cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juli 2015

Tamt lopp räckte inte för final

Skrivet av friidrottenidag 31.07.2015

Kategorier:
Det blev en tolfte plats i försöken med beskedliga tiden 49,80 i Kalevaspelen. Filiph är lite missnöjd med sin insats. En finalplats borde ha kunnat finnas inom räckhåll med nuvarande form. Han hade fått ytterbanan som är besvärlig på så sätt att det är svårt att kontrollera farten. Erfarenheten saknas ännu. Filiph öppnade förhållandevis hårt och rullade bra på bortre lång långsidan. I kurvan var motvinden hård och in på upploppet fick han inte riktigt tag i löpningen. Han är i varje fall en erfarenhet rikare och nu gäller det att blicka framåt. Många tävlingar återstår. För SFI var det i varje fall en bra tävling. Tre SFI:are är bland de åtta i finalen. (Tom Johansson)

På väg till Björneborg

Skrivet av friidrottenidag 29.07.2015

Kategorier:
Just nu känns löpningen riktigt bra. Kvällens träning är avverkad. Det har till en del handlar om att lära sig hur farten känns, att till exempelvis löpa 200 meter på cirka 23,5 sekunder och känna att man ta sig med heder i mål efter en sådan öppning. I morgon vid middagstid bär det av mot Björneborg. Det blir att ta det lugnt och ladda upp på hotellet. På fredag klockan 13.30 är det försöksheat på 400 meter. Det krävs sannolikt ett personligt rekord för att ha en chans på en finalplats. Vilka av de anmälda som sist och slutligen dyker upp till start har förstås en betydelse i samanhanget. Finalen löps på lördag kväll och Filiph har givtvis som mål att vara med då, men det förutsätter ett topplopp på fredag. Han har även för avsikt att få löpa 400 meter i Kuortane den 8 augusti. Då ordnas högklassiga Elittävlingar. (Tom Johansson)

Kvalificerad för Kalevaspelen

Skrivet av friidrottenidag 23.07.2015

Kategorier:
Om inget oförutsett händer blir det 400 meter i Kalevaspelen för Filiph. Anmälningstiden gick ut vid midnatt och deltagarlistorna har publicerats på Kalevaspelens hemsida. Sammanlagt 18 löpare är anmälda på 400 meter. Största delen av landets bästa finns med på listan. I den inhemska statistiken har Filiph kommit ner några pinnhål. Några hårda lopp med i nationell jämförelse har avverkats och en del överraskningar har dykt upp. Filiph har nu en träningsperiod för att vässa formen. I går hade han en hård och bra träning på Kyrkbackens plan. I dag var det massage. I morgon blir det lätt träning och på lördag blir det ett inofficiellt testlopp på 300 meter. För tillfället känns det helt bra. Det behövs också en bra form för att kunna hävda sig i Kalevaspelen. För att ta sig till final krävs sannolikt en tid under 49 sekunder. En handfull löpare bär på favoritoket. Dagsformen avgör hur de övriga finlaplatserna fördelas. Att nå final kan få stå som ett mål då det drar ihop sig till kvallopp i Björneborg fredag om drygt en vecka. Just nu känns det inte som något helt ouppnåeligt mål. (Tom Johansson)

Seger i Uleåborg på 49,36

Skrivet av friidrottenidag 17.07.2015

Kategorier:
Efter det korta tävlingsuppehållet (träning i stället) har Filiph nu presterat fyra personliga rekord på lika många lopp. I torsdags blev det seger i Uleåborg på 400 meter. Personbästa ligger nu på 49,36. Han fick till ett riktigt bra lopp. Det blev en lite hårdare öppning. På upploppet var det byig motvind, men han orkade hålla ihop löpningen och konkurrenterna bakom sig. Två i loppet blev Juho Pirskanen från Kuopio (49,48), trea Mikko Kangas från Seinäjoki 49,90 och fyra Ville Keskinen från Kuopio (50,01). För finländska förhållanden var det rätt bra standard på loppet. Vädret var relativt bra. Temperaturen låg på kring 15 grader och tidvis var det sol. På upploppet visade vindmätaren under kvällen för det mest motvind, ibland uppemot tre meter per sekund. Raatti stadion har nyligen renoverats och har mondo-banor. År 2016 står Oulun Pyrintö värd för Kalevaspelen (FM). 2015-07-16 19.24.41 Filiph hoppas kunna återkomma till detta snygga stadion om drygt ett år.

Till högklassisk tävling i Uleåborg

Skrivet av friidrottenidag 14.07.2015

Kategorier:
På torsdag blir det Uleåborg. Där arrangeras Valkeankaupungin kisat på Raatti stadion. För Filiph handlar det om 400 meter. Motståndet är av god nationell klass. Det lär vara Mondo-banor och meteorologen har lovat uppehållsväder, även om nu inte direkt så varmt. Filiph har tränat lätt efter SFIM både i går och i dag. Lite förberedande träning blir det även i morgon. Det återstår att se om löparformen har bevarats. Humöret är i varje bra efter helgen som gav två nya personliga rekord och en SFIM-medalj i herrklassen. I synnerhet rekordet på 200 meter kändes som ett bra lopp, även om det inte räckte till final. På både 400 och 200 meter är SFI-löparna konkurrenskraftiga i den nationella jämförelsen. Filiphs personliga rekord på de kortare distanserna har legat under kapaciteten. Nu har han närmat sig den egna nivån åtminstone på 200 meter. På 100 meter har Filiph inte tävlat just alls. Det personliga rekordet som ligger på 11,50 borde gå att underskrida lätt vid lämpligt tillfälle. (Tom Johansson)

Personbästa på 400 meter gav bronspeng

Skrivet av friidrottenidag 12.07.2015

Kategorier:
20150712_183712 Petra Stenman delar ut medaljerna till Christoffer Envall (48,52), Erik Back (48,73) och Filiph Johansson (49,41). Med tiden 49,41 slog Filiph personligt rekord och knep sin första medalj i allmänna klassen av SFIM. I det rätt högklassiga loppet segrade Christoffer Envall som visar stigande form före Erik Back. Filiph är nöjd med helgen. Två nya personliga rekord. 400-metersloppet hade han kanske ändå väntat sig lite mera av. De yttre förhållandena var näst intill perfekta. Lite kände han ändå av motvinden på bortre långsidan. Med facit i hand var kanske hans öppning onödigt långsam. Den fina avslutningen gav medalj, men räckte inte för att komma under 49 sekunder som var målet. Det är dock svårt att lägga upp loppet. Han visste att konkurrenterna skulle öppna hårt. För att inte riskera att bli stående på upploppet valde han en försiktigare linje. Det är svårt att veta om en annan taktik kunde ha varit bättre. Trots att kvaltiden till Kalevaspelen inte nåtts har Filiph goda chanser att få komma med. Han är nu rankad som 25:e, 24 löpare får sannolikt delta. Filiph söker i varje fall lämpliga tävlingar i tävlingskalender på lämpligt avstånd. Tävlingarna i Nedervetil visade i varje fall att formen tycks vara på stigande efter den sega försommaren. (Tom Johansson)

Filiph raderade ut klubbrekordet på 200 meter.

Skrivet av friidrottenidag 11.07.2015

Kategorier:
Filiph löpte 200 meter på 22,33 i SFIM i sitt försökslopp. Det gav honom andra plats i heatet, men räckte inte riktigt till för finalen. Han var den första som blev utanför finalen. Nedervetilplanen har bara sex banor varvet runt. Men banorna är uppenbarligen snabba. Det blev mängder med nya personliga rekord. I 200-metersfinalen kom fem löpare i mål, alla noterades för personliga rekord. Filiph är givetvis nöjd med sitt lopp. Han sänkte sitt personbästa som före lördagen var 22,62. Noteras kan att det samtidigt innebär att GIF-statistiken får uppdateras. Det berättar också en del om standarden på sprintsträckorna inom klubben. På herrsidan är det tidigare klubbrekordet från år 1936 och var i Börje Strandvalls namn. Strandvalls tid var 22,3, med handtidtagning. I statistiken lägger man 0,24 sekunder till på en handtid då det gäller de kortare sprintersträckorna. Men den allra bästa GIF-tiden har Mona-Lisa Pursiainen (f. Strandvall) haft. I och för sig är det en knallhård tid. I univerisaden 1973 i Moskva noterades Mona-Lisa för 22,39 då hon vann. På den tiden var detta en tävling med mycket hög status. Det är en gångbar tid ännu i dag på damsidan. Det var kanske dags att komma under dessa noteringar. Överlag kan noteras att SFIM i många grenar håller en bra nationell standard. För friidrottsvännerna är detta ett gyllene tillfälle. På söndag fortsätter tävlingarna, juniorerna först och seniorer tar över arenan på eftermiddagen. För Filiph blir det enligt planerna 400 meter. Vi får hoppas att väderleksförhållandena är bra och att det blir en fortsättning på den goda resultatnivån. (Tom Johansson)

Siktet inställt på SFIM i Nedervetil

Skrivet av friidrottenidag 07.07.2015

Kategorier:
På lördag börjar SFI-mästerskapen i Nedervetil. Det är ett bra tillfälle att kolla upp den finlandsvenska friidrotten. Om man ser på listan över de anmälda kan man förvänta sig bra tävlingar. Å andra sidan har vi lärt oss att det blir en del återbud. Filiph har anmält sig på 200 och 400 meter. Klassen under 17 år är den äldsta junioklassen i SFIM. De äldre juniorerna tävlar i allmänna klassen. Filiph löper alltså i herrklassen mot flera av landets allra bästa. 200 meter avgörs på lördag, först försöksheat och senare final. En plats i finalfältet skulle sitta bra, men kräver förstås ett lopp på toppen av Filiphs kunnande. Förra veckan blev rätt tung, med kanske lite för mycket banträning. På söndagen hade han lite halsont, som han nu kurerat under ett par lugnare dagar. Lite ömhet har även gjort sig påmind i den vänstra foten, sannolikt en överansträngning. I dag var det i varje fall fartträning i Idrottsgården. I morgon siktar han på att få en bra träning och efter det blir det att ta det lugnt. Det borde finnas förutsättningar för en bra insats i den hårda konkurrensen. SFI-löparna har en bra standard i en nationell jämförelse på 400 meter. Det gäller såväl herrar som damer. En annan sak är sedan att den nationella standarden verkar vara sämre än på många år. Ingen finländare har ännu kommit under 48 sekunder på utomhusbana. Ingen finländare har ens kommit under 19-åringarnas EM-kvalgräns. De dåliga väderleksförhållandena har sannolikt bidragit. Vi ska också komma i håg att flera av dem som brukar ligga högt i statistiken har 400 meter som sidogren. Det finns med andra ord en beställning på löpare som satsar på banvarvet. Vi kan även konstatera att världseliten har hållit bättre fart än på länge. Tre löpare är under 44 sekunder och nio under 44,50. Grenen har hög status på det internationella planet. (Tom Johansson)

Fjärdeplats med helt hyfsad stafettinsats

Skrivet av friidrottenidag 04.07.2015

Kategorier:
GIF-trion Janne Nyman, Juuso Haarala och Filiph Johansson stod för en helt hyfsad stafettinsats i Seinäjoki idag. Pojkarna blev fyra efer suveräna Kuopion Reipas samt HKV och Lapin Lukko. Helt avlägsen var inte bronspengen, men inte heller inom räckhåll. Pojkarna kan i varje fall vara nöjda med insatsen där alla höll ungefär på den egna nivån. Det handlar trots allt om FM-tävlingar. Vi ska också komma i håg att 800 meter är en tuff distans och ingen av de tre GIF:arna har har specielaiserat sig på den. För Juuso är skidåkningen huvudgren medan Janne och Filiph hittills koncentrerat sig på de kortare distanserna. Filiph kände sig efter loppet lite tung i benen och är tveksam om han ska löpa 400 meter i morgon med herrlaget. Som vanligt har SFI-föreningarna visat framfötterna i stafetterna. Noteras ska förstås också att IK Falken vann både bland damerna och herrarna på 4x800 meter.(Tom Johansson)

Mot nya utmaningar

Skrivet av friidrottenidag 02.07.2015

Kategorier:
Försäsongen har för många av de unga idrottarna varit en kamp mot kvalgränserna. Finland har trots den ogynnsamma väderleken kunnat nominera 56 idrottare till EM i Tallinn för ungdomar under 22 år. Det uttalade resultatmålet är ett par medaljer och en handfull poängplaceringar. EM för u.19 ordnas i Eskilstuna. Ännu finns lite tid att klara kvalgränser. Filiph hade lite i tankarna att han skulle attackera kvalgränsen på 400 meter som är 48,20. Han fick aldrig upp farten under försommaren och nu finns det inga riktiga möjligheter längre. Ingen finländare har för övrigt kommit under den gränsen ännu under utesäsongen, varken junior eller senior. Något finländskt satfettlag på 4x400 meter för pojkar lär det heller inte bli. Under veckoslutet försökte man i tyska Mannheim löpa en tid som skulle berättiga Finland att skicka ett lag till Eskilstuna. Det lyckades inte. EM har funnits i tankarna, men säsongen står inte och faller med det. Många andra intressanta tävlingar förestår. Under helgen är det FM-stafetter i Seinäjoki. Filiph löper på lördag 3x800 meter tillsammans med Janne Nyman och Juuso Haarala i klassen M19. GIF är regerande mästare, men det kan vara svårt att försvara segern eller att ens få medalj. I den yngre pojkklassen har GIF också ett lag som kan nå långt, ifall det vill sig väl. Följande veckoslut är det SFIM i Nedervetil. Filiph har tänkt starta på både 200 och 400 meter. I SFIM har man ingen 19-årsklass utan han deltar i allmänna klassen. Så småningom blir det även Kalevaspelen i Björneborg. Kvalgränserna har skäpts i år. Tidigare låg den på 49,60 på 400 meter, nu ligger den på 49,00. Målet är i varje fall att man får ett startfält på 24 löpare. De som inte underskridit 49 sekunder är rankade. I den rankingen ligger Filiph just nu på plats 24. I årets inhemska statistik är han fjortonde. Sannolikt faller någon bort av dem som ligger före i rankingen. Tanken är förstås att komma under kvalgränsen, men nuvarande prestation kan mycket väl räcka för FM i Björneborg. (Tom Johansson)