cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna mars 2015

Bra träning under veckoslutet

Skrivet av friidrottenidag 29.03.2015

Kategorier:
SFI-lägret i Kuortane är över och Filiph är tillbaka i Vörå. Det har varit hårda pass och det känns i hela kroppen. Nu blir det igen att ta det lite lugnare och låta träningen lagra sig i kroppen. Nästa läger blir i Monte Gordo, Portugal, i slutet av april och början av maj. Han har även börjat planera tävlingssäsongen. Efter Stafettkarnevalen blir det sannolikt ett par tävlingar på närmare håll för att vänja sig med tävlandet. Han hoppas även få en internationell tävling i början av säsongen. Vägen dit går i så fall via Nuorten Eliittikisat i Nurmijärvi. SFIM hålls i Nedervetil i juli och sedan följer FM-tävlingarna. Häromdagen blev det också klart att Kalevaspelen hålls i Jyväskylä år 2018. På internationella planet avgjordes VM i terränglöpning i lördags. Kenya och Etiopien dominerade fullständigt. (Tom Johansson)

Sjutusanlägret tjuvstartade

Skrivet av friidrottenidag 26.03.2015

Kategorier:
Filiph och klubbkamraten Joni Virkkala for redan idag till Kuortane där SFI-lägret hålls under veckoslutet. Under dagarna väntar igen en rad med träningspass av hög kvalitet. För Filiphs del har det varit en litet lugnare vecka efter lägerdagarna förra veckoslutet. För omväxlingen i träningen stod skolornas volleybollturnering i tisdags. Han hade lite ömmande i går, men nu känns benen rätt bra. Ryggen har inte heller bråkat på senare tid. Andra positiva signaler står Yle för. Skattebetalarnas mediebolag har beslutat att förmedla friidrottens stortävlingar de närmaste åren. Det är riktigt att friidrotten som är nära finländarens hjärta är tillgänglig i samhällsägda kanaler. Vi får hoppas att den uppmärksamheten inspirerar även våra friidrottare. (Tom Johansson)

Positiva känslor efter lägret

Skrivet av friidrottenidag 22.03.2015

Kategorier:
Landslagsgruppernas samling i Pajulahti är över och en trött Filiph anlände med tåget till Karleby på kvällen. Söndagen hann före det vara en tung träningsdag. Det blev bland annat 500 meter+400+300+200+100, serien löptes två gånger. Han tyckte själv att det gick helt bra. Överlag har lägerdagarna varit en positiv upplevelse. Till det positiva bidrar att han har möjlighet att lära sig bättre känna de löpare som satsar samma sträckor. Det finns alltjämt mycket att lära sig också då det gäller träningen. Till det positiva bidrar även en del förbättrade testresultat. Nu visade till exempel laktattestet 9,7, betydligt bättre än i höstas. Även hopptesten och snabbhetstesten är han tillfreds med. Nu blir det att ta det lugnare några dagar och låta träningen sjunka in. På fredag bär det sedan enligt planerna av mot Kuortane där SFI har läger under ett förlängt veckoslut. Och hård träning måste det vara om man ska ha en chans att nå toppen. Ännu gäller det att ta sikte på den nationella toppen. Det är redan i sig en stor utmaning. Ännu hårdare blir det då vi ser på den internationella toppen. Det gäller att inte låta sig nedslås av rapporterna från de internationella arenorna. Abdalleleh Haroun löpte häromdagen banvarvet på 44,68. Sudanesen som numera representerar Qatar är jämnårig med Filiph. Hans tid är årsbästanotering i världen, även då man räknar med seniorerna. Inomhus var han långt under 46 sekunder, 45,39 Imponerande. (Tom Johansson) Löpsteg2 Löpsteg Löpsteget analyserades under lägret.

En tuff dag i Pajulahti

Skrivet av friidrottenidag 20.03.2015

Kategorier:
Lägret i Pajulahti har haft ett tungt program i dag. Det har i princip varit träning hela dagen. Filiph började dagen med en morgonlänk. Sedan följde hopptest. Följande pass var det 3x3x300 meter. Dagens träningsprogram avslutades med rörlighet. Igår kväll då första passet avverkades kände Filiph av en ömmande rygg som han även tidigare haft känning av. Nattens vila kom lämpligt och dagens pass gick utan allvarligare ryggproblem. Lite kraftlös har han känt sig och dagens vedermödor känns i hela kroppen. (Tom Johansson)0

Pajulahti, och en populär idrott

Skrivet av friidrottenidag 19.03.2015

Kategorier:
Filiph åkte i dag i väg till Pajulahti där idrottsförbundet träningsgrupper för sprint och hopp är samlade. Det är hans andra läger med utmanargruppen som har EM för 19-åringar i bakhuvudet. Lägret kör i gång i dag och avslutas middagstid på söndag. Enligt planerna blir det sju träningspass under tre dygn och i dessa ingår en hel rad olika tester, alltså ett tufft veckoslutsprogram. Han ser i varje fall fram emot lägret. Vi har här i flera repriser hävdat att det finns ett folkligt intresse för friidrott i Finland. Belägg för det ger en undersökning som Sponsor Navigator gjort. De har kartlagt vilka idrottsevenemang som intresserar finländarna mest. Landskampen mot Sverige toppar, före Kalevaspelen och Elittävlingarna. Alltså friidrott. (Om någon potentiell sponsor läser detta inlägg ska vi passa på att notera att Filiph i somras deltog i alla tre). Flera andra friidrottsevenemang finns dessutom med på 20-i-topp-listan, bland andra Hall-FM i Tammerfors. Enligt kartläggningen är 43 procent av finländarna friidrottsintresserade. Intresset är dessutom på stigande. I sammandraget är endast ishockey populärare. (Tom Johansson)

Pirkkahallen dominerar statistiken

Skrivet av friidrottenidag 15.03.2015

Kategorier:
Statistiken för inomhussäsongen börjar vara klappad och klar. För Filiphs del ser det relativt bra ut. Han har tagit kliv framåt i jämförelse med motsvarande tid i fjol. Som vi många gånger tidigare konstaterat kan man inte dra allt för långt gående slutsatser från statistiken. Idrottarna har olika inställning till hallsäsongen. Många väljer av olika orsaker att inte tävla, eller att tävla sparsamt. Filiph har i varje fall tävlat en del. Om man ser på statistiken är säsongens första tävling, idrottsläroinrättningarnas mästerskap i Kuortane, hans bästa. Han blev tvåa på 400 meter med tiden 50,26. Denna tid ger honom en femte plats i landsstatistiken. Jani Koskela toppar med 48,31 före Gustav Klingstedt, 49,20 och Juuso Hassi, 49,62. På överlång inomhusbana gjorde Filiph sitt bästa lopp, FM i Tammerfors. Hans tid 49,49 ger honom en elfte plats i statistiken. Nämnas kan att 14 av de 20 bästa tiderna i landet noterades i samma tävling. På Pirkkahallens 300-metersbana noterades för övrigt 17 av de 20 bästa tiderna under hallsäsongen. Ville Lampinen toppar statistiken med 48,08. På 200 meter, kort bana, ligger Filiph på 19:e plats med sina 22,77. Nu är det igen träningssäsong. Vädret är toppen i dag. Filiph kunde göra sin träningsrunda med korta byxor, utan att behöva frysa. (Tom Johansson)

Tuff träningsvecka, styva ben

Skrivet av friidrottenidag 13.03.2015

Kategorier:
Det har varit en tung träningsvecka. Under veckans fem första dagar är Filiph upp i cirka 45 kilometer. Det kan anses som en bra mängd för en ung kvartmilare. För Filiph är det den hårdaste träningsveckan på finländsk mark. Tuffare har det bara varit på läger i Portugal. I kväll (fredag) var det drag i parken utanför Idrottsgården. En ormutställning ockuperar Idrottsgården. På programmet stod bland annat 4x300, 5x200 och 5x100 meter. Benen är nu också ömmande och styva. Träningen med vikter känns i musklerna. Han har även fått det preliminära programmet under lägret i Pajulahti som börjar på torsdag nästa vecka.(Tom Johansson)

Träningen har kommit bra i gång

Skrivet av friidrottenidag 11.03.2015

Kategorier:
Träningsveckan har hittills varit riktigt bra. I tisdags blev det styrketräning och tanken är som tidigare nämndes att träna mera med vikter än tidigare. Hittills har det varit sparsamt med den typen av träning. I dag var Filiph till Botniahallen. Det handlade om drag på 200 meter kring 35 sekunder. Tio drag varvades med vila, som i praktiken betydde joggning tillbaka på cirka en minut. Lite problem med rytmen till en början, men efter hand gick det bättre. Han tyckte att träningspasset var riktigt bra. Ryggproblemen som gav sig till känna under slutet av inomhussäsongen ser ut att ge med sig. Det känns bättre och bättre dag för dag. Under träningspasset i Botniahallen fungerade andningen inte riktigt bra, men det kan bero på torr inomhusluft. (Tom Johansson)

Återgång till den hårdare träningen

Skrivet av friidrottenidag 09.03.2015

Kategorier:
Efter att hallsäsongen tog slut har det varit en vecka med lättare träning. I fredags var det visserligen ett pass i Idrottsgården, som föregicks av en radiointervju. Lördag och söndag blev det en hel del frisk luft. Även friidrottarna deltog som funktionärer då ungdoms-FM på skidor avgjorders i Köukarterrängen. Lördagen började med några köldgrader, men så småningom började det blåsa friskt och snart kom även regn. Det blev lite surt att stå ute. På söndagen var det betydligt behagligare. Nu har han återupptagit träningen på allvar. En tuff period ligger framför om allt går som planerat. Ryggen känns lite bättre och som det nu verkar ska det gå att träna ordentligt. Han har meddelat att han är på väg till Pajulahti där idrottsförbundets grupper håller läger. Förra lägret tvingades han hoppa över på grund av skavanker och influensa. Det blir intressant att se hur det hela utvecklas. Efter Pajulahti följer så småningom ett nytt SFI-läger i Kuortane. I slutet av april bär det av till Portugal där han vistas tre veckor. (Tom Johansson)

Hårdare kvalgränser till FM

Skrivet av friidrottenidag 04.03.2015

Kategorier:
Kvalgränserna till Kalevaspelen har skärpts. Å andra sidan har man infört ett system för att komplettera startlistan om antalet anmälda inte är det önskade. För de olika grenarna har man slagit fast ett bestämt antal deltagare. De som inte klarat kvalgränsen får sätta sig på reservlistan. Där rangordnas de och denna rankning är grunden då startlistan kompletteras. På 400 meter herrar är den nya kvalgränsen 49,00 (49,60 förut). Målet är att ha 24 löpare i försöken. I praktiken torde kvaltiden vara sämre än 49,00. På 200 meter ska man även ha 24 löpare och kvalgränsen är 21,90 (22,25). Nämnas kan att man på 100 meter strävar efter att ha 32 startande. De nya kvalgränserna kan du bekanta dig med på till exempel ÖID:s webbplats. Vi har flera gånger konstaterat att friidrotten håller på att stärka sin ställning i Finland. Under veckoslutet ordnas Tampere Junior Indoor Games, halltävlingar för de yngre. Antalet anmälda överskrider 1600 och det lär vara alla tiders bästa notering. Glädjande är att Karlebyföreningarna GIF och KV har en busslast deltagare med. (Tom Johansson)