cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna augusti 2015

Plötsligt händer det..., 48,52 och NM-brons

Skrivet av friidrottenidag 29.08.2015

Kategorier:
Filiph fick mitt i allt till sitt bästa 400-meterslopp i den nordiska fyrlandskampen i dag. Landskampen är samtidigt nordiskt mästerskap. Filiph blev trea på sin tid 48,52. Därmed steg han upp till tionde plats i den inhemska årsstatistiken, slog nytt klubbrekord och säkert någonting därtill. Bronspengen innebär att han var tredje i tävlingen, inte att han är tredje bäst i Norden. I vår förhandsgrej konstaterade vi att den nordiska konkurrensen på sträckan är stenhård i denna åldersklass. Den danske Europamästaren Benjamin Lobo Vedel deltog inte. EM-tvåan Karsten Warholm, Norge, valde att löpa 400 meter häck som avgjordes lite tidigare. Sverige har några löpare med bättre statistiktider än de som deltog i dag. Men det betyder inte att standarden nu var låg. Segraren, norske Josh-Kevin Ramirez Talm, hade tiden 47,09. Det är över en halv sekund bättre än Oskari Mörös finländska årsbästa. Svensken Kalle Berglund löpte på 48,20. På sin specialdistans, 800 meter, har han löpt under 1,47. Dagens lopp visade att psykologin har en stor betydelse. Säsongen har varit lång och Filiph börjar bli sliten. I dag var det igen motvind på bortre långsidan och han hade lottats på ytterbanan som han brukar ha svårt med. Dessutom var han täppt i näsan. Detta bidrog sannolikt till det inte fanns några stora förhoppningar om att komma ner på de tider som funnits i bakhuvudet under hela sommaren. Möjligen gjorde det att löpningen nu var avslappnad och resultatet var hans överlägset bästa. Han var självfallet mycket nöjd med sin insats. I morgon deltar han i långa stafetten. (Tom Johansson)

Landslagsuppdrag för Filiph

Skrivet av friidrottenidag 19.08.2015

Kategorier:
Besked om att Filiph får vara med i den nordiska fyrlandskampen för juniorer under 19 år har kommit. Det blir sannolikt både individuella 400 meter och långa stafetten. Därmed har två av säsongens huvudmål nåtts, att ta medalj i egna FM och att få ett landslagsuppdrag. Målet att komma under 49 sekunder på 400 meter har däremot inte nåtts. Inbjudan till landskampen som samtidigt är nordiskt mästerskap känns mycket hedrande. Att få ta på sig landslagsdressen är något han drömt om. Det är nu andra gången han får chansen. I fjol medverkade han i ungdomslandskampen mot Sverige, med framgång. Sverigekamp blir det även i år, men inte för Filiphs del eftersom det där handlar om juniorer under 17 år. Den nordiska kampen avgörs i Alberga, Esbo, 29-30 augusti. Det ska också noteras att den nordiska standarden på 400 meter är stenhård, ifall de andra länderna kan få sina allra bästa med. I junior-EM tidigare i sommar segrade dansken Benjamin Lobo Vedel som varit och nosat på tider just över 46 sekunder, personbästa ligger på 46,01. Tvåa i det loppet kom norrmannen Karsten Warholm. Han är tiokampare och deltog i 400 meter mellan varven. Strax efter EM-finalen fortsatte han med att löpa banvarvet som ingick i tiokampen. Hans personliga rekord är 46,20. Ingen finländare, oberoende av ålder, torde komma i närheten av dessa två löpare då de är i form. Sverige har även ett par riktigt goda kvartmilare i 19-årsklassen. För den skull kan man ändå inte ge upp i förtid. Varje tävling är ny och både ett och annat kan hända. Utan denna ovisshet skulle det inte vara någon idé med tävlingsidrott. (Tom Johansson)

Geografisk spridning på FM-medaljerna

Skrivet av friidrottenidag 17.08.2015

Kategorier:
FM för u. 19 år som avgjordes i sommarfagra Nyslott under veckoslutet visar att friidrottseliten är spridd över hela landet. Den första dagen avgjordes 15 grenar. Ingen förening fick under den dagen fler än ett guld. Turun Urheiluliitto var framgångsrikast med fyra medlajer som dagssaldo. Kuopion Reipas fick tre, övriga fick nöja sig med färre medaljer. För SFI blev det ett nytt medaljrikt veckoslut, vilket vi snart vant oss vid. Förutom framgångarna i Nyslott tävlade idrottare under 22 år i Lahtis. För Filiph blev det ett halvtamt lopp i försöken på 200 meter. Insatsen räckte inte till finalplats. Men veckoslutet ökade i varje fall hungern. Vi är i varje fall nöjda med veckoslutet som för hans del var säsongens viktigaste. Det är oklart hur tävlingsprogrammet ser ut framöver. Avgörande är om det blir landskamp, den nordiska fyrlandskampen om knappt två veckor. Nu ser det ut som om sommarvädret infunnit sig. (Tom Johansson)

Femte individuella FM-medaljen

Skrivet av friidrottenidag 15.08.2015

Kategorier:
Det blev FM-brons och ett nytt personbästa på 400 meter M19 som avgjordes i dag i Nyslott. Medaljen var den femte individuella på denna nivå. Dessutom finns som bekant ett stafettguld i prisskåpet. Att ha en obruten medaljkedja har en viss psykologisk effekt. Tron på det han gör får någon form av bekräftelse. Tids nog kommer en lite kraftigare sänkning av personrekordet. Dagens lopp var sist och slutligen rätt lyckat. Motvinden på bortre långsidan störde en aning. Filiph hade vissa problem med att få lugnet i löpningen där. In på upploppet gick det fort undan. 50 meter före mål såg det ut som om han till och med skulle kunna ta hem storkovan. I den förhoppningen blev löpningen igen mera spänd och de två värsta konkurrenterna kunde hålla undan. FM-tävlingarna är samtidigt något av en granskningstävling inför nordiska mästerskapen. Beroende på hur de övriga löparna väljer kan det öppnas en plats för Filiph. Men vi ska inte gå händelserna i förväg. I morgon är det 200 meter som gäller. Försöken löps 12.35. Om allting klaffar och turen står honom bi kan det bli en finalplats. (Tom Johansson)

Stor idrottsfest i Kuortane

Skrivet av friidrottenidag 09.08.2015

Kategorier:
Elittävlingarna i Kuortane blev en riktigt underhållande tillställning inför fullsatta läktare. Den förnyade arenan fick med andra ord en värdig invigning. Vädret var dessutom det bästa tänkbara för friidrott. Spjutkastarna hade igen en gång huvudrollen. Sanni Utriainen inledde dagen med ett kast över 63 meter och kvitterade därmed ut sin VM-biljett. På herrsidan var det klart med VM-biljetterna redan innan tävlingen började. Efter en trevande inledning blev det till slut yttersta världsklass på spjuttävlingen. Men finländsk friidrott är inte enbart spjutkastning. Stavhopp håller på att bli en ny stor finländsk gren, speciellt på damsidan. En del ljuspunkter kan noteras även på banlöpningen som den finländska friidrottspubliken ivrigt väntar på de stora genombrotten. En rad personbästa och årsbästa noterades under dagen. För Filiphs del blev det en sjätteplats på 400 meter. Tiden blev hyggliga 49,46, en tiondels sekund sämre är personbästa. De yttre förutsättningarna var som sagt nästan perfekta. Mot den bakgrunden hade han kanske förväntat sig en lite bättre sluttid. Avslutningen på loppet blev lite seg. Under uppvärmningen blev det några riktigt bra drag som bidrog till att höja förväntningarna. Men under själva loppet blev det lite segt. Veckan som börjar innebär skolstart. Under veckoslutet är det sedan dags för säsongens kanske viktigaste tävlingar, FM för under 19 år i Nyslott. (Tom Johansson)

Elittävlingar på bekvämt avstånd

Skrivet av friidrottenidag 07.08.2015

Kategorier:
Kuortane som ligger på cirka två timmars köravstånd från Karleby står i morgon väd för hyperintressanta friidrottstävlingar. Till intresset bidrar det faktum att flera av de inhemska topparna har möjlighet att kvittera ut en VM-biljett. Banorna i Kuortane har förnyats och har nu åtta banor varvet runt. Meteorologen har lovat drygt 20 plusgrader. I övrigt verkar väderprognosen vara högst osäker, har varierat från dag till dag. Det skulle förstås sitta bra med goda väderleksförhållanden nu efter sommarens alla kyliga och blåsiga tillställningar. Filiph har som vid tidigare berättat anmält sig på 400 meter. Startlistan har levt hela tiden, namnt har kommit till och namn har fallit bort. Som det verkar är det bara ett heat och enligt tidtabellen går loppet klockan 16.45. Motståndet är det inget fel på. Här finns både inhemska och utländska löpare av god klass. De senaste dagarna har han tränat lätt och han hoppas att han ska kunna få ett bra lopp. Han har även anmält sig till FM under 19 år som avgörs i Nyslott nästa veckoslut. Då blir det 400 meter och 200 meter. Utan tvekan blir det tuffa lopp. Kvartmilen avgörs direkt där löparna indelas i heat enligt en rankning. Följande dag är det försöksheat på 200 meter meter och i bästa fall final på eftermiddagen. Det är två årsklasser som gör upp om medaljerna. Filiph hör till den yngre årsklassen. (Tom Johansson)

En bra genomkörare

Skrivet av friidrottenidag 05.08.2015

Kategorier:
Det blev två lopp i stället för ett på Kyrkbackens plan i går,tisdag. På 200 meter löpte Filiph på 22,54, vilket är hans nästnästa tid på distansen med godkända vindförhållanden. Cirka en timme senare löpte han 400 meter. Banvarvet hade lockat så många löpare att tävlingen avgjordes i två heat. Filiph kom inte riktigt i gång, men andra halvan av loppet gick sedan bra och han kämpade hårt om segern med Simon Haglund som öppnat starkt. Simon vann på tiden 50,05 före Filiph på 50,11. Tävlingen hade med andra ord en förhållandevis bra klass. Filiph och tränaren Håkan Prest hade ursprungligen tänkt att det bara skulle bli ett lopp i går och en hårdare träning i dag onsdag. Nu fick tisdagens tävlingar i stället fungera som den sista hårda träningen före Elittävlingarna i Kuortane på lördag. Han får på så sätt lite längre period för vila. Det blir endast lätt träning de närmaste dagarna. (Tom Johansson)

Chans till revansch

Skrivet av friidrottenidag 03.08.2015

Kategorier:
Kalevaspelen blev som sagt ingen succe' för Filiphs del. En upplevelse var det i varje fall,och även inspirerande. Nu är känslan att han vill öka insatsen, att ta nya tag och försöka få till ett lopp som motsvarar kapaciteten. Han har anmält sig till elittävlingarna i Kuortane på lördag. Han ska löpa 400 meter och motståndet är igen stenhårt. Bland de anmälda finns en del av den nationella eliten och ett par meriterade utländska löpare. Överlag har elittävlingarna riktigt högklassiska startfält. För friidrottsintresserade är detta ett bra tillfälle att på ort och ställe följa med goda tävlingar. Det kan noteras att banorna i Kuortane har ny beläggning, mondo. Som ett led i förberedelserna löper Filiph i morgon (tisdag) 200 meter på Kyrkbackens plan. Det handlar då om GIF:s regiontävlingar. (Tom Johansson)