konsekvent lever upp till ditt rykte som en besvärlig och egensinnig person. Vem vill hela tiden spela den rollen, om du inte i verkligheten är sådan? Utan att vara någon expert på marknaden kan jag tänka mig att denna utstrålning exkluderar många potentiella sponsorer. Om du klarar dig tillräckligt bra i din gren klarar du ändå ekonomin.
Idrottaren bör ha förståelse för journalistens situation. Det handlar som sagt ofta om att snabbt samla in material för sin rapportering. Man kan inte förutsätta att alla journalister kan vara så insatta i det hen satts att bevaka. Det uppstår lätt missförstånd, och förstås ibland en oförståelig vinkling i rapporteringen. Idrottaren får lära sig att leva med det, liksom även alla andra som är under medial bevakning. Det handlar om en pågående process och i slutändan har vi för det mesta en förhållandevis rättvisande bild. Ifall idrottaren, eller oftare kretsen kring idrottaren, hela tiden hakar upp sig på detaljer och visar sitt missnöje leder det lätt till att idrottaren man väljer att undvika idrottaren i allt högre grad.
Idrottaren ska också komma i håg att då hen en gång blivit kändis ökar även det egna ansvaret. Då är det mediala intresset också bredare, sträcker sig utanför det som sker på idrottsarenan. Den positiva vinklingen är då inte självklar. I det skedet går det inte att mitt i allt dra sig ur. För många är detta betungande. Och då är det säkert orsak att i högre utsträckning lära sig hantera de olika situationerna. Man ska lära sig att få något positivt ur uppmärksamheten, inte bara känna en extra tung börda. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 25.07.2014
Herrarnas 400 meter i Kalevaspelen har karaktären av ett öppet SFI-mästerskap. Listan över de anmälda är nu klar och har publicerats. Sammanlagt 21 löpare är anmälda. Av dessa representerar tio en SFI-förening.
Bland de anmälda återfinns bland annat IK Falkens Christoffer Envall som tagit FM-guld de två senaste åren. I år har han i fått till det riktigt och han har ett årsbästa på 49,20, vilket för honom är rätt anspråkslöst. Klubbkamraten och färske SFI-mästaren Simon Haglund (tidigare i Larsmo IF) har varit just under 49 sekunder.
Årsbästastatistiken för hela landet toppas av Oskari Mörö, också han SFI (Esbo IF). Han löpte på 47,52 i Elittävlingarna som ordnades i Lahtis i mitten av juni. Han har även noterats för goda tider på 400 meter häck.
Nämnas kan att 13 av de anmälda har en årsbästatid under 49 sekunder.
Vi ska även nämna att Filiphs ”bekanting” från Göteborg, dansken Benjamin Lobo Vedel, har deltagit i 19-åringarnas VM som avgörs i amerikanska Eugene. Lobo Vedel är 17 år.
I världsungsomsspelen var han suverän. I Eugene blev det stopp i försöken. Med sin tid 48,13 blev han strax utanför semifinalheaten. För att ta sig vidare på tid skulle ha krävts 47,55, vilket han i och för sig har kapacitet till. I fyra av de fem försöksheaten var segrartiden under 47 sekunder.
I semifinalen var 46,23 den sämsta tiden som berättigade till final. VM-guldet gick till Machel Cedenio från Trinidad och Tobago på tiden 45,13. Den internationella standarden på sträckan är med andra ord stenhård också i juniorklasserna. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 23.07.2014
Filiph är nu anmäld till Kalevaspelen i Kuopio. Försöken på 400 meter löps på torsdag kväll nästa vecka. Anmälningstiden löper ut vid midnatt. Över 20 löpare är anmälda, i praktiken hela landseliten. Åtminstone tio av löparna har varit under 49 sekunder i år. Filiph som är yngst i startfältet har förstås inga reella chanser att ta sig vidare från försöken. Ett bra lopp har han i varje fall tänkt göra.
Han har känt sig lite sliten den senaste tiden. Det har varit rätt många hårda tävlingar. Under början av veckan har han tagit det lugnt. Det blir heller inga tävlingar för Filiph före Kuopioresan. I dag, onsdag, blev det en hårdare träning på Kyrkbackens plan. Det blev cirka två och en halv timme i 30 graders värme.
Efter lite uppvärmning blev det 3X500 meter på området runt sportplanen. Sedan var det 10 meter med höga knälyft+spurt, 20 meter med knälyft+spurt, 30 meter och 40 meter enligt samma koncept. Följande moment var det omvända med samma sträckor, men först spurt och sedan knälyft. Efter det följde koordinationsövningar och cirkelträning. Sedan togs spikskorna på och det blev drag på tartanbanan, 400, 300, 200 och 100 meter med god fart. Före nedjoggningen blev det ännu kortare drag, 150, 100, 80 och 60 meter. Det blev lite svettigt och en hel del vatten måste inmundigas.
Vi ska återkomma till startfältet då den slutliga listan på anmälda är klar. Filiph är anmäld via e-post och finns inte ännu på Kilpailukalenteri.
TV har planerat en utförlig bevakning av Kalevaspelen, berättar Karlebybon Seppo Järvelä som fungerar som presschef för FM-tävlingarna. Den som inte är på plats i Kuopio lär ha bra möjligheter att följa med tävlingarna i tv-soffan.(Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 21.07.2014
De som förlitar sig på löpande text i dagstidningarna har kanske inte fått en samlad bild av vad GIF presterade i SFIM. Det handlade om många grenar och reportrar måste koncentrera sig på några grenar och idrottare. I det sammanhanget hamnar till exempel juniorklasserna i medieskugga. Det är ändå ingen nedvärdering av insatserna, utan normal journalistisk prioritering.
GIF fick sammanlagt nio medaljer, om jag räknat rätt. Fem i juniorklasserna och fyra i herrklassen. Filiphs två guld har vi redan redovisat. I spjut tog Juho Lammi silver. Det handlade också om pojkar 17 år. Nathalie Westman tog brons i flickornas höjd och i tresteg. Brons i höjd blev det också för brodern Jean i herrklassen. Pauli Ruostetsaari var tvåa på 1500 meter och Joni Virkkala trea. Brons blev det också för Mika Sällinen på 5000 meter. I samband med SFIM delades även DM-medaljer ut i de allmänna klasserna. Kompletta resultat finns bland annat på ÖID:s hemsida.
Glädjande många GIF:are tog del i tävlingarna och skaffade sig rutin och gjorde bra reklam för sin förening. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 20.07.2014
Friidrotts-VM för juniorer födda tidigast 1995 avgörs snart i amerikanska Eugene. I den finländska truppen ingår 15 idrottare, av dem endast fyra pojkar. Enligt statistiken lär 43 finländare ha klarat arrangörernas kvalgräns. Finland har valt att hålla en strikt linje vid biljettutdelningen.
I Sveriges trupp ingår 26 idrottare, 12 pojkar och 14 flickor. Malmöklubben MAI har ensamt sju representanter i junior-VM. Också det svenska förbundet säger sig hålla en strikt linje. Att klara kvalgränsen en gång med nöd och näppe räcker nödvändigtvis inte. Utgångspunkten är att den som reser till Eugene ska ha goda möjligheter att komma vidare från försöken. Ändå är svenska truppen dubbelt större än den finländska. Endera har Sverige en mycket större bredd eller så har man en lite lättare krav på sina idrottare. Om några år får vi se vilken linje som varit bättre.
Åtminstone för en lekman känns den återhållsamma finländska linjen som lite tvivelaktig. Ifall man har idrottare som verkligen satsar framåt borde de rimligtvis få chansen att skaffa sig rutin då det finns tillfälle. Det kan knappast handla om pengar, utan om vilken inställning förbundet har. Är det så att man vill beskydda sina idrottare från att besvikelser som konfrontationen med hårda medtävlare kan medföra? Hårda tävlingar härdar och ger idrottarna större trygghet då det gäller i framtida värdetävlingar, skulle man tycka. Borde man inte lära sig att hantera den press som stortävlingar innebär redan i yngre år? (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 19.07.2014 | 1 kommentar(er)
https://www.youtube.com/watch?v=zcnYGd-tSk8
(Det är inte så lätt att filma med en liten kamera och samtidigt följa med ett lopp. Må detta videoklipp illustrera undertecknads känsla att följa med loppet på en liten display. Hoppas att handen blir stadigare i framtiden.)
Det blev seger också på 400 meter för Filiph. Manfallet gjorde att det inte blev några försök utan SFI-mästerskapet avgjordes genom direkt final som löptes kl. 12. Vädret var igen bra. Helt nöjd är han inte med sin tid, 50,49. Början av loppet kändes bra. Kroppshållningen var också enligt tränaren Håkan Prest bättre än i gårdagens 200-meterslopp. Motvinden på upploppet ledde ändå till att rytmen stördes en aning. Sanningen är väl också att han är lite sliten efter en rätt intensiv tävlingsperiod.
Juniorernas SFIM fortsatte med en hel del goda resultat. Esbo IF:s Saga Andersson satte nytt nationsrekord i stavhopp i klassen F15. Nya rekordet lyder 380. Imponerande var även Lauri Tuomilehtos 100-meterslopp. Borgålöparen vann 15-årsklassen på tiden 11,11.
Intressant är att notera att man inom många föreningar uppmuntrar sina juniorer att delta i många olika grenar, inte bara sin huvudgren. Av GIF:arna är Nathalie Westman den som visar mångsidighet i sitt tävlande. I övrigt är GIF:arna onödigt trogna sina huvudgrenar. Anna Pajunen, IF Åsarna, tog guld i höjd och tresteg samt var tredje på 100 meter. I länghopp som kanske är hennes huvudgren blev det en fjärde plats.
För Filiph är det Kalevaspelen som är nästa utmaning. Han är kanske lite osäker på formen, men han har två veckor på sig att vässa den. (Tom Johanson)
0
Skrivet av friidrottenidag 18.07.2014

Morfar Börje Backlund beundrar Filiphs första SFI-medalj.
Filiph vann rätt klart 200 meter i SFIM, klassen M17. Tiden i finalen blev dock inte så bra som väntat, 22,95. Motvinden på 2,2 sekundmeter tog tag på upploppet, efter en rätt bra kurva. I försöken två timmar tidigare var tiden 22,70. Målet med det loppet var att ”öppna musklerna” och att löpa avslappnat i mål. Med facit i hand skulle Filiph hellre ha satsat på att göra en bra tid i försöket då vinden inte störde. Men det är förstås ingenting man kan bli och grubbla över.
Tävlingarna fortsätter för Filiph på lördag kl. 12. Enligt tidtabellen blir det försök på 400 meter. På förhand sett bordet det inte vara några problem att ta sig till final, men som vi flera gånger tidigare avgörs loppen på löpbanan. Målet är att komma under 50 sekunder.
Mörka moln tornade upp i Bennäs, men det blev inget egentligt regn. Falken har en rutinerad funktionärskår och tävlingarna är välarrangerade. Det finns alla förutsättningar för att det blir friidrottsfest och under andra dagen. Trots en hel del återbud var många startfält högklassiga. Sandra Eriksson och Nicklas Sandells väckte förstås stort intresse. Tre GIF-unga fick även chansen att mäta sig med Sandells. Att se småkusinen Rickhard Östman från Vörå ta sig över 211 i herrarnas höjd hörde givetvis också till ljuspunkterna.
Då man ser på juniorklasserna kan man göra flera iakttagelser som vi kan återkomma till. En av iakttagelserna är att Borgå Akilles är mycket bra på gång i sprint. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 16.07.2014
Knappt två timmar i simbassängen med bland annat vattenlöpning ingick i dag i förberedelserna för SFIM som börjar på fredag i Bennäs. På torsdag blir det en lugn länk och vila. Filiph tycker det ska bli roligt att mäta sig med de bästa inom det finlandssvenska förbundet. Om det går som planerat får han fyra lopp. Enligt tidtabellen löps försöksheat både på 200 och 400 meter.
På fredag är det 200 som gäller. Det är 17 anmälda i klassen och försöken lps klockan 13.25. Finalen avgörs två timmar senare, klockan 15.25. Seniorklasserna börjar tävla klockan 18 på fredag.
På 400 meter är elva löpare anmälda. Försöken är inprickade klockan 12.00 på lördag förmiddag. Klockan 14.25 startar finalfältet. Seniorklasserna kör i gång med sina tävlingar klockan 16.00.
Det är ett rätt tufft program. Oftast brukar juniorernas lopp på dessa distanser avgöras som direkt final i ett eller flera heat där den slutliga placeringen avgörs enligt sluttiderna. Helt rättvist är det inte eftersom förhållandena kan variera en del för de olia heaten.
Att löpa både försök och final med ett par timmars mellanrum är egentligen bra. Det förbereder juniorerna för framtiden. Det ger hårdhet och det kräver en del taktiskt kunnande. För Filiph har problemet ofta varit att han inte riktigt kan bedöma sin egen fart. De bästa loppen har han gjort när han haft motståndarna framför sig, alltså då motståndarna bestämt farten.
GIF har anmält en förhållandevis bred trupp till SFIM. Annat skulle förstås vara oklokt. Nu är det nästan hemmaplan. Samma gäller för övrigt nästa år då SFIM avgörs i Nedervetil.
Nämnas kan att sammalagt sju GIF-löpare är anmälda på 1500 i herrarnas allmänna klass där även Falkenlöparen Niklas Sandells är anmäld. På 800 meter har GIF fem anmälda. (Tom Johansson)
0