Visa alla inlägg skrivna oktober 2014
Skrivet av friidrottenidag 30.10.2014
De individuella grenarna har haft ett uppsving, både nationellt och lokalt. En del av lagsporterna har även tagit stora kliv framåt. Volleyboll och basketboll håller på att ta en större plats i idrottspublikens hjärtan.
Alla idrotter tävlar om talangerna. Tyvärr finns det ofta en svartsjuka mellan idrottsgrenarna, en svartsjuka som kan vara hämmande.
Som nyvald medlem i Gamlakarleby idrottsförenings styrelse hoppas jag att vi kan få en diskussion om hur de individuella grenarna kan få med flera utövare. Det får absolut inte uppfattas som någon kritik mot det som vi har i dag. Läget är nämligen bättre än på länge.
Men å andra sidan förändras förutsättningarna hela tiden. I dag råder det som sagt en stor konkurrens om utövarna. Samtidigt tycker jag mig ha märkt att det lett till en större otålighet. Dagens unga behöver inte ta motgångar och bakslag som något naturligt. Det är lätt att vid ett litet motlut hoppa över till någon annan sysselsättning, som inte behöver vara en sport.
För GIF gäller det att ha en bra beredskap för att ta hand om dem som visar intresse för verksamheten. Via föreningen ska man lätt kunna bekanta sig med och komma vidare med en gren.
Tränarkåren är en oerhört viktig grupp, men också andra ledare och entusiaster som är med och på olika sätt hjälper till. På riksnivå försöker man samla kompetensen så att den som hänger sig åt idrotten får all den uppbackning som finns att tillgå. Något liknande skulle kanske kunna få fastare former även på det lokala planet. (Tom Johansson)
1
Skrivet av friidrottenidag 28.10.2014

Minna Hollanti, Nathalie Westman, Sandra Holm, Kevin Lillhonga, Antto Tunkkari och Wilma Möller var på plats och tog emot sina pokaler.
Det var prisutdelning i samband med GIF:s årsmöte. Skidåkaren/friidrottaren Juuso Haarala premierades som föreningens bästa på herrsidan, utförsåkaren Sandra Holm fick pokalen för bästa på damsidan.
Filiph hör även till de premierade. Han fick ordförandes pris.
Förutom pokalerna blev det stipendier i form av ett penningbelopp till fyra FM-guldmedaljörer Juuso Haarala, Filiph Johansson, Pauli Ruostetsaari och Joni Virkkala.
Årsmötet var odramatiskt. Undertecknad blev invald i föreningens styrelse. I och för sig är det tacksamt att nu vara med. De individuella grenarna tycks ha ett uppsving, såväl lokalt som nationellt. Nu gäller det för GIF och de andra föreningarna att utnyttja medvinden och locka till sig mera utövare och funktionärer.
För GIF är junior-FM på Köukar följande stora utmaning. Arrangörskapet delar GIF med Kokkolan Veikot. (Tom Johansson)

Ordförandens pokal.
0
Skrivet av friidrottenidag 27.10.2014
Det blir ingen egentlig träning för Filiph de närmaste dagarna. Hans knän är alltjämt ömma. Lite simhall med bastubad blev det i varje fall i dag, måndag.
Han tror att det handlar om överansträngning. Några tillbud som skulle ha gett upphov till de ömmande knäna har han inte varit med om.
Redan i dag går det att gå normalt utan att det känns, men det är ändå bästa att inte ta några risker. Ett litet träningsuppehåll kanske bara är bra så här års, i synnerhet då det varit ganska mycket i träningsväg på senare tid. Någon medicinering har det inte heller blivit.
Vi ska också notera att GIF:s Pauli Ruostetsaari blev tvåa i sin klass i terränglöpning häromdagen. Det handlade om uttagnings till nordiska mästerskapen. Alltså, Pauli som gör sin värnplikt i idrottskompaniet i Sandhamn fortsätter att leverera.
M19 7 km: 1) Antti Ihamäki (17-v.) AlajAn 22.56, 2) Pauli Ruostetsaari GamlakarlIF 23.03, 3) Eero Saleva SjuIF 23.41, 4) Jiri Karjalainen JoKa 23.46, 5) Samu Mikkonen KuopRe 23.57. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 25.10.2014
Vinterbad är en ny upplevelse som Filiph kom i direktkontakt med under andra dagen av SFI-lägret.
Markus Sällinen var inspiratör till vinterbadet. Så mycket vinter var det ändå inte i Kuortane. Flera grader plus och någon snö fanns inte där. Men så där inbjudande var kanske badstranden ändå inte för alla.
Häcklöpningen då? Det blev ingen debut ännu. Filiph har lite problem med benen. Det onda sitter i knävecken. Han har varit bra i kondition och misstänker själv att han tagit i lite mer än han borde. Det får nu bli lite skonsammare träning i hopp om att benen snabbt repar sig. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 24.10.2014
Idag, fredag, startade säsongens första SFI-läger för Filiph. Han har för övrigt glädjande många GIF-friidrottare med sig.
Fredagens träning kändes bra utan att vara alltför ansträngande. Det har som tidigare nämnts blivit en hel del lägerdagar på senare tid. Torsdagen som kunde ha varit en mera regelrätt skoldag blev i stället innebandydag- Skolans lag deltog i en kvalturnering i Nykarleby.
Filiph har en tid närt tanken att hans skulle pröva på häcklöpning. Det kan bli verkliget under lördag eller söndag. Vi får se hur det blir med den saken. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 21.10.2014
Helsingfors och Jyväskylä blir träningscentra för den finländska friidrotten på elitnivå. I Helsingfors bygger man upp centret med friidrottsförbundet som huvudaktörer. I Jyväskylä bygger man på den lokala föreningen Jyväskylän kenttäurheilijat.
Tanken är att den som beslutat sig för att sikta på en karriär på elitnivå ska få den bästa uppbackning de behöver. Ett ökat samarbete och raserade barriärer är ledstjärna. Ett uttalat ideal är att eliten skulle träna tillsammans så mycket som möjligt. Denna tanke anses också vara en av nycklarna till SFI:s framgångar.
Modellen med två träningsmetropoler kommer säkert att diskuteras i friidrottskretsarna den närmaste framtiden. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 19.10.2014
Filiph tycker att träningslägret i Pajulahti kändes bra. I lördags var det mängduthållighetstest, 3x3x300 meter, med mätning av laktat. Lägret avslutades i dag, söndag, med cirkelträning och lite nappatag med brottarnas träningsdockor.
Små skavanker har det också blivit, men ingenting allvarligare. Det var stavgång och hans terrängskor skaver en aning. Det blev blåsor att plåstra om. Han är även lite öm i knävecken.
Enligt planerna blir det läger tillsammans med Vörå idrottsgymnasium nu. Avfärden mot Piispala sker på måndag morgon. Och det lägret följs direkt av ett långt veckoslut i Kuortane med SFI:s sjutusangrupp.
Från det ena till det andra. Den som vill bekanta sig med friidrottsförbundets tankegångar om de unga och värdetävlingar kan läsa träningschef Jorma Kemppainens blogg på www.sul.fi. Målet är tydligen att höja ribban en aning. Kvalgränserna skärps lite för att sporra till ökad träning och förbindelse till en mera långsiktig satsning.
Inom träningsledningen är man tydligen inte övertygad om att man ska delta i värdetävlingar i unga år. Det lär inte finnas något samband mellan stortävlingar i unga år och framgångar i allmänna klassen. Däremot har det visat sig vara bra för 19-åringar att vara med och vänja sig med atmosfären i värdetävlingar. I klassen under 22 år ska man vara på medalj eller i närheten. Där finns det ett samband med framgångar i seniorklassen.
På det internationella planet finns det en trend att börja med värdetävlingarna lägre ner i åldrarna. År 2016 ska man ordna EM i klassen under 17 år. Det handlar om att friidrotten på så sätt vill höja profilen i konkurrensen om talangerna.
Tveksamheten i Finland bygger på bedömningen att det finns en risk att man tar en genväg i träningen med sikte på snabba resultat i stället för att tålmodigt utveckla de egenskaper som grenen kräver. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 17.10.2014
Zlatan är den i särklass mest uppmärksammade svenska idrottaren i massmedierna. Nättidningen IdrottensAffärer.se har publicerat en lista på de 40 mest omskrivna idrottarna på webb och i print under de senaste tolv månaderna. Under perioden har det skrivits över 52 400 inlägg om Zlatan.
Tvåa är förbundskapten Erik Hamrén.
Skidåkaren Charlotte Kalla är mest omskriven av de kvinnliga idrottarna, på fjärde plats. Vi får gå ner till sextonde plats för att hitta en friidrottare, Abeta Aregawi.
Motsvarande undersökning i Finland skulle sannolikt ha liknande budskap, även om det känns som om våra klassiska nationalsporter, friidrott och skidåkning, kan ha en starkare ställning än i grannlandet. Spjutkastarna är givna, liksom ett fåtal uppstickare i andra grenar. Men i Finland har vi även motorsporten som konkurrerar om uppmärksamheten.
Konkurrensen om bänkidrottarnas uppmärksamhet hårdnar hela tiden. Ändå tycks det finnas ett stort intresse för friidrotten, som kanske inte bejakas i den mån den skulle förtjäna. Det folkliga intresset bevisas av bland annat tittarsiffrorna då till exempel Elittävlingarna visas i TV. I mitten av juni hade Elittävlingarna i Lahtis i medeltal 329 000 tittare, och över 400 000 som mest. Lite tidigare var det ungdomarnas Elittävlingar i Jyväskylä på TV. Också den tävlingen hade många TV-tittare, åtminstone för mig oväntat många,187 000 i medeltal och över 200 000 som mest.
Det finns ett latent intresse som massmedierna (läs: rikstidningarna) bättre än nu kunde plocka upp och stimulera.(Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 15.10.2014
Som vi tidigare noterat är den nya träningsperioden i full gång. I dag, onsdag, var GIF:arna vid Köukar Det blev bland annat åtta löpningar nerifrån och upp på toppen av konstbacken samt långa hoppsteg.
För Filiphs del blir det nu en tuff period med tre läger direkt på varandra. I morgon, torsdag, bär det av till Pajulahti där ungdomslandslagets grupper samlas, sprintrarna, häcklöparna och hopparna.
Lägret avsluts på söndag. På måndag åker eleverna i Vörå idrottsgymnasium till Piispala, Kannonkoski. Direkt på följer SFI-lägret (sjutusangruppen) i Kuortane. Det är den nya säsongens första SFI-samling och det första under ledning av Petra Stenman som tagit över efter Kjell Krook som efter 38 år i SFI:s tjänst gått i pension.
Den som missade det intressanta inslaget med Petra och Kjell i Sportmagasinet i tisdags kan lätt reparera skadan, finns nämligen på Arenan. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 13.10.2014

Idrottsgården har en kännspak fasad.
Träningsförhållandena är mycket bra för friidrottarna i Karleby under utesäsongen. Kyrkbackens idrottsplan är i bra skick och det finns redskap för i stort sätt alla grenar. Planen skulle kunna användas betydligt mera än man gör. För den äldre generationen var det en självklarhet att man skulle ha bekantat sig med de olika friidrottsgrenarna under improviserade former. Att ha tillgång till riktiga redskap var för de flesta endast en dröm.
Nu finns det så många olika idrotter som man kan syssla att man inte behöver någon större improvisationsförmåga. En stor del av verksamheten är dessutom schemalagd och handledd.
Naturen är för tillfället arena för löparna. Köukar är utmanande och där skaffar sig friidrottarna styrka. Halkokaribacken kan användas lika väl som omväxling. Stigarna i Sandhagen ger också möjligheter till olika övningar. Vid Sanskata har löparna även tagit fram en hel del svett.
Vintertid är det sämre. Då är löparna mest beroende av Idrottsgården. Där finns en raksträcka på drygt 100 meter. Idrottsgården har patina och det finns idrottskultur i väggarna, men någon idealisk friidrottsarena är det inte fråga om. Idrottsgården börjar vara otidsenlig.
Det är klart att samhället inte ska bygga för elitidrotten. Men då man talar om att satsa tio miljoner på att bygga om nuvarande fastighet ställer många med mig frågan om man inte borde satsa på en helt ny arena, en arena som skulle kunna betjäna invånarna i regionen mångsidigt, även friidrottarna. Närmaste löpbanor vintertid finns i Korsholm och Kuortane. Bothniahallen är mångsidig och är välbesökt också av motionärer. En mindre version skulle säkert fylla sin uppgift i Karleby med omnejd. Löpning håller på att bli en riktig innegrej, en stor del av året kan man vara utomhus, men vissa år är perioden med dåligt väglag lång. Huvudsaken är att allmänheten kan röra på sig, att elitidrotten samtidigt får bättre förhållanden är en bonus. Elitidrotten kan betala tillbaka genom att vara sporrande förebilder, att uppmuntra till sunda vanor. (Tom Johansson)
0