cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna december 2014

Löpträning på konstgräs

Skrivet av friidrottenidag 29.12.2014

Kategorier:
Efter ett avbrott under julhelgen ska vi återkomma med en liten uppdatering. För Filiph innebar helgen en något lugnare träningsperiod. En del träningspass fick ge vika för olika släkträffar. En del olika träningar har det i varje fall blivit. Ett par gånger har han valt skidåkning och i söndags blev det traditionsenligt volleyboll med det ihopsamlade gänget. De viktigaste löpträningarna har skett i Kippari, bollhallen. Den fullstora fotbollsplanen har nytt konstgräs. Inomhusluften är sannolikt också bättre än i Idrottsgården, som för övrigt var upptagen, LAN-party. Som träningsarena är Kipparihallen i varje fall fungerande, även om löparna får vara lite aktsamma för att inte kollidera med bollspelarna. I söndags blev det bland annat två gånger 900 meter+600+300. Sedan blev det ett antal drag på 80 meter och avslutningsvis några på 60 meter. Ett bra friidrottsår börjar lida mot sitt slut. Det nya året börjar med en rivstart. På fredag börjar SFI:s sjutusan-läger i Kuortane. Så småningom börjar även hallsäsongen. (Tom Johansson) http://youtu.be/T5Cm24Z2Ezg Kipparihallen kan användas även av löparna. Filiph här i sällskap med Pauli Ruostetsaari och Markus Sällinen. http://youtu.be/OwoA7NP95Uw Filiph och Pauli drar en spurt på cirka 60 meter.

Träningen har känts riktigt bra

Skrivet av friidrottenidag 21.12.2014

Kategorier:
Det har varit en bra träningsperiod för Filiph den senaste tiden. Knäproblemen känns inte av. I dag, söndag blev det två länkar utomhus. Underlaget är inte det bästa, men luften är frisk och behaglig. Söndagens träning avslutades med volleyboll i Västra parkens skola. Filiph brukar spela volleyboll med ett gäng glada entusiaster. Skolan hade julfest i lördags och nu är det jullov till den 7 januari. Under helgdagarna tar han lite lugnare med träningen. Direkt efter nyår blir det igen hårdare tag. Då kallar Kuortane, SFI:s sjutusangrupp samlas för andra gången denna träningssäsong. Som vi kanske tidigare nämnde börjar hallsäsongen i mitten av januari. Det är idrottsgymnsiernas mästerskap, och Kuortane är också då arena. Filiph slipar inte formen i någon högre grad, utan halltävlingarna ingår som en del av träningen inför sommarsäsongen. (Tom Johansson)

Mera prenikor. Staden uppvaktade

Skrivet av friidrottenidag 17.12.2014

Kategorier:
2014-12-17 21.09.43 Juuso Haarala t.v., Joni Virkkala och Filiph uppmärksammades under guldfesten. Karlebysalen var välbesökt då staden uppvaktade årets guldmedaljörer. Det har skördats en hel del lagrar under året. Alla bedrifter är inte så omtalade och omskrivna. Festen i kväll var en välkommen påminnelse om att det finns en mängd olika grenar och en mängd entusiastiska utövare. Läsarna av denna blogg är medvetna om Filiphs bedrifter under säsongen. Därför bara en kort resumé. Det blev två ljushållare i glas, för guldmedaljen i hall-FM och stafettguldet (tillsammans med Joni Virkkala och Pauli Ruostetsaari). Dessutom fick han ett hederspris som motiverades med bland annat uppdragen i ungdomarnas landskamp mot Sverige och uttagningen till utmanargruppen inför 19-åringarnas EM i Eskilstuna nästa sommar. Som en kuriositet kan nämnas att tre pojkar ur det GBK-lag som Filiph spelade med som liten nu uppvaktades för sina FM-guld, alla tre i helt olika grenar. Juuso Haarala är som bekant framgångsrik skidåkare och Markus Nikkanen är bågskytt. Vad lär vi oss av det? Fotboll förstör inte idrottskarriärer. Det är bra att inte binda sig vid någon gren som ung. Håll på med så mycket som möjligt så länge det känns roligt och är uppbyggande! Ifall intresset för en gren avtar kanske en annan idrott kompenserar. Vi får hoppas att mångfalden av idrottsutövare är stor även i framtiden då man dricker medaljkaffe i stadshuset. (Tom Johansson)

Två bra träningsdagar

Skrivet av friidrottenidag 13.12.2014

Kategorier:
Nåja, det börjar igen kännas som att kroppen fungerar. I fredags hade Filiph en bra träning i idrottsgården. Han tog i ordentligt och det verkar som om det onda i knäna givit med sig. Inte heller ryggen som gjorde sig påmind för en dryg vecka sedan kändes denna gång. Beträffande hälsan är det bara en täppt näsa som väntar på att kureras. Filiph har en långvarig förkylning, men det lär inte vara något ovanligt i höst. Just nu känns det som sagt som om det börjar gå att träna för fullt. I dag, lördag, tränade han i Bothniahallen tillsammans med Pauli Ruostetsaari, Jan-Anders Backlund och Jan Kaas. För Filiph blev det 2x600 meter (under 1.50), 3x400 meter (under 70 sekunder), 4x200 meter (under 29), 5x80 meter (under 10), mellan dragen en till två minuters pauser. Den första halltävlingen är även inplanerad. Idrottsgymnasierna har sina mästerskap i Kuortane den 15 januari 2015, behändigt med tävlingar inom nära räckhåll. Hur hallsäsongen fortsätter är ännu öppet, beror på om hälsan står honom bi och hur träningen nu kan genomföras. (Tom Johansson)

Nya tag i träningen

Skrivet av friidrottenidag 07.12.2014

Kategorier:
http://youtu.be/sa06k1aMUiE Tränaren Håkan Prest var nöjd med Filiphs kroppshållning under dragen. I fredags tränade Filiph med GIF i Karleby. Det blev alltså inget läger i Pajulahti, vilket förstås något harmar. Nu gäller det att få kroppen i skick och träna med nya tag. Den sämre träningsperioden har säkert inverkat på grunden och nu gäller det att försiktigt börja ta igen det som förlorats. Fredagens träning gick relativt bra. Lite stum blev Filiph i vaderna och under cirkelträningen kändes det i ryggen. På lördag var det vila mest hela dagen. I dag, söndag, tränade Filiph lätt i Idrottsgården. Han började med joggning i parken. Sedan blev det mångsteg (långa hoppsteg). Efter det följde växelhopp, fyra med höger och fyra med vänster. Sedan blev det höga knälyft innan han började löpa på raksträckan 4x60 meter, 4x80 meter och 2x100 meter. Passet slutade med lite cirkelträning och muskelvård. På tisdagen ska det enligt planerna bli testlöpning på mattan i Vörå. (Tom Johansson) 2014-12-07 16.56.29 Filiph och "Håkki" diskuterar hur träningen nu fortsätter.

Sjutusangrupperna utsedda

Skrivet av friidrottenidag 04.12.2014

Kategorier:
GIF har två idrottare i SFI:s elitgrupper (sjutusan), Filiph Johansson (sprint/häck) samt Pauli Ruostetsaari (medel- och långdistans). Pauli har också tidigare hört till elitgruppen medan Filiph har ingått i utmanargruppen. I och för sig var det väntat att Filiph kom med i elitgruppen. De riktgivande prestations-/resultatkraven för elitgruppen är: ålder 1997 eller tidigare födda, FM-placering 1-4/6 i klass H/D, FM-placering 1-3 i klasser H/D22+19+de sammanslagna resultaten i klasserna H/D17+16 och/eller landslagsrepresentation i samma åldersklasser och/eller statistikplacering 1-6 i klass H/D och 1-3 i klasser H/D22+19+den sammanslagna klassen för 17+16-åringar. Joni Virkkala och Natalie Westman är med i SFI:s utmanargrupp. På SFI:s webbplats kan du se vem som hör till de olika grupperna och även läsa om hur man går till väga vid valet av grupper och vad det innebär för idrottarna. Det första Sjutusanlägret för den nya säsongen hölls i oktober. Följande läger är strax efter nyår och det tredje i slutet av mars 2015. Dessa läger hålls i Kuortane. I slutet av april och början av maj är det ett utlandsläger. (Tom Johansson)