cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna oktober 2015

Ett bra höstläger i Kuortane

Skrivet av friidrottenidag 26.10.2015

Kategorier:
Filiph är nöjd med höstens första SFI-läger som avslutades i söndags. Konditionen byggs upp och han försöker lyssna på kroppens signaler för att undvika överträning. Det är ännu tre månader innan hallsäsongen börjar. Som tidigare har han tänkt tävla en del även under hallsäsongen. Nytt för lägret var att Gustav Klingstedt, HIFK rutinerade kvartmilare, hör till tränargardet. GIF hade även en sprintlöpare från Kamerun med på lägret. För Filiph är det nu två lugnare dagar. På torsdag bär det enligt planerna av till Pajulahti där ungdomslandslagets långsprintrar samlas till läger. Hälsan är rätt bra. Lite finns kvar av den sega förkylningen och foten som ömmat fungerar rätt bra på mjukare underlag. På banan känner han av foten. Men som det nu ser ut ska det gå bra att delta för fullt i lägret. (Tom Johansson)

En bra träningsvecka

Skrivet av friidrottenidag 18.10.2015

Kategorier:
Filiph har en bra träningsvecka bakom sig. Under början av veckan utfördes träningspassen i Vörå. På måndag var det trappträning i hoppbacken, och förstås morgonlänk. I tisdag blev det två rätt hårda träningspass. På förmiddagen var det uthållighetsstafett i skolann, 3x1,2 kilometer med fyramannalag. Det blev cirka 15 minuter vila mellan dragen. Submax-snabbhet gällde på eftermiddagen då Filiph tränade tillsammans med Vasaregionens idrottsakademi. Veckans ”höjdpunkt” inföll på onsdagkväll, första dagen av höstlovet. Filiph hade en jättetuff träning på Köukar med bland annat fem drag upp till toppen av konstbacken med en bilring i släp. Den som vill känna på ett tufft pass kan pröva på detta. I tordags var det en lugnare dag. En löplänk stod på programmet. Sandskata väntade i fredags. Det blev löpning på en cirka 800 meter lång bana. Sanden och uppförslöporna ger denna träning lite extra. Lördagen var igen lite lugnare, en länk plus simning. I dag avslutades träningsveckan med ”måsalöpning”. Nämnas kan att förre storlöparen Kim Bergdahl hjälper GIF:arna med träningen, en viktig förstärkning för föreningen. För Filiphs del återupptas skolarbetet. Men på fredag börjar säsongens första läger. Det handlar som tidigae nämnts om SFI:s sjutusanläger i Kuortane. Och följande veckoslut har det finländska ungdomslandlaget för kvartmilare första samlingen i Pajulahti. (Tom Johansson)

Grundträningen har kommit i gång

Skrivet av friidrottenidag 13.10.2015

Kategorier:
Träningen inför nästa säsong har kommit upp i varv. Nu gäller det att få upp konditionen och så småningom blir det också att förbättra snabbheten. En stor del av träningen är ute i naturen. Det handlar om till exempel hopp och cirkelträning. I dag var Filiph och tränade med Vasa idrottsakademi. Och nu har även skolans höstlov börjat. I morgon är det enligt planerna backlöpning på Köukarberget. Det fungerar samtidigt som kraftträning. Så småningom blir det även tränignsläger. Om drygt en vecka ordnar SFI träningsäsongens första Sjutusanläger i Kuortane. Följande vecka är det Pajulahti och juniorlandslagsträningarna som gäller. Filiph ser fram mot lägren. Förhoppningen är att hållas frisk. Han har lite av den sega förkylningen som många andra också brottats med i höst. Foten som började ge sig till känna under slutet av tävlingssäsongen känns av i bland. Men i det stora hela är han nu nöjd med hälsosituationen. Vi får återkomma med en del rapporter om hur träningen framskrider i höstmörkret. (Tom Johansson)

Två år helhjärtad satsning på friidrott

Skrivet av friidrottenidag 03.10.2015

Kategorier:
För två år sedan beslöt sig Filiph för att byta från fotbollslinjen till friidrott. Under år 2013, som 16-åring, tränade han visserligen löpning jämsides med fotboll. Han valde sedan att söka sig till Vörå och fotbollslinjen. Under hösten spelade han seriefotboll med Vasa IFK:s A- och B-juniorer. Vändpunkten blev junior-FM på Paavo Nurmi-stadion i Åbo där han i klassen under 16 år överraskande tog en bronspeng på 300 meter. Då böjade han på allvar fundera på att satsa mera på friidrotten. Utvecklingen har varit snabb. Att det fanns en bra grund bevisar den första FM-medaljen. Men juniormedaljer garanterar förstås inte framgångar också längre fram. Alla som ska klara sig måste träna disciplinerat, och dessutom ha tur. Med tur avser vi att man han undvika skador och sjukjdomar som står på lur då träningen är hård. Inom olika lagsporter finns många talanger, som kanske skulle ha sina bästa möjligheter inom någon friidrottsgren. Filiph kan fungera som exempel på att grenvalet kan göras relativt sent. Nu då en ny grundträningsperiod står för dörren är det lägligt för intresserade inom andra grenar att komma med på friidrottarnas träningar. Det är utvecklande för alla, oberoende av vilka idrotter de sedan väljer att satsa på. Friidrotten har glädjande nog bra dragningskraft. I år har man haft rekordmånga licenser, 32219. vilket är drygt tusen mera än ifjol. För Filiph har dt varit några veckor med mindre träning. Men nu börjar förberedelserna för den nya säsongen. Träningen följer i stora drag det invanda. Mångsidigheten är viktig. Alla delar ska förbättras. (Tom Johansson)