cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna november 2015

Årets GIF-idrottare

Skrivet av Tom Johansson 25.11.2015

GIF1Fr.v. Nathalie Vestman, Pauli Ruostetsaari, Aliisa Puumala,Filiph Johansson och Minna Hollanti med sina vandringspris.

 

Sommarsporterna har sina avslutningar med tillhörande prisutdelning så här års. Gamlakarleby Idrottsförening har delat ut priser två kvällar i rad. I tisdags hade föreningen sitt årsmöte och i samband med det delades en rad pokaler ut. I kväll hade fiidrottssektionen sin prisutdelning med glädjande många deltagare.
Filiph blev ihågkommen vid båda tillfällena. I tisdags fick han pokalen som åretsidrottare i föreningen. I kväll fortsatte det med pokalen som årets friidrottare och pokalen för årets kämpe.
Det var en bran avslutning på ett bra friidrottsår. Höjdpunkten kom under sensäsongen, brons i NM u 20 år på 400 meter med hyggliga 48,52. Dessutom var han med i långa stafetten där det finländska laget fick silver. Dessa insatser bidrog troligen till att han kallades till herrstafettlaget i Sverigekampen.
Idrottsligt ser det relativt bra ut för GIF. Problematiskt är däremot att föreningen inte har lyckats hitta en ny ordförande. Jana Holm har i god tid meddelat att hon gjort sitt. På årsmötet steg hon åt sidan. Trots idoga försök vi inte hitta en efterträdare. Höstmötet ajournerades och återupptas då en ordförande har hittats. Förslag mottas med tacksamhet. (Tom Johansson)


En del alternativ träning

Skrivet av friidrottenidag 19.11.2015

Kategorier:
Det har blivit mest alternativ träning för Filiph denna vecka. Han försöker undvika att anstränga sin väntra fot. Det har blivit en del cykelåkning samt övningaar som förbättrar bålstabiliteten. Däremot blir det inte så mycket löpning och träning som förbättrar spänsten. Konditionen borde i varje fall vaa bra och bara foten repar sig räknar han med att förbereda sig för inomhussäsongen. I måndags var han till fysioterapeuten och tror att han fick lite klarhet i vad fotproblemet beror på. Antagligen hänger det i hop med lite fel ställning i knäet som belastar foten i kurvlöpningen. Han fick då också lämpliga övningar som ska rehabilitera foten. Balansbrädet ingår i den träningen. Den psykologiska biten som styrs av en gnagande osäkerhet är kanske svårast att bemästra. På tal om inomhussäsongen har kvalgränserna till herarnas inomhus-FM publicerats (de finns på bland annat ÖID:s hemsida). Några stora förändringar har inte skett. För Filiphs del innebär det att han är kvalificerad på såväl 400 som 200 meter. På så sätt är det lugnt. FM avgörs i Tammerfors, liksom ifjol. Banan i Pirkkahallen mäter 300 meter. Veckan efter, i början av mars, är det ungdoms-FM i Kvarnbäcken. (Tom Johansson)

Turbulens i friidrottsvärlden

Skrivet av friidrottenidag 14.11.2015

Kategorier:
Dopningen är igen samtalsämne nummer ett inom friidrotten. Intenationella friidrottsförbundet IAAF har beslutat stänga ute de ryska friidrottarna från stortävlingarna tills landet får ordning på sin dopningskontroll. Det som uppdagats i Ryssland har betecknats som den största dopningsskandalen någonsin. Ingen verkar vara överraskad. En liten titt på världsårsbästastatistiken visar att det ingalunda varit någon rysk dominans i år. Ifall det är så att de ryska idrottarna är de enda dopade får vi misstänka att dopningen är tämligen verkningslös. Det finns inte många ryska idrottare bland de 20 bästa i världsårsstatistiken. I till exempel herrarnas slätlopp återfinns inte en enda rysk löpare. Finländska friidrottare har under historiens lopp rönt stora framgångar. Historien visar tyvärr också oförlåtligt många finländska skandaler. Förtroendet har naggats i kanterna. Om årsbästastatistiken ger någon fingervisning om idrottens renhet borde vi nu kunna vara lugna. Ifall det fuskas i Finland är effekten synnerligen minimal och det borde vara lätt att motstå frestelsen. Av förekommen anledning tar vi 400 meter som ett exempel. Sydafrikanen Wayde van Niekerk toppar världsstatistiken med tiden 43,48. Tiden 44,65 räcker för en tjugonde plats i världsstatistiken. Bästa finländare har tiden 47,69. När vi en gång är inne på tider kan vi notera att om Filiph ska ta sig till VM för under 20-åringar i sommar bör han komma under 47,70 som är kvalgränsen. Under den säsong som vi just har lagt bakom oss löpte sammanlagt 194(!) juniorer under kvalgränsen. Av dessa var 26 européer, varav fyra nordbor. Vi kan upprepa att den internationella konkurrensen är stenhård. För att knyta ihop detta inlägg kan vi säga att junior-VM ska ordnas i ryska Kazan. Ifall Ryssland inte får bukt med dopningen som sägs vara systematisk måste man hitta ny värd för junior-VM. Det återstår att se hur det hela utvecklas. För friidrottens framtid är det av största vikt att man kan komma åt dopningen, Ryssland är knappast enda fuskaren. Varje nationellt förbund måste på allvar ta tag i problemet. Förtroendet är nu viktigare än att rekord slås. (Tom Johansson)

Läkaren tittade på foten

Skrivet av friidrottenidag 09.11.2015

Kategorier:
Det har varit en del alternativ träning på senare tid. I fredags var det i varje fall säsongdebut i Karleby Idrottsgård. Det blev igen lite problem med en ömmande fot, men inte värre än att Filiph kunde delta i träningen på myren i söndags. I lördags var det massage och mest vila. Osäkerheten med fotproblemet är på sätt och vis tärande, även om det är länge tills tävlingssäsongen börjar. Därför visade han upp sin fot för en idrottsläkare i morse. Någon klarhet om vad som är fatt fick Filiph inte, men en fysioterapeut ska se på foten nästa vecka. På träningsprogrammet har han nu längre och lugnare länkar. Ute i stora världen tycks problemen vara större och av allvarligare natur. Antidopningsorganisationen Wada har haft ögonen på bland andra kenyanska och ryska friidrottare. Det höjs röster för att idrottarna från dessa länder borde stängas ut från stortävlingarna. För friidrotten är förstås inte dessa uppgifter så bra. Ett skamfilat rykte lever länge. Och skuggan faller över alla, även över de rena idealisterna. (Tom Johansson)

Lägret i Pajulahti avklarat

Skrivet av friidrottenidag 01.11.2015

Kategorier:
Ungdomslandslagets långsprintgrupp har avverkat säsongens första läger. Lägret började i torsdags och avslutades i dag vid middagstid. För Filiphs del störde problemen med den vänstra foten en aning. På mjukt underlag fungerar löpningen bättre, men på löparbana gör det lite ont vid avstampet. Det blir nu att låta foten vila lite och ha mera alternativ träning. Någon fackman bör även se på foten. Trots fotproblemet blev det en hel del träning och test. I fredags var det till exempel mängdintervalltest. Filiph tyckte det gick hyfsat även om han känner att formen inte är på topp. Lägret var förstås intressant också ur synvinkeln att han lär sig att bättre känna de övriga i gruppen. Det är alltid lärorikt med nya impulser. Om fem veckor samlas gruppen till följande träningsläger. (Tom Johansson)