cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna april 2015

Rekordvecka och positiv känsla

Skrivet av friidrottenidag 26.04.2015

Kategorier:
Den första av tre veckor i Portugal har avverkats i positiv andra. Filiph säger att löpningen känns mycket bra. Och träningsmängden har varit stor ur Filiphs perspektiv. Det har blivit 77 kilometer under veckan, vilket är hans rekord. Till saken hör att det blev dåligt med sömn natten mellan söndag och måndag. På måndag flög han från Helsingfors till Faro, via Frankfurt. Träningen kom i gång först på kvällskvisten. Under veckan har det även blivit ett par lugnare dagar som han tagit vara på. Trots den stora träningsmängden känns kroppen fräsch. Nästa vecka är tanken att den hårda träninen fortsätter. Eventuellt blir det ett informellt testlopp på 400 meter också. På hemmaplan är det landsvägslopp som gäller, men från internationella arenor kommer rapporter om toppresultat. Kirani James löpte här om dagen banvarvet på 44,22. Han seglar därmed upp som ett namn att räkna med i Peking i augusti. James tog VM-guld 2011 och OS-guld förlajde år. Ifjol hade en lite svagare säsong. (Tom Johansson)

Bra början i Monte Gordo

Skrivet av friidrottenidag 22.04.2015

Kategorier:
Lägret i Portugal har börjat bra. Måndagen gick i huvudsak till resan, men Filiph hann även med ett träningspass, det blev sammanlagt 8 kilometer. I går, tisdag, blev det en riktigt tuff träningsdag. Han gjorde tre pass, det blev 18 kilometer. I dag hade han två träningspas och adderade till 14 kilometer, med lite lugnare takt. Det har med andra ord redan blivit 40 kilometer på tre dagar (ena dagen i praktiken en resdag). För en ung kvartmilare är det en respektabel träningsmängd. I morgon blir det lugnare, ett träningspass. Han säger att benen känns överraskande bra mot bakgrunden att träningen varit diger. Vädret var i dag riktigt somrigt och stämningen är riktigt god. Det gäller förstås att inte bli alltför ivrig ute på ”grönbetet”. I morgon får GIF-truppen i Monte Gordo förstärkning. (Tom Johansson)

I väntan på arenatävlingarna

Skrivet av friidrottenidag 19.04.2015

Kategorier:
20150419_192334 Mika Sällinen t.v. och Filiph i beråd att stiga på tåget söderut. I går, lördag, var Filiph och kände på Kyrkbackens banor. Han väntar otåligt på tävlingssäsongen. I stora världen ordnas redan tävlingar och intressanta resultat har noterats. Filiph tycker att han är i mycket bra form för tillfället. Men det blir att ge sig till tåls en tid ännu. I morgon landar han i Portugal, om planerna går lås. Framför sig har han då tre veckor träning tillsammans med en del av SFI:s aktiva. Lägret i Monte Gordo har långa traditioner för SFI. Arenasäsongen börjar sannolikt med Stafettkarnevalen på Olympiastadion i Helsingfors. I slutet av maj brukar man ha distriktstävlingar i Nykarleby och Filiph har siktat på att testa formen där. Andra juni är det dt på Kyrkbacken. I Portugal går han lite noggrannare genom tävlingskalendern. Onsdagen den 22 april mellan klockan s18 och 20 ordnas en intressant tillställning i Karlebysalen, i Stadshuset. Den som söker sig dit får ta del av Kari Puronahos forskningsrön. Han har kartlagt bland annat kostnaderna för de unga idrottande. Under en tioårsperiod har kostnaderna tredubblat. För majoriteten av familjerna blir den ekonomiska bördan övermäktig. Det betyder även att barnen specialiserar sig tidigare än förr. Rubriken för Puronahos föredrag är Drop-out or throw-out? Temat är angeläget. (Tom Johansson)

Portugallägret kallar

Skrivet av friidrottenidag 16.04.2015

Kategorier:
Om allt går som planerat anländer Filiph till Monte Gordo, Portugal, på måndag. Han har då tre lägerveckor framför sig. På plats finns en hel del SFI:are, bland dem också ett antal klubbkamrater i GIF. I början av veckan var han med skolan i Solvalla i Esbo. Träningen kändes myckt bra. Han tycker sig vara i mycket bra form. Nu hoppas han att hälsan håller och att turen står honom bi. Det är en bra bit fram till tävlingssäsongen, och mycket kan förstås hända. Vi hoppas förstås att förändringarna har positiva förtecken. På den interationella arenan händer en hel del, saker som berör friidrottare som har siktet inställ lite in i framtiden. I dag utsåg internationella friidrottsförbundet Eugene i USA till värd för friidrotts-VM år 2021. Beslutet kom lite överrumplande. Av tradition brukar beslut av denna typ av beslut föregås av en ansökningsprocess, så inte denna gång. I bland annat Sverige har beslutet tagits emot med bestörtning. Göteborg har nämligen lagt ner en hel del jobb på att förbereda en ansökan. Nu får det arbetet avblåsas. Nämnas kan att det är första gången som VM arrangeras i USA. Den minnesgode kommer i håg att den första upplagan av friidrotts-VM ordnades i Helsingfors år 1983 där spjutkastaren Tiina Lillak tog guld. (Tom Johansson)

Supporterkulturen ska utvecklas

Skrivet av friidrottenidag 09.04.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Det finns ett stort intresse för friidrott i Finland. Men det är svårt att locka publiken till läktarna. Inom friidrottsförbundet jobbar man med få mera folk till tävlingarna. Förbundets vice ordförande, Ahti Arokallio, behandlar frågan i en intressant kolumn på yleisurheilu.fi. Det lär bli någonting synligt redan i sommar. Frågeställningen visar att de svenskspråkiga skolornas stafettkarneval tänkt rätt också på denna punkt. På olika sätt har man uppmuntrat hejarklackarna för att skapa en bättre stämning. Det kan förstås vara lättare att få liv i publiken då det handlar om stafett. Men visst måste det finnas möjligheter också i de individuella grenarna. Det kan erkännas att de mindre friidrottstävlingarna inte i sitt upplägg är så elektriska. Å andra sidan är åskådarna ofta mycket sakkkunniga och intresserar sig i första hand för prestationerna. Men som sagt, det finns säkert en hel del att göra för att locka mera människor att på ort och ställe ta del av den ädla sporten. Friidrotten är en stor internationell folkrörelse, men även den har en lokal dimension som kan intressera. Glädjande är att friidrotten växer kraftigt också i Finland. Speciellt i de yngsta klasserna är tillströmningen större än på länge. I alla flickklasser växer antalet utövare. Problemet är pojkarna i åldern 13-15 år. Här behövs tydligen extra insatser för att få mera rörelse. För Filiphs del har det i varje fall varit en hel del rörelse. Han tycker att uthålligheten och fartuthålligheten blivit bättre. Däremot är han lite osäker på hur snabbheten utvecklas. Under lägret i Pajulahti för några veckor sedan fick han positiva signaler. Men å andra sidan kände han av ryggen då han var i full fart. Han har sedan dess varit försiktig för att inte i onödan förvärra ryggproblemen. Men det har i varje fall skapat lite osäkerhet. (Tom Johansson)

Grundträningen fortsätter

Skrivet av friidrottenidag 06.04.2015

Kategorier:
Grundträningsperioden fortsätter och egentligen finns det inte så mycket att rapportera. Efter lägren blev det lite lugnare i ett par dagar. Sedan har det varit så gott som full rulle, även över påskhelgen. I dag blev det länk och muskelträning. De blodtest som gjordes i Kuortane visar att alla värden är normala. Filiph väntar ännu på resultatet av ferritin-mätningen i torsdags. I morgon är det test på löpmatta i Vörå. Det är lugnt på tävlingsfronten i hemlandet. Däremot kommer det då och då resultat från stora världen. En del intressanta frågor diskuteras i varje fall. I Malmö testade man med hoppzon i en längdtävling för damer. Frågan som ställdes var om man kan få publikvänligare på så sätt. Det blir inga övertramp och rimligtvis längre hopp då man mäter från det faktiska avstampet. I Sverige har man även gått in för att delta mera i tävlingar utomlands med större bredd. Det betyder i praktiken att man ser även på de större tävlingarna i grannländerna. En allt större del av svenska friidrottsstatistiken består av resultat som gjorts i tävlingar utomlands. (Tom Johansson) 2015-04-05 17.00.15 Filiph, Pauli Ruostetsaari och Markus Sällinen gjorde några drag på konstgräset i Sandhagen. Det var ingen trängsel på den fina mattan i perfekt vårväder i söndags.

Utomhus under påskhelgen

Skrivet av friidrottenidag 03.04.2015

Kategorier:
Våren närmar sig och det ger bättre möjligheter att träna utomhus. I dag samlades GIF:arna i Peltokorpi (Kelviå) för ett träningspass. Det blev en hel del drag i motlut och träningen kändes i benen. Fördelen är att det blir en hel del frisk luft. Idrottsgården är som bekant inte känd för att ha bra inomhusluft. Det blir ingen större vila under påsken. Ledigheten från skolan bidrar förstås till att det blir mera fritid som kan användas för att besöka släkt och vänner. Så mycket normal skolgång blir det heller inte efter påskhelgen. Från skolan åker man till Solvalla för ett läger. Sedan följer lägerveckorna i Portugal. Filiph har planerat in tre veckor.Efter det är vi en bra bit in i maj och då börjar tävlingssäsongen närma sig. (Tom Johansson)