cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juni 2015

Personbästa, 49,47, höjer humöret

Skrivet av friidrottenidag 28.06.2015

Kategorier:
Filiph är mycket nöjd med sitt 400-meterslopp i Sprintkarnevalen. Det blev nytt personrekord, 49,47, och heatseger. Han slog många meriterade kvartmilare. I tävlingen blev han trea efter Ville Wendelin och Antti Kokkonen som i det tredje och heta heatet kom under 49 sekunder. I historieböckerna finns han ändå inte eftersom han formellt deltog utom tävlan. Det var herrklass och Filiph hade haft möjlighet att tävla i klassen M19. Nåja, det har ingen betydelse, han gjorde ett bra upplagt lopp i de perfekta väderförhållandena. På bortre långsidan rullade det på bra och rätt bra höll han ihop löpningen också på upploppet. Det traditionella illamåendet efter loppet var denna gång ovanligt behärskat. Det var för övrigt fösta gången han kom under 50 sekunder på ett annat underlag än Mondo. Det var också första gången under 50 denna utesäsong. Nu känns det riktigt bra. (Tom Johansson)

Trea på 200 meter i Sprintkarnevalen

Skrivet av friidrottenidag 28.06.2015

Kategorier:
Filiph är helt nöjd med sitt lopp på 200 meter i Sprintkarnevalen som avgörs som bäst i Jämsänkoski. Han blev tredje i klassen M19 med tiden 22,69 i lite motvind. Vann gjorde Oskari Lehtonen som visat god form under säsongen. Han hade tiden 21,53 som är under EM-kvalgränsen. Resultatnivån har överlag varit bra. Filip ska senare i kväll löpa 400 meter i herrklassen. Det återstår att se hur han hinner återhämta sig. (Tom Johansson)

Säsongen kommer på allvar i gång

Skrivet av friidrottenidag 24.06.2015

Kategorier:
Friidrottssäsongen kommer nu in i en ny fas. I morgon avgörs Paavo Nurmi Games i Åbo. Tävlingen har ambitionen att bli en del av Diamantligan, och har redan i år högklassiga startfält. Den mediala uppbackningen har också tagit ett steg framåt. Yle sände redan i dag ett program där man ”snackade upp sig” inför tävlingarna. Det är positivt att Yle gör sitt till för att hålla friidrottsintresset vid liv. I morgon är det tävlingar och vi får hoppas att idrottarna bidrar till underhållningen med fina prestationer. Under veckan avgöras även grenkarnevalerna. Släggkastarna är i Kaustby, spjutkastarna i Pihtipudas, långdistansarna och längd- och trestegshopparna i Jämsä, höjdhopparna i Ruovesi, stavhopparna i Somero, mångkamparna och gångarna i Kauhava o.s.v. Filiph åker till Jämsänkoski där det är sprintkarneval på söndag. Han löper 400 meter i herrklassen. Loppet har 30 förhandsanmälda löpare, en stor del av landets bästa. Före banvarvet löper han 200 meter i klassen M19. Här är 25 löpare förhandsanmälda. (Vill minnas att man kan följa med tävlingarna på Netti-tv som man kommer åt via Jämsänkosken Ilves hemsida.) Filiph har den senaste tiden koncentrerat sig på att träna. I söndags hade han en hård och bra träning, i tisdags var det bara lite joggning och massage, i tisdags var det fartlek och i kväl (onsdag) hade han snabbhetsträning. Nu blir det att ta det lugnt och ladda batterierna inför söndagens drabbningar. Ska också börja påminna om sommarens lokala höjdpunkt, SFI-mästerskapen som avgörs i Nedervetil andra veckoslutet i juli. Dessa tävlingar får vi återkomma till i flera blogginlägg. Före SFIM är det stafett-FM i Seinäjoki. En del diskussion har även vårt friidrottslandslag givit anledning till efter att det tillsammans med sina nordiska kollegor föll ur den europeiska superligan. Har lagt märke till en viss hånfullhet, men vi ska komma i håg att vi var bland Europas elva bästa lag. Vi kan även notera att några av våra lyskraftigaste idrottare av olika orsaker inte var med. Hanna-Maari Latvala, Sandra Eriksson och Noora-Lotta Neziri kunde sannolikt ha förbättrat poängskörden. Men alla andra länder hade förstås också idrottare på skadelistan. Om två år har vi möjlighet att försöka komma tillbaka till superligan. Då har kanske våra löpare tagit kliv framåt. Ännu är våra löpare i regel efter konkurrentländernas representanter. (Tom Johansson)

I väntan på bättre tider

Skrivet av friidrottenidag 20.06.2015

Kategorier:
Ibland går det inte som man önskat sig. Alla som sysslar med idrott vet att utvecklingen inte är spikrak och står inte alltid i direkt proportion till träningen. Att det kommer perioder med svagare resultat än väntat borde därför inte komma som någon överraskning. Ändå ger dessa svackor lätt anlednng till en omedveten gnagande oro. Risken är väl att denna oro börjar mata sig själv. Filiph har haft en relativt bra träningsvinter. Testresultaten har överlag förbättrats. Hallsäsongen gick även bra. Tiderna förbättrades, även då han hade små skavanker. Under utesäsongen har han inte kommit ner på lika bra tider. Måhända har det kyliga vädret bidragit, inte bara på tävlingsprestationerna utan även på träningen. Det har till exempel blivit lite mindre drag på 150 och 200 meter. Men även i fjol hade vi tidvis en kall försommar, och då var resultaten lite bättre än i år. Nu har förväntningarna kanske varit lite för högt ställda, även om de känts helt realistiska. Nå, någon panik är det inte, men ändå plats för en liten eftertanke. Under midsommaraftonen var det träningspaus. På midsommardagen blev det två pass, länk i Sandhagen och fartträning på Kyrkbackens plan. Några tävlingar blir det inte under helgen. Det blev ju som bekant lopp både i tisdags och i torsdags. I stället för att tävla är det träning som gäller, och i dubbel bemärkelse en väntan på bättre tider. Söndagen den 28 juni är det sprintkarneval i Jämsänkoski. Filip har anmält sig på 200 meter i sin egen tävlingsklass, M19, och på 400 meter i herrklassen. De olika grenkarnevalerna brukar locka till sig landseliten och ger en fingervisning om hur deltagarna ligger till i den nationella jämförelsen. (Tom Johansson)

Tvåa på 50,71 i Bennäs

Skrivet av friidrottenidag 18.06.2015

Kategorier:
Det blev en andra plats för Filiph på 400 meter i Bennäs i dag. Vann gjorde Simon Haglund, som i år gått upp på 800 meter. Haglunds segertid var 50,67. Filiph öppnade loppet rätt lugnt och hade däremed krafter kvar in på upploppet, men det räckte inte till för seger. Klockan gick denna gång också onödigt länge. Men så var vädret också denna gång lite för kallt för topptider. Tävlingarna i Bennäs var välbesökta. GIF bidrog även föredömligt till startfälten. Många nya personrekord såg dagens ljus. Det är lite oklart hur Filiphs tävlingskalender ser ut nästa vecka. Möjligtvis blir det att koncentrera sig mera på träning för att vässa formen. Sprintkarnevalen i Jämsänkoski hålls på söndag om drygt en vecka. Där ska Filiph försöka vara med. (Tom Johansson)

Regionmästare med marginal

Skrivet av friidrottenidag 17.06.2015

Kategorier:
Det var inget snack om saken. GIF vann regionmästerskapen för både pojkar under 19 år år och 17 år. Tävlingarna avgjordes i tisdags i Seinäjoki. Filiph löpte ankarsträckan. När han löpte ut var tävlingen i praktiken avgjord. Janne Nyman på strartsträckan och Juuso Haarala på mellanetappen hade skaffat ett betryggande avstånd till följande lag, Jyväskylän Kenttäurheilijat. Utan att förta sig kunde Filiph dryga ut avståndet. Han klockades inofficiellt för 2.05 på sin sträcka. Sluttiden var 6.20,67. Betydligt sämre än då GIF i fjol tog FM-guld, men ändå en tid som står sig bra i jämförelse med segrarna i motsvarande stafett i andra regioner. Filiph är relativt nöjd med sitt eget lopp, även om han inte behövde ta i för fullt. Roligt var det också att Dani Peuraharju, Joel Store och Kim Piispanen tog hem mästerskapet i sin klass, M17. Nästa tävling är redan i morgon, på torsdag, i Bennäs. Filiph ska löpa 400 meter och har som det nu ser ut tre lagkamraterna mot sig. Han hoppas på goda väderleksförhållanden och att han ska hitta den fart som han tror att finns i kroppen. (Tom Johansson)

GIF siktar på stafett-DM

Skrivet av friidrottenidag 14.06.2015

Kategorier:
2015-06-14 17.20.03 Rätt många deltog i dagens förberedelse inför stafetterna. På tisdag är det stafett-DM i Seinäjoki, där även FM-stafetterna avgörs lite senare i år. GIF har fina stafettraditioner och det ser ut som om klubben får flera lag på benen till DM, både pojkar och flickor. En av fördelarna med stafetterna är att man stärker klubbkänslan. Samtidigt är det ett bra läge att rekrytera löpare och ge dem chansen i intressanta tävlingar. För GIF:s del har en del nya förmågor kommit med och ger möjligheter att ställa upp med fler lag. Vi hoppas att de nya tänder på friidrotten. Stafett-DM har knappast en lika stark festyra som Stafettkarnevalen, men kan erbjuda intressanta startfält. Till det bidrar att flera distrikt samsas om DM. I Seinäjoki deltar förutom ÖID även Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Mellersta Finland. Det sistnämnda distriktet har bland annat landets bästa idrottsklubb, Jyväskylän Kenttäurheilijat. För Filiphs del blir det troligen att delta i 3x800 meter i klassen M19. Ifjol vann GIF både DM och FM i den klassen. Joni Virkkala och Pauli Ruostetsaari har i år flyttat upp en ålderklass. Filiph har även anmält sig till regiontävlingarna i Bennäs på torsdag. Då blir det ett nytt försök på 400 meter. Han hoppas att tisdagens stafett ska hjälpa till att hitta tävlingsfarten, och förstås att vädret blir lite varmare. (Tom Johansson)

Nurmijärviloppet en besvikelse

Skrivet av friidrottenidag 11.06.2015

Kategorier:
Tanken var att det inte skulle behövas några bortförklaringar efter 400-metersloppet i Nurmijärvi. Men det vill sig inte. Det är första gången under den korta friidrottskarriären som Filiph känner sig besviken över den egna insatsen. Men det hör väl till idrotten? Tiden 51,24 och en tredjeplats är det inte så mycket att säga om. Allting har känts bra, men lite före tävlingen kändes det som om någonting fattas. Problemet är att han inte riktigt kan identifiera bristerna. Den byiga vinden och det kylslagna vädret duger inte som förklaring. Nu ska han gå genom sin träningsdagbok och se om den kan erbjuda någon förklaring. Han ska föstås också göra allt för att mota de negativa tankarna. Säsongen har knappt kommit i gång. (Tom Johansson)

Nuorten eliittikisat i Nurmijärvi nästa utmaning

Skrivet av friidrottenidag 08.06.2015

Kategorier:
Lite osäker på formen, även om det känns rätt bra i kroppen. Träningssäsongen har gått relativt bra, med endast några små oundvikliga bakslag. Men till osäkerheten bidrar att det varit dåliga tävlingsförhållanden i Finland. Det har varit, vått, blåsigt och kallt och det har dämpat resultatnivån i en del av de inhemska tävlingarna. Också Filiphs tider ska ses mot bakgrunden att väderleksförhållandena inte varit de bästa för just friidrott. På onsdag ska Filiph tävla i Nurmijärvi på 400 meter. Över tjugo anmälda och bland dem riktigt heta namn gör tävlingen till en utmaning. En bra tävling och en hygglig tid är målet. Väderleksprognoserna har sett rätt lovande ut, cirka 18 grader och växlande molninghet har utlovats. Det återstår att se om prognosen håller. Det handlar om Nuorten eliittikisat och tävlingarna televiseras. Det är intressant att Yle satsar på att visa även juniortävlingar. En deltävling av Nuorten eliittikisat televiserades också i fjol och tittarsiffrorna var sensationellt höga. Resan till Nurmijärvi börjar redan i morgon. Vi åker till Åbo där vi också övernattar. På kvällen ska vi se på fotbollslandslagets landskamp mot Estland på Veritas stadion. (Tom Johansson)

GIF löpte in 17 975 euro

Skrivet av friidrottenidag 03.06.2015

Kategorier:
GIF fick in lite under 18 000 euro på Ärevarvet som löptes i kväll på Kyrkbacken i ett vackert men kyligt väder. Resultatet är något sämre än i fjol, men ska ändå ses som hyggligt. Förutom penninginsamlingen var det ett trevligt motionsjippo. Föreningen får en stor del av de insamlade pengarna och de kommer väl till pass. GIF har en ny generation på gång inom flera sektioner. Att hålla igång verksamheten kräver förstås att det finns pengar, även om det i praktiken handlar om amatöridrott och ideellt arbete. Filiph tog Ärevarvet som en återhämtande träning. Han joggade 20 varv plus muskeltänjningar. Han har nu även anmält sig till Nuorten eliittikisat i Nurmijärvi den 10 juni. Det är 400 meter som gäller för hans del. Tävlingarna televiseras så den som vill följa med våra unga friidrottares prestationer kan göra det till och med på soffan i vardagsrummet. (Tom Johansson)