cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna maj 2015

Lite täppt i näsan, Karleby nästa

Skrivet av friidrottenidag 29.05.2015

Kategorier:
En lite täppt näsa och raspig röst har det varit efter säsongpremiäreni i Nykarleby. I dag har Filiph packat sina saker i Vörå. I morgon är det skolavslutning och och efter det blir det att flytta hem till Karleby. En del uppvaktningar av nya studenter lär det också bli bli på lördagen. Ifall förkylningen inte förvärras är det Karleby och Kyrkbacken som är arena för följande tävling. Filiph har anmält sig på 400 meter. Tillsvidare är det tunt med konkurrenter i den grenen, men överlag tycks regiontävlingarna samla en hel del idrottare. Det är upplagt för en intressant kväll. På de internationella arenorna har säsongen varit i gång redan en tid. En del del goda resultat noteras nu också i hemlandet. Tilastopaja samlar alla resultat och där kan man även avgiftsfritt kolla den aktuella statistiken i olika grenar, de tjugo bästa resultaten per gren. Kom även i håg GIF:s Ärevarv som löps på onsdag. Filiph löper och behöver förstås sponsorer. Huvudelen av det son kommer in går till den arrangerande föreningen. (Tom Johansson)

Tredje plats i Nykarleby

Skrivet av friidrottenidag 26.05.2015

Kategorier:
https://youtu.be/tNo_cKfGU9o Det var en hård kamp på upploppet. Filiph inledde sin utesäsong med en tredje plats med tiden 22,99 på 200 meter på Skogsvallen i Nykarleby. Vann gjorde hemmasonen Benjamin Fridlund före Christoffer Envall, IK Falken. Båda hade tiden 22,91. Filiph är inte riktigt nöjd med tiden. Han har ett tungt stafettkarnevalsveckoslut bakom sig och lagom till uppvärmningen kom regnet. Banan blev lite tung och Filiph tyckte att han inte riktigt kom i gång från start. Men som premiärlopp var det ändå ok. Regiontävlingen i Nykarleby var för övrigt välbesökt och många goda resultat nåddes. Till exempel slog GIF:s spjutkastarlöfte Minna Hollanti personligt rekord md 41,46 i klassen F15. Nästa tävling är på Kyrkbackens plan, tisdagen den 2 juni. Han testar då formen på sin paradsträcka. Förhoppningsvis är vädergudarna då nådiga och att det blir ett bra tillfälle för idrottspubliken att bekanta sig med de lokala friidrottsförmågorna. Vi ska även påminna om att det blir Ärevarv samma vecka. Det är lätt även för enskilda att vara med och stöda idrotten ekonomiskt. Största delen går till den lokala föreningen. (Tom Johansson)

Tre medaljer, i tre valörer på stadion

Skrivet av friidrottenidag 23.05.2015

Kategorier:
Ett tufft dagsverke belönades med tre medaljer under Stafettkarnevalen. Guld blev det i dubbel svensk mixed stafett. Filiph fick löpa ankarsträckan, 400 meter, ohotad. Lagkamraterna hade skaffat honom ett betryggande försprång. Tvärtom var det i gatustafetten. Filiph hade en bra bit upp till Borgålöparen Samuel Kouri då han gick ut på ankaretappen. In på stadion fick ha inse att kampen om guldet var förlorad. Han hade börjat lite för hårt, gjort en chansning som inte höll. Men någon alternativ taktik fanns knappast. I korta stafetten var Filiph också ankare. Han fick pinnen av sin tidigare lagkamrat i fotboll, Daniel Storrank, och kom i mål som trea efter suveräna Brändö och Sibbo. På förmiddagen löpte man försök på korta stafetten. Vörålaget vann sitt heat klart. Vörås flickor hade en synnerligen bra tävlingsdag, guld på alla sina distanser. Mycket glädjande är att Karleby svenska gymnasiums flickor kunde knipa en silvermedalj på 4x100 meter. Det skulle också ha varit intressant att se hur Karlebygymnasiet skulle ha hävdat sig i dubbla svenska stafetten. Tyvärr diskvalificerades laget på grund av tjuvstart. Tjuvstarten var solklar, men domen kändes hård mot bakgrunden att man överlag tycktes ha ett visst mått av överseende vid växlingarna. Tävlingarna kan ses på yle arena, och kommer även i tv under början av veckan. (Tom Johansson)

Tre stafetter på lördag

Skrivet av friidrottenidag 22.05.2015

Kategorier:
Filiph ska enligt planerna delta i tre stafetter under stafettkarnevalen på lördag. Han räknar med att det blir en trevlig tillställning. Vörå idrottsgymnasium har pojklag på 4x100 meter, gatustafett och dubbel svensk stafett (mixedlag). Ifjol blev det tre medaljer för pojkarna, seger i gatustafett, tvåa i svensk stafett och brons i kort stafett. Skolans flickor var ännu vassare. För Filiphs del är det första utomhustävlingen i år. Han säger att han känner sig bra i form. Man kan följa med tävlingarna i direktsändning på till exempel yle:s webbsida. Han har nu också anmält sig till distriktstävlingen i Nykarleby på tisdag och hoppas att vädret är gynnsamt. Det handlar om 200 meter. Säsongöppningen skedde för hans del i Seinäjoki ifjol. Då var det både kallt och blåsigt och till och med lite regn. (Tom Johansson)

Stafettkarneval och ärevarv

Skrivet av friidrottenidag 19.05.2015

Kategorier:
Det börjar dra i hop sig till tävlingssäsong. På lördag deltar Filiph med sina skolkamrater i Vörå i Stafettkarnevalen i Helsingfors. Här blandas lek med allvar i lagom doser. Man får hoppas att vädret är på deltagarnas sida och att det blir en riktig fest. Stafettkarnevalen får varje år stor medial uppmärksamhet. Festligt bör det även vara första veckan i juni då GIF ordnar sitt ärevarv. Föreningen har satt 23500 euro som mål. Om det uppfylls innebär det nytt rekord för föreningen. Ärevarvet är en viktig inkomstkälla för föreningarna. Det är också lätt för var och en att delta, 15 euro är minimisumma. De som har möjlighet ska förstås bidra. Pengarna går till gott ändamål. Och roligare är det förstås om publiken möter upp i stora skaror. I Esbo hade man kombinerat sitt ärevarv med en förtävling. Det handlade om ett par udda tävlingssträckor, 150, 300 och 600 meter och startfälten var högklassiga. Denna modell kan vara värd att tänka på även på andra orter. För Filiphs del blir blir det sannolikt årspremiär på de officiella tävlingssträckorna i Nykarleby tisdagen 26 maj. Då är det 200 meter som gäller och hans personbästa 22,62 ska sättas på prov. (Tom Johansson)

Tillbaka i vardagen

Skrivet av friidrottenidag 14.05.2015

Kategorier:
20150512_185011 Dags för start flickor 10 år, Filiph fungerar som "hare". Nu är det igen träning på hemmaplan som gäller efter tre veckor på läger i Portugal. Filiph reste hem i måndags, från Faro via Bryssel till Helsingfors. Sedan blev det tåget. På morgonkvisten, tisdag, var han framme i Karleby. Efter den tröttande resan har det varit rätt lugnt och en återgång till rutinerna. På tisdag kväll var det avslutning på terrängcupen. Glädjande många unga har deltagit i cupen som är ett samprojekt mellan GIF, IF Åsarna och LoVe. Fyra deltävlingar ingick i cupen. Filiph fick röra på sig genom att han fungerade som "hare" för tre starter. I onsdags var det Sandskata som gällde. Träningspasset utfördes i regn och rusk, men det får idrottarna inte låta sig påverkas av. I dag var han i Sandhagen och hade ett träningspass. Så småningom börjar tävlingssäsongen. Nästa veckoslut är det igen Olympiastadion i Helsingfors som kallar. Skolornas stafettkarneval avgörs och Vörå borde ha slagkraftiga lag på benen. (Tom Johansson)

2700 i Kokkola City Run

Skrivet av friidrottenidag 08.05.2015

Kategorier:
https://youtu.be/XJatozo5z_w Massorna i rörelse. Det var liv och rörelse i Karleby i kväll. Cirka 2700 glada löpare deltog i Kokkola City Run som har hunnit bli en tradition. Löpning har blivit en folkrörelse. Humöret var det inget fel på. Alla tycktes stortrivas. För egen del blev det ingen löpning. Fru Monika och jag medverkade i stället tillsammans med GIF-gänget genom att dela ut väskor med lite olika produkter till löparna efter målgången. Ett trevligt evenemang så här på fredagkvällen. (Tom Johansson)

Löptekniken ska slipas

Skrivet av friidrottenidag 07.05.2015

Kategorier:
Den tredje veckan i Portugal är halvvägs. Det har varit en del fokusering på löptekniken tillsammans med SFI:s tränargarde. Mycket handlar det om rörligheten i höftpartiet. Det har blivit en hel del nya övningar som han tar med i sin fortsatta träning. Filiph är mycket nöjd med veckan hittills, och hela lägret för övrigt. Tiden i Portugal har gått fort och så småningom blir det att börja tänka på hemresan. Han ser fram mot tävlingssäongen. I år blir det inget terräng-FM för hans del. Han hinner inte hem från Mointe Gordo. Men GIF är väl representerat i Imatra på söndag. Sex löpare är anmälda, Pauli Ruostetsaari, Joni Virkkala, Juuso Haarala, Mika Sällinen, Jan Kaas och Jan-Anders Backlund. Ute i stora världen fortsätter man notera fina resultat. I ett 10000-meterslopp i Kalifornien var 15 löpare under 28 minuter häromdagen. Bland dessa fanns inte ens många afrikaner. Nivån är med andra ord stenhård. I morgon, fredag, är det Kokkola City Run och då är massorna i rörelse. (Tom Johansson)

Bra testlopp i lördags, 49,5 h

Skrivet av friidrottenidag 03.05.2015

Kategorier:
Filiph fick äntligen till sitt planerade testlopp på 400 meter. Foten som ömmat börjar vara i skick. Banvarvet gick på 49,5, med handtidtagning. Eltiderna är i regel lite sämre. I statistiken lägger man på 0.14 sekunder. Handtiderna får man förstås ta med en nypa salt, men är förstås riktgivande. Hur som helst är han nöjd med testet. Han öppnade mycket hårt, och passerade 300 meter på lite över 34 sekunder. Efter det kom en svacka, de sista femtio metrarna fick han igen tag i löpningen. Vid målgången snubblade han och skrapade upp lite på axeln och armbågen, ingenting allvarligt. Mot bakgrunden att han löpte ensam och är inne i en tuff träningsperiod går han med tillförsikt fram mot tävlingssäsongen. Den sista veckan i Monte Gordo blir det att lyssna på kroppen. I dag har det varit en lugnare dag och benen känns bra, och fotknölen ger sig som sagt inte till känna. Under dagens träning blev det två gånger 150+300+400 meter. Första veckan blev det som vi tidigare berättat 77 kilometer. Den gångna veckan blev det att ta det lugnare ett par dagar, lite under 30 kilometer och sista veckan är målet att komma upp över 55 kilometer. (Tom Johansson)

Lite fotproblem stör träningen

Skrivet av friidrottenidag 01.05.2015

Kategorier:
Filiph har de senaste dagarna känt av en lite ömmande fot, knölen på insidan. Han tror att det handlar om en överansträngning och tar det nu lite lugnare. Den första veckan i Portugal blev det sannolikt för hård träning. Den ömmande foten har gjort att Filiph inte gjort något löptest, för fullt på 400 meter. Han siktar i varje fall på att kunna testa formen i morgon, lördag. Hur det blir avgöra han i morgon. Foten är dock inte sämre än att det går bra att löpa på sandstranden. Han hoppas förstås bli i skick och att det under den tredje och sista lägerveckan blir igen fullödig träning. Ur internationellt perspektiv har vi ett intressant veckoslut framför oss. På Bahamas avgörs VM i stafett. Finland har ingen representation. Men på plats finns de riktigt stora grabbarna, bland dem Usain Bolt och Justin Gatlin. (Tom Johansson)