Skrivet av friidrottenidag 25.09.2015
Filiph har fått inbjudan till ungdomslandslagets träningsläger. Det handlar om tre läger, två under hösten och ett under vårvintern. Grenarna är 400 meter och 400 meter häck. Han var också ifjol med i motsvarande lägerverksamhet. Valet baserar sig i huvudsak på en utvecklingstabell som friidrottsförbundet gjort upp. På 400 meter ska var gränsen för Filiphs del, 18-åringar, 48,8. Han löpte som bekant 48,52 i den nordiska fyrlandskampen.
I år har man ändrat åldersstukturen i träningsgrupperna så att man valt i första hand 17-19-åringar (1996-1998 födda). Det betyder en mindre grupp än ifjol då även lite äldre idrottare var med på tjäningslägren.
Av regionens unga idrottare har IF Åsarnas Anna Pajunen (tresteg) kallats och Kokkolan Veikots Henriikka Parpala (100 och 200 meter). I kvartmilarnas grupp återfinns även Felicia Åbacka, IF Fyren. I ländhoppargruppen är Kristian Bäck, Vasa IS, med och med långdistansarna Heidi Kuuttinen, IF Kraft. En snabb genomgång visar att fem ÖID:are är med i landslagsgrupperna.
Filiph är förstås glad över att vara med i ungdomslandslaget. För närvarande är det viloperiod, men snart vidtar förberedelserna för nästa säsong. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 19.09.2015
Tävlingssäsongen är över och vi kan börja sammanfatta den. Helhetsomdömet är mycket positivt, även om en stor del av arenasäsongen var lite trevande.
Under hallsäsongen blev det sex personbästa och ett FM-silver. På 60 meter lyder rekordet 7,43, vilket vi inte tror att helt motsvarar kapaciteten. Med ett lyckat lopp borde det gå att sänka detta personbästa.
På 200 meter, kortbana, löpte han sitt första lopp och det blev förstås pers, hyggliga 22,77. På en längre bana blev tiden 22,76. Konkurrenskraftigare är tiderna på 400 meter. På kort bana löpte Filiph 50,26. Två gånger förbättrades personbästa på en längre bana, 50,05 i Botnia Games och 49,49 i Pirkkahallen. Det senare loppet var det bästa under hallsäsongen och räckte till en sjunde plats i herrarnas hall-FM.
Inga större skador störde vintersäsongen, men det var ändå en del förkylningar, ryggbesvär och ömmande knäveck.
Efter tre veckor på läger i Portugal och de förbättrade resultaten i halltävlingarna hade förväntningarna stigit inför arenasäsongen. Men det var inte helt lätt att bevisa att träningen varit bra och formen god. Klockan gick längre än väntat och en viss oro infann sig. Det kalla och blåsiga vädret fick fungera som en delförklaring, men han var medveten om att det inte var hela sanningen.
Efter en kort tävlingspaus började han plocka bort hundradedelar på sina rekord. I Sprintkarnevalen i Jämsänkoski kom det första positiva beskedet, 49,47. SFIM avgjordes i Nedervetil under goda yttre förhållanden. Först blev det en rejäl kapning av tiden på 200 meter. Tiden blev 22,33. På 400 meter följande dag var han nere på 49,41 på banvarvet. Fem hundradedelar till tog han i ett lopp i Uleåborg.
I Kalevaspelen blev det igen ett sämre lopp. En ny formtopp började göra sig påmind i FM under 19 år. Med 49,35 tog han en tredje plats. Eftersom loppets tvåa följande dag vann 800 meter öppnade sig en plats i den nordiska fyrlandskampen, på 400 meter både individuellt och stafett.
Här hade han bra flyt. Nu kom rekordförbättringen som länge funnits i tankarna. Med sin tid 48,52 är han för tillfället etta i årsstatistiken i klassen under 19 år. Nästa år tävlar han i samma klass. I allmänna klassen är han tionde. Denna insats ledde efter en del turer till att Filiph fick komma med i det finländska herrlaget mot Sverige på anrika Stockholms stadion.
Under året blev det alltså personbästa i tolv lopp. Då har Filiph inte alls tävlat på 100 meter i år där personrekordet är blygsamt, 11,50. Det har inte heller blivit några individuella lopp på 800 meter. Vi får i varje fall utgå från att det blir allt svårare att förbättra de personliga rekorden på huvuddistanserna.
Just nu är det en lugn period i väntan på att den nya träningssäsongen ska börja. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 14.09.2015
Att få vara med i det finländska landslaget i Sverigekampen var en stor upplevelse för Filiph. I första hand var det en lärorik inblick i de större sammanhangen. För friidrottarna är landskampen alltjämt en stor och engagerande händelse. Många samverkande faktorer bidrog till att han som 18-åring kunde debutera i det blåvita landslaget. Från tidigare har han som bekant varit med i ungdomslandskampen i fjol och i den nordiska fyrlandskaampen för ett par veckor sedan. Men det är klart att det är annorlunda att inifrån se hur seniorlaget agerar.
Det blev en del ritualer som är halvhemliga och av det skämtsamma slaget då ”gulnäbbarna” skulle upptas i laget.
Den idrottsliga insatsen blev ingen stor succé. Filiph löpte tredje sträckan och lyckades inte få rygg på den flyende svensken. Öppningen blev lite för hård i motvinden på bortre långsidan. Krafterna tröt och det blev jobbigt på upploppet.
Årets arenasäsong fick i varje fall en oförglömlig avslutning. Nu följer en viloperiod. Då ska även en ömmande fot efter en tung tävlingsperiod få välbehövlig återhämtning.
Sedan är det bara att vänta på den nya träningsperioden, och hoppas på att hälsan står honom bi. Som det nu ser ut är motivationen på en bra nivå.
Vi ska också så småningom summera året som har positiva förtecken, men även en del frågetecken. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 09.09.2015
Filiph har de senaste veckorna funderat på hur han ska avsluta tävlingssäsongen. I dag kom det förmodliga svaret. Han är efter ett återbud kallad till Sverigekampen, herrarnas långa stafett.
Det är en överväldigande känsla. Få saker är större i finländsk friidrott än att få ha den blåvita dressen på i just Sverigekampen, även om det säkert tidigare någon gång varit ännu större. Landskampen avgörs i år i Stockholm. Långa stafetten löps på söndag som en av de sista grenarna. Sverige står som favorit i både landskamepn och 4x400 meter. Speciellt Filiph får betrakta sig som en ”under-dog”.
En liten osäkerhet finns i varje fall. Efter den nordiska fyrlandskampen har Filiph haft i tankarna att hitta ett 800-meterslopp och träningen har varit anpassad till det. Nu blir det att få kortare drag för att få upp snabbheten. Filiph hoppas att den fina känslan han hade i Alberga ska finnas kvar i kroppen.
Som det nu ser ut har säsongen varit kanonbra. De små tvivel som fanns nästan hela sommaren är nu bortglömda. Insatsen i fyrlandskampen präglar sannolikt hela säsongen då vi blickar tillbaka på den. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 01.09.2015

Filiph tillsammans med Eemeli Välimäki, Julius Uutela och Juho Pirskanen.
Den nordiska fyrlandskampen blev en bra tillställning både för Filiph och vi andra familjemedlemmar som var på plats. Lördagens personliga rekod följdes upp med en bra stafettinsats på lördagen. Filiph löpte första sträckan och kom som trea till växlingen strax efter Norge och Sverige. Inofficiellt klockades han för cirka 48,80. Det är en bra tid med tanke på att ett ett skyfall kom över Alberga stadion just då startskotten gick. Finlands lag kom tvåa i stafetten efter Norge, men före Sverige. I själva landskampen kom Finlad också tvåa både bland pojkarna och flickorna, efter en bra andra dag.
Genom sitt individuella lopp tog sig Filiph upp till toppen i den inhemska årsstatistiken i klassen under 19 år. Han tävlar även nästa år i samma klass.
Kan även noteras att tiden är nytt GIF-rekord. Det gamla rekordet, 49,24, var från 2004 och innehades av Mikael Bergdahl som har sina slagkraftigaste tider på de lite längre sträckorna. Filiph har nu slagit två klubbrekord i sommar.
Prestationen innebär sannolikt att Filiph har kvalificerat sig till Kalevaspelen i Uleåborg nästa år.
Hur säsongen avslutas återstår att se. Det finns inte så många tävlingar längre i tävlingskalendern. (Tom Johansson)
0