cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna december 2015

Mot ett nytt friidrottsår

Skrivet av Tom Johansson 28.12.2015

Ett relativt bra friidrottsår är bakom. Filiph tog igen ett par kliv framåt i utveckling. Vad det nya året bär i sitt sköte är förstås alltjämt ovisst. Hoppet lever i varje fall. Det kan vara vanskligt att formulera mål för säsongen, samtidigt som det är en del av hela processen.
VM-gränsen för juniorer är 47,70 på 400 meter. Med en bra träningssvinter kan det vara ett realistiskt mål. Nu är det tyvärr så att hösten inte varit helt perfekt. Träningen har begränsats av det envisa fotproblemet. Med foten hårt tejpad har Filiph i varje fall kunnat träna rätt bra. Dan före julaftonen hade GIF:arna en riktigt hård träning i idrottsgården, och foten höll rätt bra.
På tal om Idrottsgården beslöt Karlebyfullmäktige att skynda på projektet och nu är det ett nybygge som gäller. Friidrottarna hoppas naturligvis att nybygget även innehåller en 300-meters löpbana.
Ännu om året som står för dörren, det finns en hel del intressanta tävlingar i kalendern.
Åtminstone ännu är några halltävlingar i tankarna, men mycket vilar på den vänstra foten. Fokus är på sommarsäsongen med balnd anant elittävlingar i Kuortane under midsommarhelgen. Kalevaspelen avgörs i Uleåborg. Men det är ändå FM-tävlingarna i klassen under 19 år som är huvudmålet för Filiph. Med en bra insats ska han då kunna knipa en plats i den nordiska fyrlandskampen för juniorer under 20 år.
Vi ska även nämna att den inhemska säsongen säkert också präglas av att det är EM i Amsterdam och lite senare på sommaren OS i Rio. (Tom Johansson)


Fortsätter i SFI:s elitgrupp

Skrivet av Tom Johansson 12.12.2015

Kategorier:

 

http://youtu.be/L0T65kEMhX4

Löpning på madrassen är skonsammare än på tartan.

 

Filiph har valts in i SFI:s så kallade 7-tusangrupp, elitgruppen. Träningsgrupperna publicerades här om dagen och ligger på SFI:s webbplats. Han är givetvis glad över att han lyckades hållas kvar i elitgruppen andra året i följd. Nästa läger är i början av januari.
Han hör även till ungdomslandlaget som för närvarande håller läger i Pajulahti. Filiph valde att ge återbud för att den ömmamde foten ska få läkas. Han har besparat den från löpning på bana och i stället satsat på alternativ träning. Helt återställd är han ändå inte. Under fredagens träningspass i Karleby kände han av foten och humöret är därför inte det bästa.
Friidrottens föreningsbyten har även publicerats. För GIF:s del växer träningsgruppen. Vi ska återkomma till det så småningom. (Tom Johansson)


Ett par positiva saker i höstmörkret

Skrivet av Tom Johansson 06.12.2015

Kategorier:

NSA-bolagen är Filiphs första sponsor. Det är en av de positiva nyheterna i höstmörkret. För att kunna satsa för fullt förutsätts att det finns de som är med och stöder även ekonomiskt. Även om långsprint inte är någon stor materialsport finns oundvikliga utgifter. Till exempel lägren har en självfinansieringsdel, även juniorlandslagets läger.
Han hoppas att sponsorn även kan ha nytta av satsningen.
Filiph hoppas att han får flera med, men han är förstås medveten om att det inte är så lätt att skaka loss pengar i dagens läge. Som relativt ny i branschen kan det förstås vara svårt att övertyga en eventuell sponsor som säkert har en kö av personer med samma fråga utanför sin dörr. Därför är han speciellt tacksam att han har kunnat ta det första steget, och att det finns välvilliga företag i Karleby.
Vi återkommer troligen till detta ämne flera gånger.
Den andra ljuspunkten är att foten som bråkat hela hösten kan vara på bättringsväg. Filiph undvek löpning under veckan som gick. Men det betyder inte att han legat på latsidan. Cirka två timmar per dag har det varit träning. Löpningen har skett på höjdhoppsmadrass för att undvika en hård kontakt med underlaget. Det har även varit bland anant simning, cykling, medicinboll och styrketräning.
I fredags deltog han i GIF:s träning och då kändes foten relativt bra. Han hade foten tejpad och kunde löpa på nysnön i Engelska parken, 1000-metersdrag. Det blev även en del hoppträning och foten verkade hålla.
Just nu är han lite otålig, skulle vilja få igång löpträningen på allvar. Han kommer i varje fall att vara försiktig med foten ännu nästa vecka. För säkerhets skull blir det sannolikt också att ge återbud till juniorlandslagets läger i Pajulahti. (Tom Johansson)